Kancelária a škola

Laminovanie dokumentov

Vytlačené dokumenty a fotografie na papieri majú svoje čaro, ktoré však často nevydrží dlho. Ak vyberiete výtlačok priamo na výstupe, cítite čistotu, vôňu tlače a papiera. S kvalitnou tlačiarňou môže byť výsledok naozaj ohromujúci. Ako dlho vydrží dokument v takom stave, keď prejde niekoľkými rukami? Ak potrebujete, aby fotografia alebo dokument vydržali, čo najdlhšie v perfektnom stave je dobré vedieť o laminovaní. Čo je laminovanie, aké metódy laminovania sa používajú a čo k tomu potrebujete? Na tieto otázky, vám v krátkosti zodpovieme.
 

Čo je laminovanie

 
Laminovaním, nazývame jednoduchý spôsob zatavenia alebo zlepenia fotografie, dokumentu do tenkej, priehľadnej, ochrannej fólie. Fólia je umiestnená obojstranne a dokument je v nej po okrajoch zatavený, čím sa uzavrie. To všetko sa vykoná pomocou laminovačky. Ide o jednoduché zariadenie, ktoré pomocou valcov, fólie a teploty približne 100 - 110°C prevedie lamináciu dokumentu. Nielen teplota, ale aj vysoký tlak je potrebný, aby sa fólia naniesla na dokument. Ide tam o tlak, ktorý vyvinú valce stlačením pri prechode materiálu, teda dokumentu, fotografie alebo preukazu s fóliou. Tým dochádza k vysokej priľnavosti fólie na dokument, preto nehrozí, že vzniknú vzduchové bubliny. Pri laminovaní sa dokument vkladá medzi dve fólie vždy tak, aby po stranách ostal najmenej 2 mm voľný priestor pre zatavenie.
 

Aké spôsoby laminovania poznáme

 
Samotné laminovanie sa môže vykonať dvomi spôsobmi a to za tepla alebo za studena. Za tepla pomocou laminátora (laminovačky), zatavením vysokou teplotou a tlakom. Za studena pomocou laminátora, ktorý síce nepotrebuje elektrický prúd na zahriatie, ale laminuje iba z jednej strany. Ďalším spôsobom je ručne, pomocou samolepiacich fólií. Tento spôsob si vyžaduje vyššiu zručnosť. Samolepiaca fólia musí byť presne umiestnená na dokument a pomaly valčekom alebo stierkou pritláčaná tak, aby nevznikali žiadne vzduchové bubliny. V niektorých prípadoch sa využíva aj kombinovaná metóda. Na vrchnú stranu sa lepí samolepiaca fólia a zadná strana sa nasledovane podlepuje pevnou kapa fix doskou. Veľmi dobre sa to osvedčilo pri veľkých fotografiách. Získate tak bezrámčekový obraz. Priamo na dosku môžete osadiť závesný háčik.
 

Fólie

 
Čo sa týka fólií pre laminovanie, či už za tepla alebo za studena na výber sú v niekoľkých verziách. Najčastejšie sú to číre fólie s lesklým alebo matným povrchom. Na trhu však nájdete aj farebné priehľadné fólie, antistatické fólie, samolepiace, ale aj fólie v kombinácii strán lesklá/ matná alebo obojstranne matná, adhezívne fólie, laminovacie foto-fólie. Čo sa týka veľkosti, tie nájdete až do veľkosti formátu A3 a o hrúbke od 75 -250 mic (mikrón), pre úpravu v laminátori. Pre lepšiu predstavu je hrúbka 100 mic (mikrónov)  rovnajúca sa 0,1 mm. Čim je fólia hrubšia, tým je pevnejšia. Laminovaciu fóliu treba vyberať podľa rozmeru dokumentu a maximálnej hrúbky a veľkosti podpory laminovacieho zariadenia. 
 

Prečo a aké dokumenty laminovať 

 
Obojstranné laminovanie ochráni dokumenty pred poškodením, znečistením a dodá im profesionálny vzhľad. Hlavne, ak ide o prezentačné materiály je laminovanie dokumentov dobrou voľbou. Najväčšou výhodou je však ochrana samotného dokumentu alebo fotografie. Okrem ušpinenia a poškodenia chráni aj pred odermi, roztrhnutím, ale spĺňa aj ochranné prvky, ako sú odolnosť voči vode, UV svetlu a tým zabezpečí lepšiu stálosť farieb tlače. Laminovanie všetkých, bežných dokumentov nemá zmysel a náklady na to, by zvýšili celkové náklady na tlač. Čo teda má význam laminovať? Určite dôležité dokumenty, ktoré budete potrebovať aj v budúcnosti. Vo firme sa oplatí laminovať dokumenty, ktoré sa využívajú pri prezentácií. Dodá im to profesionálnejší vzhľad a vydržia časté používanie. Ak si chcete uchovať zaujímavé alebo rodinné fotografie a nemáte v pláne všetko rámovať, môžete využiť laminovanie. Fotografie tak vydržia dlhú dobu a uchovajú si stálosť farieb. Celkom dobré využitie laminovania nájdete pri ochrane preukazov, rôznych kartičiek, dokladov, vizitiek alebo diplomov a certifikátov. Laminovanie sa využíva vo veľkej miere aj pri ochrane bezpečnostných smerníc, požiarneho poriadku, evakuačného plánu, ktoré sú umiestnené v halách firiem, výrobných podnikov, škôl, nemocníc a podobne, kde bežný papier nestačí. S laminovanými dokumentmi  sa môžete stretnúť aj pri jedálnych lístkoch a rôznych ponukových dokumentoch, oznámeniach otváracích hodín. Uplatnenie je naozaj široké a všade tam, kde potrebujete ochranu papierového dokumentu a jeho trvácnosť je metóda laminovania vhodná a ekonomicky výhodná.
 
 
Výhody laminovania 
 
- ochrana proti mechanickému poškodeniu a znečisteniu
- spevnenie dokumentu 
- odolnosť voči vode 
- ochrana proti UV žiareniu (farebná stálosť)
- vzhľad 
- predĺženie životnosti dokumentu, dlhoročná odolnosť
- široká škála pre použitie 
- nízke náklady
 
Nevýhody laminovania
 
- náklady navyše k tlači 
- potreba ďalšieho zariadenia laminátora, laminovačky
- možné problémy pri skenovaní a kopírovaní
 

Laminovačky a ich parametre

 
Dnes patria laminovacie zariadenia už k štandardnej výbave kancelárií. Na trhu ich nájdete v bohatej ponuke. Ako si vybrať tú správnu pre vaše potreby? Pred kúpou laminátora sa zamyslite nad tým, aké dokumenty budete laminovať. Podstatným parametrom je šírka vstupu laminovačky. Ide o rozmer, teda najväčšiu šírku dokumentu, ktorú budete schopný spracovať laminovaním. Ďalšími parametrami sú rýchlosť laminovania. Tá sa uvádza jednotkou cm/ min. Laminovanie za studena je v tomto prípade rýchlejšie, ale tepelné laminovanie vykazuje vyššiu kvalitu. Maximálna hrúbka sa udáva v mikrónoch (mic) a väčšina laminovačiek zvláda hrúbku od 75 do 250 mic. Maximálny formát papiera pre vstup je štandardne A4 alebo A3. Doba ohrevu laminovacieho zariadenia zase udáva čas, ktorý je potrebný na dosiahnutie optimálnej teploty pre laminovanie. Ten je pohybuje od  4 - 6 minút, podľa modelu laminátora. Laminovacie zariadenia toho ponúkajú omnoho viac, vždy to závisí od konkrétneho modelu. Môžu obsahovať funkcie, ako je ochrana proti uviaznutiu dokumentu, šetriaci režim, automatický spätný chod, aktívny chladiaci systém, plynulú regulácua teploty, predný podávač s integrovaným krytom prachu, indikátor upozornenia pre čistenie, ale aj funkciu HeatGuard s dvojstennou izoláciou. Tá sa stará o ochranu proti popáleniu. Záleží vždy od konkrétneho modelu, aké parametre a funkcie ponúka. Od toho sa odvíja aj cena.
 

PEACH Premium PL755 - A3

 
Cenovo dostupný laminátor od výrobcu PEACH je vhodný do malej kancelárie a domácnosti. Podporuje laminovanie do veľkosti formátu A3, do hrúbky 125 mikrónov. Doba zahrievania je približne 5 - 6 minút. Na laminovanie používa dva PTC valce. Rýchlosť laminácie je 330/ min. Rozmermi 446 x 179 x 100 mm, patrí medzi kompaktné zariadenia s veľmi príjemným dizajnom a jednoduchým ovládaním. Laminátor podporuje aj laminovania za studena.
 
 

Fellowes Jupiter2 - A3 

 
Výborný pomer vysokej kvality a ceny získate spolu s laminátorom Fellowes Jupiter2 - A3. ide o veľmi obľúbený laminátor s inteligentnými funkciami a pohodlným ovládaním pomocou LED panelu. Je vhodný pre využitie v kanceláriách a firmách, kde sa vyžaduje vysoká profesionalita laminovania. Vďaka automatickému nastaveniu po vložení dokumentu odpadá zdĺhavé, užívateľské nastavovanie. Doba zahrievania je 1 minúta, týmto zrýchleným štartom ušetríte čas. Zariadenia laminuje pomocou 6-tich laminovacích valcov, ktoré sú zárukou vysokej kvality. Maximálny formát dokumentov, ktorý laminátor Fellowes Jupiter2 podporuje je A3. Rýchlosť je 75 cm/ min. Okrem vysokej kvality a rýchlosti laminovania ponúka funkcie: spätný chod, AutoSense (automatická detekcia hrúbky fólie), InstaHeat (zrýchlené zahriatie), ochranu uviaznutia dokumentu, HeatGuard (ochrana proti popáleniu), Sleep Mode (automatické prepnutie po 30tich minútach nečinnosti do Standby režimu). Laminátor podporuje okrem tepelného laminovania aj prepnutie laminovania za studena. 
 
 
 
 

Krátky záver

 
Pozor si dávajte na atrament, ktorý používate pri tlači. Vždy si vyberte kvalitný atrament a toner od overeného predajcu. Pri laminovaní sa tak vyhnete tomu, že farba na dokumente pri vysokej teplote zmení farebný odtieň alebo znehodnotí dokument. Rovnako je to aj so zvoleným papierom. Nielen hrúbka, ale aj textúra papiera nemusí byť vhodná pre každé laminovacie zariadenie. Vďaka dostupným cenám si dnes môže dovoliť laminátor každý, kto potrebuje ochrániť svoje dokumenty pred poškodením, vylepšiť ich vzhľad pri prezentovaní alebo si zaručiť ich dlhú životnosť. Aj tu nájdete zariadenia v rôznych cenách, od lacných s plastovými súčiastkami po drahšie. Od jednoduchých po zariadenia nabité funkciami, s kvalitným spracovaním, elektronikou a spoľahlivými súčiastkami. Ak budete laminovať občasne, dobre vám poslúži aj jednoduchý, lacný laminátor. Pri väčšom objeme laminovania už zvážte, či neinvestujete trochu viac do výkonnejšieho zariadenia. Na trhu nájdete aj univerzálne zariadnia, ktoré obsahujú skartovačku s laminátorom a rezačkou v jednom.