Kancelária a škola

LED žiarovky

Dávate stále prednosť klasickým žiarovkám a nechcete prejsť na úsporné žiarovky, ktoré sa podľa vás dlho rozsvecujú? Čo tak kompromis, LED žiarovky! V rôznych testoch sa LED žiarovky stávajú v dnešnej dobe jednoznačne víťazmi, ak berieme do úvahy svietivosť, cenu a životnosť. Máte stále predsudky, že žiarovky s LED diódami sú príliš tmavé, blikajú alebo majú rôznofarebný nádych, že ich nemôžete použiť v klasickej objímke a sú príliš drahé? Ani jedno z týchto tvrdení, nie je pravdivé. Ako to teda s LED žiarovkami je?

Skratka LED

Je pomenovanie pre skrátený angl. výraz light emitting diode, ktorým označujeme luminiscenčnú alebo svetelnú diódu. LED je polovodičová elektronická súčiastka, ktorá vyžaruje úzko spektrálne svetlo, po prechode elektrickým prúdom v priepustnom smere. Svetlo je vlastne následkom žiarivej rekombinácie elektrón-dierového páru a je formou elektroluminiscencie.

Mýtus o LED žiarovkách

V prvom rade zabudnite na prvé LED žiarovky v jednom dizajne a problémami s päticami nevhodnými do bežných svietidiel. Zabudnite na jeden farebný nádych a vysokú cenu. Toto všetko je minulosť. Rovnako, ako bledé osoby osvetlené LED svietidlami. Kvalita LED žiariviek sa stále zvyšuje, dizajn sa prispôsobuje potrebám užívateľa do všetkých svietidiel a svetlo si môžete vyberať podľa teploty. Ak by sme to zhrnuli, LED žiarovky sú dnes najpoužívanejšími žiarovkami, nielen v rôznych svietidlách vďaka kompatibilite objímok, ale aj ako primárny zdroj svetla v batériách, pouličných osvetleniach, podsvietenia zariadení, ako sú TV, notebooky. LED technológia sa používa v displejoch mobilov, v technológii tlače a pod. Ale my sa vráťme späť k LED žiarovkám. Ako si vybrať tú správnu žiarovku, v čom sa líšia a na akom princípe pracujú? Koľko výkonu, svetla a koľko tepla vyžaruje LED žiarovka? 

Som LED žiarovka a budem vám dlho svietiť

Led žiarovka sa od starších klasických žiaroviek líši v zásadnej veci. Namiesto toho, aby sa vlákno rozžiarilo vnútri žiarovky za pomoci elektriny, rozsvietia sa v LED žiarovke LED diódy na princípe polovodičových elektronických súčiastok, ktoré sú schopné vyžarovať svetlo. Ich najväčšou výhodou je, že dokážu pracovať s menšími hodnotami prúdu a napätia oproti iným elektrickým zdrojom svetla. Na trhu nie sú novinkou. Už dlhý čas sa používajú ako zdroj podsvietenie v TV, monitoroch a mobilných zariadeniach. Využitie našli aj v tlačiarňach, kde sa úspešne zaradili na trh. Ešte skôr sme ich však mohli nájsť ako indikátor stavu TV a elektroniky. Červené a zelené svetielko signalizujúce ON a OFF stav prijímača. Led žiarovky aj napriek tomu, že prevláda mýtus o tom, že negenerujú žiadne teplo až 70 % elektrickej energie prevedú na teplo. No aj napriek tomu dokážete dlaňou chytiť bez problému svietiacu žiarovku. To sa vám pri klasickej žiarovke nepodarí bez rizika popálenia. Jednoznačne LED žiarovky spotrebujú oveľa menej energie, ako klasické alebo energetický úsporné žiarovky a vydržia vám svietiť radovo niekoľko rokov.

Aké je studené a teplé svetlo

Klasické žiarovky boli typické svojím žltým svetlom v teplom tóne. Oproti nim prvé energeticky úsporné žiarovky svietili v chladnom tóne a rozsvecovanie im trvalo dlhší čas. Led žiarovky nájdete v dnešnej dobe na trhu v rôznych tepelných tónoch. Pre teplé svetlo je typická žltá farba a pre chladné svetlo biela s modrastým nádychom.  Studené svetlo má najsilnejšiu  svietivosť. Údaj o farebnej teplote sa udáva v kelvinoch od 2 300 - 3 500 °K pre biele teplé svetlo, do 4 500 °K pre neutrálne biele a vyššia hodnota nad 5 000 °K pre studené biele svetlo. Ďalšou hodnotou, ktorá má vplyv na svetlo LED žiarovky je CRI (Color Rendering Index). Ide o index podania farieb. Všetky tieto údaje spolu so spotrebou vo wattoch a svietivosťou nájdete na balení. Veľmi žiadanými sú aj LED žiarovky, ktoré pomocou ovládania smartfónom menia farbu a intenzitu.

Pätica (závit) predsa nemôže byť problém

Najväčším problémom bolo pri LED žiarovkách, že prvé typy neboli pripravené pre používanie v klasických objímkach svietidiel. Dnes už nájdete bohatú ponuku rôznych LED žiaroviek do všetkých svietidiel. Vybrať si môžete nielen bodové LED žiarovky, ale aj tvar klasickej žiarovky, LED žiarovku v tvare sviečky do lustrov s tenšou alebo hrubšou objímkou.

Životnosť LED žiarovky a dopad na životné prostredie

Oproti klasickej žiarovke má LED žiarovka jednoznačne navrch. Nižšia spotreba, vyššia životnosť a ekologickejší prístup. Dnes sa už klasické žiarovky používajú v malej miere a boj na trhu teda zvádzajú energeticky úsporne žiarovky a modernejšie LED žiarovky. Pri žiarovkách uvádza výrobca na obale udaj o spotrebe aj energetickú triedu.

Parametre a pojmy pre LED žiarovky

Spotreba (watt)

- udáva sa vo wattoch a pri LED žiarovkách je watt iba údajom pre spotrebu (klasické žiarovky spájajú watt so spotrebou a jasom)

Svietivosť (kandela)

- tento údaj sa spája s priestorovou hustotou svetelného toku zdroja v rôznych smeroch 

Farebná teplota (kelvin)

- teplota svetla (teplé biele svetlo, neutrálne biele svetlo alebo chladné biele svetlo)

Svetelný tok (lumen)

- celkový jas žiarovky (250 lm zodpovedá asi 25 W), svetelný tok LED žiarovky závisí nielen od počtu LED čipov, ale aj od ich kvality

Efektivita (lm/watt)

- pri LED žiarovkách je dosiahnutá vysoká efektivita viac než 75lm/ W
- Index podania farieb CRI
- číselná hodnota od 0-100

Uhol svietenia LED žiaroviek

- pod uhlom svietenia LED žiarovky máme na mysli to, pod akým uhlom je svetlo vyžarované do priestoru. Môže to byť do okolia 360 ° alebo len bodovo 45 °. 

Typy LED diód v žiarovkách

 

- klasické vysoko svietivé LED 

- high power LED (výkonné LED)

- SMD 3528 LED (jednodiódové čipy)

- SMD 5050 LED (trojdiódové čipy)

- SMD 5630 LED (alebo menšia verzia SMD 3014 LED s nižším výkonom)

- COB LED (veľkoplošné)

Typy závitov LED žiaroviek

- E27 (ide najrozšírenejší typ závitu, ktorý sa bežne používa)

- E14 (závit pre menšie svietidlá, nočné lampy, svietidlá k PC alebo do lustrov)

- G4 (podobná pätica ako pri GU5,3)

- G9 (menej známi závit pre atypické lustre)

- GU5,3 (dvojkolíková pätica vhodná do kúpeľní)

- GU10 (využíva sa pri bodových svietidlách)


Plusy LED žiaroviek

- LED vyprodukujev porovnaní s inými žiarovkami oveľa viac svetla na watt
- pri rovnakej svietivosti má LED oproti klasickým a energeticky úsporným žiarovkám nižšie prevádzkové náklady
- nižšia produkcia tepla (vyžarované svetlo neohrieva osvetlené predmety)
- vysoká životnosť  (10 a viac rokov)
- možnosti výberu požadovanej farby svetla (teplé, neutrálne, chladné)
- na ich životnosť a spotrebu nemá vplyv časté zapínanie a vypínanie
- rýchlosť okamžitého rozsvecovania (odpadá rozžhavovanie vlákna ako pri klasických žiarovkách)
- neobsahujú ortuť a nebezpečné ťažké kovy 
- LED žiarovky nemajú stroboskopický efekt (nepreblikávajú)

Mínusy LED žiaroviek

- vyžadujú napájanie presným prúdom
- pri prechode osvetlenia z klasických žiarovke môže trvať určitý čas, kým sa na LED osvetlenie adaptujete (tento problém nastáva ojedinele a to v prípade, že ide o takúto zmenu pre väčší priestor, kde sa menia naraz všetky žiarovky z klasických na LED)
- vyššia obstarávacia cena oproti klasickej žiarovke (aj pri dizajnových LED žiarovkách)

Porovnanie žiaroviek 100 Watt

Klasická 100 Wattová žiarovka má svietivosť 1 300 lúmenov a jej životnosť je zhruba 12 mesiacov. Oproti nej s rovnakou svietivosťou stojí 18 Wattová LED žiarovka, ktorá má životnosť  približne15 - 20 rokov a úspora činí až 90 %.

Ako vybrať LED žiarovku

Aby ste si vybrali tú správnu LED žiarovku pre svoju domácnosť alebo do priestoru, ktorý potrebujete zabezpečiť svetlom, mali by ste mať jasno aspoň v štyroch parametroch pri výbere. A tými sú: farba svetla, svietivosť, závit a tvar žiarovky. Teplá biela je najviac podobná klasickému svetlu a je vhodná v domácnosti do obývacej izby, spálne, jedálne a detskej izby. Studená biela sa naopak hodí do kuchyne nad pracovnú dosku, do pracovne alebo dielne alebo garáže. Svietivosť je parameter podľa ktorého si vyberáte výkon žiarovky  vo Wattoch. Okrem toho nezabúdajte na závit (päticu) vhodnú do vášho svietidla. A nakoniec aj tvar, pretože aj správny tvar LED žiarivky prispeje k dobrej svetelnej atmosfére.

Chránime našu planétu

Používaním LED žiaroviek v porovnaní s klasickými žiarovkami prispievame úsporou elektrickej energie k životnému prostrediu. LED žiarovka má niekoľkonásobne nižšiu spotrebu. Pri porovnaní s energeticky úspornými žiarovkami je úspora tiež nižšia, aj keď nejde až o takú hodnotu, ako pri klasických žiarovkách. Tu však máme jedno negatívum energeticky úsporné žiarovky obsahujú ortuť a ťažké kovy, ktoré sú pre zdravie človeka nebezpečné.  LED žiarovky neobsahujú ortuť a nevyžarujú do svojho okolia UV žiarenie.