Kancelária a škola

Odzvonilo čítačkám kariet a rozhraniu PictBridge?

Tlačiarne a počítač to spojenie je najstarším, akým sme sa mohli dostáť k fotografiám, ktoré sme potrebovali tlačiť. Pekne pripojiť fotoaparát k počítaču alebo notebooku pomocou USB kábla a uložiť fotografie do zložky v pc. Z tej ich nasledovne dať vytlačiť. Celá táto tortúra sa zmenila k lepšiemu, keď sa výrobcovia rozhodli do tlačiarní integrovať čítačky SD kariet a o niečo neskôr ich rozšíriť o rozhranie PictBridge pre priamu tlač z pripojeného fotoaparátu. V tom období sme síce už poznali technológiu Bluetooth a Wi-Fi, ale tlačiarne ich nepodporovali. Celková cena tlačiarní by sa v tom čase takými technológiami výrazne zvýšila. Vráťme sa teda spať v čase. Ako to bolo s čítačkami SD kariet a rozhraním PictBridge v tlačiarňach a multifunkciach. Zariadenia, ktoré takouto vymoženosťou disponovali boli zväčša farebné fotografické tlačiarne. Pri tých dávalo zmysel vložiť SD kartu z fotoaparátu do čítačky tlačiarne a vytlačiť fotografie. Rovnako to bolo s rozhraním PictBridge. Pripojiť digitálny fotoaparát pomocou kábla a tlačiť zvolené fotografie. Na akom princípe pracovali tieto technológie a sú aj dnes potrebné a nájdeme ich ešte dnes v tlačiarňach a multifunkciach?


Začalo to digitálnym fotoaparátom

Určite ste sa s týmto termínom už stretli. Ak ste aj túto technológiu nepoužívali mali ste predstavu, že sa spája s fotoaparátmi a tlačou. Presnejšie s priamou tlačou. Čo to znamená a kedy sa pojem PictBridge objavil? S nástupom digitálnych fotoaparátov, ktoré sa pripájali k počítaču, aby si užívateľ mohol zobraziť nafotené snímky sa stala tlač čoraz častejšie koncovou akciou pripojeného fotoaparátu. Ako sme už spomínali od nafotenia k tlači digitálnych fotografii bolo niekoľko nevyhnutných krokov. Tie zapájali do seba minimálne 3 zariadenia a to: digitálny fotoaparát, počítač a tlačiareň. Fotoaparát mal v tom období malú internú pamäť, ale našťastie bol rozšíriteľný pomocou SD karty. Síce ani tie neoplývali veľkou kapacitou, na aké sme zvyknutý dnes, ale predsa len to bolo viac pamäti pre fotografie. Tu sa dostávame k vtedy veľmi rozšíreným spôsobom, ako sa dostať k fotografiám bez pripojenia fotoaparátu, teda neskôr pomenovanej priamej tlači.

 


Čítačka kariet- hit predošlých rokov

Prvá možnosť bola dlhé roky neprekonateľná. Jednoducho vybrať pamäťovú kartu z fotoaparátu a vložiť ju do čítačky kariet. Tou sa po roku 2000 chválil skoro každý počítač. Ak ste ju nemali v počítači alebo notebooku (čo bola skôr výnimka), mohli ste ju pomocou USB pripojiť k PC ako externé príslušenstvo. Ďalšou možnosťou bola integrovaná čítačka kariet priamo v tlačiarni. Okolo roku 2005 sa bežne na trhu predávali farebné multifunkcie s čítačkou na niekoľko formátov kariet. Ak náhodou model tlačiarne nepodporoval tú vašu pamäťovú kartu, stále tu bola možnosť použiť adaptér kariet. 

 
PictBridge, cesta od fotoaparátu k tlačiarni

Druhá možnosť, ktorá sa objavila v približne tom istom období bola priama tlač z fotoaparátu. Technológia PictBridge bola prelomová v tom, že užívateľ nemusel vôbec použiť počítač. Ak chcel vytlačiť fotografie z digitálneho fotoaparátu stačilo ho pripojiť pomocou dodávaného kábla k tlačiarni. Samozrejme, že tá musela podporovať rozhranie PictBridge. Neboli to výrobcovia tlačiarní, ktorí prišli s nápadom urýchliť komunikačný proces fotografia – tlač, ale výrobcovia fotoaparátov. Tí sa zjednotili a vyvinuli univerzálny komunikačný protokol, ktorý sa dostal pred štandardizačnú komisiu CIPA už v roku 2002. Medzinárodná asociácia (Camera & Imaging Products Association) ju v roku 2003 schválila tento protokol, ako uznávaný štandard s názvom PictBridge. Napriek tomu, že PictBridge využíva pre pripojenie USB rozhranie, nie je to podmienka. Pomocou PictBridge môžete dnes tlačiť aj bezdrôtovo cez Wi.Fi, Bluetooth, irDA. Hlavnou výhodou je že môžete tlačiť priamo z digitálneho fotoaparátu fotografie z akejkoľvek tlačiarni (podporujúcej PictBridge).

 


Tlačiarne, kde stále nájdeme čítačku kariet a rozhranie PictBridge

V predaji stále nájdete tlačiarne alebo multifunkcie, ktoré obsahujú v rámci konektivity aj rozhranie PictBridge. V ponuke výrobcu Canon nájdete veľmi obľúbené prenosné fototlačiarne Canon Selphy, ktoré podporujú tlač PictBridge. Ďalej sú to modely z rady Canon Pixma PRO určených pre fotografov. Rozhranie PictBridge majú aj malé prenosné tlačiarne k notebookom, séria farebných multifunkcií Canon Pixma MG, TS. Aj u iných výrobcov nájdeme modely s PictBridge alebo s integrovanou čítačkou pamäťových kariet. Ide zväčša o farebné zariadenia vhodné pre fotografov, kde táto technológia dáva najväčší zmysel.


Nie je to len Wi-Fi, Bluetooth, ale aj Cloud a tlač z úložísk a sociálnych sietí 

Dnes je cesta fotografií k tlači oveľa rozmanitejšia, čo sa týka spôsobov. Okrem čítačky alebo PictBridge môžete priamo tlačiť aj pomocou hostiteľského USB a to z pripojeného USB kľúča alebo externého a harddisku. Bez potreby zapínať počítač alebo notebook si vystačíte iba so zapnutou tlačiarňou. K rýchlej tlači sa pomocou Wi-Fi môžete dopracovať aj zo svojho mobilného zariadenia. Niektoré tlačiarne majú v systéme predinštalované aplikácie pre prístup ku cloudovým úložiskám a sociálnym sieťam.  Dnes je možností, ako vytlačiť rýchlo a pohodlne fotografie a to pomocou, čo najmenšieho počtu zbytočných korkov veľa. Tlačiarne a multifunkcie, ktoré sú na trhu obsahujú skoro vždy najmenej jeden rýchly spôsob priamej tlače. 


Napriek tomu, že integrovaným čítačkám pamäťových kariet a rozhraniu PictBridge ešte neodzvonilo a v zariadeniach ich nájdete, ich používanie už pre užívateľov, nemá taký význam, ako kedysi.