Kancelária a škola

ONO (OLO) - 3D tlačiareň z Kickstarteru

V roku 2016 začala crowdfundingová kampaň pomocou Kickstarteru, pre malú prenosnú 3D tlačiareň OLO. Tento koncept, ktorý pochádzal od OLO 3D Inc., sľuboval najmenšiu 3D tlačiareň za uvádzaciu cenu 99 $. Vďaka tejto kampani sa vyzbieralo viac, ako 2 mil. dolárov. Nádejný produkt podporilo približne 16 000 prispievateľov. Od spustenia tohto pokrokového projektu prešli už dva roky a my sme hľadali informácie o tom, ako to s nízko-nákladovou, prenosnou 3D tlačiacou dopadlo. Aké sú problémy, ktoré zapríčinili, že sa táto 3D tlačiareň, napriek reklame stále nedostala na trh?

Vízia za 99 $ alebo čo je OLO?

OLO bol uvádzajúci názov pre malú vrecková 3D tlačiareň, ktorá mala tlačiť z displeja mobilu pomocou živice. Využitie svetla z displeja mobilného telefónu s vysokým rozlíšením, ako zdroj pre 3D tlač bola pokrokovou myšlienkou. Prostredníctvom displeja mobilu, by sa mala tvoriť pevná hmota z tekutého fotopolyméru. Celý proces spočíva v tom, že sa na displej mobilu položí mini 3D tlačiareň, ktorá sa skladá z dvoch častí. Cez aplikáciu, ktorá je kompatibilná pre mobily s Androidom, iOS aj Windows Phone si vyberiete, alebo vytvoríte 3D objekt. Na displej mobilu sa do jednej časti aplikuje tekutá, fotoplymérna živica a priložením druhej časti sa pomocou svetla z mobilu začína proces tvorby a vytvrdzovania 3D objektu. Podľa typu živice, môže byť finálny výrobok tvrdý alebo flexibilný. Súčasťou balenia tejto malej 3D tlačiarne je aj sada fľaštičiek s živicou v niekoľkých farbách. Rozmery tlačiarne: 17,2 x 11,5 x 14,8 cm a hmotnosť je 780 gramov. O napájanie tlačiarne sa starajú 4 štandardné batérie typu AA. Takto bol v roku 2016 prezentovaný koncept tlačiarne OLO.

Čas uteká, nové technológie sa vyvíjajú, OLO sa mení na ONO a stagnuje

V marci 2016 sa s nadšením tento projekt rozbiehal a spoločnosť sľubovala uvedenie finálneho produktu  na september 2016. V auguste 2016 bola spoločnosť nútená zmeniť názov svojho produktu z OLO na ONO, kvôli podobnosti v názve s iným už existujúcim výrobkom. Finančné prostriedky, ktoré bolo potrebné vyzbierať na konečný vývoj a výrobu finálneho zariadenia, niekoľko násobne prevýšili sumu, ktorú spoločnosť potrebovala. Z požadovaných 80 tisíc dolárov sa vyšplhala vďaka prispievateľom z celého sveta na viac, ako 2 milióny dolárov. Napriek tomu sa 3D tlačiareň, teraz už s názvom ONO neobjavuje na trhu. Spoločnosť udáva pravidelne niekoľko dôvodov, prečo je tomu tak. Koncept zaujal a zdalo sa, že týmto produktom sme zase o krok vyššie v technológiách. Myšlienka, že si pomocou vlastného mobilu a malej krabičky dokáže užívateľ doma vytlačiť 3D objekt (samozrejme limitovaný veľkosťou) je skvelá. No hneď na začiatku sa objavilo pár otáznikov, alebo... to nebude fungovať . Prečo?  Tlač 3D objektu využíva dlhodobé zapnutie mobilného telefónu s rozsvieteným displejom a to, až niekoľko hodín. Za ten čas nemôžete mobil používať. Pri koncepte boli údaje, ktoré uvádzali  čas 45 minút na vytvorenie 1 cm z celkového objektu. Čas na celú tlač je dlhý, batéria sa bude drasticky vybíjať, ak vôbec vydrží. Maximálna veľkosť objektu je 76  x 128 x 52 mm, čo je skôr miniatúra alebo malý darček, ktorým chcete potešiť. Takto to aj vývojári tohto projektu prezentovali, ako malú, cenovo dostupná 3D tlačiareň, pre tlač miniatúrnych darčekov. 

Dočkáme sa malej prenosnej 3D tlačiarne?

Stále viac ľudí, ktorí podporili tento projekt sa pýta, kedy uvidia reálne tlačiareň, ktorej vývoj a výrobu finančne podporili. Vývojári zo spoločnosti, ktorá má tento projekt na svedomí uvádzajú na svojej webovej stránke, stále nové aktualizované informácie, kde je problém, čo museli znovu ošetriť, zmeniť alebo vyriešiť. Na rôznych fórach sa objavujú kritické komentáre, niektorí prejavujú silnú nedôveru v tento projekt. Napriek tomu sa na YouTube objavujú prvé unboxingy setu ONO, ktoré obsahujú prenosné 3D zariadenie, samolepky, návody a sadu fľaštičiek s farebnou živicou. Otázne je, ako reálne zariadenie pracuje. Okrem rozbalovačiek a rôznych promo - videí od vývojárov,  sa zatiaľ financovatelia dočkali, len nových výhovoriek o meškaní. Na facebookovskej stránke spoločnosti administrátor tejto fanpage pridáva príspevky o tom, ako prvé kusy zasielajú zákazníkom. Naozaj? Po 2 rokoch od spustenia tohto projektu sa začínajú objavovať aj hlasy, ktoré označujú technológiu za zastaralú a pochybujú, že sa niekedy produkt dostane do rúk k zákazníkom. Aktuálne na stránkach spoločnosti nájdete možnosť predobjednávky do USA aj EU a novú výzvu na finacovanie tohto projektu, tentokrát prostredníctvom crowdfundnigovej kampane na platforme StartEngine. 

Čo je Kickstarter a ako funguje 

Kickstarter je internetová platforma, ktorá pomocou kampane pomáha financovať nádejným startupom ich nápady. Široká podpora verejnosti, ktorá danému projekt verí v podstate dotuje vývoj a realizáciu výroby prvých kusov. Prvé finálne produkty sú potom dostupné za nižšiu uvádzaciu cenu vo forme predobjednávky. Takto sa pomocou kampane na Kickstarteri dostali na trh niektoré z prvých inteligentných hodiniek, ako sú Pebble alebo Cookoo SmartWatch, fitness náramky, ale aj výborné hráčske okuliare DEV1S. Nie všetky projekty sa však podarí zrealizovať. Na Kickstarteri to nie je ojedinelý prípad, keď napriek skvelému nápadu a dostatočnej finančnej podpore sa nepodarilo koncept doviesť do úspešného konca. Nastali ťažkosti pri výrobe, niektoré zlyhali priamo u prvých užívateľoch alebo finálny produkt narazil na problémy s certifikáciou. Tu si musíme uvedomiť, že podporujeme vlastne víziu. Niečo, čo niekto vymyslel a svoj skvelý nápad chce za pomoci vyzbieraných peňazí zrealizovať, no nie vždy to ide ľahko. 

Čo sa týka tlačiarní a tlače, aktuálne nájdete na Kickstarteri niekoľko zaujímavých projektov. Napríklad kompaktná 3D tlačiareň Sculpto+ , typu plug´n´play. Práve prebieha kampaň na malú tlačiareň HOLGA, ktorej proces tlače je manuálny, bez potreby pripojenia pomocou Wi-Fi, Bluetooth alebo USB káblom k smartfónu. Funguje to v podstate na princípe holografickej aplikácie v mobilu. Mobil sa položí na tlačiareň HOLGA, ktorá používa pre tlač kazetu s filmom Fuji Instax mini.

Cesta od predstavenia nápadu na určitý projekt, zahájenia kampane cez vývoj, až po finálny produkt, ktorý príde k prispievateľom, alebo ak chcete financovateľom je dlhá a nie vždy úspešná. My budeme naďalej sledovať, ako to dopadne s projektom 3D tlačiareň ONO (OLO) a pozrieme sa aj na ďalšie zaujímavé projekty na Kickstarteri zo sveta tlačiarní a tlače.