Kancelária a škola

Stav hladiny atramentu v tlačiarni

Reálny a odhadovaný stav hladiny atramentu a toneru

Určite ste sa už niekedy zamysleli nad tým, ako presne funguje hlásenie stavu o hladine atramentu alebo toneru v tlačiarňach. Ide o meranie alebo odhad? Každá kazeta je naplnená určitým objemom atramentu alebo tonerového prachu. Ten sa udáva v objeme vytlačených strán alebo v ml. Takže napríklad čierny atrament v kazete môže mať štandardnú kapacitu 7ml alebo 15 ml. Výrobca tlačiarne testuje spotrebu tejto náplne pri presne určených štandardizovaných podmienkach. Presnejšie podľa normy 5 % pokrytia. Testovanie má stanovené prísne pravidlá. Tu sa dostávame k výpočtu kapacita objem náplne a počet vytlačených strán. Dostaneme vyťaženosť náplne podľa určitého vzorca naneseného množstva atramentu alebo toneru. 5 % pokrytie je štandardizovanou podmienkou, pre určený počet strán tlače. Tlačiareň je z výroby nastavená tak, že hneď, ako čip zdeteguje náplň, vie koľko ml sa v naplní nachádza a koľko strán, by mala pri 5 % pokrytí vytlačiť. Nie je to však 100 % presné meranie. Počas tlače môže tlačiareň len odrátavať koľko farby naniesla, počet strán a tak zhruba určiť zvyšnú hladinu náplne. Aby bolo meranie presne a dosiahol sa tak efekt úplne prázdnej náplne museli by tlačiarne obsahovať iný merací systém pomocou senzoru, ktorý by reálne meral hladinu náplne a pokles atramentu. To by však musela obsahovať buď tlačiareň alebo každá kazeta, by mala čidlo a týmto sa dostávame k tomu, ako veľmi by sa zvýšili náklady na výrobu zariadenia. Výrobcovia bližšie neuvádzajú presne, akým výpočtom dosiahli výsledok, vyťaženosť náplne a počet vytlačených strán z toho vyplývajúci. Ale môžeme predpokladať, že sa odrážajú od veľkosti kvapôčky atramentu a plochy, ktorú pokryje určitý počet týchto kvapôčok. V tom prípade by išlo o množstvo naneseného atramentu za určitých podmienok. Pri laserových zariadeniach už si nie sme istý, akým postupom sa vyrátava približná vyťaženosť toneru. Tam je potrebné brať do úvahy viac faktorov.

 

Spotrebiteľ vs výrobca 

Ako bežný spotrebiteľ sa nad tým príliš nezamýšľame. Až dovtedy, kým sa nám nezdá, že sme po vložení novej náplne tlačili málo a napriek tomu nám tlačiareň hlási prázdnu kazetu. Skontrolujeme hladinu náplní buď priamo na displeji tlačiarne alebo v počítači. Naozaj je náplň prázdna alebo v nej ešte zostalo určité množstvo atramentu, toneru? Niektoré tlačiarne alebo multifunkcie po oznámení, ak túto hlášku zignorujete ešte dokážu pár strán vytlačiť. Iné sa tvrdohlavo zatnú a nedostanete z nich ani 1 stranu navyše. Na internete sa objavilo niekoľko videí, kde používatelia vybrali náplň, ktorú označilo zariadenia za prázdnu a po otvorení (fyzickom) sa napočudovanie v kazete nachádzalo určité množstvo atramentu alebo toneru. Samozrejme, že sa začali objavovať kritické hlasy smerom k výrobcom. Používatelia sa pýtali, koľko peňazí zaplatíme pri dlhodobom používaní za nevyžitý zostatkový atrament alebo toner? Je správne, aby nás výrobca takto tlačil do nákupu novej, keď sme nevyužili 100 % náplne?

Má to  svoje za a proti. Ak by ste vyčerpali atrament do poslednej kvapky, bez toho, aby vás predčasne zariadenie upozornilo, nastala by situácia, ktorá by v konečnom dôsledku mohla poškodiť vašu tlačiareň. V atramentovej kazete je potrebné ponechať trochu atramentu, aby sa zabránilo vniknutiu vzduchu, zaschnutie a poškodenie trysiek a tlačovej hlavy. Takto je zariadenie chránené a je zaistená konzistentná kvalita tlače, ktorá uspokojí zákazníka. V skutočnosti by zostávajúci atrament nemal byť považovaný za odpad, ale za pozitívnu akciu výrobcu na zabezpečenie stále vysokej kvality výstupu a výkonu zariadenia. Výrobcovia navyše o skutočnosti, že v kazete ostáva malé množstvo atramentu, informujú v používateľskej príučke k zariadeniu. Málokto z požívateľov ju však číta. Niekoľko redaktorov, ktorí testovali vyťaženosť tlačiarní sa na tento fakt pýtali priamo výrobcov. Odpoveď bola práve v tom zmysle, že je tým zariadenie chránené. Ďalším argumentom bolo, že kapacita náplne je stanovená štandardom 5 % pokrytia určitého počtu strán a ten je dodŕžaný. Zostatkový atrament vyťaženosť náplne v žiadnom prípade neovplyvní, pretože nie je zarátaný do tohto výpočtu. Žeby nám nakoniec dávali výrobcovia do kaziet atrament navyše? 

Čo na to životné prostredie?

Čím menej kaziet použijeme, tým viac šetrime životné prostredie. Tento fakt môžu výrobcovia vo veľkej miere ovplyvniť. Napríklad podporou veľkokapacitných náplní pre svoje zariadenia, čo je veľké plus. Ďalšie plus je program výmeny a recyklácie atramentových a tonerových kaziet. Veľa výrobcov podporuje zásadu nulového skládkovania odpadov. Každá časť vrátených tonerových kaziet sa opätovne využije alebo recykluje. A to už, ako komponent v novej tonerovej kazete, základný materiál v inom priemyselnom odvetví alebo, ako náhrada fosílnych palív. Žiadna časť tonerovej kazety neskončí na skládke s odpadom. Ďalším plusom pre zníženie uhlíkovej stopy sú modrené tankové tlačiarne. Tie používajú tankový zásobník pre dopĺňanie atramentu. V zásade platí, čím menej časté doplnenie  náplne, tým ekologickejším sa zariadenie stáva.

Ako drahé sú náplne?

Tak tu sme  naozaj na rozpakoch. Ak vezmeme do úvahy pre výpočet cenu atramentu v ml a premietneme  do 1 litra atramentu, dostávame sa k zaujímavej cene. Atrament sa tak dostáva medzi najdrahšie tekutiny na svete. Prečo je cena náplní tak drahá a mnohokrát prevyšujú náhradné náplne a cenu samotnej tlačiarne? Zjednodušene by sme mohli povedať, že výrobcovia na jednej strane predávajú svoje zariadenia za cenu nižšiu, než je výrobná a na druhej strane náplne za cenu niekoľkonásobne vyššiu, než je výrobná. Tomuto paradoxu sa vraví systém predaja žiletiek. Aj v tomto prípade si často kúpite relatívne lacný strojček, do ktorého sa dokupujú žiletky skoro v cene samotného strojčeka. Na rôznych fórach a internetových stránkach sa často objavujú názory, ktoré poukazujú na spôsoby výrobcov, ktorými zavádzajú zákazníkov. 


Medzi najdiskutovanejšie patria:

Čip deaktivuje tlač aj keď  dôjde jedna farba a ostatné sú stále plné a mohlo by sa ďalej tlačiť (niektoré tlačiarne naozaj takto fungujú).

Tlačiareň používa farebné náplne aj pri čiernobielej tlači, čím sa zvyšuje spotreba atramentu.

Čip odosiela zariadeniu často falošné hlásenia o prázdnej kazeta (niekedy pomôže reset toneru).

Niektorí výrobcovia používajú v zariadeniach ochranný čip, ktorý zabraňuje používaniu náplní tretích strán (tým nútia používateľa k používaniu iba originálnych náplní). Tento krok bol najviac kritizovaný a dokonca viedol k súdnym sporom.

Výrobná cena niektorých náplní sa pohybuje niekde okolo štvrť dolára a predajná cena je niekoľkonásobne vyššia. 


Či už sú tieto tvrdenia pravdivé alebo nie, faktom ostáva, že náplne do tlačiarní sú pomerne drahé. Čoraz viac používateľov si preto zvolí alternatívne náplne, ktoré sú plne kompatibilné s ich tlačiarňou. Oplatí sa im tlačiť za veľmi nízke náklady na spotrebný materiál a po čase kúpiť novú lacnú tlačiareň. Ako tlačiť iba originálnymi náplňami, aby zariadenie vydržalo, čo najdlhšie v dobrej kondícií a mať počas tohto obdobia vysoké náklady na spotrebný materiál. Ale to už je na každom používateľovi, akými (drahými) náplňami bude napĺňať svoju tlačiareň. 

 

Ako skontrolovať stav hladiny atramentu

Často potrebujete vytlačiť rýchlo niekoľko dokumentov a ako na potvoru dôjde farba v kazete, po vytlačení prvej strany. Ako tomuto predísť a zistiť stav hladiny v náplniach skôr, než tlačiareň zahlási prázdnu kazetu? Po pripojení tlačiarne k PC a inštalácií ovládačov si môžete skontrolovať stav atramentu, toneru v nainštalovaných náplniach. Vo Windowse cez ovládací panel, zariadenia a tlačiarne. K tlačiarňam dodáva výrobca softvér, kde okrem údržby zistíte aj stav náplní. Moderné tlačiarne a multifunkcie s LCD displejom, vám tuto informáciu ukážu priamo na displeji zariadenia. Tlačiarne s tankovým zásobníkom môžete skontrolovať vizuálne. Nádržky sú priesvitné a stav hladiny je okamžite viditeľný.