Kancelária a škola

Technológia Zink (Zero Ink - bez atramentu)

O technológii Zero Ink v skratke ZINK, ste už určite počuli. Ide o bezatramentový, bezkazetový systém. Ak ste si doteraz mysleli, že táto technológia je výhradne pre jeden typ tlačiarní, ste na omyle. Spoločnosť ZINK - Zero Ink je majiteľom technológie, ktorú ponúka pre niekoľko rôznych výrobcov tlačiarní. Partnermi, ktorí využívajú tento druh technológie v svojich zariadeniach sú spoločnosti Polaroid, Canon, Brother, Hewlett Packard, LG, Prynt a Lifeprint. Tieto spoločnosti majú  vlastné produkty v ktorých používajú riešenie od spoločnosti ZINK - Zero Ink. A že sa im napriek tomu, že ponúkajú vlastný spotrebný materiál pre tlačiarne darí aj s touto technológiou, vidíme na obľúbených produktoch s bezatramentovou technológiou. Ktoré to sú? 
 

Keď sa objavila LG Pocket Photo 

 
Začneme spoločnosťou LG, ktorá síce  tlačiarne nevyrába, ale vo svojom portfóliu mala, ako jedna z prvých vreckovú fotografickú tlačiareň s technológiou ZINK. Bol to model LG Pocket Photo. Dnes by ste túto mini tlačiareň hľadali márne. Z obchodoch sa vytratila, ale pri troche šťastia ju objavíte na eBay-i alebo Amazone. Na stránkach výrobcu LG je v kategórii príslušenstvo pre mobilné telefóny pod označením LG PD233. Svojimi rozmermi 72 x 120 x 24 mm a hmotnosťou 215 gramov si vyslúžila označenie vrecková fototlačiareň. Fotografie s rozmerom 5,1 x 7,6 cm tlačila na papier ZINK 2.0 v rozlíšení tlače 313 Dpi. Tlač prvého výtlačku jej trvala skoro 45 sekúnd. K fototlačiarni LG PD233 sa pripájalo microUSB káblom a pomocou technológie Bluetooth a NFC. Tlačiareň pracovala s mobilným zariadením pomocou aplikácie Pocket Photo, ktorú nájdete aktuálne vo verzii 3.2.1. Zariadenie v minimalistickom dizajne obsahovalo slot na výstup tlače, konektor na nabíjanie a prepojenie s mobilným telefónom, tlačidlo zapnutia a krytku za ktorou sa nachádzal zásobník papiera ZINK. Tlačiareň pôsobila trochu nudne a jediným oživením bolo logo výrobcu. Batéria s kapacitou 500 mAh sa nabíjala do plného stavu 90 minút a výdrž bola približne 25 výtlačkov. Dnes ju novšie modely malých prenosných fototlačiarní zahanbia, ale v období kedy sa objavila na trhu to bol hit.
HP Sprocket v luxusných farbách 
 
Spoločnosť HP ponúka atramentové aj laserové tlačiarne a multifunkcie, ktoré sú na našom trhu veľmi obľúbené. S novým trendom insta-fotoaparátov aj HP zareagoval svojím produktom. Do portfólia zaradila prenosnú fototlačiareň HP Sprocket s technológiou ZINK. Tento model zaujal nielen parametrami, ale aj krásnym, luxusným dizajnom. Do predaja sa dostal v troch farebných verziách: piano čierna v kombinácii so striebornými akcentmi, biela v kombinácii so zlatou a karmínová červená v kombinácii so striebornou. Táto fototlačiareň tlačí okamžite po pripojení k mobilnému zariadeniu (aplikácia HP Sprocket-iOS, Android) z fotogalérie alebo priamo  z aplikácie sociálnej siete. Pomocou technológie ZINK vytlačí fotografiu na papier ZINK s rozmermi 2 x 3“ (5 x 7,6 cm). Po odlepení zadnej strany je pripravená fotonálepka, ktorá je odolná voči rozmazaniu, vode aj roztrhnutiu. Konektivita je zastúpená pomocou USB, Bluetooth. Tlač je v rozlíšení 400 Dpi. 
 
 
Ako nás Canon doplietol názvami modelov 
 
Spoločnosť Canon pred niekoľkými rokmi predstavila prenosnú fototlačiareň Canon Selphy. Nešlo síce o vreckovú tlačiareň, ale svojimi malými rozmermi bola vhodná na prenášanie. Tento model tlačil termosublimačná technológiou a k tlači používal fotopapiere Canon s rozmermi 10 x 15 cm (pohľadnicový formát). K licencovanej technológii ZINK pristúpil výrobca svojimi modelmi vreckových fototlačiarní modelovej rady Zoemini. Tu musíme upresniť niekoľko faktov. Pre niektoré trhy, vrátane Európy  použil výrobca označenie Zoemini a pre zaoceánske označenie Ivy. Preto sa môžete stretnúť s rovnakou fototlačiarňou, ktorá nesie názov Canon Zoemini alebo Canon Ivy. Tento model sa dostal do predaja v niekoľkých kombináciách bielej a farebných akcentov. K tlači používa technológiu ZINK. Pripojenie je už klasicky pomocou USB alebo Bluetooth v spojení s aplikáciou výrobcu. Rozmery výtlačkov sú 5 x 7,6 cm na papier ZINK. Znovu bez náplní, znovu pomocou licencovanej technológie ZINK. Aby toho nebolo málo alebo vďaka veľmi dobrým ohlasom na tento produkt sa Canon rozhodol svoju mini fototlačiareň posunúť vo vývoji ďalej. Tento rok predstavil dva nové modely vychádzajúce z modelovej rady Zoemini. Insta-fotoaparáty s integrovanou tlačiarňou. Novinky nesú označenie Canon Zoemini C a Canon Zoemini S. Pre americký trh ich nájdete pod označením Canon Ivy Cliq, čo zodpovedá modelu C a Canon Ivy Cliq+, čo je model Zoemini S.
 
  
 

Brother sa pochválil farebnou tlačiarňou štítkov s technológiou ZINK

 
Ďalšími spoločnosťami alebo výrobcami tlačiarní, ktorí spolupracujú so spoločnosťou ZINK - Zero Ink a využívajú ich technológiu je spoločnosť Brother a ich farebná tlačiareň štítkov Brother VC-500W. Nech vás nemýli, že ide o tlačiareň štítkov. Tento model tlačí ZINK - Zero Ink, technológiou na štítky ZINK s rozmermi od 9 - 55 mm, bez potreby atramentu. Pripojenie prebieha pomocou USB alebo Wi-Fi. Táto tlačiareň ponuka kompaktné rozmery, príjemný dizajn a vstavanú rezačku na úpravu dĺžky. Pomocou technológie ZINK – Zero Ink sa dostanete k tomu, ako pracuje tlačiareň Brother VC-500W. Technológiu ukrýva v kotúčoch so štítkami. Špeciálne farebné kryštály v papieri sú aktivované teplom, aby vytvorili plnofarebné štítky bez potreby atramentových náplní. 
 
 
 

Polaroid No. 1

 
Spoločnosť Polaroid a jej fotoaparáty s okamžitou tlačou fotografií sa objavili už niekedy na začiatku 80. rokov. Dnes spoločnosť vyrába niekoľko produktov, ktoré využívajú technológiu ZINK – Zero Ink. Sú to modely vreckových fototlačiarní aj insta-fotoaparáty s tlačiarňou. Najnovšie modely, ktoré spoločnosť predstavila na veľtrhu CES 2019, sú Insta fotoaparát s tlačiarňou Polaroid Mint Instant Digital Camera & Printer a vrecková tlačiareň Polaroid Mint Pocket Printer. Obidva modely používajú k tlači technológiu ZINK – Zero Ink. Ďalšími produktmi Polaroid, ktoré využívajú tlač na fotopapier ZINK, sú Polaroid Snap Touch - insta fotoaparát s integrovanou ZINK – Zero Ink tlačiarňou a fototlačiareň Polaroid Zip Instant. Možno málokto vie, že technológia ZINK začala, ako projekt v spoločnosti Polaroid Corporation niekedy v 90. rokoch 20. storočia. Následne sa spoločnosť ZINK osamostatnila v roku 2005.
 
  
PRYNT 
 
PRYNT je startup, ktorý sa objavil na Kickstarteri. V ponuke má sa dva produkty na mobilné zariadenie s integrovanou tlačiarňou a to: PRYTN Case PRYNT Pocket. V podstate je to mobilné príslušenstvo, ktorým váš mobil rozšírite o funkciu okamžitej tlače. Aj tento produkt využíva technológiu ZINK. Pripája sa pomocou lightning konektoru k mobilnému zariadeniu a to bez potreby Bluetooth a Wi-Fi pripojenia. Celé kúzlo tejto malej krabičky pozostáva z aplikácie, ktorú si stiahnete do svojho iPhonu a spojenia mobilu cez konektor. Urobíte si fotografiu alebo video cez aplikáciu a jednoducho potvrdíte tlač na ZINK papier s rozmermi 2 x 3“. Ten sa vkladá do zásobníku PRYNT puzdra. Výdrž batérie umožní vytlačiť 15 až 20 samolepiacich fotografií. Cez aplikáciu môžete vložiť do fotografie video a prezerať si ho prostredníctvom AR technológie na svojom smartfóne. Mobilné zariadenie musí podporovať  AR technológiu (iPhone 6S a novší, iOS 11 a vyšší). Rovnakú funkciu prezerania videa vo fotografii má aj ďalší model vreckovej tlačiarne a zároveň výrobca, ktorý používa technológiou bezatramentovej tlače ZINK – Zero Ink LifePrint. 
  
Lifeprint 
 
Fotografická vrecková fototlačiareň Lifeprint je spojenie ZINK a AR technológie (argument reality). Lifeprint používa pre tuto technológiu označenie Hyperphoto. Všetko je to v 200 gramovom zariadení s minimalistickým dizajnom. Fototlačiareň sa pripája k mobilnému zariadeniu pomocou Bluetooth pripojenia. Kompatibilná je s mobilmi a tabletmi s Androidom a iOS. Samozrejme musia podporovať AR a mať nainštalovanú aplikáciu LifePrint Photos. Tlačiareň Lifeprint tlači fotografie na fotopapier ZINK – Zero Ink v dvoch formátoch, 2 x 3“ (5 x 7,6 cm) a 3 x 4,5“ (7,6 x 11,4 cm).
 
 
 
Technológia ZINK – Zero Ink 
 
Bezatramentová tlače ZINK- Zero Ink je založená na systéme termálnej tlače. Fotopapier je napustený všetkými farbami v niekoľkých vrstvách na papier. Od základnej, podkladovej  vrstvy s voliteľným lepidlom cez farebné vrstvy citlivé na teplo, až po povrchovú vrstvu. Vrstva, ktorá tvorí farbu obsahujú bezfarebné kryštály amorfochromických farbív vytvárajúcich mikrokryštály svojich bezfarebných tautomérov, tie sa premieňajú na farbenú termoformu a zachovávajú si farbu po resolidifikácii. Túto technológiu pod ochrannou značkou ZINK – Zero Ink vlastní nezávislá spoločnosť ZINK Holding LCC, ktorá je vlastníkom technológie ZINK® a papieru ZINK Paper®. ZINK je vlastne skratka pre ZERO INK, plnofarebný tlačový systém. Podpora tohto systému zahŕňa približne 170 patentov. Tento systém spoločnosť vyvíja už 30 rokov a stále na ňom pracuje team v laboratóriách centrumu výskumu a vývoja spoločnosti ZINK Holding v Massachusettes v Whitsett v Severnej Karolíne. Od roku 2005 je ZINK samostatnou spoločnosťou. Technológiu ZINK spoločnosť, ako OEM ponúka svojim partnerom, ktorých produkty sme si v skratke priblížili. Kľúčovým partnerom je stále spoločnosť Polaroid.
 
Prečo ju nemáme vo veľkých tlačiarňach? Napriek tomu, že táto technológia je skvelá a veľmi šetrná voči životnému prostrediu, náklady na veľkoformátový papier by boli vyššie, ako je tomu pri bežnom kancelárskom papieri. Na jednej strane je plusom bezkazetový systém, žiaden odpad prázdnych kaziet náplní. Ale...? Na druhej strane tu máme bežný kancelársky papier, ktorý je recyklovateľný. Recyklácia ZINK papiera je odlišná od bežného klasického papiera.