Kancelária a škola

Tlačiarne, ktoré zaujali na CES 2020 v Las Vegas

Ak sa zaujímate o nové technológie, tak vám určite neuniklo veľké podujatie, ktoré sa koná každoročne v Las Vegas. Ide o Tech - konferenciu, ktorá sa uskutočnila v januári 2020. Na konferencii dostali veľký priestor najnovšie technológie, 5G sieť, umelá inteligencia a s ňou spojené služby a produkty. Okrem prednášok, vystavovatelia prezentovali to najlepšie, čo dokázali za rok vyvinúť alebo zdokonaliť. Nie všetky produkty sa dostanú, až ku koncovému zákazníkovi. Niektoré skončia v rovine prototypu. My sme hľadali novinky zo sveta tlače a tlačiarní, ktoré sa tento rok na CES-e objavili. Dominovala samozrejme 3D tlač. Objavila sa tam však novinka, ktorá zaujala. Tlač na kožu alebo tetovanie pomocou tlačiarne. 
 

Prinker -  tetovacia tlačiareň, ktorá vás potetuje 

 
Čo by ste povedali na okamžité tetovanie akejkoľvek predlohy na vaše telo? A dokonca nie navždy, ale časovo obmedzené. Mohli by ste tetovanie prispôsobovať módnym trendom alebo svojmu citovému obdobiu. Žiadna maľba Henou, ale skoro 100 % tetovanie. Teda aspoň vzhľadovo v štýle na rôzne príležitosti - rôzne tetovanie. Postarala sa o to spoločnosť Prinker Korea Inc. Vznikla v roku 2015 a je výrobcom a dodávateľom tlačiarní pre dočasné tetovanie. Jej víziou bolo byť inšpiratívnym a poskytnúť nástroj na sebavyjadrenie. To sa im podarilo a tetovacie tlačiarne Prinker pre čiernu alebo farebnú tlač, si už dnes môžete zakúpiť spolu so setom atramentov. Cena je stanovená na 269 dolárov za tlačiareň s čiernou tlačou a 299 dolárov za farebnú tlačiareň. Cena v čase uvedenia bola 349 dolárov. Dnes ju nájdete v ponuke za nižšiu cenu. S ďalšou investíciou musíte rátať v podobe náhradných náplní. Cena sa pohybuje okolo 100 dolárov čierna naplň a 150 dolárov farebná náplň. Atrament by mal vydržať asi 1 000 tetovaní. Samozrejme 1 tetovanie sa berie o rozmere plochy zariadenia, akým dokáže pokryť miesto na tele. Na stránke Prinker sú v ponuke tlačiarne: Prinker S, ktorá obsahuje tlačiareň Prinker pre čiernu tetovaciu tlač, batériu a náplň. Druhá verzia Prinker Pro sa predáva v dvoch farebných vyhotoveniach (modrá a červená tlačiareň). Balenie obsahuje farebnú tlačiareň Prinker, 2 x batériu s nabíjačkou a sadu atramentov. Platba sa uskutočňuje pomocou služby Pay Pal a je možné, že vám tento tovar zašlú aj do krajín v rámci Európy. V našich e-shopoch zariadenie Prinker zatiaľ nie je v ponuke. Aj ked tlaciareň Prinker už je dlhšiu dobu na svete, predstavením na CES-e sa o nej dozvie širsia verejnosť.
 
 
zdroj: Prinker.us
 
zdroj: prinker.us

 

Ako to funguje?

 
Prinker je malá prenosná tlačiareň, ktorá vám dokáže vytlačiť na kožu dočasné tetovanie. Čierny alebo farebný motív podľa predlohy, ktorú si môžete sami navrhnúť cez aplikáciu. A to všetko za krátky čas, niekoľkých sekúnd. Ako to funguje? Pomocou aplikácie, ktorú si stiahnete do mobilného telefónu si vytvoríte vlastné tetovanie. Aplikácia Prinker je dostupná pre Android aj iOS (vyžaduje registráciu). Kreativite sa medze nekladú a okrem obrázkov môžete vytvárať nápisy a rôzne aj zložitejšie ornamenty a vzory. Mobil nasledovne pomocou Bluetooth rozhrania pripojíte k tlačiarni Prinker (monochromatickej alebo farebnej). Zdravotne nezávadný kozmetický atrament, vám tlačiareň nanesie na vašu kožu. Je to síce iba dočasné tetovanie, ale rozdiel nie je na prvý pohľad rozoznateľný od klasického tetovania. Jeho trvácnosť záleží od podmienok kože. Bežnému pokropeniu vodou odolá, ale ak použijete sprchovací gél alebo mydlo zaručene sa ho zbavíte. Ak by ste si miesto neumývali, možno by vám vydržalo tetovanie 2 až 3 dni. Práve preto ide o dočasnú záležitosť pre párty, akcie a príležitosti. Určite je to produkt, ktorý zaujme najmä mladých ľudí a kreatívnych umelcov. Cena za tlačiareň Prinker spolu so setom náplní je pomerne vysoká. Každopádne ide o zaujímavé zariadenie pre tetovaciu tlač.
 

3D tlačiarne stále v kurze

 
Veľký priestor dostala na konferencii CES 2020 aj 3D tlač. Tá už má svoju premiéru dávno za sebou, ale stále je čo zdokonaľovať a posúvať sa až k 4D tlači. Zaujímavé boli stánky spoločnosti XYZpriting, ktorá je už stálicou na rôznych podujatiach, kde prezentuje svoje stolové 3D tlačiarne. Ak ste si spoločnosť spojili s 3D tlačiarňami Da Vinci, ste v obraze. Nový model, ktorý táto rýchlorastúca Taiwanská spoločnosť predstavila na tohtoročnom CES-e s označením Da Vinci Color 5D vzbudil veľký záujem. Tento model ponúka laserové gravírovanie a 2D tlač na papier. Cieľovou skupinou by mali byť dizajnéri a malé podniky. 
 
Ďalšou spoločnosťou, ktorá prezentovala 3D tlačiareň bola Snapmaker a jej nový model 3 v 1. Nová generácia zariadenia Snapmaker 2.0 kombinuje 3D tlačiareň, laserové gravírovanie a CNC frézku. Má rozšírenú dátovú zbernicu CAN pre rýchly bezdrôtový prenos informácií.
 
Francúzky výrobca Volumic - Imprimantes 3D si odniesol z CES-u 2020, dve ocenenia za zariadenie STREAM Ultra SC. Jedno v kategórii Inovácie 3D tlače, druhé za udržateľnosť a eko-dizajn. Pre tento model boli spustené na stránke výrobcu predobjednávky už minulý rok v novembri s uvádzacou cenou 5 980 €.
 
Okrem 3D tlačiarní sa dostalo pozornosti aj novému modelu 3D skeneru, od kanadskej spoločnosti peel3d. Model peel3D 2CAD je profesionálny 3D skener, ktorý dokáže skenované súbory exportovať priamo do súboru pre CAD softvér. Podpora kompatibilných programov CAD je výborná, počnúc SOLIDWORKS, Inventor, PTC a ďalšími. Princíp 3D skeneru spočíva v tom, že skener aj objekt sa môžu pohybovať a vy uvidíte v reálnom čase, čo ste počas skenovania vynechali. Najlepšie je, že skener zvládne rôzne povrchy, ako sú kovové odliatky, hlinené modely, keramika a porcelán, kameň, murivo, plasty, tkaninu, kožu, maľbu, sochy, ľudí a organické formy. Výrobca ponúka aj svoj vlastný softvér s množstvom funkcií, ktorým uľahčuje celý proces.
 
Ani automobilový priemysel nezaostáva v 3D tlači. Alebo skôr vo využívaní niektorých častí pri výrobe automobilov pomocou 3D tlačiarní. Švajčiarsky výrobca automobilov Rinspeed predstavil na CES-e 2020 autonomny elektromobil MetroSnap, ktorý má modulárny koncept s vymeniteľnými kabínami Pods. Tie môže používateľ ľahko namontovať na podvozok nazývaný skateboard. Zaujímavé je, že 30 rôznych časti automobilu sú vyrobené na 3D tlačiarňach. 
 
Kozmetický sektor mal tiež svoje zastúpenie. Juhokórejská spoločnosť Amore Pacific vyvinula systém pre 3D tlač tváre, prispôsobený priamo na typ pleti používateľa. Spoločnosť navrhla špeciálny stroj na výrobu viacerých materiálov, ktorými by dokázali vytoriť hydrogélovú masku. Inovácia trochu pripomína tú, ktorú uviedla kozmetická spoločnosť Neutrogena (ktorá je súčasťou Johnson & Johnson minulý rok.
 
V kozmetickom priemysle ešte chvíľu ostaneme. Spoločnosť P&G, ktorá patrí pod koncern Procter&Gamble predstavila novú generáciu tlačiarne Opte Precision Skincare. Oproti predošlej generácii si polepšila 30 % nárastom rýchlosti a až 70 % znížením ceny. V predaji by sa mala objaviť približne za 599 dolárov, už v lete tohto roku. Náhradné náplne sa budú predávať asi na 100 dolárov. Tlačiareň svojou technológiou dokáže zakrývať vady a nedokonalosti pleti. Najprv špeciálnym fotoaparátom odskenuje povrch pokožky a následne pomocou algoritmu analyzuje snímky. Pre nájdené nedokonalosti vytvorí ich dokonalejšiu verziu. Presne vytlačí na cieľové miesto mikroskopické kvapôčky špeciálneho farebného séra (atrament), ktoré sa takmer so 100 % zhodou zladí so zvyškom pleti. Použité atramenty majú síce dočasnú výdrž, ale dokážu byť takto naaplikované, až niekoľko dní. Sú odolné voči slnečnému žiareniu a hyperpigmentácii. Odstránenie je jednoduché pomocou odlíčovacej kozmetiky.
 
CES 2020 priniesol veľa zaujímavých technológií, inovácií, produktov aj služieb s ktorými sa možno v budúcnosti budeme stretávať. Dnes nám prídu mnohé z nich stále futuristické, až nezmyselné. Niektoré z predstavených na CES-e boli naozaj výzvou. Napríklad: Bravčové mäso, ktoré nebude pochádzať zo žiadneho zvieraťa priniesol výrobca Burger 2.0. Ide o potravinársky produkt, ktorý by mal nahradiť hamburger. Ako náhrada za mäso bude použitá rastlinná zmes. Spolocnosť sa chystá nahradiť mäsové výrobky rastlinnými. Konzument by nemal pocítiť v chuti rozdiel, teda aspoň nie veľký. V rámci boja proti skleníkovému efektu, ktorý je práve následkom emisií skleníkových plynov, ktoré pochádzajú z hospodárskych zvierat majú práve takéto projekty zelenú.
 
V oblasti tlače sa stále viac dostáva do popredia prepojenie umelej inteligencie a smart funkcií. Pre tlač sa rozširujú možnosti médií a materiálov, na ktoré je možné tlačiť. Už to dávno nie sú iba rôzne typy papiera. Tlačiť môžete skoro na čokoľvek aj na kožu, ako to ukázala spoločnosť Prinker. 3D tlač sa posúva stále viac ku kombinácii 3D tlače a inej technológie v jednom univerzálnom zariadení. Každopádne aj tohtoročný CES priniesol veľa zaujímavého.