Kancelária a škola

Virtuálna realita u vás doma (od hrania po fitness a zariaďovanie bývania)

Každý z nás sa už určite stretol s pojmom virtuálna realita alebo rozšírená realita. Ide o trochu odlišné technológie a ľudia si ich často zamieňajú. Kým rozšírená realita bola prístupnejšia pre používateľov priamo cez smartfóny, tak virtuálnu realitu mohli okúsiť s určitým hardvérom. Zo začiatku bola cena zariadenia pre VR vysoká. Dnes už sa pohybuje v takých cenových reláciách, že po nej môže siahnuť v podstate každý.

 

Virtuálna realita (VR) prináša príležitosť úplného ponorenia sa do virtuálneho sveta. Užívateľ prechádza z prostredie bežného sveta pomocou VR headsetu do výlučne digitálneho prostredia.

Rozšírená realita (AR) pridáva obrazom skutočného sveta v bežnom vnímaní digitálnu vrstvu s relevantným informačným obsahom prostredníctvom smartfónu, tabletu, priehľadného displeja alebo AR okuliarov.

Zmiešaná realita (MR) umožňuje digitálne objekty manipulovať a tie po tejto interakcii reagujú podobne ako reálne, hmotné objekty.

 

Za posledné roky sa posnuli spoločnosti, ktoré sa zaoberajú VR o poriadny kus dopredu. Technológia, ktorú pri jej uvádzaní pomenovali futuristická sa dnes stáva bežnou súčasťou výbavy hráčov v domácom prostredí. Podľa prognóz na základe ročného tempa rastu niekde na hranici 30 % sa predpokladá, že trh virtuálnej reality vzrastie do roku 2027 na 92,31 miliardy dolárov. Najväčší podiel súvisí s hlavnými výrobcami v tomto odvetí a využitie v hráčskom sektore. Virtuálna realita VR (virtual reality) prináša na pc, herné konzoly a mobilné telefóny určitú simuláciu v 3D. Skladá sa z okuliarov s vysokým rozlíšením a anatomických ovládačov. To stačí k zážitku VR priamo vo vašej domácnosti. Môžete získať úplne nový zážitok z hrania hier, pozerania 360° videí a filmov až po módne prehliadky, modelovanie a zariaďovanie interiérov. Možností využitia je stále viac.  

Ak sa bavíme o virtuálnej realite môžeme ju brať, ako prostredie vymodelované pomocou počítača, ktoré simuluje skutočnosť. Najčastejšie je to modelovanie vizuálneho zážitku, ktorý je zobrazovaný na obrazovke počítača alebo cez špeciálne stereoskopické zariadenie (headset). Headset je zariadenie, na ktorom sa po inštalácii na hlavu používateľovi zobrazuje virtuálna realita. Pre doplnenie zážitku sa využívajú aj ostatné zmysly, ktorými sú napríklad sluch a hmat. Tvorba autentickej virtuálnej reality je zatiaľ obmedzená dostupnými technickými prostriedkami, ktoré sa však napredujú a vývoj sa zlepšuje.

 

       

 

Zatiaľ nemôžeme striktne rozdeliť VR do nejakých priamych kategórií, ale skôr ju zadeliť podľa toho kde sa používa. Či už ide o hry, filmy, vzdelávanie, medicínske účely alebo dizajn. Môžeme ju  deliť na imerzívnu a neimerzívnu podľa toho, podľa stupňa vcítenia sa sa do vytvorenej reality. Neimerzívna virtuálna realita sa často za virtuálnu realitu ani nepovažuje, kvôli tomu ako rozšírená je. Najrozšírenejšia forma neimerzívnej virtuálnej reality je akákoľvek videohra, ktorá je zobrazená na displeji a ovládaná ovládačom alebo klávesnicou a myšou. Naopak imerzívna virtuálna realita umožňuje používateľovi vnoriť sa do vytvorenej reality  a využíva na to headset, ktorý pred očami používateľa tvorí 3D svet, doplnený 3D zvukovými efektami.

 

VR okuliare základ pre virtuálnu realitu

Okuliare VR budete potrebovať či už chcete využívať VR samostatne, s pripojením na pc alebo konzolu. Sú dostupné v mnohých vyhotoveniach od rôznych výrobcov plus rozmanitá výbava. Líšia sa od zabudovaných funkcií. Medzi dôležité parametre patrí rozlíšenie, obnovovacia frekvencia, konektivita a kompatibilita s operačnými systémami. Okrem VR Oculus alebo HTC Vive sú na trhu aj výrobcovia hracích kozol ako Sony, ktorí majú svoje vlastné originálne príslušenstvo VR pre PlayStation. Dokonca aj výrobca DJI má svoje VR okuliare pre drony. Žiadnou výnimkou nie sú ani VR okuliare pre mobily.

My sme vyskúšali model Oculus Quest 2 vo verzii 128 Gb (Meta Quest). V balení nájdete okuliare, dva ovládače Oculus Touch a kábel na nabíjanie. Bohužiaľ nie je dátový pre účel sťahovania cez pc.  Po prvotnom spustení budete vyzvaní k pripojeniu k vašej Wi-Fi sieti a prihláseniu sa na svoj FB účet plus potvrdenie o tom, že údaje sú pravdivé. V menu nájdete Store Oculus, kde si môžete sťahovať rôzne hry platené aj vo verzii demo zadarmo. Oculus má 6 Gb RAM pamäť, ktorá zabezpečuje plynulý chod. Ovládače dokonale kopírujú pohyby vašich rúk. Prekvapí ostrý obraz a veľmi kvalitný priestorový zvuk. Pri spustení samotnej hry budete vyzvaní, aby ste si označili priestor pre pohyb, takzvanú hraciu zónu. Jej účelom je, aby vás držala v určitom ohraničenom priestore. Ovládanie je pohodlné a veľmi rýchlo si ho osvojíte. Pri jednotlivých hrách sú vždy inštrukcie o ovládaní. Tu je potrebná aspoň základná znalosť anglického jazyka.

 

          

 

Vďaka VR môžete hrať rôzne hry, niektoré pomocou pc, kvôli systémovým požiadavkom. To isté platí o Steam hrách. Môžete pozerať YouTube videá označené VR, alebo 360. Pomocou služby Netflix si môžete pozrieť niektoré VR filmy. Dobrý dojem na nás urobila hra od slovenských vývojárov Beat Saber a užili sme si aj The Walking Dead. Beat Saber sa v platenej verzii naozaj oplatí. Príjemne sú aj VR prehliadky miest a rôznych pamiatok, ako aj dokumenty National Geographic. Ak si chcete vyskúšať vesmír je tu Mission:ISS, kde zažijete pohľad vo otvorenom vesmíre a v jednom okamihu zabudnete, že stojíte nohami na podlahe.

 

 

Okrem zábavnej stránky VR je jej využitie aj v iných oblastiach a to v edukačnej, medicínskej a pri tvorbe dizajnu. Celkom zaujímavou časťou je fitness alebo výučba bojového umenia. Virtuálna realita ponúka zažívať hoci aj v domácom prostredí veci, ktorí naozaj neexistujú. Technológia je produkciou realistického trojrozmerného prostredia, ktoré vnímame ako skutočné. Po nasadení zariadenia pre VR sa používateľovi objaví priamo pred očami počítačom generovaný svet v ktorom dokáže konať a komunikovať. Dostáva tak autentickú digitálnu repliku skutočného sveta alebo aspoň jeho najdôveryhodnejšiu simuláciu. Všetky technológie či už ide o virtuálnu, rozšírenú alebo zmiešanú realitu stále pokračujú vo vývoji a stávajú sa cenovo čoraz dostupnejšie pre masy. Ich rastúci potenciál závisí aj od samotných vylepšení v oblasti hardvéru a softvéru. Očakáva sa napredovanie vo výkone, rozlíšení, citlivosti senzorov, ako aj v prenosnosti a znižovaní hmotnosti.