Kancelária a škola

Rozdiel medzi atramentmi v náplniach do tlačiarní

Atramentové tlačiarne sú na trhu veľmi dlho a prešli určitým vývojom. Inovácie pribúdali s každým novým modelom. Menil sa dizajn, pribúdali funkcie a zvyšoval sa výkon. Podstatnou časťou atramentových tlačiarní, či už ide o menšie kompaktné zariadenia do domácnosti alebo rýchle výkonne tlačiarne pre podnik, sú náplne. Atramentové náplne pre monochromatickú tlač, farebné tricolor alebo samostatné farebné náplne, môžeme rozdeliť na dva hlavné typy. Atramentové náplne s atramentom na báze farbív a náplne s pigmentovým atramentom. Hlavným rozdielom je pojem rozpustnosť farbiva. Spoločná vlastnosť je zase, že obidva typy atramentov sú na báze vody, používajú ako rozpúšťadlo vodu.

Atramentové náplne s atramentom na báze farbív (dye-based)

Tento atrament označovaný, ako dye-based, pozostáva z úplne rozpustného farbiva. To je tvorené jednotlivými molekulami, ktoré preniknú lepšie do štruktúry papiera. Tlač má výborný gamut (schopnosť zobraziť farbu) a farebnú sýtosť. Tento atrament sa hodí pre domácu aj kancelársku tlač a tlač fotografií. V porovnaní s pigmentovým atramentom je však tlač náchylnejšia na poškodenie UV svetlom, má nižší stupeň odolnosti voči oderu a neodoláva vode. Výsledná tlač však verne zobrazuje farby a pôsobí živšie. Pri tomto type atramentu sa neprejavuje v takej miere nežiadúci jav bronzing. Sú to typické silné kovové odlesky povrchu fotografie pri pohľade zboku. Náplne s atramentom na báze farbív sú cenovo výhodnejšie.

Atramentové náplne s pigmentovým atramentom

Tento atrament je založený na pigmentovom farbive, ktoré je tvorené z nerozpustných pevných častíc. Veľké molekuly zapríčiňujú, že farbivo netvorí roztok, ale zmes. Výhodou je väčšia krycia schopnosť a vysoká farebná stálosť. Pigmentový atrament je trvácnejší. Má vyššiu odolnosť voči vyblednutiu a odolnosť voči vode, oproti atramentu na báze farbív. Tlač s pigmentovým atramentom potrebuje menej času na uschnutie. Mínusom je, že pigmentové atramenty sú nýchylnejšie na jav bronzing, majú menší gamut a vzhľadom na zloženie aj horšiu kresbu. Cena náplní s pigmentovým atramentom je vyššia, ako náplne s atramentom na báze farbív.

 

Bežný užívateľ rozdiel medzi použivanými atramentmi, až tak nepostrehne. Dnešné atramenty sa vyrábajú s vysokou garanciou kvality tlače. Niektoré fotografické atramentové tlačiarne s väčším počtom samostatných náplní, kombinujú náplne s atramentom dye-based spolu s náplňou s čiernym pigmentovým atramentom. Výsledná tlač, tak dosahuje hlavne pri fotografiách vysokú kvalitu. Nezanedbateľným faktorom je aj správny vyber papiera. Zatiaľ čo pigmentový atrament sa viac hodí pre papier s pórovitým povrchom, atrament na báze farbív nemá problém, ani s lesklým fotopapierom

 

                                                   

Medzi obľúbené modely, ktoré využívajú kombináciu náplní s atramentom na báze farbív a pigmentového atramentu patria napríklad, Epson Expression Premium XP-900 alebo Canon Pixma TS9150. Model Canon imagePROGRAF Pro 1 000 je zase príkladom atramentovej tlačiarne, ktoré využíva až 12 samostatných pigmentových atramentov LUCIA PRO.