Kancelária a škola

CES 2019 novinky Kodak

Kodak - fotoaparáty s tlačiarňou

Niekoľko dní prebiehajúci veľtrh v Las Vegas CES 2019, priniesol množstvo nových technológií a produktov. Nás zaujímali hlavne tie spojené s tlačou a tlačiarňami. Spoločnosť Kodak je známa, nielen výrobou fotoaparátov a klasickými kinofilmami. Dnes v portfóliu tejto spoločnosti nájdete okrem fotoaparátov, filmov, projektorov a kamier aj tablety, led žiarovky, Kodak okuliare, ale aj drony a dokonca aj 3D tlačiareň. K tomu všetkému rôzne príslušenstvo a aj vlastný smartfón Kodak Ektra. Nás však najviac zaujali tlačiarne, alebo skôr insta-fototlačiarne. Práve tie predstavila spoločnosť Kodak na veľtrhu CES 2019.

Kodak Smile Instant Print Camera

Dizajnová lahôdka veľkosti mobilného telefónu, ukrýva v malom kompaktnom zariadení digitálny fotoaparát serie Smile a fototlačiareň, pre okamžitú tlač fotografií. Jednoducho odfotíte a bleskurýchlo vytlačíte farebnú foto veľkosti 75 x 50 mm na fotopapier Zink. Model Kodak Smile Instant Print Camera má 10 Mpx  fotoaparát, moderný dizajn a výrobca ho bude ponúkať hneď v niekoľkých farebných verziách. Po vysunutí do strán sa objaví na prednej strane malá čočka fotoaparátu s prisvetľovacou diódou. Na zadnej strane sa zase nachádza displej a po odsunutí aj bočný ovládací panel. Fotografia vychádza stredom zariadenia cez tenký slot. 

Kodak Smile Instant Printer

Okrem modelu Kodak Smile Instant Print Camera sa na trh dostane aj verzia, bez fotoaparátu. Pôjde o malú prenosnú fototlačiareň pripojiteľnú k mobilným zariadeniam. Pomocou aplikácia Kodak, kompatibilnej s operačným systémom iOS a Android si rovnako rýchlo fotografiu upravíte a vytlačíte.

 

Kodak Smile Classic

Veľmi zaujímavým produktom, ktorým sa spoločnosť Kodak pochválila na CES 2019, bol aj model Kodak Smile Classic. Vintage zariadenie, ktoré vás vráti v čase, kedy vládol svetu instantný fotoaparát Polaroid. Kodak sa mierne Inšpiroval práve hľadáčikom modelu z 80.rokov. Samozrejme, že celkový dizajn je zasadený viac do našej doby, ale aj tak pri pohľade naň cítiť závan nostalgie. Nechýba automaticky blesk, 10 sek. časovač, slot na sd kartu a možnosť úpravy fotografie pred tlačou v mobilnom telefóne. To vyžaduje pripojenie k mobilu pomocou Bluetooth. Farebné fotografie, ktoré Kodak Smile Classic tlačí majú rozmery 108 x 89 mm, čo nie je veľmi praktická veľkosť.

Kedy sa produkty dostanú na európsky trh nie je známe. Kodak zatiaľ neupresnil dátumy spustenia predaja týchto zariadení. Ceny by sa mali pohybovať okolo 100 dolárov za fotoaparát Kodak Smile Instant Print Camera a tlačiareň Kodak Smile Instant Printer. Trochu viac by mal stáť fotoaparát Kodak Smile Classic, približne 150 dolárov. Nová modelová rada Smile obsahuje veľmi zaujímavé zariadenia, ktoré si určite nájdu cestu k zákazníkom.