Kancelária a škola

Kam sa uberá vývoj tlačiarní

Od ihličkovej tlačiarne k atramentovej prešlo určité obdobie. Atramentové tlačiarne a multifunkčné zariadenia ovládali trh a dostali sa vďaka prijateľnej cene aj do domácností. Cena zariadení s technológiou atramentovej tlače klesala a jediné, čo užívateľom robilo vrásky boli atramentové náplne. Tlač bola finančne náročnejšia hlavne pri farebných dokumentoch a fotografiách, výdrž náplní v štandardnej veľkosti pri pravidelnej tlači nebola veľká a pri šetrení atramentu sa neraz stalo, že atrament pri dlhšom nepoužívaní tlačiarne uschol. Doba laserových tlačiarní odstránila hneď niekoľko problémov. Jeden však dlho pretrvával a tým bola samotná cena zariadenia. Aj to však výrobcovia tlačiarní s nástupom masívnejšieho nákupu laserových tlačiarní aj pre menšie firmy a domácnosti dokázali upraviť. Dnes dostanete laserovú tlačiareň pre domáce využitie v cene atramentovej tlačiarne.

Boj o zákazníka alebo laser vs atrament

Laserová technológia prináša plusy, ako sú vysoká kvalita, rýchlosť, nízka hlučnosť a dostupná cena laserových zariadení. Stále sú však oproti atramentovým náplniam laserové tonery drahšie. Chvíľu to vyzeralo, že boj laser vs atrament vyhrajú laserové tlačiarne, no inovácie atramentových zariadení si získali zákazníkov. Predovšetkým sú to kvalitné veľkokapacitné kazety XL, dopĺňanie atramentov priamo v tlačiarni do zásobníkov, kvalita tlače, ktorá sa vyrovná laserovej technológii a nové funkcie. Hoci sa laserová tlač najme pri veľkom objeme  vyplatila v malých a stredných firmách, dnes dokážu atramentové tlačiarne konkurovať laserovým nielen kvalitou, ale aj nízkymi nákladmi na tlač. Mnoho užívateľov dokáže náklady natlač znížiť používaním alternatívneho laserového toneru alebo alternatívnych atramentových náplní, samozrejme kompatibilných so svojím zariadením.

Funkcie pre komfort zákazníka

V minulosti sa zákazník uspokojil s káblom, ktorý si k tlačiarni dokúpil a tak jediným pripojením k PC bolo premostenie tlačiareň / PC pomocou tohto káblu. Neskôr sa vývoj posunul k pripojeniu k sieti LAN pomocou Ethernet káblu. Z funkcií sme ocenili manuálnu obojstrannú tlač a slot pre SD kartu alebo priame pripojenie fotoaparátu pomocou rozhrania Pict- Bridge. Dnes očakávame niečo viac. Väčšina modelov tlačiarní alebo multifunkcií dnes už spĺňa oveľa viac možnosti konektivity. Pripojenie pomocou Wi-Fi, rýchle pripojenie tlačidlom WPS, spárovanie pomocou technologie NFC. Tlač z cloudu a cloudových služieb, tlač priamo z mobilného zariadenia sú dnes už základnými funkciami. V tomto smere možno pôjdu výrobcovia viac do Cloudového prostredia, keď ponúknu užívateľovi viac miesta v úložisku výrobcu. Tu je to boj o GB pre dokumenty, ku ktorým sa potrebuje užívateľ dostať z akéhokoľvek miesta. Ďalším faktorom je UI -užívateľské prostredie zariadenia. Jednoduché a rýchle ovládanie, ktoré prispieva k pohodliu užívateľ a je plusom. K tomu prispieva aj kvalitný grafickýdostatočne veľký displej. Obojstranná tlač je dnes štandardom, automatická je čoraz viac preferovanou možnosťou. Plusom je pripojiteľnosť k extrémnym zariadeniam pomocou USB. Tu výrobcovia vsádzajú na čo najnovšie a najrýchlejšie USB rozhranie. 

Rozlíšenie a rýchlosť tlače

Ak ide o tlačiareň alebo multifunkčné zariadenie do firmy, očakávame vyššiu rýchlosť. Tento trend sa nezmení a v rámci vyššej efektivity práce budú užívatelia vyžadovať vyššiu rýchlosť a schopnosť zariadenia minimalizovať čas prvého výtlačku. Rovnako sa budú stupňovať nároky na kvalitu tlače. Hlavne fotografická tlač svoje nároky zvýši. Pre domáce tlačiarne až takú úlohu rýchlosť nehrá.

Multifunkcia je stále o štyroch funkciách

Trendy v multifunkciách sa rapídne za posledné roky nezmenili.  Stále tu máme tlač, kopírovanie, skenovanie a trochu zastaralý fax. K týmto funkciám zatiaľ výrobcovia nepridávajú nič nové. Fax je na ústupe a hoci sa tlač, kopírovanie a skenovanie vylepšuje nič iné zatiaľ výrobcovia neponúkajú. Máme tu síce 3D tlač, ale to už je o niečom inom. Kam sa vývoj v tomto smere môže posunúť ťažko povedať. Vízie, ako tlač zoskenovaného objektu pomocou virtuálnej reality alebo zakomponovanie argument reality do tlače si zatiaľ neviem ani predstaviť.

Kam ďalej alebo 3D tlač v domácnosti

Vieme si však predstaviť zlepšovanie funkcií, zvyšovanie výkonu a kvality tlače, znižovanie nákladov na tlač a silnejšie prepojenie s Eco systémom. Užívatelia očakávajú komfort ovládania a kvalitu, ale stále zaváži cena samotného zariadenia, ako aj cena náplní. Konektivita sa bude uberať, čo do rýchlosti podľa štandardov, či už USB alebo Wi-fi. Máme tu 3D tlačiarne. Ako bude ich vývoj napredovať ukáže čas. Dnes sú to zariadenia vhodné len pre úzku skupinu nadšencov, vývojárov a projektantov. Cena samotnej 3D tlačiarne síce nie je nedostupná, ale stále je to pre domácnosť trochu pridrahý špás. Nejde len o vstupnú investíciu, ale o čas a náklady na 3D tlač. Tlačený objekt spotrebuje nielen dosť spotrebného materiálu, ale aj doba tlače je pomerne dlhá. Máme skúsenosť v domácnosti so základným modelom 3D tlačiarne. Na tlač jednoduchého objektu (kocúr Garfield) sme obetovali viac ako 3 hodiny času.  Predpokladaný čas na postavičku Star Wars zhruba 6 hodín sme už nenašli odvahu. Samotná tlačiareň je stále pomerne hlučná. V 3D tlači majú ešte výrobcovia, čo doháňať.

Kam vedie cesta tlačiarní

Inovácie, zlepšovanie kvality, zvyšovanie výkonu a znižovanie nákladov na tlač sú predpokladané kroky výrobcov. Veľa sa dá inovovať v ekológii a smerom k životnému prostrediu, zníženie a kvalita recyklovateľného papiera. Rovnako sú ešte možnosti v náplniach, viac Eco a zníženie ceny pre koncového užívateľa , ako aj zvýšenie kapacity náplní. Dizajn sa sám o sebe bude prispôsobovať ostatným technologickým produktom,  aby zapadal viac do pracovného prostredia a bude viac prístupný do IoT (internetu vecí). Tu už sa dostávame k tomu základnému, načo nesmú výrobcovia zabudnúť a to je bezpečnosť. Tam je stále, čo zlepšovať. Súkromné, firemné dokumenty alebo osobné fotografie, všetko čo prejde tlačou v pevnej sieti alebo bezdrôtovej sieti, alebo má zálohu v Cloude musí byť maximálne zabezpečené. Čas ukáže, ako sa s tým výrobcovia tlačiarní a multifunkcií popasujú a čím nás v budúcnosti prekvapia.