Kancelária a škola

Vystačíte si s mobilom a tlačiarňou

Pred niekoľkými rokmi bola tlač závislá vo veľkej miere od počítača a prepojenia pomocou kábla. Neskôr sa začalo rozprávať už aj o tlači z mobilu, ale zvládnuť nastavenia, aby ste mohli niečo vytlačiť nebolo vôbec jednoduché. Našli sa nadšenci, ktorí to skúšal, no pohodlné to určite nebolo. Dnes sú možnosti konektivity oveľa bohatšie a tlačiť komfortne môžete bez toho, aby ste museli mať zapnutý počítač. Dokonca nie je potrebné, ani prepojenie zdroja tlače akýmkoľvek fyzickým káblom. Podpora bezdrôtovej tlače v tlačiarni, vám umožní tlačiť priamo z vášho mobilného zariadenia. Pohodlne a rýchlo môžete tlačiť aj dokumenty a fotografie z online prostredia a to z cloudových úložísk alebo sociálnych sietí. Nemusíte ich mať priamo uložené vo vašom mobile. Vystačíte si teda v dnešnej dobe iba s mobilom? Aké sú možnosti mobilnej tlače alebo tlače bez zapnutého počítača?

Tlač z mobilu pomocou bezdrôtového pripojenia

Wi-Fi, Wi-Fi Direct

Nastavenie tlačiarne, ktorá podporuje bezdrôtové pripojenie pomocou Wi-Fi nevyžaduje toľko námahy, ako nastaviť tlač pomocou LAN siete. Môžeme povedať, že pripojenie pomocou Wi-Fi a prvotné nastavenie zvládne každý aj menej skúsený užívateľ. Ak máte Wi-Fi router zabezpečený heslom, čo predpokladáme, že má v dnešnej dobe každý, musíte sa pripojiť svojím mobilným zariadením a svojou tlačiarňou (podporujúcou bezdrôtové pripojenie Wi-Fi) k bezdrôtovému smerovaču, teda k Wi-Fi routeru a zadať heslo pre prístup. Obidve zariadenia musia byť pripojené v tej istej bezdrôtovej sieti, aby dokázali medzi sebou komunikovať. Pre Android je pre tento účel Google Cloud Print a pre iOS zase AirPrint. Výrobcovia tlačiarní často preferujú svoje vlastné aplikácie na správu a tlač z mobilných zariadení, tie sú  zväčša dostupné pre obidva najrozšírenejšie operačné systémy pre mobilné zariadenia.

Bluetooth 

Ďalším spôsobom, ako vytlačiť dokumenty bez kábla, teda bezdrôtovo je pomocou rozhrania Bluetooth. Dnes už každé mobilné zariadenie obsahuje túto možnosť pripojenia alebo skôr spárovanie medzi mobilom a iným zariadením. Môže to byť tlačiareň, ale aj prenosný reproduktor alebo vrecková prenosná tlačiareň, fotoaparát.
 
NFC

Predošlé dva spôsoby bezdrôtového pripojenia mobilu s tlačiarňou dopĺňa tretí spôsob a tým je technológia NFC. Pretože nie všetky mobilné zariadenia túto technológiu obsahujú sú pripojenia pomocou Wi-Fi alebo Bluetooth bežnejšie. Ak podporuje mobil aj tlačiareň pripojenie pomocou rozhrania NFC, môžete využiť aj tento rýchly spôsob tlače z mobilu.

Ide v podstate vždy o pripojenie v jednej Wi-Fi sieti alebo spárovanie mobilu a tlačiarne cez rovnaké podporujúce rozhranie. Akonáhle tlačiareň rozozná mobilné zariadenie môžete tlačiť fotografie z fotogalérie mobilu alebo priamo z aplikácií, ktoré máte v mobile nainštalované. Rovnako môžete tlačiť aj uložené dokumenty. Samozrejme musíte vedieť dokument v zariadení otvoriť, buď aplikáciou, vstavaným editorom alebo správcom súborov.

Tu sa dostávame teda k otázke, vystačí si bežný užívateľ iba s mobilným zariadením a tlačiarňou, ak potrebuje tlačiť bežné dokumenty a fotografie? Odpoveď znie, určite áno, ak nepotrebuje ďalšie zložitejšie úpravy dokumentov pred tlačou. Jednoducho si spárujete mobil s tlačiarňou alebo sa pripojí obidvomi zariadeniami do rovnakej Wi-Fi siete. 

 

       


Tlač obrázkov a fotografií z mobilu

Priamo v galérii fotografií stačí vybrať obrázok alebo foto, zvoliť „tlač“, nastaviť počet kópií a dať vytlačiť. Už aj vstavané aplikácie v operačnom systéme Android a iOS dokážu pracovať so základnými úpravami fotografií. Takže si môžete ešte pred tým upraviť niektoré parametre obrázku alebo fotky. Samozrejme, že na pokročilejšie úpravy sú lepšie grafické a foto-aplikácie, ktoré vám umožnia oveľa viac úprav, vkladanie textu, nálepiek a podobne. Ale aj bez toho, aby ste mali zapnutý a pripojený počítač to už dnes viete zvládnuť iba v mobile.


Dokumenty v mobile a tlač

Dokumenty PDF alebo Word môžete tlačiť priamo z úložiska vášho mobilného zariadenia. Správa alebo editor textových súborov v ktorom vám na základe prípony dokumentu súbor otvorí už len jednoducho pomocou ďalšie akcie a tlačiť. To je nejednoduchší spôsob, keď nepotrebujete dokument ďalej upravovať a stačí vám výber rozsahu strán a počet kópií. Ak si potrebujete dokument ešte upraviť alebo niečo pozmeniť je dobré maž aplikáciu na textové súbory alebo využiť online editor dokumentov.

 

 

Tlač z Cloudových úložísk a sociálnych sietí

Ani tlač dokumentov a fotografií, ktoré nemáte uložené priamo v mobile môžete z neho tlačiť. Dnes skoro každý používa cloudové úložiska alebo rôzne sociálne siete, ako Facebook, Twitter, Instagram a iné. Aj tam si odkladáme množstvo dokumentov alebo zdieľame fotografie. Ak chceme niečo z toho tlačiť priamo z mobilu, nie je to nič zložité. Stačí byť online a prihlásiť sa k účtu na sociálnej sietí alebo ku cloudovej službe. Po výbere dokumentu alebo fotografie, stačí zadať „tlačiť“. 


Ak potrebujte dokumenty alebo obrázky, fotografie pred tlačou upraviť, môžete to urobiť pomocou niektorej podporovanej aplikácie pre operačný systém vášho mobilného zariadenia. Dnes tieto aplikácie dokážu vo funkciách konkurovať programom pre operačné systémy počítačov. Niektoré sú k stiahnutiu zadarmo nastálo alebo v časovo obmedzenej dobe (skúšobná doba pár dní).

Aký je náš záver? Používať iba mobil a tlačiareň je pre bežného užívateľa skoro tak pohodlné, ako tlač z pc. Ak už ide o úpravy alebo niektoré nastavenia pred tlačou, ktoré nie je možné v mobile urobiť alebo je to na malom displeji menej komfortné, vtedy príde vhod väčší monitor a pc alebo notebook.