Kancelária

Hľadáme najlacnejšie náplne do tlačiarne

S nákupom novej tlačiarne získate štartovacie náplne alebo toner, podľa toho o aké zariadenie ide. Táto štartovacia sada obsahuje zhruba 50 - 60 % celkového objemu atramentovej kazety alebo objemu tonerovej kazety. Skôr či neskôr nastane chvíľa, že budete musieť vymeniť náplne za nové. Najjednoduchší spôsob, ale zároveň najdrahší je nákup originálnych náplní alebo toneru pre model vašej tlačiarne alebo multifunkcie.

My sme sa pozreli na to, ako získať najlacnejšie náplne a tým nejaké euro ušetriť. Otestovali sme niekoľko druhov náplní pre atramentovú farebnú aj pre laserovú monochromatickú tlačiareň. Čo sa teda oplatí? Nielen vzhľadom na cenu a náklady na tlač, ale aj so zreteľom na kvalitu a čas. Prečo spomíname čas? Pretože, jednou z alternatív (istý čas veľmi populárnou) je aj naplnenie atramentových kaziet pomocou plniacej sady alebo naplnenie tonerovej kazety tonerovým prachom.

 

Náplne do atramentových tlačiarní

 

Originálne atramentové náplne

Výrobcom odporúčané náplne pre jeho model tlačiarne, sú samozrejme tie, ktoré on sám dodáva. Teda originálne atramentové cartridge s garanciou vysokej kvality, spoľahlivosti a 100 % určené práve pre dané zariadenie. Dostanete ich navyše v krásnom balení. Bohužiaľ sú v cenovom rebríčku najvyššie. Aj keď tlačiarne a multifunkcie sa za posledných 10 rokov posunuli cenovo nižšie a sú zariadením, ktoré si môže dovoliť každý, ceny atramentových náplní túto cestu nenasledovali. Nech už si zakúpite akúkoľvek lacnú tlačiareň, pri nákupe originálnych náplní často povzdychnete nad cenou. Zaoberať sa myšlienkou, či je cena adekvátna nákladom na výrobu a pod je zbytočné. Je to biznis. Tieto spoločnosti vedia, že im na päty stúpajú výrobcovia alternatívnych náplní. Tí ponúkajú náplne za oveľa nižšie ceny. Čo sa týka kvality, býva to rôzne, ale za posledné roky môžeme hovoriť o výbornej až nadštandardnej kvalite. Pri značkových atramentoch porovnateľnej s originálnymi a občas aj lepšej. Samozrejme, že výrobcom tlačiarní sa tento fakt nepáči. Ochranné čipy, ktoré zamedzujú používaniu iných, ako originálnych náplní sa stretli s veľkou kritikou spotrebiteľov. Veľmi rýchlo však veľké spoločnosti prešli na inú cestu, ktorá je voči zákazníkovi férovejšia. Ponúkajú veľkokapacitné XL náplne, ktoré sú cenovo výhodnejšie a najnovšie prišli na trh s atramentovými tlačiarňami s tankovým zásobníkom. Jednoduché dopĺňanie originálneho atramentu z fľaštičiek a výborná cenová politika, to sú v rámci originálnych náplní priamo od výrobcu, tou najlepšou cestou pre spotrebiteľa. Tento bez - kazetový systém je priateľskejší aj k životnému prostrediu.

Plusy

- vysoká kvalita
- spoľahlivosť
- vyťaženosť
- originálne balenie

Mínusy

- vyššia cena

 

Značkové atramentové náplne, plne kompatibilné

Nižšia cena, kvalita zodpovedajúca kvalite originálnych náplní a overený dodávateľ. Predajcovia siahajú po značkových náplniach. Tie obsahujú atrament vysokej kvality, má rovnakú a v mnohých prípadoch väčšiu vyťaženosť, ako originál. Výtlačky tlačené náplňami so značkovým atramentom nerozoznáte od tlače s originálnymi. Týka sa to aj farebných fotografií. Cena je nižšia, balenie jednoduchšie, ale náklady si tak dokážete znížiť až o 60 - 70 %.

Plusy

- vysoká kvalita
- spoľahlivosť
- vyťaženosť  (zhodná s originálmi)
- cena

Mínusy

 - občas menej atraktívne balenie

 

Alternatívne atramentové náplne

Sú najlacnejšími atramentovými náplňami. Vyrábajú ich rôzny výrobcovia, často sú vo veľkom dodávané z Číny. Kvalita sa za posledné roky zlepšila tak, že sú najviac kupovanými náplňami do klasických atramentových tlačiarní. Pre tlač dokumentov na bežné potreby nimi môžete iba získať. Kvalita je veľmi dobrá a cena výtlačku nízka. Ani pri veľkom objeme tlače, nepocítite cenu na peňaženke. S alternatívnymi náplňami bývajú úspory až 80 %. V ponuke sú aj ako veľkokapacitné XL náplne, ktoré sú najžiadanejšími medzi bežnými užívateľmi.

Plusy

- veľmi dobrá kvalita (spĺňa medzinárodne štandardy)
- vyťaženosť
- cena

Mínusy

- menej atraktívne balenie

 

Refill kit (plniaca sada na plnenie prázdnych originálnych kaziet atramentom)

V čase, keď ešte alternatívne náplne neboli na trhu si odvážnejší spotrebitelia renovovali (plnili) prázdne originálne kazety atramentom. Svojpomocne pomocou injekčnej striekačky. Často sa to končilo tragédiou rozliateho atramentu priamo do tlačiarne a podobnými nehodami. Pomocnú ruku podali znova výrobcovia tretích strán. Začali ponúkať sady (refill kity), ktorými bolo dopĺňanie o niečo jednoduchšie a zvládol ho každý. Refill kit obsahuje fľaštičky s atramentom a pomôcky na plnenie. Dnes už tento systém stráca na popularite. Zaberie najviac času a ak máte atramentovú tlačiareň s tankovým zásobníkom, atrament si doplníte komfortnejšie. Ak by ste sa predsa len rozhodli ušetriť takýmto spôsobom, oslovte odborníkov, ktorí sa zaoberajú renováciou originálnych kaziet.

Plusy

- cena
- vyťaženosť
- kvalita

Mínusy

- čas pri dopĺňaní
- menej komfortná výmena
- balenie

 

Toner do laserovej tlačiarne

Originálny laserový toner

Aj v prípade tonerov je originál garanciou najväčšej možnej kvality a cena najvyšších nákladov na tlač. Napriek tomu majitelia laserových tlačiarní siahajú najčastejšie po originálnych toneroch. Hneď za nimi v tesnom závese sú značkové tonerové kazety iných výrobcov.

Plusy

- vysoká kvalita
- vyťaženosť
- spoľahlivosť
- originálne balenie

Mínusy

- vysoká cena

 

Značkový laserový toner, plne kompatibilný

Napriek tomu, že laserové tlačiarne nie sú na trhu tak dlho, ako atramentové tlačiarne aj pre ne sú v ponuke iné alternatívy. Jednou z nich sú tonerové kazety TonerDepot Premium plnené značkovým tonerovým práškom s garanciou vysokej kvality a vyťaženosti zhodnej s originálmi. Plne kompatibilné s presnými typmi laserových tlačiarní. Náklady si môžete touto možnosťou znížiť o viac než 50 %. Pri použití veľkokapacitného toneru až do 70 %. Závisí vždy od konkrétneho modelu tlačiarne.

Plusy

- vysoká kvalita, ktorá sa rovná originálu
- garancia testu kvality
- spoľahlivosť
- vyťaženosť zhodná s originálom
- cena

Mínusy

- občas menej atraktívne balenie (neplatí to vždy, niektoré balenia sú krajšie ako originál)

 

Alternatívny laserový toner

Cenovo najvýhodnejšie sú alternatívne tonery. Kvalita výtlačku je na veľmi dobrej úrovni, vyťaženosť zhodná s originálmi a zabezpečená je plná kompatibilita. Aj tieto alternatívne tonery prešli testom kvality a spĺňajú medzinárodné štandardy.

Plusy

- nízka cena
- veľmi dobrá kvalita (spĺňa medzinárodné štandardy)
- vyťaženosť

Mínusy

- menej atraktívne balenie

 

Tonerový prach na manuálne plnenie do prázdnej originálnej tonerovej kazety

Naplniť prázdnu tonerovú kazetu si už vyžaduje zdatného užívateľa. Tonerový prach dostali na trh znova výrobcovia tretích strán. V plastovej fľaštičke dostanete kvalitný tonerový prach, ktorý musíte dostať do spotrebovanej tonerovej kazety bez toho, aby ste ju poškodili. Často je potrebné vymeniť aj čip, aby ste dosiahli správnu funkčnosť. Tento proces je náročnejší, ako doplnenie atramentu do prázdnej kazety, ale cenovo ide o najlacnejší spôsob renováciou toneru. Napriek cenovej výhodnosti je lepším riešením nákup alternatívneho alebo značkového plne kompatibilného toneru. Renováciou  originálnej tonerovej kazety sa zaoberajú aj niektoré firmy.

Plusy

- cena
- kvalita

Mínusy

- náročné dopĺňanie
- možné problémy s čipom

 

Záver

Najlepšie zo súboja vyšli značkové (plne kompatibilné) atramentové kazety a značkový (plne kompatibilný) toner. V pomere cena, kvalita, plna kompatibilita a čas na výmenu. Ak by sme na prvé miesto dali kvalitu, tá je samozrejme pri origináloch 100 %, ale cena ich posúva nižšie. Čas je zhodný s časom výmeny značkových alebo alternatívnych náplní. Ak by ste sa predsa len chceli držať originálnych náplní, oplatí sa nákup voliteľných veľkokapacitných XL atramentových kaziet alebo toneru. Najhorší čas dostáva manuálne prácne dopĺňanie atramentu alebo toneru. Dnes už sa táto alternatíva neoplatí. Ďalším mínusom je zručnosť užívateľa, nie každý dokáže takéto dopĺňanie realizovať. Ak zvolíte alternatívne náplne od overeného predajcu, ktorý má dlhodobé dobré skúsenosti s takými náplňami alebo tonerom, získate niekoľko výhod. Sú nimi nízke náklady na tlač, garancia kvality zhodnej s originálnymi kazetami alebo tonerom a čas sa rovná času zhodným s výmenou akejkoľvek verzii náplní.

Ak zvažujete nákup atramentovej tlačiarne určite pouvažujte aj nad tlačiarňou s tankovým zásobníkom. Tieto modely dokážu tlačiť s nízkymi nákladmi na tlač, majú výbornú vyťaženosť a jednoduché dopĺňanie atramentu z fľaštičky, vám zaberie minimum času a námahy.

 

Náš tip

Neprikláňame sa k jednému typu náplní. Zvolili by sme ich podľa druhu tlače. Pre čiernobiele dokumenty volíme cenovo najvýhodnejšie alternatívne náplne od overeného dodávateľa. Pri tlači farebných prezentačných dokumentov alebo fotografií u nás vyhrávajú značkové atramentové náplne a značkové tonery s garanciou vysokej kvality zhodnej s originálnymi náplňami. Ak by sme siahli po originálnych náplniach, tak ich jednoznačne zvolíme vo verzii  XL (veľkokapacitné atramentové náplne a tonery).

 

Toner  HP CF287A(87A) do laserovej tlačiarne HP LaserJet Enterprise M506dn

 HP LaserJet Entrprise M506dn  Originál tonerHP CF287A  TonerDepot Premium Alternatívny toner
 Toner CF287A  čierny (black)  čierny (black)  čierny (black)
 Kapacita tonerovej kazety  9 000 strán/ 5 % pokrytie  9 000 strán/ 5 % pokrytie  9 000 strán/ 5 % pokrytie
 Formát papiera  A 4  A 4  A 4
 Cena (môže sa meniť)  205,14 € s dph  63,07 € s dph   59,95 € s dph
 Úspora porovnanie k originálu    142,07 €  145,19 €
 Úspora v %    69,25 %  72,24 %