Kancelária a škola

Ako tlačiť z iPadu rýchlo a bez problémov

Vzhľadom na to, že prebehla inovácia nového iPadu je čas vrátiť sa k tlači na iPade. Tu je jednoduchý spôsob tlače dokumentov a fotografií z tabletu.

Výhody tlače z iPadu

Tlač z iPadu je predovšetkým o pohodlí. So správnou aplikáciou môžete získať skoro rovnakú tlačovú funkcionalitu a flexibilitu, ako s prenosným počítačom. Tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste mali vyskúšať tlač z iPadu:

  • Podpora bezdrôtovej tlače
  • Cloudová tlač - iPady najnovšej generácie, iPady Pro a iPad Air podporujú cloudovú tlač, takže môžete tlačiť na cestách.
  • Integrácia aplikácie - Apple odviedol skvelú prácu integráciou tlače do mnohých bežných aplikácií vrátane kalendárov, e-mailových klientov a dokumentov.
  • Ukážka pred tlačou - AirPrint ponúkajú ukážku tlače spolu so všetkými nastaveniami a preferenciami, ktoré by ste očakávali.

Ako tlačiť z iPadu cez AirPrint

AirPrint je technológia Apple umožňujúca tlač a nájdete ju na všetkých iPadoch najnovšej generácie. V podstate vám umožňuje tlačiť na diaľku z akéhokoľvek zariadenia so systémom iOS alebo macOS bez potreby ďalších ovládačov. Jediné, čo musíte urobiť, je:

  • Pripojte svoj iPad a tlačiareň k rovnakej sieti Wi-Fi
  • Vyberte si dokument alebo e-mail
  • Kliknite na tlačidlo zdieľania a potom prejdite prstom na položku „Tlačiť“
  • Vyberte tlačiareň, ktorú chcete použiť

AirPrint automaticky nájde kompatibilné tlačiarne v rovnakej sieti, takže si nemusíte robiť starosti s inštaláciou a nastavením ovládača. Bohužiaľ nie všetky tlačiarne podporujú AirPrint. Preto skontrolujte kompatibilitu vašej tlačiarne s podporou tlače pomocou Apple AirPrint.

Pripojenie iPadu k tlačiarni

Môžete využiť aj ďalší jednoduchý spôsob tlače z iPadu. Ide o bezplatnú náhradu (teraz už neexistujúcej) služby Google Cloud Print a funguje podobným spôsobom. Mobility Print od PaperCut umožňuje všetkým klientom koncových používateľov, vrátane iPhonov a iPadov, bezpečne tlačiť na akomkoľvek počítači vo vašej sieti.

Tlač z iPadu pomocou Mobility Printer PaperCut

  • Nainštalujte si do zariadenia klienta Mobility Print
  • Pripojte sa k svojej WIFI sieti
  • Vyberte dokument, ktorý chcete vytlačiť
  • Kliknite na položku Zdieľať a potom prejdite prstom naprieč na položku „Tlačiť“
  • Vyberte tlačiareň zo siete

Prečo Mobility Print?

Mobility Print funguje podobne ako AirPrint. S Mobility Print získate nielen tlač BYOD (Bring Your Own Device) z akéhokoľvek zariadenia, ale aj inteligentné funkcie PaperCut NG a PaperCut MF s ktorými môžete využívať funkcie:

Vedenie účtu

Potrebujete priradiť používateľské účty ku konkrétnym tlačovým úlohám? Žiaden problém. Pomocou Mobility Print to môžete urobiť na MFZ alebo prostredníctvom mobilného webového klienta.

Autentifikácia užívateľa

Bezpečnosť a sledovanie tlače sú kľúčové pre bezpečnosť dokumentov. Môžete nastaviť rôzne pravidlá overovania používateľov, aby vyhovovali vášmu podnikaniu, od dvojfaktorovej autentifikácie až po biometriu.

Kompatibilita

Server Mobility Print zvládne väčšinu ťažkých nákladov, čo znamená, že môžete tlačiť na diaľku na takmer akejkoľvek tlačiarni alebo akomkoľvek zariadení.

Tlač v mierke

Na rozdiel od AirPrint môže Mobility Print škálovať z jednej podsiete na celú podnikovú sieť s desiatkami tisíc používateľov roztrúsených po celom svete. A vďaka PaperCut NG/MF sa všetky tlačové údaje vrátia vášmu správcovskému tímu.

Systémy tlače a správy tlače iPad

Ak potrebujete, ako jeden používateľ tlačiť z iPadu, pravdepodobne postačí použiť AirPrint. Je to plynulé integrované rozhranie. Ak ste však organizácia, firma alebo škola s viacerými používateľmi, ktorí všade používajú zariadenia BYOD, softvér na správu tlače sa rýchlo stane nevyhnutnosťou.

Dôležitá je pokiaľ ide o tlač z iPadu, ako sa riešenie tlače z iPadu bezproblémovo integruje s vaším softvérom na správu tlače.

Mobility Print funguje s PaperCut NG a PaperCut MF. So správnym nastavením môžete sledovať všetky tlačové úlohy vašich používateľov BYOD, pričom všetky údaje sa odosielajú späť na jedno centrálne miesto. Môžete tiež rýchlo nastaviť pravidlá a autentifikačné procesy, ktoré prechádzajú do všetkých zariadení pripojených k serveru.

Aké sú obmedzenia tlače z iPadu

Tlač z iPadu je pomerne dobre podporovaná, ale stále existujú určité obmedzenia, ktoré treba mať na pamäti.

Kompatibilita tlačiarne

Nie je to veľký problém, ak používate modernú tlačiareň alebo softvér tretích strán, ako je Mobility Print, ale niektoré staršie tlačiarne určite nebudú kompatibilné so systémom iOS.

Rozšírené nastavenia tlače

Predovšetkým AirPrint vám neposkytne také podrobné ovládanie, aké môžete získať na stolných počítačoch a prenosných počítačoch. Vďaka funkcii Mobility Print a PaperCut MF alebo NG sa priblížite k bohatej funkcionalite a flexibilite, ktorú očakávate od stolnej tlače.

USB tlač

Bez jednoduchých portov USB sa budete musieť spoľahnúť na sieťovú tlač a nie na priame pripojenie k tlačiarni. Opäť platí, že sa to vo všeobecnosti považuje skôr za funkciu ako za hendikep, ale je potrebné na to pamätať, najmä ak vaša sieť vypadne. Tento problém by sa dal vyriešiť v krajnej núdzi pomocou OTG.

Pripojenie k internetu

Podobne pri cloudovej tlači: používanie vášho BYOD na vzdialenú tlač vyžaduje aktívne internetové pripojenie. Bez prístupu na internet vo všeobecnosti nebudete môcť tlačiť zo svojho iPadu (aspoň nie bez tlačového adaptéra typu C na USB 3.0).

Zabezpečenie tlače na iPade

Osvedčený postup pre tlač z iPadu je rovnaký ako pri akomkoľvek inom BYOD. Potrebujete zavedené robustné bezpečnostné protokoly, najmä ak tlačíte v komerčnom prostredí alebo vo veľkej organizácii. Mobilita Print v spojení s PaperCut MF alebo NG prichádza s množstvom natívnych bezpečnostných funkcií, ktoré možno ľahko prispôsobiť tak, aby vyhovovali vašej firme a vašim používateľom. Pozrime sa na niektoré zo základných bezpečnostných prvkov:

End-to-End šifrovanie

Mobility Print využíva osvedčenú a dôveryhodnú technológiu komunikácie typu peer-to-peer WebRTC. Je to rovnaká technológia, ktorá chráni váš hovor zoom. WebRTC v podstate poskytuje šifrované pripojenie z iPadu používateľa k serveru Mobility Print.

Autentifikácia používateľa

Dôrazne odporúčame nastaviť protokoly overovania používateľov (najlepšie viaceré protokoly) pre vaše vzdialené tlačové prostredie. Je to len dobrý biznis. Pre všetky zariadenia okrem prenosných počítačov so systémom Windows server Mobility Print overí používateľské meno a heslo používateľa pre každú tlačovú úlohu. Podporuje tiež zabezpečenú tlač alebo funkciu Find-Me Printing.

ID karty

Synchronizáciou Mobility Print s PaperCut NG alebo PaperCut MF získate aj funkciu užívateľskej karty, ktorá používateľom umožňuje bezpečne uvoľňovať úlohy pomocou bezdotykovej karty na MFZ. To tiež umožňuje jednoduché sledovanie tlače a správu používateľov, takže môžete ovládať, kto môže tlačiť, ako často môže tlačiť a na akých zariadeniach.

Čo je BYOD

BYOD alebo priniesť si vlastné zariadenie, podporuje firemnú politiku IT. Tá určuje, kedy a ako môžu zamestnanci a iné oprávnené osoby používať svoje vlastné notebooky a smartfóny  v podnikovej sieti na prístup k firemným údajom a vykonávanie  pracovných povinností.

Tento termín sa objavil s rozmachom smartfónov so systémom iOS a Android, pretože stále viac pracovníkov uprednostňovalo tieto zariadenia pred štandardnými mobilnými telefónmi vydanými spoločnosťami. Vzostup vzdialenej práce a hybridných pracovných dohôd a otvorenie podnikových sietí predajcom a dodávateľom urýchlili potrebu rozšírenia politiky BYOD aj mimo smartfónov. Pandémia COVID-19 a následný nedostatok čipov a narušenie dodávateľského reťazca prinútili mnohé organizácie prijať politiku BYOD, aby umožnili novým zamestnancom pracovať počas čakania na zariadenie vydané spoločnosťou.

Zdroj: PaperCut, IBM