Kancelária a škola

Tlačiareň pre domácu tlač fotografií

Ak veľmi radi fotíte a chcete si fotografie uchovať vo fyzickej podobe a nielen v digitálnej, skôr či neskôr budete premýšľať o dobrej tlačiarni. Do domácnosti nepotrebujete síce profesionálnu fotografickú tlačiareň, ale fotografie vytlačené na nej by mali mať určitú kvalitu. Pri výbere vás môže ovplyvniť cena, dizajn a náklady na tlač fotografií. V neposlednom rade vás môže zaskočiť aj typ technológie zariadenia. Vybrať si atramentovú, laserovú alebo termosublimačnú tlačiareň? Každá z nich má  svoje plusy aj mínusy. My sme sa pozreli na najpredávanejšie modely tlačiarní pre tlač fotografií do domácnosti.

 

Atramentové tlačiarne

Pri atramentových tlačiarňach je najväčšou výhodou kvalita tlače fotografií. To sa týka hlavne cenovo dostupných fotografických tlačiarní, ktoré nepracujú iba so systémom štyroch základných farieb CMYK. Niektoré modely obsahujú fotografický čierny atrament, ale aj jemnejšie odtiene sivej, purpurovej alebo azúrovej. Dokonca sú modely s 10-timi až 12-timi atramentmi. Stále sa však pridržiavame výhodnej ceny pre bežného používateľa. 

Medzi obľúbené modely patria atramentová multifunkcia Canon PIXMA TS5350. V dostupnej cene pod 100 € získate zariadenie 3 v 1 pre farebnú a čiernobielu tlač. Zariadenie obsahuje automatickú obojstrannú tlač, bezokrajovú tlač,  bohatú konektivitu, ktorá zahŕňa usb, Wi-Fi a Bluetooth rozhranie. Nechýba podpora AirPrint a Google Print. Rozlíšenie tlače je 4 800 x 1 200 Dpi. Kvalita tlače fotografií je na veľmi dobrej úrovni a za dostupnú cenu získate spoľahlivú tlačiareň s jednoduchým ovládaním. Tlačiareň používa pre tlač 2 atramentové kazety Canon PG-560 čierny atrament a Canon PG-561 spoločná kazeta pre farebný atrament (štandardná aj veľkokapacitná verzia).

 

 

 

Pre náročnejšieho používateľa je tu model Epson Expression Premium XP 600. Cena sa pohybuje nad hranicou 100 €, čo je pre domáceho používateľa stále akceptovateľná. Ide o farebnú multifunkciu, ktorá má moderný, ergonomický dizajn a kompaktnú veľkosť. Plusom je jednoduché ovládanie pomocou ovládacieho panela na ktorom je pekný grafický displej a ovládacie tlačidlá. Znovu okrem troch plnohodnotných funkcií (tlač, kopírovanie, skenovanie) ponúka automatickú obojstrannú tlač, bezokrajovú tlač, podporu pre AirPrint a Google Print. Model Epson Expression Premium XP 600 dokáže potláčať aj CD/ DVD nosiče a pre tlač fotografií môžete využívať rozhranie PictBridge a slot SD kariet. Samozrejmosťou je tlač z mobilných zariadení pomocou bezdrôtového pripojenia Wi-Fi. Tlač fotografií vo vysokom rozlíšení 5 760 x 1440 Dpi prináša používateľovi fotografie v mimoriadne dobrej kvalite. Do tejto multifunkcie idú štyri samostatné atramentové kazety čierna, azúrová, purpurová a žltá s označením Epson 202 Claria Premium. 

 

 

 

Pre používateľa, ktorí potrebuje tlačiť väčšie množstvo fotografií je vhodná atramentová tlačiareň s vysokým rozlíšením a tankovým systémom atramentov. Cenovo sa tak dostane nižšie, čo sa týka nákladov za tlač. V zaujímavej cene pod 200 € je na trhu farebná multifunkcia s tankovým zásobníkom Epson EcoTank L3160. Aj tento model ponúka plnohodnotné funkcie tlač, kopírovanie, skenovanie a podporu AirPrint, Google Print. Umožňuje tlač z mobilných zariadení pomocou Wi-Fi. Ovládanie je pohodlné pomocou dotykových tlačidiel. Nechýba prehľadný grafický displej. Fotografie dokáže tlačiť v rozlíšení 5 760 x 1 440 Dpi. Kvalita tlače je vysoká a náklady na tlač nízke vďaka fľaštičkovým náplniam s označením Epson 103 EcoTank čierny, azúrový, purpurový a žltý atrament.


Samozrejme, že dobrých atramentových a cenovo dostupných tlačiarní pre tlač fotografií pre domácnosť je veľa. My sme vybrali tie najpredávanejšie na našom trhu. K dobrému výsledku je potrebné používať aj kvalitný fotografický papier.

 

Laserové tlačiarne

Aj keď laserové tlačiarne neboli prioritne určené pre tlač fotografií, aj s nimi dnes dokáže používateľ vytlačiť dosť kvalitné fotografie. Dobrým príkladom toho je nový model OKI C650. Ide o vysokovýkonnú farebnú tlačiareň, ktorá dokáže tlačiť na širokú škálu médií a materiálov. Tlačí vo formáte A4 pomocou LED technológie v rozlíšení 1 200 x 1 200 Dpi. Pre tlač využíva štyri tonerové kazety čierna, purpurová, azúrová a žltá. Cena tlačiarne je vyššia a využije ju používateľ, ktorý potrebuje tlačiť nielen fotografie, ale hlavne propagačné a reklamné materiály pre svoj biznis.

Termosublimačné tlačiarne

Veľmi obľúbenými pre tlač fotografií sa stali prenosné termosublimačné tlačiarne. Hitom sú malé vreckové fototlačiarne pre rýchlu tlač originálnych fotografií. Zatiaľ kým atramentovú a laserovú technológiu tlače môžete používať na tlač fotografií aj bežných textových alebo grafických dokumentov, sú termosublimačné tlačiarne (termotransferové) určené pre tlač fotografií. jednou z najpredávanejších tlačiarní tohto typu je Canon SELPHY CP1300, ale aj jej staršia verzia Canon SELPHY CP1000. Veľkou výhodou oproti ostatným prenosným fototlačiarňam je podpora formátu klasickej fotografie 10 x 15 cm. Tlačiť môžete pomocou Wi-Fi, ale aj z SD karty. Nechýba možnosť bezokrajovej tlač a podpora AirPrint. Ovládanie je komfortné a pre náhľad pred tlačou slúži veľký vyklápací LCD displej. S rozlíšením 300 x 300 Dpi získate krásne fotografie. Domáci používatelia tento model milujú.

 

 

 


Toto je naozaj jedna z unikátnych fototlačiarní. Ak hľadáte niečo menšie akurát do vrecka, tak malých termosublimačných fototlačiarní je na trhu naozaj dosť. Za zmienku stoja HP Sprocket, Canon Zoemini, ale aj Kodak Printer Mini alebo modely Polaroid.


Pre domáceho používateľa sa nájde dosť veľmi dobrých zariadení pre tlač fotografií Záleží len, čo presne od fototlačiarne očakávate akú cenu ste ochotný zaplatiť.