Kancelária a škola

Brother

História spoločností, ktoré vyrábajú tlačiarne

Ďalšou spoločnosťou, ktorá sa radí medzi významných výrobcov tlačiarní je japonská spoločnosť Brother. Spoločnosť Brother Industries, Ltd. sa zaoberá výrobou a predajom komunikačných, tlačiarenských a elektronických produktov a zariadení. Pôsobí v niekoľkých segmentoch: Tlač a riešenia, osobné a domáce podnikanie, stroje a riešenia, sieť a obsah, priemyselná časť, obchod a iné. Sektor tlače a riešení Business ponúka tlačiarne, zariadenia typu all-in-one (všetko-v-jednom), faxy a elektronické zariadenia. Sektor Personal and Home Business sa skladá zo šijacích výrobkov, medzi ktoré patria domáce šijacie a vyšívacie stroje. Sektor strojov a riešení Business dodáva priemyselné šijacie stroje a obrábacie stroje. Sieť a obsah Obchodný segment poskytuje karaoke systémy, systémy poskytovania obsahu a služby obsahu. Priemyselná časť podnikania ponúka redukčné zariadenia a ozubené kolesá. Sektor Ostatné sa zaoberá predajom a prenájmom nehnuteľností. 
 
Spoločnosť založil Kanekichi Yasui v Nagoji (Nagoya - 4té najväčšie mesto v Japonsku) roku 1908. Jej názov bol Yasui Sewing Machine CO. Neskôr sa premenovala na Yasui Brother's Sewing Machine CO. a vedenie prevzal syn Masayoshi. V roku 1934 sa Yasui Brother's Sewing Machine CO. premenoval na spoločnosť Nippon Sewing Machine Manufacturing CO. V roku 1941 si spoločnosť registrovala Brother Sales, LTD. ako predajnú spoločnosť pre oblasť Japonska. V roku 1955 je už spoločnosť vedená pod názvom Brother Internacionál Corporation. Približne 7 rokov pôsobí spoločnosť pod týmto názvom, ktorý sa zmení v roku 1962 na Brother Industries, Ltd. Vráťme sa však do histórie, ktorá začala pred viac než 100 rokmi. 
 

Oprava šijacích strojov a nákup prvej továrne na šijacie stroje v Európe 

 
Prvé zmienky o spoločnosti Brother sa spájali s ich opravárenskou činnosťou. Ponúkali služby opráv šijacích strojov. V roku 1928 už mali v predaji svoj prvý šijací stroj  Sho-san-Shiki s reťazovým stehom. Sériovú výrobu šijacích strojov pre domácnosti odštartovali v roku 1932 strojom Model 15 Typ 70. V roku 1957 sa spoločnosť zapísala do povedomia aj v Európe. Vzniklo Brother Europe, ktoré od roku 1958 pôsobí v Írsku a je členom Brother Group Globál. Pre vtedajšiu firmu Brother v Nagoji to bol jeden z prvých míľnikov, pre rozvoj a expanziu na európsky trh. Brand Brother si od roku 1968 každý spájal s výrobou šijacích strojov. V anglickom Manchestri odkúpila spoločnosť továreň na vyrobu šijacích strojov, ktorá mala problémy s nedostatkom investícií. V tejto továrni sa vyrábali veľmi obľúbené šijacie stroje značky Jones. Tento krok pomohol firme Brother etablovať sa aj na anglickom trhu. Rok 1979 uzrel svetlo sveta prvý elektrický šijací stroj ZZ3-B820 Opus 8. Dodnes sú šijacie stroje Brother jednými z najžiadanejších na trhu. Samozrejme, že ide už moderné modely ovládané mikroprocesorom s displejom a množstvom funkcií. 
 
 

Od šitia k tlači

 
V roku 1971 predstavila spoločnosť svoju prvú vysokorýchlostnú ihličkovú tlačiareň. V tom čase už bola ihličková tlačiareň spoločnosti Digital Equipment Corporation zhruba rok po predvedení. Ihličková tlačiareň, ktorú predstavili Brother spolu v spolupráci so spoločnosťou Centronics, model M101 však získal titul prvá vysokorýchlostná ihličková tlačiareň na svete. To, že k takej spolupráci došlo bolo spôsobené hlavnými predstaviteľmi týchto firiem. Max Hugel prezident Brother International Corporation a Max Howard zakladateľ Centronics výrobca počítačovej tlačiarne, boli v tom čase susedmi. Ich obchodný vzťah vznikol, keď Max Howard hľadal výrobcu pre tlačové mechanizmy. Ihličková tlačiareň M101 dokázala tlačiť 162 znakov za sekundu. Podporovala 62 znakov, vrátane 26 špeciálnych znakov a obsahovala paralelný port. 
 

Najzaujímavejšie míľniky v histórii spoločnosti Brother

 
1982 - prvá elektronická tlačiareň Brother 
 
Okrem sériovo vyrábaných šijacích strojov, ihličkových tlačiarní sa Brother úspešne prebojovali na trh aj so svojím prvým elektrickým písacím strojom JP15 EM-1 (1980). V roku 1985 tak získala spoločnosť celosvetové uznanie, ako inovátor v odvetí kancelárskej techniky. To jej dopomohlo k ďalšiemu rastu. Písacie stroje však neboli neznámym produktom pre Brother. Mechanické boli v jeho portfóliu už od roku 1961 a mechanický písací stroj typ JP1-111 sa vyvážal aj do USA. Písacie stroje prešli zmenou dizajnu a inováciami. Veľmi populárne na tú dobu boli písacie stroje Brother JP3. Ďalším zaujímavým produktom z tohto obdobia bola elektronická tlačiareň EP-20. Išlo o revolučné prenosné zariadenie, ktoré bolo poháňane batériami. Obsahovalo termálnu hlavu a displej s tekutými kryštálmi. Najviac na ňom zaujali kompaktné rozmery a možnosť prenášania. Niekde sa uvádza, že si išlo o elektronický písací stroj a inde zase, že to bola elektronická osobná tlačiareň, na  ktorej ste mali klávesnicu pre písanie a výstup pre papier.
 
 
 
 
1987 - prvá laserová tlačiareň Brother
 
Ďalším dôležitým míľnikom spoločnosti Brother bola laserová tlačiareň. Spoločnosť nezaostávala vo výrobe produktov s najnovšími technológiami. V roku 1987 rozšírila spoločnosť Brother svoje podnikateľské aktivity o informačné a telekomunikačné zariadenia. Výsledkom bol FAX-100. Prvá laserová tlačiareň Brother model HL-8 odštartovala ďalší úspešný segment v ktorej je dnes Brother jedným z popredných výrobcov. Označenie HL používa dodnes. 
 
1988 - prvá tlačiareň štítkov Brother 
 
Ani tu spoločnosť nezostávala a pripravila užívateľom nový, inovatívny produkt na tlač štítkov. Dodnes sú v ponuke výrobcu stále nové modely tlačiarní samolepiacich štítkov. Odštartovala tým inováciu označovania výrobkov štítkami s textom. Etikety a štítky z ich tlačiarní patria medzi jedny z najtrvácnejších. 
 
1991 - programovací šijací stroj 
 
Šijací stroj, model PC-7000 s výšivkou, bol predstavený v roku 1991. Vďaka pamäťovej karte bolo možné reprodukciu 900 typov vzorov a farebnú výšivku až s 5 farbami. PC-7000 ponúkal video tutoriály so základnými operáciami a metódami šitia, automatickým rezačom nite a automatickým nastavovačom nite.
 
1992 - JOYSOUND karaoke systém 
 
Prvý online Karaoke systém JOYSOUND využívajúci ISDN linky v priemysle bol predvedený v roku 1992. Jeho výhodou bola rýchla distribúcia piesní a väčší výber skladieb oproti laserovým diskom. Spoločnosť Brother v tom období dominovala vo výrobe karaoke systémov, systémov poskytovania obsahu a služieb obsahu.
 
1993/ 94 inovácie FAXU
 
Prvý FAX z roku 1987 dostal po niekoľkých rokoch vývoja svojho nástupcu. Model FAX-600 sa predával v tej dobe na americkom trhu za 399 amerických dolárov. Bol tak dostupný aj do malých firiem a domácností. Už v tom čase sa zoberal Brother myšlienkou spojenia tlačiarne a Faxu. Môžeme povedať, že FAX-600 bol základom pre vývoj zariadení All-in-One. 
 
1994 - prvá cenovo dostupná laserová tlačiareň pre užívateľov SOHO
 
Skratka SOHO definovala (small office/ home  office). Spoločnosť Brother predstavila v roku 1994 prvú tlačiareň s laserovou technológiou Brother HL-630, ktorá bola cenovo dostupná aj pre malé firmy a domáce kancelárie. S uvádzacou cenou 399 amerických dolárov, bola najlacnejšou laserovou tlačiarňou, akú ste si v tom období mohli kúpiť. Na tú dobu mala skvelé parametre. Za minútu vytlačila 6 strán v rozlíšení 300 x 300 Dpi. Tlačiareň pracovala s výkonom procesora 25 Mhz, so štandardnou pamäťou 512 KB, ktorú bolo možné rozšíriť až na 2 MB. Konektivita bola zastúpená paralelným portom a voliteľným sériovým portom. Dnes môžu tieto hodnoty vyvolať úsmev, ale v roku 1994 vyvolávali prinajmenšom obdiv. 
 
1995 - prvé multifunkčné zariadenie 
 
V roku 1995 prekvapila spoločnosť Brother svojím prvým multifunkčným zariadením. Obsahovalo fax,  laserovú čiernobielu tlačiareň, kopírku a skener. Vďaka vysokému výkonu, množstvu funkcií a napriek tomu kompaktnej veľkosti sa model Brother MFC-4500ML stal hitom  priekopníkom pre vývoj ďalších zariadení v tomto segmente. O dva roky neskôr už Brother uviedli na trh farebnú laserovú multifunkciu model HL-7000FC a v roku 1999 svoju prvú mobilnú tlačiareň MP-21C
 
1997 - prvá atramentová tlačiareň Brother
 
Spoločnosť pokračovala po úspechu s laserovými tlačiarňami výrobou atramentových tlačiarní s najnovším štandardom atramentovej technológie. Séria kompaktnejších atramentových modelov s farebnou tlačou, vychádzala z integrácie funkcií laserových tlačiarní spoločnosti Brother.
 
1999 - rok ocenení 
 
Od roku 1999 spoločnosť prichádzala s novými vylepšenými modelmi v segmente tlačiarní a multifunkcií. Okrem nových funkcií, dostali nové modely viac výkonu, vyššiu rýchlosť tlače a podporu USB portov. Model Brother HL-1240, ktorý bol bestsellerom roku 1999, získal ocenenia za Najhodnotnejší produkt (hodnotenie od PC Computing, CNET.com, Editor's Choice). Umiestnil sa na 1. mieste v zozname PCWorld's, rebríček Top 10 tlačiarní za rok 2 000.
 
V roku 2002 predstavila spoločnosť svoju prvú mobilnú tlačiareň s kompaktnými rozmermi a v roku 2007 prišla na trh so svoju prvou tlačiarňou RFID (rádiofrekvenčná identifikácia) štítkov. 
 
Spoločnosť Brother Industries, Ltd., pokračovala vo výrobe tlačiarní, multifunkcií s atramentovou a laserovou technológiou a prinášala nové vylepšené modely. Menil sa dizajn, veľkosť sa stavala čoraz kompaktnejšou a pribúdal výkon, rýchlosť tlače a možnosti pripojenia. V súčasnej dobe nájdete v segmente tlač a kancelárske zariadenia spoločnosti Brother: tlačiarne, multifunkcie, skenery, faxy, tlačiarne štítkov, prenosné tlačiarne a spotrebný materiál. Okrem toho ponúka komplexné firemné riešenia. Aktuálnu ponuku produktov a zariadení dopĺňajú šijacie a vyšívacie stroje, priemyselné šijacie stroje a významnú časť výroby tvoria priemyselné stroje. V súčastnosti tvoria ponuku atramentových a laserových tlačiarní a multifunkcií modelové rady MFC, DCP a HL. 
 
 
 

Rozmach spoločnosti a expandovanie na svetové trhy

 
Brother Industries, Ltd., patrí dnes k významným spoločnostiam s dlhoročnou tradíciou. Na svojej ceste rozvoja odkúpila niekoľko iných spoločností a stala sa spoločnosťou s globálnym zameraním. Jej produkciu tvoria vlastné výrobky značky Brother, ale aj OEM produkcia v spolupráci s inými spoločnosťami. Od roku 1954 do roku 1977 spoločnosť Brother založila svoje regionálne spoločnosti v USA, Írsku, v Montreale Kanade, v Paríži vo Francúzku, Frankfurte, Amsterdame a v Sydney v Austrálii. V roku 1989 sa dostala do Malajzie, kde založila Brother Industries Technology a začala s výrobou komponentov na spracovanie informácií o produktoch. Nasledovala Čína v roku 1991, kde Brother založili výrobnú spoločnosť Zhuhai Brother Industries, CO, Ltd. Neskôr vzniká v Číne niekoľko nových spoločností Brother. Svoju výrobu preniesla spoločnosť Brother, nielen do Malajzie a Číny, ale aj do Vietnamu a na Filipíny. V roku 2008 oslávili Brother 100 rokov založenia firmy a podnikania. Tento rok im pripadne výnimočné 111. výročie od vzniku. Dnes spoločnosť dodáva svoje produkty a služby zákazníkom vo viac než 40tich krajinách a regiónoch sveta. Na Slovensku má Brother Industries, Ltd. od roku 2007 výrobný podnik Brother Industries Slovakia s.r.o, ktorý sa nachádza v Krupine a je jedným z 28 výrobných podnikov japonskej spoločnosti. Podnik sa zoberá výrobou nových a recyklovaných tonerových kaziet
 

Spoločnosť Brother a životné prostredie na nasej planéte

 
Spoločnosť Brother sa aktívne zapája k ochrane životného prostredia. Filozófia spoločnosti zahŕňa zásady ochrany životného prostredia, kde dominuje ekologická stratégia a environmentálna politika spoločnosti Brother a jej aplikácia. Možno neviete, že v rámci projektu Brother Earth a
zbierky Klik pre zem (Click for  the Earth) sa vyzbierali financie aj na obnovu Vysokých Tatier. Projekt Zasaď strom (Make a Home) v roku 2015 bol orientovaný na zalesňovanie v oblasti tatier, kde silný vietor v roku 2004 zdevastoval veľkú časť lesa.
 
Od roku 1987 do roku 1999 (neprerušene) bola spoločnosť Brother sponzorom futbalového klubu Manchester City. V roku 2019 sa stali Brother UK spolu-sponzorom cyklistického tímu Vitus Pro. Ten nesie v súčasnosti pomenovanie Vitus Pro Cycling Team, Powered By Brother UK.