Kancelária a škola

Čo je to 5 % pokrytie strany pri tlači a zaťaženie tlačiarne

Ak ste už niekedy vyberali tlačiareň, tak vás určite zaujímali parametre a technológia, akou zariadenie pracuje. Hľadali ste údaje o kvalite, rýchlosti tlače a v neposlednom rade aj náplniach, ktoré do tlačiarne idú. Pri náplniach, tých informácií však veľa nie je. Výrobca pri každom modeli tlačiarne informuje o type náplní. Tie môžu byť, buď atramentové čierne alebo farebné kazety, plnené atramentom do atramentových tlačiarní a multifunkcií. Druhá možnosť sú náplne pre laserové tonery a tým je laserový čierny alebo farebný prach. Ten sapoužíva v laserových zariadeniach pre tlač. Označenie modelu náplní je teda prvá vec, ktorú vám výrobca predostrie. Ďalším údajom je samotná veľkosť  kazety  a s tým súvisí ešte jeden údaj a to je vyťaženosť kapacity náplne na určitý počet vytlačených strán. Správne sa to nazýva vyťaženosť atramentovej kazety alebo laserového toneru. Táto informácia vždy obsahuje údaj o počte strán, ktoré vytlačíte celou kapacitou náplne. A tu sa dostávame k otázke, na základe čoho určuje výrobca tento údaj. Do očí vám určite padne ešte jedna informácia a tá je o 5 % pokrytí strany pri tlači.

Čo je to 5 % pokrytie?

Je to priemerne pokrytie stránky pri tlači. Ak by sme to chceli vizuálne preniesť na text, možno jeden odsek obsahujúci niekoľko viet, prípadne text rozvrhnutý na celú stranu.Tento údaj uvádzajú skoro všetci výrobcovia na základe normy ISO. Tá presne špecifikuje, na základe výskumov, že priemerná tlač na dokumente (základný typ písma, bez tučného písma, bez grafiky a fotografií), pokrýva zhruba 5 % z celkovej plochy strany A4. Takže pre výrobcu, ktorý bude uvádzať pri naplní jej vyťaženosť, je smerodajných práve tých 5 % pokrytia a formát papiera A4. Ak ide o farebné náplne, udáva sa  vyťaženosť pre každú náplň samostatne. 

 

 

Môže sa vyťaženosť rovnako veľkých náplní líšiť?

To, že ide napríklad o rovnako veľké náplne 15 ml ešte neznamená, že bude vyťaženosť rovnaká. Pri rôznych výrobcoch náplní sa môže tento údaj líšiť. Dokonca aj dva rôzne modely od toho istého výrobcu, ktoré majú rovnaký objem kazety nemusia vykazovať rovnakú vyťaženosť. Pre porovnanie si uvedieme niektoré  čierne atramentové kazety. Kapacita 15 ml atramentovej kazety s označením Canon PGI- 550PGBK (čierna) je pri 5 % pokrytí 300 strán (formát A4). Ide o náplň do modelu Canon Pixma iP7250. Atramentová kazeta pre tlačiareň z dielne rovnakého výrobcu, model Canon Pixma iP2850, má pre náplň Canon PG-545 XL (čierna), s rovnakým objemom 15 ml vyťaženosť až 450 strán. Pri laserovom toneri sme si porovnali dve tlačiarne v rovnakej cenovej hladine. Model Brother HL-L2340dw, používa pri tlači čierny laserový toner Brother TN-2310 s kapacitou 1 200 strán pri 5 % pokrytí a oproti nemu je HP LaserJet Pro M12w, ktorého toner HP CF-279A dokáže vytlačiť pri rovnakom pokrytí 1 000 strán. Takže odpoveď znie, áno, aj pri rovnakom objeme náplní alebo zariadeniach z rovnakej výkonnostnej, kvalitatívnej a cenovej skupiny sa údaj o vyťaženosti môže značne líšiť.

 

Čo je to mesačné zaťaženie tlačiarne?

Pri tlačiarňach a multifunkciách sa stretnete aj s údajom o odporúčanom mesačnom zaťažení tlačiarne. Často si užívatelia tieto dva pojmy, ako je vyťaženosť a zaťaženie mýlia. Kým vyťaženosť náplní nám určuje počet strán na dobu pokiaľ nevymeníme náplň za novú, tak zaťaženie je informácia o bezproblémovom chode zariadenia pri určitých výrobcom odporúčaných kritériách. Jedným je počet strán, aké by malo zariadenie mesačne spracovať, aby sa opotrebovávalo úmerne k vydávanému výkonu a čo najdlhšie vám slúžilo. Nemôžete  očakávať, že vám tlačiareň bude rovnako dlho slúžiť, ak na nej budete každý deň tlačiť enormné množstvo dokumentov a zaťažovať ju nad možnosti jej stanoveného výkonu, ako tá, pri ktorej dodržiavate výrobcom odporúčanú mesačnú záťaž. Preto výrobca k svojmu produktu tento údaj pridáva, ako odporúčanie. Poviete si, čo sa môže stať? Jednoducho sa vaša tlačiareň môže dostať do servisu, skôr než by ste si želali. Preto je vhodné pre  kúpou zvážiť, aké množstvo dokumentov budete tlačiť a podľa toho si vybrať zariadenie, ktoré taký objem zvládne a výrobca vám to garantuje svojím odporúčaním. 

 

Prečo sa odporúčaná a maximálna záťaž líši?

To, že je odporúčaná mesačná záťaž 300 - 800 strán, neznamená, že z vašej tlačiarne nedostanete viac. Jej maximálny limit mesačne môže byť niekoľko násobne vyšší. Ak by ste jeden mesiac potrebovali vytlačiť veľký objem tlače, zvládne to. Je výrobcom testovaná aj na takú záťaž. Možno si položíte otázku, prečo teda nekúpiť tlačiareň alebo multifunkciu, kde výrobca odporúča, čo najvyššiu mesačnú záťaž? Pretože, ak nevyužijete celý jej potenciál a nebudete tlačiť mesačne veľký objem tlače, tak si zbytočne priplatíte za zariadenie. Najlepšie je vyberať takú tlačiareň, ktorá pokryje vaše potreby či už v domácnosti, alebo vo firme s nejakou tou rezervou navyše pri objeme tlači, ktorú odporúča výrobca.