Kancelária a škola

Prečo je dobré povoliť odber Newslettra

Newsletter

Odber noviniek priamo do vašej emailovej schránky

Pre mnohých ľudí je stále Newsletter alebo inak aj odber noviniek akousi hrozbou alebo zlou vecou. O čo vlastne ide a čo Newsletter je? Ide o efektívny marketingový nástroj, zasielania určitých informácií s reklamným alebo čisto informatívnym základom, najčastejšie formou e-mailovej správy. Celá cesta, kým sa dostane takýto Newsletter od odosielateľa k prijímateľovi spočíva v jedinom súhlase a potvrdení odberu. 

Kde nájdete Newsletter?

Každá webová stránka a každý e-shop, ktorým záleží na návštevnosti, ponúkajú na svojom webe aj možnosť odberu noviniek formou e-mailu. Väčšinou nájdete túto ponuku po zrolovaní  na konci stránky. Tam, kde sa nachádzajú informácie o spoločnosti, správcovi stránky a kontaktné údaje. Pri e-shopoch sú tam údaje o platobných podmienkach, doprave a pod. Presne tam je aj odkaz na odber noviniek.

Dôveryhodnosť

Mnoho užívateľov internetu sa obáva prihlásiť k odberu noviniek. Odrádzajú ich negatívne informácie iných užívateľov a vlastná neinformovanosť. V istej miere treba aj súhlasiť alebo skôr chápať obozretnosť. Tá je na mieste. S odberom noviniek Newslettra by ste mali súhlasiť, ak viete o akú webovú stránku ide alebo máte skúsenosť s e-shopom. Pri slovenských stránkach a internetových obchodoch máte situáciu uľahčenú, že si viete dohľadať informácie alebo recenzie iných užívateľov. So zahraničnými stránkami a e-shopmi už postupujte obozretnejšie. Prečítajte si podmienky súhlasu so zasielaním, ako naloží správca webu alebo e-shopu s vašimi údajmi (e-mailovou adresou), či ju nebudete zdieľať inej strane a pod. Dostávame sa k samotnému prínosu pre prijímateľa Newslettra. Čo môžete získať, ak súhlasíte s odberom noviniek. 

Plusy 

Odber noviniek z webovej stránky, ktorú sledujete

- upozornenie na nové články
- aktivity na webovej stránke
- hlásenia k príspevkom, na ktoré ste reagovali 
- súťaže 
- súhrn (prehľad) posledných článkov za posledné obdobie

Odber noviniek z e-shopu

- novinky na blogu (zaujímavé články)
- recenzie nových produktov (vždy ste informovaní v predstihu)
- akcie a zľavy 
- zaujímavé benefity pre registrovaných užívateľov
- súhrn posledných článkov 
- akcie šité priamo pre konkrétneho užívateľa (registrovaní užívatelia, alebo ak ste už nakupovali v e-shope, môžete dostávať výhodne akcie šité priamo pre vás)

Mínusy

Čo vás môže sklamať alebo odradiť

- časté zasielanie noviniek  

Priveľmi časté zasielanie takýchto e-mailov. Táto skutočnosť sa dá vo veľa prípadoch ošetriť správnym nastavením, ako často chcete takýto druh informatívnych e-mailov dostávať. Ak nie je možnosť ovplyvniť perioditu zasielania Newslettra priamo v nastaveniach, môžete pri odhlásení odberu uviesť, ako dôvod časté zasielanie noviniek. Odosielateľ vám upraví časový interval medzi jednotlivým zasielaním noviniek. 

- využívanie inej služby, ktoré je podmienené odberom Newslettra 

- zasielanie e-mailov o ktoré ste nezažiadali

Niektoré webové stránky (zväčša zahraničné) predajú svoju databázu e-mailových adries inej strane. Tá, vám môže zasielať e-maily, mimo váš záujem

- spam (správy, ktoré ste si nevyžiadali)

- komplikovaná alebo neexistujúca možnosť odhlásenia sa z odberu

Webové stránky, ktoré nie sú seriózne, neponúkajú možnosť odhlásenia sa z odberu.

Ako sa Newslettra zbavíte

Každá webová stránka, ale aj e-shop (internetový obchod) by mal okrem možnosti prihlásiť sa k odberu, disponovať na svojej stránke aj formulárom pre okamžité zrušenie odberu. Pri odhlásení, vám môže ešte zaslať formulár o dôvode, pre aký ste sa rozhodli zrušiť odber Newslettra a to už by malo byť všetko. Odhlásením by vás mal vymazať zo svojej databázy a nemal by vaše údaje poskytnúť žiadnej inej strane. 

Tip pre vás

Ak si neviete rady s odhlásením Newslettra, skúste použiť službu Unroll.me, ktorá za vás urobí všetko potrebné pri odhlásení nechcených newsletterov. Ak používate iOS 10 a vyšší  môžete využiť služby Apple, na odhlásenie hromadných e-mailov. 

Čo by ste mali vedieť 

Ako náhle akceptujete  podmienky, súhlasíte v mnohých prípadoch so spracovaním osobných údajov poskytovateľa služieb. Tým sa rozumie aj e-mailová adresa a IP adresa. 

Ale... zákon hovorí 

Administrátorom osobných údajov je poskytovateľ služieb, ktorý vykonáva spracovanie Vašich osobných údajov v súlade so zákonom, najmä ustanovenia zákona z 29. augusta 1997 o ochrane osobných údajov (Zbierka zákonov z roku 2002, č. 101 položka. 926 v znení neskorších predpisov) a zákona z 18. júla 2002 o elektronických službách.

Poskytovateľ služieb spracováva Vaše osobné údaje v rozsahu nevyhnutnom pre vytváranie a formovanie obsahu dohody, zmeny, odstúpenia a správne vykonávanie služieb poskytovaných v elektronickej podobe, rovnako ako aj vyúčtovanie.

Užívateľ má právo na prístup k spracovávaným osobným údajom kedykoľvek, ako aj právo na ich opravu a požadovať ich odstránenie.

GDPR

Osobné údaje a ich spracovanie

Za osobné údaje sa považujú meno, priezvisko, adresa, telefónne číslo, rodné číslo, e-mailová adresa, IP adresa a iné. Za osobné údaje sú považované aj údaje o nákupoch, faktúry, fotografie (aj sociálne siete), údaje o platbách. 
GDPR - všeobecné nariadenie o ochrane osobných údajov nadobúda účinnosť 25. 5. 2018 vo všetkých členských štátoch EU a bude sa týkať veľkého rozsahu oblastí činností, kde prichádza k spracovaniu osobných údajov fyzických osôb.

Nariadenie sa dotýka všetkých oblastí podnikania (výroba, zdravotníctvo, bankový sektor, poisťovníctvo, verejná správa, kamerové systémy, vedenie mzdovej a personálnej agendy, evidencia pacientov a v neposlednom rade E-commerce ESHOPY...).
Pre spracovanie osobných údajov osôb mladších, ako 16 rokov sú ustanovené mimoriadne sprísnené podmienky, ktoré zahŕňajú: osobitné podmienky pre osoby mladšie, ako 16 rokov na základe súhlasu, ktoré je legálne len vtedy, ak k tomu udelil súhlas jej zákonný zástupca.
Všetky potrebné informácie o GDRP si môžete naštudovať na stránkach gov.sk/ úrad na ochranu osobných údajov, slovenskej republiky.

Krátky záver

Odber noviniek Newslettra, podľa nás v dnešnej dobe má význam. Nie je možné, aby užívateľ sledoval všetky akcie a novinky z oblasti, ktorá ho zajíma. Rovnako nie je možné striehnuť na každú akciu e-shopu, kde nakupujete. Overené webové stránky a váš obľúbený e-shop, vám zašle informácie o novinkách, zľavách priamo do vašej e-mailovej schránky a je už iba na vás, ako s takouto informáciou naložíte.