Kancelária a škola

Vyberáme kompaktnú tlačiareň pre Home Office

Ak pracujete aspoň niekoľko dní formou Home Office, oceníte tlačiareň, ktorá do určitej miery koordinuje s vašimi pracovnými úlohami. Do domáceho priestoru budete uvažovať skôr o kompaktnejšom zariadení, ktoré vám nezaberie veľa miesta. My sme sa pri výbere opierali o požiadavky bežného používateľa, ktorý pracuje 1 až 2 krát počas týždňa z domu a potrebuje rýchly prístup k monochromatickej tlači dokumentov.

Hlavné požiadavky

- cenovo dostupná tlačiareň

- čiernobiela tlač v laserovej kvalite

- kompaktná veľkosť zariadenia

- bezdrôtová konektivita

- podpora mobilnej tlače (Apple AirPrint)

S týmito primárnymi požiadavkami sme začali vyberať novú tlačiareň pre Home Office. Do užšieho výberu sa dostali modely v cenovej hladine pod 200 €, ktoré sú dostupné u viacerých predajcov.

Xerox WorkCentre 3025BI

Xerox je praktická univerzálna tlačiareň pre čiernobielu tlač v laserovej kvalite. Kompaktný dizajn tohto modelu zaručuje umiestnenie aj menšom priestore alebo priamo na pracovnom stole. Čo sa týka konektivity našu požiadavku spĺňa so štandardným pripojeným do Wi-Fi siete. Nechýba podpora tlače z mobilných zariadení a Apple AirPrint.

Multifunkcia tlačí pomocou laserovej technológie v rozlíšení 600 x 600 Dpi (1 200 x 1 200 Dpi najvyššia kvalita). Rýchlosť tlače je približne 20 strán za minútu s prvou stranou tlače za 8, 33 sekundy. Vstupný zásobník disponuje kapacitou 150 listov a výstupná kapacita je 100 listov. Maximálne mesačné zaťaženie je 15 000 strán.

Xerox WorkCentre 3025BI je univerzálne zariadenie, ktoré ponúka tri plnohodnotné funkcie pre tlač, kopírovanie a skenovanie. Má intuitívny ovládací panel pre pohodlné vykonávanie tlačových úloh a ľahko vymeniteľnú viacúčelovú kazetu.

Tento model je overený užívateľmi, pretože je na trhu už dlhší čas. Mínusom je malý informačný, segmentový displej, ktorý zobrazuje základne informácie na 2riadkovom čiernobielom displeji. A možno trochu zastaralý dizajn alebo skôr taký klasický kancelársky. Veľkosť je síce kompaktná, ale sú aj kompaktnejšie zariadenia v tejto kategórii.

 

Xerox WorkCentre 3025BI

 

HP LaserJet M140w All-in-One

Tento model je úžasne kompaktný, čo sa týka veľkosti. Naozaj zariadenie, ktoré umiestnite kamkoľvek a nikde vám nebude zaberať veľa  miesta. Hlavnými črtami je minimalistická jednoduchosť dizajnu aj ovládania.

Tlačí v laserovej kvalite vo formáte A4 s rozlíšením 600 x 600 Dpi. Za minútu vytlačí 22 strán. Kapacita papiera je 150 listov na vstupe a 100 listov na výstupe. Konektivitu bezdrôtovým pripojením a podporu tlače z mobilného zariadenia, ako aj Apple AirPrint tento model obsahuje. Za nás má všetko, čo sme očakávali. Znovu ide o univerzálnu multifunkciu pre tlač, kopírovanie a skenovanie v jednom zariadení.

Multifunkcia HP LaserJet M140w All-in-One je asi najkompaktnejšie laserové zariadenie pre kvalitnú monochromatickú tlač. Znovu to kazí malý displej, ale  pre základne úkony postačí. Čo je však výhodou, tak tento model ma HP+ nepovinné. Buď sa rozhodnete, že budete používať výhody programu HP Instant Ink alebo nie.

HP LaserJet M140w

 

Posledný model alebo skôr dva sú z portfólia výrobcu Brother. Ide o jednoúčelovú laserovú monochromatickú tlačiareň HL-L2442DW a univerzálnu multifunkciu DCP-L2532DW.

Brother HL-L2442DW

Tento model laserovej tlačiarne je  rozmerovo kompaktnejší, než druhý model Brother. Ponúka však všetko, čo potrebujeme. Kvalita pomocou laserovej technológie, bezdrôtová konektivita s podporou Apple AirPrint a jednoduché ovládanie. Vstupná kapacita 250 listov papiera a výstupná 150 listov. Maximálne mesačné zaťaženie je nastavené na 35 000 strán tlače. Rýchlosť tlače A4 v rozlíšení 1 200 x 1200 Dpi je 30 strán za minútu. Prvá strana sa vytlačí za 8,5 sekúnd. Ak sme predtým kritizovali malý displej u predošlých modelov, tak tento ho nemá vôbec.  Za to má podporu automatickej obojstrannej tlače, čo je výhodou.

Brother HL-L2442DW 

Brother DCP-L2532DW

Druhý model Brother je multifunkcia ponúkajúca funkcie tlače, kopírovania a skenovania. Veľkosťou je trochu robustnejšia. Spĺňa všetky naše požiadavky, čo sa týka bezdrôtovej konektivity, podpory Apple Airprint a kvality tlače pomocou laserovej technológie.

Tlačí v rozlíšení 2 400 x 1 200 Dpi, formát A4. Za minútu vytlačí 30 strán a prvý výtlačok vyprodukuje za 8,5 sekúnd. Kapacita papiera na vstupe je 250 a na výstupe 150 listov. Aj tento model podporuje automatickú obojstrannú tlač.

Brother DCP-L2532DW

 

Čo sa týka týchto modelov sú parametrami viacmennej vyrovnané. Cenovo je nevýhodnejší model Brother HL-L2442DW, keďže sa jedná o jednoúčelovú tlačiareň s funkciou tlače. Ostatné modely sú univerzálne multifunkcie, kde okrem tlače získate aj funkciu kopírovania a skenovania.

Najkompaktnejšie rozmery má model HP LaserJet M140w All-in-One, čo je naozaj veľmi malá multifunkcia so sviežim dizajnom v bielom prevedení. Zatiaľ je to náš favorit. Tento model sme videli dokonca umiestený v zatváracej skrinke, kde sa v pohode zmestil a stačilo otvoriť tento priestor pri tlači. Ak zadávate tlačové úlohy z mobilu je to rýchle a pohodlné. 

Nás však zaujíma ešte jedna vec a to sú náklady na tlač. Ktorý z týchto modelov má najvýhodnejší pomer ceny tonerovej kazety a jej vyťaženosť.

V štandardnej verzii a u jedného predajcu by sme výhodnosť podľa nákladov zoradili takto:

Xerox WorkCentre 3025BI náklady na tlač (cena toneru a jeho vyťaženosť) za 61,90 € získate 1 500 strán tlače a jedna strana tlače vás bude stáť 0,04 €

Brother HL-L2442DW za 43,90 € získate 1 200 strán s cenou na jednu stranu 0,03 €

HP LaserJet M140w za 43,90 získate 950 strán a cena za jeden výtlačok bude 0,04 €

Brother DCP-L2532DW za 41,90 máte 1 200 strán tlače s cenou 0,03 € 

Musíme uznať, že ja v tomto prípade je to viacmennej vyrovnané. Nás najviac zaujal model Brother DCP-L2532DW a HP Laserjet M140w. Ten boduje vďaka malej veľkosti, sviežemu dizajnu a možnosti fungovať aj bez prijatia podmienok HP+.