Kancelária a škola

Nechať tlačiareň zapnutú alebo vypnutú?

Ako šetriť energiu, atrament a predĺžiť životnosť tlačiarne

Investujete do kvalitnej tlačiarne a chcete si ju udržať, čo najdlhšie vo výbornej kondícii Budete dodržiavať základné pokyny výrobcu, ale máte dilemu v niekoľkých bodoch. Prvým je nechať zariadenie zapnuté alebo vypnuté a druhým, ako ušetriť na náplniach. Pokiaľ ide o tlačiareň, môžete získať protichodné rady o tom, ako ju čo najlepšie udržiavať. Je lepšie nechať tlačiareň zapnutú alebo vypnutú, keď ju nepoužívate? Mali by ste používať eco-režim nízkej spotreby alebo pohotovostný režim? Pri určovaní toho, čo je pre vašu tlačiareň najvhodnejšie, je potrebné vziať do úvahy niekoľko faktov. A tými je spotreba energie, stav tlačovej hlavy alebo optického valca a spotreba atramentu.
 

Kondícia tlačovej hlavy a pravidelná údržba

 
Všetky atramentové tlačiarne majú tlačové hlavy. Tie sú zvyčajne prvou vecou, ktoré vyžadujú údržbu, pokiaľ si chcete zachovať ich životnosť, čo najdlhšie. Ak budete tlačiareň alebo multifunkciu pravidelne čistiť a udržiavať, vaše tlačové hlavy budú čistejšie a vydržia dlhšie. Prejaví sa to aj na kvalite tlače. Znečistené hlavy alebo optický valec sú často príčinou zhoršenej kvality tlače.
 
Pravidelné čistenie a údržba tlačiarne sú preto základom na zabezpečenie si tlače vysokokvalitných dokumentov. Rozdiel medzi zapnutou a vypnutou tlačiarňou sa dnes vo všeobecnosti považuje, za zanedbateľný z hľadiska nákladov na energiu. Pre tlačové hlavy a efektívnejšiu spotrebu atramentu je však lepšie nechať tlačiareň zapnutú. Určite ste si všimli jednoduchú akciu, ktorú tlačiareň vždy pri zapnutí vykoná. Ide o vysunutie tlačových hláv a kaziet. Neustále vypínanie a zapínanie tlačiarne skracuje jej životnosť, preto sa snažte minimalizovať úkon vypnúť/ zapnúť zariadenie.
 
 
                    
 
                                         
Spotreba atramentu
 
Počas údržbových cyklov vaša tlačiareň spotrebuje atrament. V niektorých prípadoch je to až 20 - 30 % na kazetu. To sa môže rýchlo odraziť na nákladoch. Použitie atramentu na čistenie tlačových hláv je dôležité na udržanie vašej tlačiarne a zabezpečenie jej dlhej životnosti, niekedy sa však môžu cykly údržby vyskytnúť častejšie, ako je potrebné. Frekvencia každého cyklu závisí od výrobcu. Z tohto dôvodu sa odporúča ponechať tlačiareň zapnutú, aby sa minimalizovala spotreba atramentu alebo zmeniť automatickú údržbu na manuálnu. Zníži sa tým nielen počet údržbových cyklov, ale aj spotreba atramentu na minimum. Ak sa rozhodnete pre automatickú, pravidelnú údržbu, môžete si znížiť náklady aj používaním cenovo výhodných alternatívnych náplní. Tie nakupujte u overeného predajcu, ktorý garantuje ich kvalitu. 
 

Spotreba energie

 
Náklady na energiu sú často jednou z najväčších obáv používateľov, pokiaľ ide o ponechanie tlačiarne v zapnutom stave. Samozrejme, že tlačiareň používa určité množstvo energie, ale náklady na energiu zostávajú relatívne nízke. Priemerná tlačiareň v pohotovostnom režime spotrebuje asi 3 watty energie - menej, ako bežné nočné svetlo. Ak vaša tlačiareň pracuje v pohotovostnom režime nepretržite, stojí to asi 2 až 3 € ročne.
 
V kombinácii používania pohotovostného režimu s vypnutým režimom spotrebuje vaša tlačiareň menej, ako 1 watt a pravdepodobne, vás bude stáť pod 1 € ročne. Pohotovostný režim spotrebuje takmer trikrát viac, ako vypnutá tlačiareň. Môžete to však brať, ako investíciu za údržbu, ktorá vás bude stáť menej, ako 3 € ročne. Čo môžeme považovať, ako zanedbateľné, ak porovnáme náklady na údržbu tlačiarne, oproti oprave v servise. Preto rozdiel medzi tým, či necháte tlačiareň vypnutú alebo zapnutú, pokiaľ ide o spotrebu energie a nákladov na energiu je relatívne malý.
 

Používať originálné alebo alternatívne náplne? 

 
Toto je častá dilema používateľov tlačiarní. Na jednej strane potrebujú znížiť náklady na tlač, na druhej sa nechcú obmedzovať v objeme tlače. S originálnymi náplňami majú pocit, že ich tlačiareň bude dlho vo výbornej kondícii, že tlač bude kvalitná a životnosť ich zariadenia dlhšia. Nič z toho nemusí platiť. Ak sa nebudete o tlačiareň starať a pravidelne zabezpečovať čistenie, ani používanie originálnych náplní, vám nepomôže. Kondícia aj životnosť tlačiarne môže klesať. Rovnako môže vaše zariadenie ohroziť aj časté používanie nevhodného papiera. Naopak ak si vyberiete kvalitné alternatívné náplne od overeného predajcu, môžete značne znížiť svoje náklady a nebudete obmedzení objemom tlače. Aj v tomto prípade musíte udržovať tlačiareň. Rozdiely medzi originálnymi alternatívnymi, kompatibilnými náplňami do tlačiarní, či už sa jedná o atramentové alebo tonerové kazety sú v dnešnej dobe veľmi malé až nerozoznateľné. Alternatívné náplne sa vyrábajú vo vysokej kvalite a sú porovnateľné s originálmi. Prechádzajú prísnymi testmi kvality a musia samozrejme spĺňať všetky štandardné normy. Dôležité je nakupovať u overených predajcov, ktorí vám dokážu kvalitu garantovať. Pomôcť vám môžu aj hodnotenia iných overených zákazníkov a ich odporúčania.
 
Cena originálnych náplní je stále vysoká a pri niektorých tlačiarňach sa rovná alebo je dokonca vyššia, ako cena samotného zariadenia. Ak tlačíte bežné dokumenty pokojne môžete siahnuť po alternatívnej verzii. Pri tlači fotografií alebo prezentačných materiálov, kde sa vyžaduje vysoká kvalita zvážte, ktoré náplne sú pre vás v rámci tej najlepšej kvality lepšie. Na trhu existujú aj prémiové alternatívne náplne, ktoré sú zárukou vysokej kvality tlače.
 
Určiť jednoznačne, čo je lepšie: nechávať tlačiareň zapnutú alebo ju v nečinnosti vypínať, vykonávať pravidelne údržbu alebo nevykonávať je ťažké. Práve z dôvodov, ktoré sme spomenuli. 
 
Pravidelná údržba na jednej strane udržiava tlačiareň dlhšie v dobrej kondícii. Na druhej strane, vám uberá z náplní a zvyšuje náklady na spotrebný materiál a spotrebu energie.
 
Stále zapnutá tlačiareň šetrí tlačový mechanizmus pri štarte a znižuje čas, ktorý je potrebný pre zahrievanie a vytlačenie prvej strany. No na druhej strane to zvyšuje spotrebu energie.
 
Riešením je nastavenie zariadenie do eko-režimu, pokiaľ takú funkciu tlačiareň podporuje. Táto funkcia môže v niektorých prípadoch nastavením znížiť aj kvalitu tlače. Dnešné tlačiarne majú často aj funkciu vypnutia v nečinnosti s nastavením určitého časového intervalu. Ak sa po zapnutí nevrátite do niekoľkých minút znovu k tlači prepne sa  zariadenie do pohotovostného režimu alebo sa vypne.
 
Ak by ste nechávali zariadenie zapnuté celú dobu, bez ohľadu na to, ako často tlačiareň využívate, zvýšili by sa neefektívne náklady na energiu a prevádzku. Najlepším riešením je kombinácia všetkého. Vypínať tlačiareň, ak ju dlhšie nepoužívate. V prípade, že ste na dovolenke alebo počas víkendov, ak ju nebudete používať je lepšie zaradenie vypnúť. Nastavte si svoju tlačiareň a využívajte funkcie ECO, ak ho zariadenie podporuje. Znížte si náklady používaním kvalitných, alternatívnych náplní a používajte vhodný (výrobcom odporúčaný) papier pre tlač. Ak je to možné tlačte obojstranne a šetrite papier. Vždy, ak máte pocit, že dokumenty nedosahujú kvalitu tlače, akú požadujete je čas vykonať údržbu tlačiarne. môžete ju spúšťať manuálne podľa potreby. Nedá sa bohužiaľ maximálne šetriť a zároveň udržiavať zariadenie, v čo najlepšej kondícii. Ale vždy sa dá nastaviť a používať v určitej rovnováhe úsporného režimu a údržby pre dlhú životnosť.
 
 
 
Tip
 
Ak vyberáte tlačiareň, ktorá by nemala mať vysokú spotrebu energie, zamerajte sa na modely označené certifikátom Energy Star. Je to medzinárodný štandard, ktorým sa označuje elektronika so zníženou spotrebou elektrickej energie. Vznikol v roku 1992 v USA, ako program Environmental Protection Agency (EPA) - agentúry na ochranu životného prostredia. Od roku 2002 sa používa aj v Európe. Ide o celosvetovo uznávaný dôveryhodný štandard pre produkty, ktoré majú zníženú spotrebu energie. Logo bielej hviezdy na modrom pozadí, ste si určite už všimli na nejakom produkte, ako sú počítače, monitory, notebooky a samozrejme tlačiarne. Zariadenia s označením Energy Star musia spĺňať určité kritéria.