Kancelária a škola

Škola volá a my hľadáme vhodnú tlačiareň pre študenta

Ak ste doteraz čakali, ako to bude s nástupom do školy a stále neutíchajúcu nákazu COVID19 a nenáhlili ste sa s nákupmi je najvyšší čas! Je tu september a okrem množstva školských potrieb, hľadáme pre svojich školákov aj počítače, notebooky, príslušenstvo PC a tlačiarne. My sa zameriame na vhodné tlačiarne pre školákov základných škôl a študentov stredných, vysokých škôl. Čo sa aktuálne nachádza v ponuke predajcov na našom trhu? Koľko investovať do tlačiarne, aby sme využili pre vek užívateľa a jeho potreby potenciál zariadenia a nepriplácali za nevyužité funkcie. A v neposlednom rade, koľko nás bude stáť spotrebný materiál a náklady na tlač 1 strany? Hľadáme zariadenie nielen v dobrom pomere kvality tlače, funkcií a ceny, ale aj v celkových nákladoch na tlač. 

Jednoduchá tlačiareň pre nenáročného užívateľa základnej školy

Čo potrebuje užívateľ, ktorý navštevuje základnú školu. Jeho prioritou je skenovanie a tlač rôznych školských úloh a prezentácií. V tomto prípade nepotrebujeme riešiť extrémnu kvalitu a už vôbec nie rýchlosť tlače. Nízkorozpočtová farebná multifunkcia s atramentovými náplňami môže spĺňať požiadavky pre tlač školáka. Na výber máme niekoľko multifunkcií od rôznych výrobcov. My sme našli  pár tlačiarní, ktoré by sme mohli odporučiť. Všetky spĺňajú kritéria pre výber a tými sú: dostupná cena, multifunkčnosť, jednoduché ovládanie a prijateľné náklady na tlač.

 V cene do 50 € nájdete novinky spoločnosti HP a to modely typu All in One:  HP DeskJet 2720, 2721, 2320, ale aj modely Canon Pixma TS3550, 3551.

 

 

Náš tip


HP DeskJet 2720 – cenovo dostupná multifunkcia

Cenovo najdostupnejšia tlačiareň typu All-in-One je multifunkcia, ktorú uviedla spoločnosť HP tento  rok pod označením HP DeskJet 2720 alebo 2721. Ide skoro o identické zariadenia, ktoré sa líšia farebnými akcentmi. Tlačiareň 2720 je v bielej farbe so jemnejšími sivými akcentmi a model 2721 v bielej s akcentmi v petrolejovej farbe. Obidva modely sú parametrovo rovnaké a patria do skupiny cenovo dostupných zariadení typu All-in-One. V jednom multifunkčnom zariadení sa ukrýva farebná tlačiareň, kopírka a skener. Rozlíšenie tlače je  4 800 x 1 200 Dpi a maximálny formát papiera, ktorý tlačiareň podporuje je A4. Multifunkcia tlačí atramentovou technológiou a k tlači využíva 2 atramentové kazety s označením HP 305 black a tricolor. V rámci konektivity môže užívateľ okrem klasického pripojenia k počítaču USB káblom využívať aj bezdrôtové pripojenie pomocou Wi-Fi. Samozrejmosťou je tlač z mobilného zariadenia a nechýba ani podpora AirPrint pre zariadenia s iOS.

Tento model a to už v ktorejkoľvek z farebných verzií je ideálnych zariadením pre nenáročného užívateľa a pre potreby žiaka základnej školy. Multifunkcia je dostupná za veľmi nízku cenu, tlačí farebne v dobrej kvalite a ovládanie je jednouché. Plusom je výborná kompaktná veľkosť a svieži moderný dizajn. Tlačiareň sa pohodlne zmestí aj na písací stôl do detskej izby. 

Ak vezmeme do úvahy, že žiak základnej školy bude prevažne tlačiť nenáročné projekty v rámci učiva je tento model dostačujúci v plnej miere. Náklady na tlač nie sú vysoké a znížiť sa dajú používaním alternatívnych atramentových kaziet kompatibilných s modelom 2720, 2721. Odskúšali sme atramentové náplne HP 343 (tricolor) a HP 338 (čierna) alternatívne, s ktorými sme sa dokázali dostať na polovičné náklady za tlač 1 strany oproti originálnym.

Za dostupnú cenu nájdete v obchodoch aj veľmi dobré základné modely Canon TS3550 a 3551. Aj tieto modely tlačia farebne atramentovou technológiou a rovnako patria do skupiny multifunkcii typu All-in-One. Majú približne porovnateľný výkon ako multifunkcie HP a podporujú bezdrôtovú tlač pomocou Wi-Fi, AirPrint a Google Print. Multifunkcie Canon TS3550 a 3551 podporujú alternatívne náplne, ktorými si môžete značne znížiť náklady na tlač. 

Zariadenie pre študenta strednej školy

Stredoškoláci majú o trochu vyššie priority na tlač a aj ich potreby sú náročnejšie. Tlačiareň pre študenta strednej školy by mala byť v prvom rade spoľahlivá, zvládať väčší objem tlače a ponúkať nielen kvalitu na výstupe, ale aj nízke náklady na tlač. Medzi tohtoročnými novinkami HP sme našli presne také modely. HP DeskJet Plus 4120 a HP DeskJet Plus 6075 Advantage sú farebnými multifunkciami All-in-One. Obidve zariadenia sú v modernom bielom prevedení s výbornou ergonómiou a kompaktnými rozmermi. Moderný dizajn patrí k tým štýlovejším a takáto tlačiareň zapadne do každého priestoru. Okrem kvalitnej farebnej tlače získa užívateľ aj spoľahlivú kopírku a skener.

Náš tip


HP DeskJet Plus 4120, HP DeskJet Plus 6075 Advantage – štýlové multifunkcie

Model HP DeskJet Plus 4120  má navyše aj automatický podávač dokumentov (ADF) a konektivitu rozšírenú okrem základného USB pripojenia a Wi-Fi o Bluetooth rozhranie. Oproti tomu má zase model HP DeskJet Plus 6075 Advantage podporu automatickej obojstrannej tlače. Obidva modely sú za prijateľnú cenu a vďaka aplikácii HP Smart môžete využívať aj rozšírené funkcie inteligentnej tlače. 

Pre tlač využívajú tlačiarne dve atramentové kazety: čiernu a farebnú tricolor. Model 6075 tlačí pomocou náplní s označením HP 653 (black) a HP 653 (tricolor). Bohužiaľ bez podpory alternatívnych náplní. Tlačiareň 4120 používa pre tlač náplne do tlačiarní s označením HP 305. S týmto modelom sú kompatibilné aj alternatívne náplne s označením HP 343 a HP 338. aj pri väčšom objeme tlače si tak môžete náklady znížiť.

Rýchla, spoľahlivá tlačiareň s nízkymi nákladmi pre vysokoškoláka

Ak sa vrátime do vysokoškolských čias a čo sme si tlačili v rámci štúdia, jednoznačne to bolo veľké množstvo čiernobielej tlače. Ak neštudujete špecifický odbor na grafickej fakulte alebo nemáte zamerané štúdium na fotografiu, reklamu a podobne najlepším riešením je rýchla monochromatická tlač. Pre vysokoškoláka by sme preto vyberali z laserových monochromatických tlačiarní s podporou automatickej obojstrannej tlače a bezdrôtovou konektivitou. Druhou alternatívou by bola farebná multifunkcia s tankovým atramentovým systémom dopĺňania. Pri týchto variantoch už treba rátať s vyššou vstupnou investíciou. 

Náš tip  

HP Neverstop Laser MFP 1200w

Monochromatickú laserovú multifunkciu z rady Neverstop už sme si predstavili v krátkej recenzii. Je výborným zariadením pre veľký objem tlače a dlhú vydrž na naplnenie tankového zásobníka. Ide o jedno z prvých laserových zariadení s tankovým systémom dopĺňania. Tlačí vo výbornej kvalite s rozlíšením 600 x 600 Dpi. Za minútu dokáže vytlačiť 20 strán A4 v monochromatickom režime. Vstupný zásobník ma kapacitu 150 listov a výstupný 100 listov. Maximálne mesačné zaťaženie je 2 500 strán tlače. Multifunkcia podporuje bezdrôtové pripojenie pomocou Wi-Fi a tlač z mobilných zariadení. Okrem tlače ponúka zariadenie aj funkciu kopírovania a skenovania. Čierny štandardný toner s označením HP W1103A/ 103A má kapacitu 2 500 strán tlače, pri 5 % pokrytí. Tankový zásobník môžete naplniť naraz dvomi tubami toneru, čím získate skvelý objem tankového zásobníka pre tlač až 5 000 strán. Doplnenie toneru je pohodlné a rýchle. Cena multifunkcie je síce vyššia, ale za túto vstupnú investíciu získate z dlhodobého hľadiska veľmi nízke náklady na tlač.


Medzi vhodné zariadenie pre študenta vysokej školy patria aj laserové tlačiarne:

Brother HL-L2352DW

Najnižšia cena zariadenia na trhu 89 € a najnižšia cena za alternatívny čierny toner Brother TN-2421 je 37,80 € (3 000 strán).
 

Lexmark B2338DW
 
Najnižšia cena zariadenia na trhu je 135 € a cena za originálny toner najvyššej kvality je  90 € (3 000 strán).
 

Canon i-SENSYS LBP223DW

Najnižšia cena zariadenia 156 € a cena za kompatibilný toner je 40,50 € (3 100 strán).

Všetko sú to monochromatické laserové zariadenia, ktoré okrem rýchlej tlače obsahujú aj kopírku a skener. Podporujú bezdrôtové pripojenie pomocou Wi-Fi, AirPrint, Google Print a tlač z mobilných zariadení. Nechýba ani funkcia automatickej obojstrannej tlače. Navyše podporujú aj alternatívne tonery a náklady si tak študent môže výrazne znížiť. 

Pre farebnú tlač by sme možno zvolil atramentovú multifunkciu s tankovým zásobníkom, ktorá poskytne dlhú vydrž náplní a nízke náklady za tlač. Fľaštičkové náplne sú oproti štandardným atramentovým kazetám cenovo dostupnejšie. Samozrejme nie sme chýbať podpora Wi-Fi. Medzi naše tipy patria : Canon Pixma G3411 a HP Smart Tank Wirelles 530.


Na záver máme ešte jeden tip, ktorý by mohli oceniť vysokoškoláci, ale aj domácnosť s viacerými užívateľmi pre svoj Home Office. Ide o monochromatickú tlačiareň s tankovým zásobníkom atramentu.

Epson EcoTank M2120

Multifunkcia tlačí, kopíruje a skenuje. Všetky funkcie sú ukryté v modernom dizajne a kompaktnej veľkosti. Nechýba podpora bezdrôtového pripojenia pomocou Wi-Fi a rýchla tlač z mobilných zariadení. Za minútu dokáže tlačiareň vytlačiť až 32 strán A4. Ovládanie je pohodlné vďaka dotykovým tlačidlám na ovládacom paneli. Informácie sa zobrazujú na grafickom displeji a stav hladiny atramentu si viete skontrolovať priamo na zariadení. Náplne do tlačiarne sú označené, ako čierny pigmentový atrament Epson EcoTank 100 a čierny pigmentový atrament Epson EcoTank 100S. Pre tento model je kompatibilný aj čierny pigmentový atrament Epson T7741.