Kancelária a škola

INKLESS – technológia budúcnosti pre tlačiarne

Ide to aj bez atramentu

Viete si predstaviť tlačiareň, ktorá nepotrebuje k tlači žiadnu atramentovú náplň a laserový toner? Žiadne dopĺňanie a výmena atramentových kaziet a toneru. Žiadne prázdne použité cartridge a tonerové valce na skládkach. Že to nie je možné? Revolučná technológia tlače bez spotrebného materiálu už je na svete. Samozrejme, že v štádiu testovania a na komerčné použitie si ešte nejaký čas počkáme, ale nie je to nemožné. Technológiu, ktorá dokáže tlačiť (alebo skôr vypaľovať tlač) infračerveným lúčom bez atramentu a toneruvyvinuli inovátori Arnaud Van Der Veen a Ven Chandrasekar z Holandskej Technickej Univerzity v Delfte.
Z laboratória do firiem a domácnosti, to ešte potrvá nejaký čas

Testy tlače touto metódou boli robené v laboratórnych podmienkach na princípe použitia infračerveného lúča, ktorý prechádzal súpravou špeciálnych šošoviek a vypálil na papier čierne uhlíkové bodky. V podstate ide o určitý druh karbonizácie. Dobre zvolenou intenzitou laserového lúča a druhu papiera s vhodnou štruktúrou dosiahli v laboratóriách výborné výsledky pri ktorých boli zachované všetky parametre monochromatickej, čiernobielej tlače. Ďalší vývoj technologie Inkless má v rukách spoločnosť Tocano, ktorá verí v komerčné využitie tejto bezatramentovej tlače a v záujem popredných výrobcov tlačiarní. Je to samozrejme otázka niekoľkých rokov. 

Budú výrobcovia tlačiarní nadšení ?

Vývoj napreduje a spoločnosť Tocano, ktorá má technológiu Inkless patentovanú verí , že výrobcovia tlačiarní budú mať o technológiu záujem. Ak sa však na to pozrieme z hľadiska zisku, ktorý majú výrobcovia tlačiarní z predaja originálnych atramentových farieb a laserových tonerov, ich záujem nemusí byť až tak veľký. Na jednej strane by do svojich modelov priniesli inovatívnu technológiu (bez atramentu), na druhej strane by stratili zisk z predaja spotrebného tovaru k tlačiarňam.

Vývoj nezastavíte

Pred nejakým časom rovnaký záujem spôsobila technológia SolidInk, tlač tuhým atramentom. Túto technológiu odkúpila spoločnosť Xerox od spoločnosti Tektronix. Ide o použitie tuhých voskových kvádrov do tlačiarní. Celý proces spočíva na báze používania voskových náplní, ktoré klesajú do tlačiarne v podávači a tá najspodnejšia časť je zahrievaná na pracovnú teplotu zhruba 80 °C. Takto nahriaty vosk sa stáva tekutým a za pomoci niekoľkých hláv (väčšinou štyroch hláv), ktoré vosk miešajú sa nanáša na hlavný valec. Ten vosk otáča na papier pôsobením prítlaku menšieho valca. Od množstva prenosov vosku z valca závisí konečná kvalita tlače. List papiera tlačený voskom je podobný laserovej tlači. Xerox pre technológiu tlače voskom vyrába niekoľko modelov tlačiarní s označením ColorQube, ktoré prezentuje, ako vysoko výkonné a bezproblémové tlačiarne. Za minútu dokážu vytlačiť 51 strán. Ani v tomto prípade to však nevyzerá na masové používanie takejto tlače. Či spôsobí bezatramentová tlač Inkless revolúciu, alebo časom sa na ňu zabudne ukáže čas. Okrem voskovej tlače a bezatramentovej tlače sa objavili informácie aj o tlači pomocou kryštálov farieb, ktoré sú priamo v papieri a tlači neviditeľným atramentom, alebo atramentom, ktorý po niekoľkých hodinách zmizne a papier sa dá znovu použiť. Zatiaľ sa však musíme spoliehať na to, čo máme na trhu a v prípade, že chceme nejaké to euro ušetriť môžeme siahnuť po kompatibilných alternatívnych náplniach.