Kancelária a škola

OKI

História spoločností, ktoré vyrábajú tlačiarne

Ďalšou spoločnosťou, ktorá dnes rezonuje medzi významnými výrobcami, nielen tlačiarní je spoločnosť OKI. Jej história sa začala v roku 1881, kedy bola založená mužom s menom Kibataro Oki (1848 - 1906). Spoločnosť OKI Electric zastrešuje skupinu spoločností OKI Data Corporation, OKI  Digital Imaging, OKI Data MES, ML Supply. OKI Data vystupuje, ako nezávislá spoločnosť od roku 1984 a je výrobcom a dodávateľom výkonných tlačiarní a tlačových riešení pre priemysel, ale aj tlačiarní a multifunkčných zariadení, pre bežné kancelárske využitie a domácnosť. Prevádzky sa nachádzajú vo viac, než 120 krajinách sveta. Výrobné závody nájdete v Japonsku, Číne, Thajsku a Spojenom Kráľovstve. Prvenstvo vo výrobe tlačiarní s digitálnou LED technológiou patrí spoločnosti OKI. Už v roku 1989 predstavila svetu inovatívnu technológiu tlače a prvú LED tlačiareň. 
 
 
 

Začiatky od telefónov cez káble, až k tlačiarňam

 
V januári 1881 vznikla spoločnosť s názvom Meikosha Ltd., ktorá sa stala základným kameňom dnešnej spoločnosti OKI. Jej zakladateľ Kibataro Oki začal s podnikaním v telekomunikáciách potom, čo vyštudoval Technickú školu Telegraph Bureau. V Shinsakanacho v Tokijskej časti Kyobashi, kde spoločnosť sídlila sa začala písať história jej prvých úspechov. Ešte v tom roku získala na národnej priemyselnej výstave 2. miesto zariadením Microsound. O rok neskôr je spoločnosť dodávateľom prenosných tlačiarní (podľa nemeckého modelu) pre nemeckú armádu. Ďalší úspech zaznamenal Meikosha Ltd., v roku 1885 v Londýne na Medzinárodnej výstave vynálezov, kde získala striebro za predvedenie svojho lakovaného drôtu. V roku 1889 mení spoločnosť názov z Meikosha Ltd., na Oki Electric Works a o rok na to otvára svoju predajnú kanceláriu v Osake. 
 

Na prelome storočí

 
V telekomunikáciách sa spoločnosti darilo aj v nasledujúcich rokoch. V roku 1896 bola zapojená prvá viaclinková telefónna ústredňa, ktorá bola uvedená do prevádzky v pobočke Tokyo - Naniwacho. V roku 1899 spoločnosť produkuje telefóny Delville a pevné prijímače. V tom čase už je dokončená nová výrobná továreň v Tokijskej časti Kyobashi. V roku 1906 stratila spoločnosť svojho zakladateľa, ktorý zomrel vo veku 58 rokov. Nasledujúci rok prešla spoločnosť reorganizáciou a prevzala názov Oki & Co., Ltd. O tri roky neskôr premiestňuje svoje hlavné sídlo a obchodné oddelenie do továrne Tamachi. Tesne pred prvou svetovou vojnou je založená spoločnosť Oki Electric & Co., Ltd. a do vedúcej pozície je zvolený Soichiro Asano. V roku 1914 začína 1. svetová vojna.
 

Obdobie vojen

 
Spoločnosť prešla obdobím dvoch svetových vojen 1914, 1939 aj čínsko - japonskou vojnou 1937 a neobišlo ju, ani zemetrasenie v oblasti Tokio -Yokohama 1923. Napriek tomu v tom období dokončila závod v Osake, začína výstavbu nového závodu v Dainin a dokončuje prvú fázu výstavby závodu Shibaura. V roku 1924 začína aj skúšobnú výrobu rádiových prijímačov. V roku 1931 sa vedenia ujíma Soichiro Asano, syn. Spoločnosť oslavuje 50. výročie založenia. V roku 1932, práve na výročie je publikovaný životopis zakladateľa Kibataro Oki. V roku 1940 je založená spoločnosť Oki Communications Equipment Co., Ltd. Krátko na to je dokončená stavba závodu Takahama. Hoci sa na prvý pohlaď zdá, že spoločnosť prosperovala aj v čase vojny, opak je pravdou. Počas náletov v roku 1945 boli zničené budovy v závode Shibaura. Vojna spolu s ďalšími nepriaznivými vplyvmi boli príčinou veľkého zadĺženia spoločnosti. Prišiel koniec 2. svetovej vojny a spoločnosť po otrasení následkov prešla novou reorganizáciou. Upriamila sa na výrobu v svojich závodoch vo Fukushime, Shinagawe, Tomioke, Warabi a obnovu závodu v Shibaure. 
 

Príchod na burzu 

 
V roku 1950 spustila spoločnosť sériovú výrobu telefónov Typ 4 a o rok neskôr boli uvedené jej akcie na Tokijskú burzu cenných papierov. V roku 1953 spustila spoločnosť predaj ďalekopisných strojov. Následne podpísalo vedenie spoločnosti niekoľko dohôd o spolupráci a technickej pomoci pre operátorov telefónov, telegrafných zariadení a technickej pomoci pre rádiové zariadenia lodí a radarové technológie. V nasledujúcich rokoch začína s výskumom tranzistorov a elektronických obvodov. V roku 1957 vzniká Oki Business Machines Sales Co., Ltd. a spoločnosť sa púšťa do výskumu a vývoja elektronických počítačov, ktorý úspešne zavŕši v roku 1959 počítacom OPC1. Roku 1961 spoločnosť dokončila vývoj svojho prvého komerčného elektronického počítača OKITAC 5090, čo bol v tom čase prvý počítač v Japonsku, ktorý používal pamäť z feritových jadier. Hneď nato získava spoločnosť veľmi zaujímavý kontrakt na výstavbu telekomunikačnej siete v Hondurase. 1964 je rok, kedy prichádza prvá sériovo vyrábaná ihličková tlačiareň OKI. 
 

Roky 70-te

 
Začiatkom 70. rokov spoločnosť založila divíziu Softvéru a na trh sa dostal minipočítač OKITAC 4500. Darí sa jej aj vo výrobe telefónov. V tomto období už vyvíja termálnu tlačiareň. Spoločnosť zakladá OKI Electric a OKI Data Corporation v USA. V roku 1973 vzniká spoločnosť OKI Electric Europe GmbH v Nemecku. Spoločnosť OKI v období rokov 1970 až 1980 profitovala v oblasti telekomunikácií, budovania sietí a výroby počítačovej techniky.
 

100. výročie 

 
V roku 1981 oslávila spoločnosť OKI 100. výročie od založenia svojej prvej spoločnosti. Pokračuje sériovou výrobou bankomatov, dobre sa v tom čase darí aj minipočítačom. V novom desaťročí pribudli závody na výrobu mobilných telefónov a analógových elektronických spínacích systémov v Atlante, v Georgii. Vznikla spoločnosť OKI Amerika, ktorá bola zlúčením 5-tich dcérskych spoločností v USA. Na trh sa dostáva fax OKIFAX OF-101 a multimediálny multiplexer Digital OMNIMAX. V roku 1987 vzniká v Škótsku spoločnosť OKI (UK) Ltd., ktorá ma na starosti spustenie výroby tlačiarní v Spojenom Kráľovstve. V roku 1994 je založená spoločnosť s názvom OKI DATA Corporation, ktorá je zameraná na obchod s tlačiarňami a faxmi. 
 

Nové milénium 

 
Do roku 2000 vstúpila spoločnosť zavedením systému akciových opcií, realizáciou vnútropodnikového systému a zavedením systému kvalifikácie pracovných miest. V roku 2001 oslávila 120. výročie od svojho založenia. V roku 2007 uviedla novú radu tlačiarní Corefido. V roku 2009 získava spoločnosť OKI výrobnú linku od spoločnosti Renesas Technology, pre svoju výrobu LED tlačiarní. Spoločnosť OKI potrebovala zvýšiť výrobnú kapacitu LED zariadení. 
 

Vývoj tlačiarní OKI a ocenenia 

 
Od uvedenia prvej sériovo vyrábanej ihličkovej tlačiarne prešla dlhá doba a ihličková tlačiareň bola zaregistrovaná, ako technologické dedičstvo v oblasti spracovania informácií v Japonsku. V roku 1987 sa objavila ihličková tlačiareň ML100 Series a nasledovala ju legendárna séria tlačiarní Microline 300  Series, Elite. V  roku 1989 prichádzajú na európsky trh LED tlačiarne OKI. Boli to modeli OL400 a OL800. Najmenšia tlačiareň na svete OKIPage 4w sa objavila v roku 1995. O tri roky neskôr bola na trhu rýchla, farebná LED tlačiareň OKIPage 8c. V roku 1999 zabojovala o prvenstvo vo svete spoločnosť OKI svojím prvým internetovým faxom s prenosom v reálnom čase, modelom OKIFAX 5750/ 5950. V nasledujúcich rokoch sa dostali úspešne na európsky trh sériou OKI C300, OKI C500, C550MFP, C8600. V roku 2009 sa prvýkrát objavila pre tlačiarne a multifunkcie na európskom trhu aj 3-ročná predlžená záruka. V roku 2011 sa stala farebná A3 LED tlačiareň, najmenším zariadením pre tlač vo formáte A3. V roku 2012 to bola prvá tlačiareň OKI používajúca biely toner. Následne sa spojili spoločnosť OKI DATA a Toshiba Tec na vývoji multifunkčného zariadenia pre tlač. V roku 2015 už spoločnosť OKI zakladá novú spoločnosť so zameraním na širokoformátové tlačiarne a v roku 2016 predstavila 64-palcovú širokoformátovú tlačiareň ColorPainter E-64s. Tento model používa pre tlač, ekologický atrament XS s vysokou viskozitou a veľmi vysokou pigmentáciou.
 
 
                               
 
 
V roku 2018 získal nový model širokoformátovej tlačiarne ColorPainter M-64s spoločnosti OKI, cenu porotcov súťaže Keypoint Intillgence BLI za vylepšený atrament CMYK. Okrem toho mala táto tlačiareň, ako jediná z hodnotených aj najlepšie hodnotenie za reprodukciu sivých odtieňov. To však zďaleka nie je jediné ocenenie v segmente tlačiarní OKI. V roku 2010 boli výborne hodnotené a ocenené čiernobiele digitálne LED tlačiarne OKI B411 a OKI B43. Ocenenia získali aj farebné LED tlačiarne C330, C530, C610 a C711. Z najvyššieho japonského ocenenia za dizajn, sa zase spoločnosť mohla tešiť, vďaka svojim modelom tlačiarní C510dn a C530dn. V roku 2010 bola spoločnosť OKI Systems Switzerland menovaná časopisom Swiss IT Reseller, najlepším výrobcom. Modelová rada tlačiarní MC700 zase získala cenu OEN Office Oscar. Rada tlačiarní B700, MB700, MC700, sa stala celkove úspešnou s ocenením, ako najlepší nákup pre biznis. Rada ďalších významných ocenení pre spoločnosť OKI ju v roku 2018 vyniesla do zoznamu TOP 100 GLOBAL TECH LEADER
 

Aktuálna ponuka produktov v segmente tlačiarne a multifunkčné zariadenia OKI

 
V súčasnosti má spoločnosť OKI v portfóliu pre európsky trh tlačiarne, multifunkčné zariadenia, spotrebný materiál a príslušenstvo a samozrejme aj služby a riešenia pre správu tlače a spracovanie dokumentov. 
 
Farebné tlačiarne s LED technológiou 
 
Séria C300, C500, C6000, C700 (A4)
Séria C800, C900 (A3)
 
Grafické farebné tlačiarne 
 
Séria s bielym tonerom (A3+)
Séria s neónovým tonerom (A4)
Séria PRO 9000 + systém na potlač obálok série PRO 9000 (A3+)
 
Čiernobiele tlačiarne s LED technológiou 
 
Séria B400, B500. B700, B800 (A4)
 
Farebné multifunkčné tlačiarne 
 
Séria MC300, MC500, MC700 (A4)
Séria MC800 (A3)
Séria ES 9000 MFP (A3)
 
Čiernobiele multifunkčné tlačiarne
 
Séria MB400, MB500. MB700 (A4)
 
Ihličkové tlačiarne 
 
Aktuálna ponuka Ihličkových tlačiarní OKI obsahuje: spoľahlivé, odolné 9-ihličkoví tlačiarne, vysokorýchlostné 24-ihlickové tlačiarne a výkonné riadkové tlačiarne série MX.
 
 
 
 
 
Širokoformátové tlačiarne 
 
Do série širokoformátových tlačiarní, ktoré sú zamerané na grafické štúdia, kde sa tlačia veľkoformátové reklamné a propagačné materiály, patrí séria výkonných grafických tlačiarní ColorPainter. Ide o modely ColorPainter E-64s, ColorPainter M-64s a ColorPainter H3-104s. Tieto veľkoformátové farebné tlačiarne používajú pre tlač vysoko hodnotený ekologický, solventný atrament. 
 
Tlačiarne štítkov
 
Pre tlač štítkov nájdete aktuálne v ponuke nové modely úzkoformátových tlačiarní OKI PRO 1040 a OKI PRO 1050. Spoločnosť ich zaradila náš trh, len pred pár mesiacmi.
 
Tlačiarne POS 
 
Flexibilné tlačiarne OKI POS s termálnou technológiou tlače sú určené pre maloobchod, stravovanie a služby zákazníkom. Aktuálna ponuka obsahuje 3 modely: OKI PT340, OKI PT 341 a PT390 s možnosťou dvojfarebnej tlače.
 
Spoločnosť OKI v rámci svojho výrobného programu kladie veľký zreteľ na životné prostredie a dlhodobo ponúka bezplatné služby recyklácie. Nielen možnosťou vrátenia hardvéru a spotrebného materiálu na recykláciu, ale aj využívaním, čo najväčšieho podielu recyklovateľných materiálov pri výrobe produktov a obalov. 
 
Vedeli ste, že spoločnosť OKI už 20 rokov podporuje, ako partner program SAVE THE CHILDREN, ktorý je zameraný na boj za práva detí v 120 krajinách? 
 
OKI aktuálne podporuje aj vzdelávací projekt programu Save The Children, aby každé dieťa, bez ohľadu na etnický pôvod, sociálne postavenie, pohlavie a geografickú zónu dostalo kvalitné vzdelanie. Pre všetky deti aj tie, ktoré žijú vo oblastiach vojnových konfliktov, nestabilných alebo ekonomicky slabších štátoch, chce možnosť získania vedomostí a zručností pre dosiahnutie úspechu života v 21.storočí. Doteraz sa vďaka projektu podarilo pomôcť alebo zlepšiť kvalitu vzdelávania pre 5,9 milióna detí na celom svete.