Kancelária a škola

Oplatí sa kúpiť repasovaný notebook?

Ak sa povie repasovaný produkt mnoho ľudí sa domnieva, že ide o staršie zariadenie so značnými známkami používania. Väčšina repasovaných zariadení a hlavne notebookov, stolných počítačov alebo tlačiarní pochádza z biznis sektoru. Sú to prémiové modely vyššej triedy, ktoré používali často manažéri vo firmách. Je to IT technika, ktorá sa používala v bankách a firmách, kde sa pravidelne mení počítačový park za novší. Spravidla je to po období 2 rokov, kedy sa menia zariadenia za nové s novým operatívnym lízingom. Každý seriózny predajca pridá k ponúkaným repasovaným produktom aj popis, ktorý zahŕňa jeho stav. Skôr, než sa repasované modely dostanú do predaja prejdú riadnou servisnou kontrolou.

Repasované zariadenia spĺňajú hneď niekoľko požiadaviek. Ide o modely, ktoré majú prémiové kvalitné materiály a disponujú výkonnými parametrami. Sú za dostupnú cenu, ktorá je niekedy až o 75 % nižšia, než podobný model v obchode. Navyše majú veľmi dobrú dostupnosť náhradných dielov, pretože ide o prémiové značky so zastúpením a servisom u nás. 

 

Čo môžete očakávať od repasovaného notebooku?

 

Kvalitný hardvér

Kvalitné spracovanie a prémiové materiály. Tým sa myslí napríklad celokovové telo, odolné pánty, dobré chladenie, ale aj displej s vysokým rozlíšením, podsvietená klávesnica a široká konektivita. Výkonný hardvér je ďalšie plus. Tieto notebooky alebo stolné počítače majú výkonné procesory, dostatočnú veľkosť pamäte aj harddisku a široké možnosti konektivity vďaka väčšiemu počtu portov. Pri niektorých to sú rýchle SSD disky a okrem integrovanej aj dedikovaná grafická karta s lepším výkonom. Väčšina notebookov obsahuje aj čítačku odtlačkov prstov alebo inú bezpečnostnú technológiu napr. biometriu (rozpoznávanie tváre).

Servis a dostupnosť náhradných dielov pri renomovaných značkách

Ďalším bodom k dobru je, že ide o renomované značky, ktoré majú zastúpenie v krajine predaja a kvalitný záručný aj pozáručný servis. Tým pádom nie je problém s náhradnými dielmi.  Väčšinou ide o modely vyššej alebo strednej triedy.

Dostupné príslušenstvo

Či už ide o notebook alebo stolný počítač v rámci konkrétnej značky si viete vybrať aj príslušenstvo, ako sú klávesnice, myšky alebo monitor. V takom prípade nemusíte siahať po príslušenstve výrobcov tretích strán, ale priamo od výrobcu notebooku. Práve renomované značky, ako HP, Lenovo, Dell, Asus, Fujitsu a iné majú v ponuke širokú škálu príslušenstva. 

Nízka cena

Cena elektroniky a techniky rovnako, ako cena automobilov stráca používaním veľmi rýchlo z pôvodnej ceny. Už behom roka používania môže ísť hodnota dole až o 50 %. Keď vezmeme do úvahy, že výrobcovia zhruba každý polrok predvádzajú nové modely, tie staršie musia zákonite ísť s cenou dole. O to viac, ak ide o používanú techniku. Preto nákup repasovaného notebooku po 2 rokoch používania môžete kúpiť niekedy za zlomok jeho uvádzacej alebo predajnej ceny.

Malý krok  k ekológii 

Nesmieme zabudnúť na životné prostredie. Tým, že sa rozhodnete pre repasovaný notebook, predlžíte jeho životnosť a ekologickú udržateľnosť. Dávate tak produktu druhú šancu pre využitie a oddialite koniec jeho životnosti, čím redukujete odpad.

 

 

Na záver niekoľko nevýhod

Ak sa rozhodnete pre repasovaný notebook výrazne ušetríte. Získate kvalitné zariadenia s dobrým výkonom a legálnou licenciou operačného systému viazanou na hardvér. Predajca väčšinou dáva záruku minimálne 1 rok (aj viac) a servisné služby. Napriek prevládajúcim kladom musíme spomenúť aj zopár mínusov, ktoré by vás síce nemali odradiť, ale treba s nimi rátať. Repasované notebooky majú často kratšiu výdrž batérie, čo je spôsobené používaním. Stane sa, že v rámci servisu pred zaradením do programu repasovaného odpredaja technik vymení aj batériu, ale to je ojedinele. Prekvapiť vám môže aj usporiadanie klávesnice, napríklad US alebo iného rozloženia. Stáva sa to, keď sú notebooky dovezené zo zahraničia. Tiež sa môže stať, že notebook má nejaké škrabance, čo síce neovplyvní jeho výkon, no môže to pôsobiť rušivo. Hlavne, ak by sa nachádzali na viditeľnom mieste.

Ak ste bežní používateľ, ktorý má malý rozpočet a potrebuje notebook pre bežné používanie je pre vás výhodne zakúpiť si repasované zariadenie. Samozrejme treba si zvoliť overeného predajcu, ktorý k zariadeniu pridáva aj nejakú záruku a servis. Ak zvolíte nákup z e-shopu, v takom prípade máte nárok na vrátenie tovaru do 14-dní bez udania dôvodu.

Okrem repasovaných notebookov nájdete v predaji aj ReNEW notebooky. Ľudia si často tieto dva pojmy mýlia a myslia si, že ide vždy o použité notebooky. V podstate áno, ale je tam jeden rozdiel. Kým repasované notebooky boli denne využívané počas pracovnej doby vo veľkých firmách a spoločnostiach, tak ReNEW pochádzajú z výstav, môžu to byť kusy vystavované v autorizovaných predajniach alebo prebytky zo skladových zásob pred naskladnením nových modelov. Niekedy sú to aj modely, ktoré boli pôvodne určené pre iné krajiny. Tieto notebooky nerozoznáte od nových nepoužitých.