Kancelária a škola

Ako sa vyhnúť zaschnutiu atramentových náplní

Atramentové tlačiarne a multifunkcie sú zariadenia, ktoré používa väčšina z nás v domácnosti. Tlačíme dokumenty, obrázky aj fotografie. Niekedy nestíhame meniť spotrebované náplne. Dôvodom je častá tlač, hlavne v rodine s viacerými užívateľmi. Ani študenti sa na spotrebu náplní nemôžu sťažovať. Sú však aj prípady, keď tlačiareň využívame sporadicky a medzi jednotlivým tlačením sú veľké časové úseky. V niektorých prípadoch nevyžívame tlač niekoľko mesiacov, až rok. Vravíme si, že ušetríme atrament, čo nemusí byť pravda. Ak nám atrament v kazetách zaschne, môžeme stratiť viac, než by sme ušetrili nepoužívaním tlačiarne. Dokonca môže vzniknúť ďalší  problém a tým sú zaschnuté trysky. Tieto dva dôvody môžu zapríčiniť, že nám tlačiareň alebo multifunkcia prestane fungovať. Ako zabrániť uschnutiu trysiek v atramentovej tlačiarní a znehodnoteniu atramentových náplní?

Na akom princípe pracuje atramentová tlačiareň

Prečo dochádza k zaschnutiu atramentu v náplniach, súvisí priamo s technológiou tlače. Pri atramentovej tlačiarni sa atrament z kaziet (cartridge) musí dostať k tlačovej hlave. Tá je pohyblivou časťou tlačiarne a nanáša miniatúrne kvapôčky atramentu na papier. Aby sa však atrament dostal na tlačovovú hlavu je potrebná pumpa, ktorá odsáva atrament z náplní. Ako dávkovač slúži tryska s rezistorom v tlačovej hlave. Ten produkuje teplotu okolo 100 °C. Mikrokvapôčky sú veľkou rýchlosťou vystrelené priamo na papier. Okrem termálnych atramentových tlačiarní poznáme aj piezoelektrické, drop-on demand a kontinuálnu tlač. Práve trysky a kazety s atramentom môžu byť problémom, pri menej častej tlači na atramentovej tlačiarni.

Tlačte pravidelne

Ak netlačíte často alebo nevyžívate všetky farby, môže nastať situácia, kedy atrament v kazete zaschne. Nestane sa to samozrejme po krátkej dobe nečinnosti, ale pri dlhodobom nevyužívaní tlačiarne je riziko väčšie. Preto je dobré, raz čas vytlačiť nejaký dokument alebo aspoň testovaciu stranu s využítím všetkých farieb.

Kontrola trysiek a čistenie tlačovej hlavy

Skoro každá tlačiareň dnes obsahuje funkciu údržba alebo servis. Dostanete sa k nej cez položku servis v  menu tlačiarne, softvéru k tlačiarni, alebo pomocou vlastnosti tlače v operačnom systéme. Pri problémovej tlači môžete skontrolovať trysky, vyčistiť tlačovú hlavu a vykonať nastavenie tlačovej hlavy. Kontrolu je dobré vykonávať preventívne, skôr, než nastane väčší problém. Nepreháňajte to však, aby ste si nespotrebovali zbytočne náplne. 

Tlačiareň nenechávajte bez náplní

Vymeňte kazety hneď, ako je to potrebné. Ak ste vybrali prázdne náplne, nenechávajte tlačiareň dlhú dobu bez kaziet. Najlepší je systém prázdne vybrať a hneď vložiť nové náplne. Ak ste na tom finančne horšie, nečakajte do výplaty, ale zakúpte alternatívne náplne. Tie stoja zlomok ceny originálnych. 

V niektorých prípadoch, keď je problémom tlačová hlava s uschnutými tryskami pomôže manuálne vyčistenie. Zvlhčeným obrúskom alebo špeciálnymi čističmi na tlačovej hlavy. Závisí to vždy od daného modelu tlačiarne a aký je k tlačovej hlave pristúp. Niektoré tlačiarne majú tlačovú hlavu zabudovanú napevno, staršie modely HP ju mali zase integrovanú priamo do náplne. Niektoré sa dajú ľahko vybrať a vyčistiť. 

Ak chcete predísť problémom s tlačiarňou vďaka zaschnutiu farieb alebo trysiek, tlačte pravidelne. Stačí testovacia strana. Používajte nástroje tlačiarne pre kontrolu a čistenie trysiek a tlačovej hlavy. Nezanedbávajte výmenu náplní, ak je potrebná. V niektorých prípadoch môže byť problematické aj umiestnenie tlačiarne blízko tepelného zdroja, ako je radiátor. Vyhnite sa tiež priamemu dopadu slnečného žiarenia na zariadenie. Ak sú pre vás originálne atramentové náplne drahé a preto sa snažíte šetriť atrament, zvážte používanie cenovo dostupných alternatívnych náplní. Vaše náklady na tlač sa znížia a vy nebudete musieť šetriť s tlačou. 

Náš tip

Na internete nájdete množstvo rád a zaručených návodov, ako vyčistiť trysky alebo obnoviť zaschnuté náplne. Zamyslite sa skôr, než dáte náplne v uzavretom vrecúšku variť a podobne, či majú tieto návody logiku a nepoškodíte si ešte viac. Naša rada znie: Tlačte pravidelne! Ak chcete ušetriť používajte kompatibilné alternatívne alebo značkové náplne