Kancelária a škola

Tlač priateľská k životnému prostrediu

Životným prostredím sa zaoberáme v každej sfére nášho života. Ako sa, čo najekologickejšie a najšetrnejšie správať v živote, aby negatívny dopad na životné prostredie bol, čo najmenší je dôležitou úlohou, nielen každého jedinca, ale aj veľkých spoločností. Tie sú v  konečnom dôsledku najväčšou hrozbou pre prostredie v ktorom žijeme. Veľké priemyselné fabriky, automobilky, ale aj výrobcovia elektroniky veľmi dbajú na znížení odpadu, energií, emisií a kvalitnej recyklácií. Nie je tomu inak, ani u výrobcov kancelárskych zariadení. Výrobcovia tlačiarní čoraz viac investujú do vývoja ECO inovácií. Niektorí výrobcovia vsádzajú na ekologickú výrobu, zníženie odpadu, iný na kvalitnú recykláciu atramentových cartridgov a laserových tonerov. Čoraz viac sa v tejto sfére presadzuje ECO tlač, tlač priateľská k životnému prostrediu.

Samsung vs ECO (Smart Eco Driver)

Výrobca Samsung v svojom portfóliu tlačiarní a multifunkčných zariadení pre tlač, pridal funkciu ekologickej tlače so softvérom Smart Eco Driver. Vďaka tlačidlu ECO jediným dotykom za pomoci tohto softvéru, tak dokáže znížiť objem odpadu a nákladov. Ide o funkciu, ktorá dokáže usporiadať viacej strán na jeden hárok, obojstrannú tlač, tlač v odtieňoch sivej, ak je to pre dokument vhodné, či režim úspory tonera. Cez túto funkciu dokáže softvér nasimulovať dokument bez obrázkov, alebo ich zmenšiť, prípadne zredukovať prebytočný text alebo  veľkosť písma. Simulátor zároveň ukazuje, koľko energie, papiera, toneru a emisií CO2 ušetríte.

Printfriendly.com (Zelená tlač)

Ak vaša tlačiareň nedisponuje žiadnou ECO funkciu na úpravu tlače a úsporu papiera a toneru, nemusíte sa obávať, že nemôžete prispieť k ochranne životného prostredia pri tlači. Na internete existujú rôzne programy na úpravu tlače, či už priamo od výrobcov alebo tretích strán, ako aj niekoľko webových stránok, kde takéto šetrené úpravy môžete vykonať. Pri tlači z webových stránok dochádza k tomu, že okrem textu, ktorý chcete vytlačiť, vytlačíte aj zbytočné grafické prvky a reklamy. Najznámejším webom, ktorý vám priamo cez webové rozhranie upraví text do úspornej verzie, bez obrázkov alebo s ich úpravou na menšie rozmery je Printfriendly.com. V jednoduchom rozhraní stačí zadať adresu webovej stránky, následne sa odstránia zbytočné prvky a vy si môžete ešte upraviť text alebo odstrániť časti textu inviduálne. Pre ešte väčší komfort si môžete nainštalovať modul Print Friendly do internetového prehliadača a získať tak ešte viac možností úprav textu pred tlačou. Upravený text môžete tlačiť, previesť do formátu PDF, pre neskoršiu tlač alebo odoslať ako email.
Okrem týchto dvoch možností existujú ešte rôzne spôsoby, ako ušetriť farby a papier. Niektoré môžete nastaviť priamo v tlačiarni pred tlačou. Dokumenty môžete tlačiť v nižšej kvalite a ušetríte tým farby. Ak ide o dokumenty pri ktorých stačí dobrá čitateľnosť textu je vysoké rozlíšenie luxusom. Obojstranná tlač a zjednotenie viacerých strán na jednu stranu papiera, to už pravdepodobne vyskúšal každý. 


Ako ušetriť niečo aj pre seba

Čo sa týka farieb ušetríte pri určitých modeloch funkciou úspora tonera.Výhodné sú veľkokapacitné zásobníky farieb XL a pri niektorých modeloch možnosť použitia alternatívnych náplní, ktoré sú kompatibilné s vašou tlačiarňou. Aj keď niektorí výrobcovia túto možnosť sťažovali blokovaním tlačiarne proti použitiu takýchto náplní, pomaly od tohto trendu upúšťajú. Zákazník má totiž stále možnosť kúpiť tlačiareň, ktorej výrobca nebráni v slobodnom výbere náhradných náplní. Prieskumy o používaní alternatívnych náplní oficiálne nie sú zverejnené . Pred pár rokmi sa však objavila správa priamo v Trende o tom, že aj podniky a štátna správa využívajú, buď renováciu náplní alebo alternatívne náplne. Pri tak veľkom objeme tlače, tým ušetria nemalé náklady. 
To bolo pár spôsobov ako prispieť k ochrane životného prostredia pomocou Zelenej tlače. Existuje ešte mnoho spôsobov. Jedným z nich, ako zase ušetriť čas je Zelená pošta, ktorá za vás vytlačí a odošle list, dokument  alebo faktúru na vami zadanú adresu. Jediné, čo musíte urobiť je odoslať zásielku cez internet do elektronickej schránky Zelená pošta.