Tonery a náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Modelová rada tlačiarne

Modelová rada nálpne

Kancelária a škola

Vytlačte si fotografie doma v profesionálne kvalite – ako na to

Pamätáte si ešte časy, kedy sme fotili analógovými foťákmi na film? Keď sme vyfotili celý film, išli sme dať fotky vyvolať a s láskou sme ich zakladali do fotoalbumov. Neviem ako vy, ale my máme doma plné poličky fotoalbumov z dovoleniek, Vianoc, alebo iných rodinných udalostí.

Dnes sú fyzické fotoalbumy skôr rarita. Nahradili ich digitálne fotoalbumy, či už v priečinkov našich počítačov, alebo na sociálnych sieťach či cloudoch. Fotografie zdieľame v digitálnej podobe rýchlo a jednoducho. Až tak rýchlo, že sa k nim nestihneme vrátiť a obnoviť si spomienky. Na digitálne fotoaparáty, alebo mobilné telefóny dnes fotíme pravidelne, takmer denne. Aj z dovoleniek si často donesieme obrovské kvantá fotiek, ktoré si ani nie sme schopní následne prezrieť. Nie to ešte dať si ich všetky vytlačiť, veď by sme sa nedoplatili. Mali by sme však venovať čas tomu, aby sme si fotky pretriedili a aspoň pár z nich dali vytlačiť do albumov alebo vystaviť do fotorámikov. Fotky našich priateľov alebo veselých momentov a šťastných okamihov nám vyčarujú úsmev na tvári a dobrú náladu. Navyše zútulnia naše bývanie alebo náš pracovný priestor v kancelárii. Preto by sme ich mali mať pravidelne na očiach.

 

V dnešnom článku vám prinášame tipy, ako si môžete fotografie jednoducho vytlačiť kedykoľvek doma. Všetko čo potrebujete je kvalitná farebná tlačiareň a správne zvolený fotopapier.

 

Ako si vybrať tlačiareň na fotky

Predtým, než si kúpite tlačiareň, by ste mali mať jasno v tom, na čo ju chcete používať. Ak je vašou prioritou tlačenie pekných a kvalitných fotiek, poobzerajte sa po atramentovej tlačiarni. Táto technológia totiž vykazuje najlepšie výsledky pri tlačení fotografii. Pri výbere tlačiarne treba myslieť aj na prevádzkové náklady. Cena za vytlačenie fotografie sa odvíja najmä od náhradných náplní do tlačiarne, čo pri farebnej tlači nemusí byť práve malá položka.

 

Prinášame vám niekoľko tipov na fototlačiarne aj s prehľadom nákladov na náhradné náplne.

 

Medzi lacnejšie (do 100€) fototlačiarne môžeme zaradiť napr. HP DeskJet Ink Advantage 3835 All-in-One. Je to cenovo dostupná tlačiareň pre domáce použitie, ktorá vám vytlačí všetky dokumenty a fotografie vo vysokej kvalite. Atramentové náplne pre tlačiareň HP DeskJet Ink Advantage 3835 zoženiete aj u nás, v cene od 9€.

 

Stredne drahou (do 300€) tlačiarňou je Epson stylus photo 1500w. Tlačí bezokrajové fotografie vo vysokej kvalite. Alternatívne atramentové kazety pre tlačiareň Epson stylus photo 1500w ponúka náš e-shop už od 1,90€

 

Drahšou (do 500€) tlačiarňou je už napr. Canon PIXMA PRO-100S, ktorá je určená pre amatérskych, ale aj profesionálnych fotografov. Disponuje až ôsmimi atramentami, vďaka čomu vám vytlačí profesionálne kvalitné fotografie s dlhou životnosťou a žiarivými farbami. Ceny atramentových kaziet pre tlačiareň Canon PIXMA PRO-100S sa pohybujú v našom e-shope od 15,59€.

 

Najlacnejšia tlačiareň nemusí byť z dlhodobého hľadiska najvýhodnejšou voľbou, pretože pri kupovaní náhradných náplní môže mať vyššie náklady. Naopak drahšie tlačiarne môžu zase vyžadovať lacnejšie náplne. Preto si vždy pred kúpou tlačiarne overte aj cenu náhradných náplní.

 

Aj fotopapier ovplyvňuje výslednú kvalitu fotky

V neposlednom rade je dôležitý aj fotopapier. K základným parametrom pri výbere fotopapiera patrí typ povrchu papiera. Na trhu existuje viacero druhov fotopapierov s rôznym povrchom. Pre domáce použitie, teda pre tlač jednoduchých fotografií na pamiatku, sa používa klasický fotopapier. Na výber máte v princípe lesklý alebo matný povrch fotopapiera, prípadne si môžete zvoliť aj pololesklý povrch. Vyberte si typ podľa toho, aké fotografie preferujete.

 

Podstatným parametrom je aj gramáž papiera, ktorá vyjadruje hmotnosť papiera s plochou 1 meter štvorcový. U fotopapierov sa gramáž pohybuje od 120g do cca 230g. Pre klasické fotografie sa odporúča fotopapier s gramážou okolo 130g. Hrubší fotopapier je tiež pevnejší a praktickejší na manipuláciu. Na založenie do fotoalbumu alebo fotorámiku stačí tenší fotopapier. Avšak príliš tenký fotopapier by sa mohol na okrajoch ohýbať, resp. vlniť.

 

Fotopapier nájdete tiež v rôznych formátoch. Pri fotopapieri rozlišujeme štandardne formáty 10 x 15, 13 x 18, A5, A4, a tiež A3. Záleží len na vás, akú veľkosť fotografie si chcete vytlačiť, podľa veľkosti fotoalbumu.

 

Na trhu existuje veľké množstvo výrobcov fotopapiera, od značiek ako Kodak, Print Pro alebo Color way. Ktorého výrobcu si zvolíte, je len na vás. Široký výber fotopapierov nájdete aj v ponuke nášho e-shopu.