Kancelária a škola

3D tlač okuliarov

Dá sa povedať, že 3D tlač už zasahuje do každého odvetia. Nájdeme ju v stavebníctve, v technickej sfére, v zdravotníctve, v gastronómii a v mnohých iných. Jednou z tých v kategórií „iné“, kde sa začala zmena výroba s podporou 3D tlače sú okuliare. Práve 3D tlač mení spôsob, akým sa navrhujú a vyrábajú okuliare. Mnohí výrobcovia okuliarov alebo domáci používatelia začali používať túto techniku, najmä preto, aby odlíšili svoje produkty od svojich konkurentov a vniesli viac inovácií do dizajnu okuliarov. Oplatí sa táto aditívna výroba pre výrobcov okuliarov a čo všetko prináša 3D tlač pre tento priemysel.


V prvom rade je to neobmedzené množstvo návrhov. Pri 3D tlači ste limitovaný len vlastnou predstavivosťou. 3D technológia umožňuje vytvárať mimoriadne zložité štruktúry a v niektorých prípadoch aj návrhy, ktoré by sa bez 3D tlače nemohli zrealizovať kvôli tradičným výrobným obmedzeniam. Preto sa táto technológia čoraz viac využíva na vytváranie 3D tlačených okuliarov, pretože otvára široké možnosti vytvárania 3D tlačených rámov okuliarov úplne na mieru. Môžete ľahko vytvárať jednoduché aj zložité návrhy.

 

zdroj foto: monoqool


Výber rámu je sám o sebe nie vždy jednoduchá úloha. Nielen z hľadiska dizajnu k tvári, ale aj veľkosti a správaného usadenia na nose aj na ušiach. Často musí nositeľ pristúpiť ku kompromisu, buď si vyberie dizajn na úkor vlastného pohodlia alebo naopak. 3D tlač dokáže tieto veci zosúladiť inviduálneho pre každého nositeľa okuliarov. Touto technológiou dostáva zákazník alebo nositeľ okuliarov viac slobody pri výbere dizajnu, ale aj materiálu a tvaru. V podstate všetkých parametrov na mieru.
Pri výbere okuliarov záleží predovšetkým na kvalite materiálu, odolnosti a životnosti. Na výrobu okuliarov totožnej kvality sa na 3D tlač rámu okuliarov bežne používa Polyamid 12, známy ako Nylon. Tento materiál má dobré vlastnosti, je odolný, trvácny a ponúka veľkú voľnosť pre dizajn. Vďaka 3D tlači tak môžete vytvárať vysokokvalitné okuliare s 3D potlačou. 

 

V neposlednom rade môže výroba okuliarov 3D tlačou veľmi dobre ovplyvniť aj budovanie alebo inováciu vlastnej značky. Niekoľko firiem, ktoré sa zaoberajú výrobou okuliarov už na tento trend nabehlo. Môžeme spomenúť spoločnosť Luxottica, ktorá je známym výrobcom v oblasti dizajnových značkových okuliarov. Medzi ich produkty patria okuliare brandov Ray Ban, Michael Kors, Oakley, Vougue, Chanel, Giorgio Armani, Burberry, BVLGARI, Dolce & Gabbana, Versace a iní. Dokopy 32 známych módnych značiek plus vlastné okuliare zn. Luxottica. Spoločnosť používa 3D tlač od roku 2011 na výrobu rámových komponentov. Od roku 2015 s použitím nielen materiálu plast, ale aj kov a postupným implantovaním pre rôzne materiály. 

 

Práve kov je pri výrobe rámov veľmi kvalitným materiálom. Zatiaľ, čo pri plaste stále existujú limity v povrchovej úprave. S kovom majú komponenty po optimalizačnom procese lesklý, hladký povrch, takže je ťažké si všimnúť rozdiel medzi týmto produktom a produktom používaným inými technológiami hromadnej výroby. Pokiaľ ide o kov na začiatku bola transformácia niektorých komponentov z 3D súborov na model zadávaná externe. Vďaka partnerstvu spoločnosti so švédskou spoločnosťou Digital Metal bol už proces plne vedený interne a prototyp vytlačený priamo v kove, čo umožňuje získať komponenty podobné tým z finálnych modelov, teda tie, ktoré sa predávajú a nosia.

 

Máte vlastnú predstavu o svojom dizajne okuliarov? Dokážete si ich vytlačiť aj doma pomocou 3D súboru. Aby ste si mohli vytlačiť 3D okuliare, prvým krokom je vytvorenie 3D modelu okuliarov. Použijete softvér na 3D modelovanie,  kúpite si súbor STL alebo využite služby profesionálneho dizajnéra. Keď budete mať svoj model pripravený, môžete ho vytlačiť pomocou 3D tlače alebo využiť službu, ktorá po zaslaní 3D súboru (STL) váš vlastný prototyp vytlačí. Svoje okuliare vyrobené pomocou 3D tlače budete mať za pár hodín alebo v prípade služby za pár dní.

 

zdroj foto: monoqool


Na výrobu okuliarov pomocou 3D tlače prešlo mnoho výrobcov, okrem klasických okuliarov sú to aj športové okuliare. Spoločnosť Smith ponúka svoje lyžiarske okuliare priamo na mieru vytlačené pomocou technológie 3D tlače.

 

Okuliare na mieru podša presných požiadaviek zákazníka sa samozrejme dali vyrábať tradičnými výrobnými technikami. Bolo to však oveľa nákladnejšie a časovo náročnejšie. S príchodom 3D tlače sa výroba okuliarov dostáva na novú úroveň.