Tonery a náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Typ tlačiarne alebo náplne

Modelová rada tlačiarne

Modelové rady nalplni

Kancelária a škola
IT a Elektronika
Akcie a zľavy

Zápisníky nielen do kancelárie

Kam si urobiť poznámky alebo zaznamenať kreatívne nápady

Zápisník, notepad, určite ho používate alebo ste ho používali. V práci na rýchle pracovné poznámky, zaznamenanie kontaktov a udalosti alebo svoje nápady. V domácnosti na nákupný zoznam, upozornenia na schôdzky, návštevy lekára a podobne. V pracovni pre svoj home office, pre kreatívne nápady. Všade tam je dobrým pomocníkom zápisník. Mať ho vždy po ruke pre vytvorenie rýchlych poznámok, zoznamov alebo kreatívnych nápadov sa oplatí. Ako a kam všade si môžete zapisovať svoje poznámky? Aj keď každého najprv napadne papierový poznámkový blok, tých možnosti je v dnešnej dobe oveľa viac. My sme sa pozreli na to, ako a kde všade sa dajú rýchle poznámky zapisovať. A že tých možností je v dnešnej dobe dosť, tým si buďte istý!
 

Klasika - papierový blok, karisblok, skicár, diár

 
Najznámejšie, najstaršie a cenovo dostupné riešenie je jednoduchý papierový, poznámkový blok. V rôznych veľkostiach, s čistými, riadkovanými, štvorčekovanými papierovými stranami. V tvrdej väzbe v tvare knihy alebo klasický vytrhávací blok. To všetko nájdete v ponuke kancelárskych alebo školských potrieb v každom dobrom papiernictve či e-shope. Od tých základných papierových verzií sa môžeme posunúť k prepracovaným diárom, kde nájdete okrem poznámok aj kalendár alebo zoznam pre kontakty. Vytrhávací systém môžete nahradiť karisblokom, kde jednotlivé strany nevytrhávate, ale môžete ich vybrať a nahradiť novými papierovými stranami. Systém spočíva v tom, že každý list má dierkovanie a pomocou neho sa vkladá do niekoľkých klipov. Výhoda je jednoznačne v tom, že môžete pevný obal a jadro používať dlhodobe a vymieňať iba čisté dierkované listy papiera. Tento systém bol veľmi populárny v 70 – 80 rokoch, keď mal každý svoj vlastný karisblok, ako osobný denník. Dnes nájdete nielen napodobneniny týchto retro karisblokov, ale aj novšie varianty. Veľmi populárne sú zápisníky a diáre MOLESKINE, ale aj BULLET JOURNAL Tie sú upravené podľa metódy Bullet Journal, ktorá má množstvo svojich prívržencov.
 
 
 

Čo je Bullet Journal

 
Veľmi často sa spomína metóda Bullet Journal. Čo to vlastne je? Skrátka BuJo je fenomén dnešnej doby. Ide o nový typ organizéru, ako zvládať všetko flexibilne a bez zbytočného stresu. Do diára, zápisníka si zapisujete prehľad udalostí, úloh, ktoré je potrebné vykonať a odškrtávate si postupne tie ukončené. Ale dôležitou zásadou nie je vytvárať, čo najviac úloh a poznámok, ale naopak, čo najviac ich vyčleniť a zaoberať sa iba tým najdôležitejšími. Táto metóda sa objavila, ako blogové články na webe a neskôr bola knižne vydaná. Autor Ryder Caroll ju spracoval do diela s názvom The Bullet Journal Metod, v preklade Métoda Bullet Journal. Dnes má množstvo prívržencov na sociálnych sieťach a fórach. Niet divu, že výrobcovia diárov a zápisníkov veľmi rýchlo reagovali a začali svoje produkty označovať, ako diár Bullet Journal. V podstate na systém BuJo stačí každému čistý zápisník a pero, ale výrobcovia z toho predsa len trochu vyťažili a ponúkajú veľmi pekné dizajnové zošity BuJo. A aby toho nebolo málo, vývojári aplikácií prispeli tiež svojou troškou a vyťažili z nápadu BuJo, aplikáciami pre túto metódu do mobilných zariadení.
 
 
 

Moleskine, trochu luxusu

 
Oveľa dlhšie je v povedomí značka diárov a zápisníkov Moleskine. Ide o luxusnejšiu verziu zápisníka známeho talianskeho výrobcu papiera a skicárov, diárov, peňaženiek, kancelárskych potrieb, ako aj  produktového dizajnéra. Charakteristickým znakom je tenký popruh, páska (slúži ako ochrana proti otvoreniu a záložka) a vrecko (priehradka) vo vnútri obalu. Tieto zápisníky a diáre sú štýlovou záležitosťou a nájdete ich v rôznych farebných prevedeniach aj v špeciálnych edíciách. Stále však ide o papierovú verziu zápisníka aj keď v luxusnom prevedení.
 

Dá sa to aj digitálne 

 
Digitálny zápis do notepadu v počítači alebo iného editora na písanie, nám rovnako dobre poslúži, ako zápis do papierového bloku. Poznámky, termíny schôdzok, rôzne udalosti, ale aj nápady si môžete uložiť okrem počítača aj do digitálneho diára, mobilu alebo tabletu. Množstvo aplikácií na zaznamenávanie poznámok, úkolovníkov, myšlienkové mapy nájdete v obchodoch pre aplikácie (zadarmo alebo platené). Platené verzie aplikácií majú rozšírené možnosti, viac funkcií a nástrojov, podporujú zdieľanie medzi užívateľmi. Poznámky a nápady si môžete zoraďovať a vyhľadávať napríklad aj pomocou #hastagu. Veľmi obľúbené sú aj myšlienkové mapy vo forme aplikácie alebo si ich môžete tvoriť v poznámkovom bloku na papier.
 

Čo tak trochu audia

 
Ak už sa bavíme o poznámkach v zápisníkoch, môžeme spomenúť aj hlasový záznam poznámok. Nielen do digitálneho diktafónu, ale aj do akéhokoľvek mobilu. Väčšina zariadení má aplikáciu diktafón defaulne predinštalovanú. 
 

Digitálne zápisníky

 
Digitálny zápisník Boogie Board Jot sme otestovali a boli sme z neho nadšený. Za nízku cenu dostanete tenký skoro tablet s LCD displejom. Na tele sa nachádza jediné tlačidlo, pre rýchle vymazanie a otvor pre stylus. Zápisník nepotrebuje žiadnu energiu k písaniu a vymeniteľnú 3V batériu typ Cr2016 využíva, iba pre mazanie. Jej vydrž sa pohybuje v mesiacoch až rokoch. Trochu nám to pripomínalo magnetickú tabuľku z detstva. Digitálny zápisník funguje na princípe klasického písania rukou stylusom na LCD displej. Ten nie je podsvietený a vidíte ho, ako bežný vypnutý LCD displej na ktorom sa po dotyku stylusom (perom) objaví záznam vášho písania alebo kreslenia zelenou farbou. Na rýchle vymazanie stačí krátko podržať tlačidlo, ktoré je v hornej časti. Tento zápisník je extrémne tenký a ľahký. Okrem vymeniteľnej batérie nájdete na zadnej strane dva magnetické plochy pre upevnenie magnetmi na skrinku počítača alebo chladničku. Tieto digitálne zápisníky nájdete v rôznych veľkostiach a farbách. Nami otestovaná verzia Boogie Board JOT s uhlopriečkou 8,5“ váži 120 gramov a hrúbka je necelých 5 mm. Pomocou aplikácie JOT si viete svoje poznámky alebo nápady rýchlo oskenovať do mobilu a uložiť. Tento štýlový zápisník je dostupný za nízku cenu a vhodný pre rýchly zápis. Vydrží dlhodobé používanie na výmenu batérie a samozrejme bez potreby používať papier. Týmto sa stáva aj ekologickým zápisníkom, keďže plasty použité na výrobu sú recyklovateľné. Displej ostáva popísaný pokiaľ sa sami nerozhodnete ho vymazať. Pri prenášaní sa nezamaže. Trochu zamrzí, že sa nedá vymazať určitá časť textu, ale vždy iba celá plocha. Z energie batérie si displej nič neberie, z tej si ukrajuje iba vymazávanie. Preto, ako sme už spomínali výdrž je skvelá. Napriek tenkej, ľahkej konštrukcii je zápisník dostatočne pevný. Za nás skvelý moderný zápisník s možnosťou vrátiť sa k písaniu rukou na skoro-digitálnej platforme. 
 
 
Ako vidíte možností kam všade písať rýchle poznámky je dnes veľa, no napriek tomu papierový zápisník jednoducho stále má svoje dôležité miesto. Nielen v kanceláriách a školách, ale aj v domácnosti. Rýchly zápis na papier je jednoducho stále top. Vďaka zápisníkom z recyklovateľného papiera môžete šetriť aspoň menšou formou životné prostredie. Ak však chcete šetriť 100 % papier, skúste to s digitálnym zápisníkom pre ručné písanie. Mohli by ste namietať, že digitálny zápisník na tom z ekologického hľadiska nie je oveľa lepšie. Môže aj nemusí to byť pravda. Je vyrobený z recyklovateľných plastov, ale stále sú to plasty, ktorých už máme na zemi obrovské množstvo. Spracovanie a recyklácia začína byt problém.
 
Pokiaľ  ešte nemáte darček na Vianoce radosť môžete urobiť aj zápisníkom. Veľmi pekné sú tie zn. Moleskine, Bullet Journal a cenovo sa k ním približujú tie digitálne. Je to na vás a ak ste zástanca písania na počítači a svoje poznámky alebo nápady si radi tlačíte, skontrolujte si hladinu atramentu. Možno je čas dokúpiť náplne do tlačiarne alebo si doplniť zásoby.