Kancelária a škola

Hľadáte atramentové náplne alebo laserové tonery do starších modelov tlačiarní?

Výrobca už model nevyrába a obchodníci neponúkajú originálne náplne do staršieho modelu, sú nezohnateľné  v obchodoch, ani v skladoch? Tak toto je jedna z možností, ktoré sa vám môžu prihodiť. 

Ak si kúpite akýkoľvek produkt (elektronika) rátate s tým, že jeho životnosť sa bude pohybovať od 2 - 5 rokov minimálne. To je obdobie, za ktoré vám vydrží mobilný telefón, tablet aj notebook a PC. Bez akéhokoľvek väčšieho zásahu. Ak berieme do úvahy PC periférie, ako sú klávesnice, myšky, externé hardisky, ich životnosť nie je veľká, alebo si tieto zariadenia vymeníte skôr, než prestanú fungovať. To je spôsobené novými technológiami. Ak sa pozrieme bližšie na tlačiarne a multifunkcie alebo skenery, tie majú tendenciu slúžiť niekoľko rokov k veľmi dobrej spokojnosti. Práve tlačiareň, nie je zariadenie, ktoré by ste menili, ako mobil každé dva roky podľa aktuálnych akcií operátora. Najpravdepodobnejšou variantnou je, že vám tlačiareň bude slúžiť 5 - 10 rokov k vašej spokojnosti. Tu však nastáva problém, alebo ani nie problém, ale skôr obavy, dokážem v tomto niekoľko ročnom období získať pre svoj starší model tlačiarne zodpovedajúce náplne alebo toner? Čo robiť v prípade, ak sa model mojej tlačiarne už roky nevyrába a neponúka ho ani jeden predajca? Akú mám šancu nájsť do takéhoto zariadenia náplne?

Nezúfajte, máte hneď niekoľko možností!

 

1. Spätná kompatibilita náplní novšieho modelu 

Každý výrobca, aj keď už dávno nevyrába určitý model, vyrába vyššiu verziu v totožnej modelovej rade. A aj po pár rokoch sa môžu náplne do vášho modelu zhodovať s typovým označením náplní do oveľa novších modelov. Preto treba pozorne sledovať, ktorý aktuálne novší model má zhodné označenia náplní alebo toneru s vašim už niekoľko ročným modelom.

2. Alternatívne náplne a tonery iného výrobcu 

Alternatívne atramentové náplne a tonery sú ďalšia možnosť. Hoci sa originálne náplne a tonery už nepredávajú, výrobcovia tretích strán môžu stále váš starší model podporovať. Preto je dobré prejsť aj stránky predajcov, ktorý ponúkajú alternatívne náplne do tlačiarní.

3. Renovované – repasované náplne 

Poslednou možnosťou ,alebo skôr predposlednou je dať si u predajcu alternatívnych náplní znovu naplniť svoju originálnu kazetu alebo laserový toner. Tento zásah nie je síce veľmi zložitý, ale aj tak k tomu potrebujete určitú zručnosť. Ak si na to netrúfate je lepšie o takúto službu požiadať niekoho, kto takýto druh služieb ponúka a rozumie sa tematike náplní a tlačiarní. V predaji nájdete originálne aj alternatívne renovované náplne.

4. Urob si sám (plniaca sada - refill kit)

 

Zaberie vám to trochu času, ale aj takto sa to dá. Niektorí predajcovia, ponúkajú nielen originálne náplne a náplne od overených výrobcov, ktoré spĺňajú všetky kritéria kvality, ale vám ponúknu aj servis v podobe znovunaplnenia už použitých spotrebovaných originálnych náplní a tonerov  a navyše majú v ponuke aj plniace sady, takzvané Refill kity. Ide o sady na plnenie atramentových kaziet do atramentových tlačiarní a multifunkcií. Plniace sady už obsahujú všetko potrebné k tomu, aby ste jednoducho dokázali naplniť prázdnu kazetu novým atramentom.Okrem plniacich sád sa predávajú aj samostatné fľaštičky s atramentom. Trochu zložitejšia situácia je pri plnení tonerov. Aj po spotrebovaní toneru v laserovej tlačiarni, môžete kazetu tonera naplniť tonerovým prachom. Tento úkon už vyžaduje trochu viac zručnosti, nielen pri vyberaní toneru z tlačiarne, ale následne i pri plnení. Tonery rôznych výrobcov sa líšia a pri niektorých je nutná aj výmena chipu. V tomto prípade si veľmi dobre prečítajte návod, alebo sa poraďte priamo s predajcom.