Kancelária a škola

Ako si vytlačiť fotografie štýl Polaroid na klasickej farebnej tlačiarni

Čas dovoleniek je aj časom zachytávania zážitkov na fotografie. Aby ostala trvalejšie spomienka zvyknú si ľudia fotografie vytlačiť a neuspokoja sa iba s digitálnym formátom. Najobľúbenejšou dovolenkovou formou sú instantné fotografie, ktoré si pekne prilepíte niekam v kancelárii alebo domácej pracovni. Keďže instantné fotografie sa vyznačujú menším rozmerom a hlavne samolepiacou stranou, tak sa takých dovolenkových záberov zmestí na spoločnú nástenku veľa. Čo robiť v prípade, že nemáte zariadenie Polaroid alebo iné pre okamžitú tlač? Je nám jasné, že rýchla momentka z Polaroidu má svoje čaro, ale ak ju chcete pre kolegov do práce na nástenku nemusia vôbec tušiť, ako ste ju vytvorili.

 

 

 

Potrebujete k tomu smartfón na ktorom dovolenkové zábery urobíte, farebnú tlačiareň a fotopapier. My sme objavili skvelý fotopapier spoločnosti HP, ktorý nájdete v
obchodoch pod názvom HP Sociál Media Snapshots. Tento fotopapier s rozmermi 10 x 13 cm v lesklej alebo pololesklej verzii nie je na prvý pohľad odlišný od bežných kvalitných fotopapierov. Vlastne sa líši iba jednou vlastnosťou a tou je samolepiace zadná strana. A to je zároveň aj neväčší benefit tohto produktu. Môžete vytlačenú fotografiu najlepit kamkoľvek. Presne tak, ako je to pri Polaroid alebo iných instantných fotografiách. Z niektorých povrchov sa dokonca dá odlepiť a znovu nalepiť na iné miesto. Samozrejme toto neplatí, ak fotografiu nalepíte na papier alebo vynilový povrch.

 

 

Na balení fotopapieru je odporúčanie používať spolu s aplikáciou HP Social Media Snapshots. Stiahnete si ju zadarmo v Google Play alebo App Store. Tú sme si museli stiahnuť pre iOS z americkej verzie AppStore. Po stiahnutí zvolíte odkiaľ sa majú fotografie vytlačiť. Okrem galérie fotografií priamo v smartfóne sú na výber: Facebook, Instagram a Flickr. Po prihlásení do účtu máte prístup k fotografiám. Teraz už stačí iba snímky z dovolenky alebo iné momentky upraviť podľa vlastných predstáv. V aplikácii máte možnosť pridať popisky, vybrať rôzne šablóny a podobne. Upravenú fotografiu môžete uložiť, zdieľať a samozrejme tlačiť. Následne sa stačí pripojiť k tlačiarni a vytlačiť fotografiu. Potom už len nalepiť na to správne miesto.

 

 

Balenie fotopapiera HP Social Media Snapshots obsahuje 25 ks samolepiacich fotopapierov vo formáte 10 x 13 cm s gramážou 256 g/ m2, typ lesklý alebo jemný lesk. Fotopapiereiere sú kompatibilné s atramentovými tlačiarňami. Cena sa pohybuje okoli 10€. Ak vlastníte akúkoľvek inú farebnú atramentovú tlačiareň (canon, epson, lexmark, brother...) môžete si vytlačiť dovolenkové samolepiace momentky "ala Polaroid" s použitím vysokolesklého samolepiaceho fotopapiera v klasickom formáte A4. Rozvrhnete si viac fotografií menších rozmerov a po vytlačení si ich jednoducho nastriháte. Takže toto je náš tip pre vaše “Polaroid dovolenkové fotografie” bez Polaroid zariadenia.