Kancelária a škola

Ako si vytvoriť Home Office v malom priestore

Posledné roky nás prinútili zmeniť zaužívané pracovné štandardy, pracovné návyky a dokonca aj pracovné prostredie. Z firemných kancelárií sa veľa zamestnancov presunulo do domácností. Pokiaľ váš dom alebo byt disponuje dostatočne veľkým priestorom na vytvorenie domácej kancelárie, gratulujeme. Ak ste majiteľom alebo nájomníkom v malom byte museli ste čeliť nedostatku miesta. Vytvoriť si pracovné miesto v minimálnom priestore vyžaduje dostatočne veľkú fantáziu, dobré nápady a logickú organizáciu. Aj keď je to ťažšie, dá sa to zvládnuť pomocou niekoľkých kompromisov. Ako na to?

 

V súlade s veľkosťou priestoru, ktorý máte k dispozícii využite vašu kreativitu a pár osvedčených tipov. V každom aj malom kúte zvoľte logické usporiadanie nábytku. Využite k tomu aj vertikálny priestor na uskladnenie veci. Všetky káble si precízne usporiadajte. Vymaľujte si svoj pracovný priestor v svetlých farbách, ktorý rozjasní miesto a opticky ho zväčší. Ďalším dôležitým krokom je dostatok svetla a to prirodzeného alebo umelého. Pomocou takéhoto základu sa môžete odraziť.

 

V byte si nájdete miesto alebo len časť priestoru na umiestenie vašej domácej kancelárie. Podľa veľkosti zvolíte vhodný nábytok a to nielen množstvo, ale aj veľkosť. Ak je miesta veľmi málo zvoľte menší alebo zaklápací pracovný stôl a minimálny ukladací priestor. Bez pracovného stola a stoličky sa vám značne zníži komfort pri práci. Netvrdíme, že nemôžete pracovať aj z gauča s notebookom na nohách, ale pri niekoľkohodinovej práci toto nie je správne riešenie. Ak teda máte čo len trochu miesta na umiestenie stola a kvalitnej stoličky je to základ.

 

   

 

Ubrať môžete z úložného priestoru, teda skriniek a poličiek na dokumenty. Poličky môžete vždy umiestniť niekam na stenu, ale so skrinkami v prípade nedostatku miesta je to horšie. Čo je však v dnešnej dobe plusom, že niektoré dokumenty si viete v elektronickej forme umiestniť do cloudového úložiska. Nemusíte ich teda fyzicky uskladňovať.

 

Pre domácu kanceláriu, ktorú potrebujete vtesnať už do funkčnej miestnosti vyberte podľa možnosti miesto odkiaľ vidíte na dvere a kde je dostatok svetla. Využiť môžete aj kút, do ktorého postavíte rohový stôl. Ak vám to priestor dovolí, tak stôl aj so šuplíkmi pre odkladanie. Ak sa musíte vtesnať do menšieho stola bez odkladacích šuplíkov, využite steny na závesnú skrinku alebo poličky. Dobre poslúžia aj odkladače a boxy uložené na sebe. Výhodou je priame denné svetlo. Ak to nie je možné, tak si zabezpečte kvalitné osvetlenie pre prácu.

 

 

V malom priestore môžete využiť pracovné nástroje a PC techniku, ktorá nezaberá veľa miesta. Namiesto veľkého stolového PC s monitorom, môžete zvoliť notebook. Ušetrite miesto na umiestnenia PC desktopu, klávesnice a myšky. Ak potrebujte k práci väčší monitor, než je uhlopriečka vášho notebooku môžete ho umiestniť pomocou držiaka na stenu. V prípade tlačiarne je najlepšie zvoliť model s bezdrôtovou konektivitou a umiestniť ju tam, kde je dostatok miesta. Nemusí byť na vašom pracovnom stole. Pomocou Wi-Fi odošlete tlačovú úlohu kamkoľvek v byte alebo dome. 

Vytvorenie pracovného kúta v malom priestore chce naozaj dávku kreativity alebo vyhľadať už zrealizované nápady iných ľudí. Pri vyhľadávaní nápadov na internete sme objavili skvelé zakomponované pracovné kúty v obývacích izbách, v nevyužitých kútoch miestnosti, dokonca v kuchyni alebo pod schodiskom. Veľmi obľúbené sú plávajúce police a stoly alebo zaklápacie pracovné dosky, ako náhrada stola.

 

 

Nech už si vytvoríte svoj pracovný kút kdekoľvek, kde nájdete vhodné miesto, skombinujete farby tak, aby zapadol do celkového interiéru a nezabudnite ho oživiť doplnkami. Stačí malá dekorácia, fotografia na stene alebo živá rastlinka. A predtým, než sa do vytvorenia miesta pre váš Home Office pustíte, skontrolujete či tam máte dostatok elektrických zásuviek.