Kancelária

Tlačiareň pre študenta (september sa blíži)

Koniec prázdnin sa pomaly blíži a čoskoro nastane čas nákupov do školy. Okrem bežného vybavenia pre malých školákov, niektorých rodičov čakajú aj väčšie investície do PC, notebookov, pripojiteľných periférii a zariadení. Medzi obľúbené zariadenia pre študentov stredných a vysokých škôl patrí aj tlačiareň alebo multifunkčné zariadenie. Rozmýšľate akú tlačiareň vybrať pre toho vášho študenta a načo sa zamerať pri výbere? Zvážte funkcie a výkon,  ktoré využije vs dobrý  pomer kvality a ceny. Na trhu je niekoľko vhodných modelov práve pre študujúcu mládež. 

Výkon, funkcie a dizajn

Ak berieme do úvahy potreby bežného študenta a perioditu s akou bude využívať tlačiareň dostaneme sa k číslu niekoľko desiatok listov za mesiac . Preto vyberať drahú výkonnú a funkciami nabitú tlačiareň nemá veľký zmysel. Môžete sa zamerať na tlačiarne v nižšej cenovej hladine. Lepšou voľbou je vybrať rovno multifunkčné zariadenie. Pretože popri tlači študenti dosť veľa kopírujú a skenujú. Okrem tlače, kopírovania a skenovanie ponúkajú niektoré modely aj fax. Ten má však najlepšie časy za sebou a túto funkciu s najväčšou pravdepodobnosťou študent ani nevyužije. Čo však ocení je bezdrôtové pripojenie pomocou Wi-fi, pre pohodlnejšiu prácu a tlač z mobilných zariadení.  Ak disponuje tlačiareň portom USB pre rýchlu tlač z USB kľúča je to ďalšie plus. Čo sa týka dizajnu vhodnejšie sú menšie kompaktné zariadenia, ktoré v študentskej izbe nezaberajú príliš miesta.

Kvalita tlače a rýchlosť

Dnes skoro všetky tlačiarne tlačia v rozlíšení 600 x 600 Dpi a viac, preto je kvalita tlačena veľmi dobrej úrovni. Rozhodnúť sa môžete pre tlačiareň s laserovou technológiu alebo atramentové zariadenie. Ďalším kritériom je, akú tlač budete najčastejšie používať. Stačí vám čiernobiela tlač dokumentov alebo potrebujete tlačiť aj farebne. Cena farebných multifunkčných zariadení je vyššia a pre študenta je dobrou voľbou aj monochromatická laserová tlačiareň. Tá poskytuje vysokokvalitnú a rýchlu čiernobielu tlač dokumentov. Ak okrem dokumentov budete potrebovať tlačiť aj farebné obrázky môžete sa poobzerať po farebnej atramentovej tlačiarni. Ani pre mladých fotografov nechýbajú na trhu kvalitné fotografické tlačiarne v dobrom pomere výkonu, kvality a ceny. Rýchlosť tlače využijete naplno vo firemnom prostredí, kde čas na rôzne pracovné úlohy musíte využívať efektívne. Tlačiareň pre študenta preto nemusí byť extrémne rýchla a ani o niečo menší zásobník, ako tomu je pri zariadeniach do firiem, nie je problémom alebo nevýhodou. Preto rýchlosť tlače nemusí byť kritériom, ktoré pri výbere až tak zaváži.

Cena zariadenia vs. cena náplní

Nájsť cenovo dostupnú tlačiareň pre študenta nie je problém. Na trhu nájdete základné modely už od 40€. Pri nákupe si však overte aj cenu atramentových náplní alebo toneru. Celkovú vyťaženosť náplne. Niektoré relatívne lacné tlačiarne majú originálne náplne v cene tlačiarne. Ak to váš model dovoľuje môžete siahnuť po alternatívnych náplniach, ale to len v prípade, že nájdete plne kompatibilné náplne alebo toner presne pre váš model zariadenia. Náklady si tak môžete znížiť aj o 50 % ceny oproti originálom.

Náklady na tlač

Tu sa už dostávame k samotným nákladom na tlač. Okrem ceny papiera, ten v prípade obyčajného kancelárskeho papiera nie je až tak zaťažujúcou položkou, vám najviac zaťaží peňaženku nákup atramentových náplní alebo laserového toneru. Kapacita čierneho toneru pre laserové zariadenia dnes vystačí v priemere na1 200 - 3 000 listov formátu A4. Pri zariadeniach pre pracovné skupiny vhodné do firiem je to toner s kapacitou 5 000 listov. Väčšiu kapacitu majú XL tonery. Pre bežnú atramentovú tlačiarne môžete rátať s využiteľnosťou jedného atramentu zhruba na 244 strán, pri XL veľkosti na 400 strán. Náklady si môžete znížiť nákupom alternatívnych kompatibilných náplní a obojstrannou prípadne rozloženou tlačou viacerých dokumentov na jeden list papiera. Ak naučíte študenta v domácností úspornejšie tlačiť nielen ušetríte, ale pomôžete aj životnému prostrediu.

Modely vhodné pre študenta

 

HP DeskJet Ink Advantage 3785 (All in One)

Kompaktné multifunkčné zariadenia v sviežom modernom dizajne, ktoré  nezaberie veľa miesta v sebe ukrýva tlačiareň, kopírku a skener. Ide o atramentovú farebnú multifunkciu. Pripojíte ju k Wi-fi a jednoducho môžete tlačiť priamo z mobilu. Rovnako jednoduché je aj skenovanie priamo do mobilného zariadenia. Študenti využijú aj možnosti prepojenia pomocou aplikácie k sociálnym účtom, ako sú Instagram, Facebook, Flickr alebo Google Fotky pre tlač fotografií. Pre tlač využíva dva atramentové kazety, pre čierny a spoločne farebný atrament (tricolor). Papier maximálne vo formáte A4 sa vkladá zvrchu a naraz môžete vložiť 60 listov pre vstup. Výstup má kapacitu 25 listov. Zariadenie nemá žiadny otvárací zásobník a nijak sa jeho malé rozmery nenavýšia. Kvalita tlače je veľmi dobrá v rozlíšení 1 200 Dpi. Trochu horšie to je s rýchlosťou. Na prvú stranu si počkáte zhruba 15 - 18 sekúnd, a za minútu dosiahnete 8 strán A4 čiernobielo alebo  5 strán farebne. Odporúčaná mesačná záťaž je 50 – 100 strán, pri garantovanej maximálnej záťaži až  1 000 strán mesačne. Do zariadenia idú dve originálne atramentové kazety s označením Cartridge HP 652 (F6V25AE) Black a Cartridge HP 652 (F6V24AE) Tricolor. Cenovo dostupnú multifunkciu s možnosťou bezdrôtového pripojenia a mobilnej tlače využijú študenti nielen na tlač dokumentov, ale aj fotografií v celkom dobrej kvalite. Kopírovanie aj skenovanie  spolu s tlačou v jednom zariadení, ktoré sa svojimi malými kompaktnými rozmermi zmestí doslova všade, ocenia aj v menšom priestore. Moderný nápaditý dizajn v peknej farebnej kombinácií si doslova žiada umiestnenie v izbe študenta.

 

HP LaserJet Pro M12w (monochromatická laserová) 

Ak hľadáte rýchlu čiernobielu tlačiareň pre študenta, ktorý bude prevažne tlačiť dokumenty k štúdiu v dobrom pomere výkonu, kvality a ceny, na trhu nájdete celkom slušnú ponuku. Model HP LaserJet Pro M12w patrí k základným cenovo výhodným tlačiarňam. Ide o monochromatickú laserovú tlačiareň pre čierno bielu tlač formátu A4. Nechýba bezdrôtové pripojenie pomocou Wi-fi a možnosť tlače z mobilného zariadenia. Veľmi dobrá je kvalita tlače s rozlíšením 600 x 600 Dpi a výborná je aj rýchlosť tlače. Čas pre vytlačenie prvej strany je 9,2 sekundy a za minútu vytlačíte 18 strán. Obojstranná tlač je síce iba manuálna, ale to nie je vec, ktorá by mala pri tlačiarni pre študenta odradiť. Mesačná záťaž tohto zariadenia je až 5 000 strán A4, takže zvládne aj domácnosť s niekoľkými študentmi. Viacúčelový vstupný zásobník má kapacitu 150 listov a pre výstup je to 100 listov. Pre tlač tento model využíva čierny laserový toner originál od výrobcu s označením HP CF279A (79A) Black, ktorý má kapacitu 1 000 strán. Pre tento model je možnosť používania plne kompatibilných, alternatívnych tonerov vo vysokej kvalite. Vaše náklady sa tak môžu znížiť o nemalú čiastku. 

 

Canon Pixma iP7250 (fotografická)

Atramentová tlačiareň s 5 samostatnými atramentmi je dobrou voľbou pre študenta, ktorý potrebuje okrem klasickej tlače dokumentov aj kvalitnú tlač fotografií. Vysoká kvalita tlače, dobrá rýchlosť a obojstranná automatická tlač, to nie je zďaleka všetko, čo táto tlačiareň ponúka. Nechýba bezdrôtové pripojenia pomocou Wi-fi a tlač priamo z mobilných zariadení. Rozlíšenie tlače je 9 600 x 2 400 Dpi, čo vám zaručí kvalitné ostré fotografie, ako z fotolabu. Okrem tlače na obyčajný a fotografický papier má tento model aj možnosť tlačiť na diskové média, ako sú CD, DVD alebo Blu-Ray disky. Do tlačiarne môžete okrem štandardných originálnych atramentových kaziet  použiť aj veľkokapacitné XL kazety. Ani pre túto tlačiareň nechýba možnosť používania alternatívnych náplní, ktorými si znížite náklady.

Tlačiarne a multifunkcie  vhodné pre študentov za dostupnú cenu, začínajúcu už okolo 40€, nájdete v obchodoch v bohatej ponuke. Môžete zvoliť rýchlu monochromatickú laserovú tlačiareň alebo farebnú multifunkciu. Tieto tri vybrané modely sú vzorkou, obľúbených zariadení. Jedno majú všetky spoločné: kvalitnú tlač, kompaktné rozmery vhodné do študentské izby, jednoduché ovládanie a pripojenie pomocou Wi-fi s možnosťou priamej tlače z mobilných zariadení.