Kancelária a škola

Akú Cloudovú službu vybrať pre tlač z online úložiska

Dnes sú možnosti zdrojov tlače bohaté a používateľ, nie je odkázaný iba na pevný disk v počítači. Ďalšou možnosťou je úložisko mobilného zariadenia. Ak tlačiareň alebo multifunkcia podporuje bezdrôtové pripojenie pomocou Wi-Fi alebo pripojenie k LAN sieti, môžete tlačiť aj z online úložísk. Ku fotografiám a dokumentom v  cloudovej službe sa dostanete z akéhokoľvek zariadenia pripojeného k internetu. Môžete tak vykonať tlač v niektorých prípadoch aj pomocou displeja tlačiarne pripojenej buď k Wi-Fi alebo LAN sieti. Na výber má používateľ z niekoľkých overených cloudových služieb. Ktorú si teda vybrať pre uloženie dokumentov a fotografií? 


Čo je Cloudové úložisko

Ide o online priestor na internete pre zálohovanie dát, ukladanie médií a zdieľanie týchto súborov medzi rôznymi používateľmi. Hlavnou výhodou je, že sa k takto uloženým  dátam  môžete dostať odkiaľkoľvek. Samozrejme za podmienky, že ste pripojený k internetovej sieti. Môže to byť pevným internetovým pripojením LAN, bezdrôtovým pripojením Wi-Fi alebo mobilným dátovým pripojením. Na rozdiel od klasického webhostingu je možné v rámci Cloudu dynamicky meniť alokované prostriedky. Priestor na serveroch, kde sa cloudová služba nachádza je prístupný z webového prehliadača, ale aj z mobilného zariadenia pomocou aplikácie. Niektoré tlačiarne majú v menu integrované aplikácie jednej alebo viacerých cloudových služieb. Nielen prístup k dátam, ale aj veľkosť priestoru je výhodou. Nemusíte mať v počítači extrémne veľký disk na ukladanie vlastných súborov. Cloudové služby už v základnej bezplatnej verzii ponúkajú určitú veľkosť úložného priestoru. Ďalšie rozšírenie online priestoru pre dáta je možné za mesačný poplatok. Rozdiely medzi cloudovými službami existujú práve  v tom, koľko miesta ponúkajú, akú cenu zaplatíte za navýšenie úložiska a rozšírené funkcie. My sme sa pozreli na tie najznámejšie a najpoužívanejšie.


iCloud

Používatelia, ktorí vlastnia zariadenie s operačným systémom macOS alebo iOS, službu iCloud dôverne poznajú. Je v podstate súčasťou každého Apple zariadenia. Zálohovanie, ukladanie médií a dokumentov majú k dispozícií priamo integrované v operačnom systéme cez svoje Apple ID. Funguje automaticky po povolení zálohovania v zariadení. Základná bezplatná veľkosť úložiska je 5 GB . Túto kapacitu je možné rozšíriť tromi mesačnými plánmi (tarify). Prvý zahŕňa 50 GB za 0,99 €. Druhá možnosť je 200 GB plán s možnosťou zdieľania s rodinou za 2,99 €. Tretia možnosť, ako využívať Cloudové úložisko je mesačný plán pre 2 TB dát s možnosťou zdieľania s rodinou za 9,99 €. To už je viac než veľkorysý priestor pre zálohovanie zariadení a ukladanie dát. Samozrejmosťou je prechod kedykoľvek na nižší plán. Plusom je, že sa so všetkých svojich Apple zariadení dokážete so svojím Apple ID dostať k súborom. To znamená, že môžete dokumenty a fotografie z akéhokoľvek miesta dať aj tlačiť. Získavate prístup k uloženým médiám, z každého svojho zariadenia plus zdieľanie s rodinou a priateľmi. iCloud od Apple funguje nielen v iPhone, iPade a Macu, ale k súborom môžete pristupovať aj z PC s operačným systémom Windows. Môžete tak urobiť priamo cez webový prehliadač prihlásením sa k iCloudu alebo pomocou nainštalovanej aplikácie s rovnakým názvom. iCloud je výborná cloudová služba prioritne pre používateľov Apple zariadení, ktorí ju automaticky používajú v rámci svojho Apple eko-systému. O bezpečnosť sa stará dvojstupňové overenie cez ďalšie dôveryhodné Apple zariadenie.


Google Disk/ Drive

Veľmi obľúbenou cloudovou službou je Google Disk. Ak používate zariadenie s Androidom alebo máte Google konto pravdepodobne budete využívať túto cloudovú službu. Aj v tomto prípade ide o určitú naviazanosť na služby Google. Google Disk alebo aj Google Drive má výbornú integráciu s nástrojmi a aplikáciami Google. Dokumenty a fotografie si vie používateľ otvárať priamo v Google Disku a nasledovne aj upravovať a zdieľať. Aj v tomto prípade sú dáta na úložisku zabezpečené prostredníctvom Google účtu s podporou dvojfázového overenia. Google Disk je v priestore, ktorý ponúka užívateľom zadarmo veľkorysý. Už v základnom balíku dostanete 15 GB online priestoru zadarmo. K tomu je 30 dní alebo 100 zmien na verzovanie súborov a šifrovanie (128-bit AES). Ďalšie navýšenie (zväčšenie) priestoru vás bude stáť 1,99 € za 100 GB, 9,99 € za 2 TB, 99,99 za 10 TB, 199,99 € za 20 TB a nakoniec neskutočných 30 TB (terabajtov) za mesačný poplatok 299,99 €. Jediné obmedzenie sa týka maximálnej veľkosti jedného súboru a to do 5 TB.

 


One Drive

One Drive je cloudové úložisko Microsoftu. Aj v tomto prípade platí výborné prepojenie s kancelárskym balíkom Office pomocou Microsoft účtu. Okrem štandardných funkcií ponúka One Drive používateľom zálohu nielen dát, ale aj nastavenia počítača. Pre túto výhodu sa musí užívateľ prihlasovať do pc Microsoft účtom (platí pre Windows). Nestačí mať lokálne konto na pc. Oproti iných cloudovým úložiskám nepodporuje One Drive verzovanie.  Ak sa rozhodnete využívať cloudové úložisko One Drive v základnej verzii získate 5 GB zadarmo. To môžete využívať na zálohovanie dát, dokumentov Office a nastavenia pc. Za rozšírenie úložiska aktuálne na 100 GB zaplatíte 2 € mesačne. Môžete využívať bezplatný Office pre webové rozhranie. V balíku je aj osobný trezor na 3 súbory. Zaujímavejšiu alternatívou je balík Microsoft 365 Personál za 69 € ročne alebo 7 € mesačne, Okrem prémiových funkcií One Drivu je súčasťou balíka aj plnohodnotný kancelársky balík Office a prístup k úložisku o kapacite 1 TB.  V rámci zabezpečenia tu máme 256 -bit AES šifrovanie a neobmedzený osobný trezor až do limitu úložiska. Najväčší  mesačný program Microsoft 365 Family vás bude stáť 99 € ročne alebo 10 € mesačne s možnosťou 1 mesačného vyskúšania zadarmo. V rámci tohto balíka od Microsoftu získava používateľ 6 TB priestoru spolu s plnohodnotným balíkom Office pre 6 osôb, neobmedzený osobný trezor, off-line priečniky a 10-násobne zvýšený limit zdieľania na deň. Tieto balíky sú určené pre domácnosti. Pre podniky má Microsoft v rámci cloudového úložiska ďalšie 4 balíky zahŕňajúce funkcie zamerané na produktivitu so službami Microsoft 365 a Microsoft Teams.


Evernote

Táto cloudová služba je primárne zameraná na poznámky. Je to nástroj, ako si ukladať svoje nápady, poznámky a dáta na jednom mieste. Silnou stránkou je zdieľanie obsahu medzi rôznymi aplikáciami. Zadarmo hneď po registrácií získate synchronizáciu pre 2 zariadenia, tágovanie poznámok, bohaté možnosti formátovania. Maximálna veľkosť poznámky  je 25 MB a limit pre mesačné nahrávanie zadarmo je 60 MB. Ak sa vám zdá tento plán oproti iným cloudovým úložiskám malý, musíte si uvedomiť, že Evernote nie je postavený na veľkosti úložiska, ale na funkciách. Vo verzii Premium vám za 6,99 € mesačne ponúka synchronizáciu neobmedzeného počtu zariadení, prístup k poznámkam aj off-line, nahrávanie poznámky až do veľkosti 200 MB a limit nahrávania 10 GB mesačne. Vyšší program navyše centralizuje správu účtov, podporuje rýchle prihlásenia pomocou jednoteného prihlásenia (SSO) a využívať môžete až 20 GB priestoru. V rámci Evernote môžete synchronizovať, organizovať a pripojiť svoje obľúbené aplikácie.

Dropbox

Asi najznámejšou cloudovou službou je Dropbox. V rámci webového rozhrania, ale aj aplikácie ide o veľmi intuitívne prostredie, kde sa veľmi pohodlne zorientujete. Plusom je šifrovanie dát pomocou 256-bit AES. Dropbox si získal popularitu za rozširovanie základného priestoru, ktorý je po registrácii 2GB pomocou zdieľania a odporúčania služby. Takto si môže používateľ zabezpečiť až 20 GB v rámci bezplatného plánu. Ďalším plusom je bezlimitová veľkosť nahrávania jedného súboru. Ani Dropbox nezabúda na verzovanie po dobu 30 dní už v bezplatnej verzii. Za mesačný poplatok 9,99 € získate 1 TB (terabajt) úložného priestoru pre vaše dáta. Samozrejmosťou je kompatibilita s rôznymi operačnými systémami  a podpora aplikácií pre mobilné platformy iOS a Android.

Box

Obľúbené cloudové úložisko Box sa snaží cieliť na firemného používateľa a firmy všeobecne. Výhodou je, že aplikácia je kompatibilná napriek všetkými hlavnými operačnými systémami a samotný používateľ nemusí mať účet viazaný na konkrétneho poskytovateľa. Okrem štandardných funkcii ponúka BOX aj správu oprávnenia prístupov k súborom pre jednotlivých používateľov. Verzovanie je k dispozícií iba k platenej verzii. V rámci bezplatného plánu môže používateľ využívať v cloudovej službe Box 10 GB priestoru. Maximálna veľkosť jedného súboru je obmedzená do 250 MB. Aktuálne si môžete vybrať z inviduálneho a biznis plánu. Pre bežného používateľa je na výber základný plán zadarmo s 10 GB, šifrovaním a 2-faktorovou autentifikáciou. Za mesačný poplatok 9 € získate až 100 GB úložiska a ukladanie jednotlivých súborov vo veľkosti max 5 GB. V tomto pláne už je dostupné aj verzovanie. Biznis plán ponúka už oveľa viac v 4 možnostiach v cene od 4,50 € do 31,50 € mesačne.

Tieto cloudové služby majú svoje servery buď po celom svete alebo v USA. Niektoré sú v Európe alebo na Novom Zélande. Okrem týchto služieb je veľmi zaujímavou aj cloudová služba MEGA s kapacitou 50 GB dát v úložisku zadarmo alebo  MediaFire, Spider Oak, BitCasa, Cubby, MiMedia. Nesmieme zabudnúť ani službu Amazon Cloud. Tá síce zadarmo nič neposkytuje alebo 5 GB na základe podmienok, ale v platenej verzii má svoje benefity. Služieb je omnoho viac. Za zmienku stoja SugarSync 5 GB zadarmo. Tencent (čínsky) a jeho 10 TB zadarmo. Táto služba je však otázna, pokiaľ nezvládnete jazykové rozhranie (čínsky) a tiež či máte dôveru v servery umiestené v Číne.! 4Sync vám zase ponúkne 15 GB zadarmo a 100 GB za 10 dolárov mesačne.


NAS server

Ak vám žiadna z týchto cloudových služieb nevyhovuje, môžete si zriadiť vlastné úložisko. Veľmi populárne sú riešenia od Synology. V prvom rade si však musíte zakúpiť zariadenia NAS s určitou kapacitou diskov. Tú si vyberiete na základe vlastných požiadaviek. Ako to je ďalej s úložiskom v rámci NAS zariadenia. Namiesto servera v cudzej krajine viete, kde presne sa vaše dáta nachádzajú. Tým pádom mate bezpečnosť dát viac pod kontrolou.

 

Čo je NAS?

Pod touto skratkou sa ukrýva Network Attached Storage. Je to v podstate hardware, ktorý obsahuje sloty pre pevné disky. Samotné NAS zariadenie alebo inak aj NAS server má vlastný procesor aj pamäť pre vykonávanie chodu. Po zapojení NAS zariadenia do LAN siete získate vlastný server s úložiskom pre vaše dáta. Veľkosť úložného priestoru je podmienená veľkosťou jednotlivých harddiskov a môže sa vyšplháš do niekoľkých desiatok TB (terabajtov). Pomocou webového rozhrania alebo podporovaných aplikácií pre NAS potom môžete k uloženým dátam pristupovať odkiaľkoľvek.


Hlavnou výhodou NAS servera je, že vaša dáta neukladáte na nezmámi server. Najčastejšie v cudzej krajine, kde je má cloudová služba vytvorený priestor pre používateľov. Tiež odpadajú mesačné poplatky. Používateľ investuje do NAS zariadenia s určitým počtom harddiskov alebo si dodatočne podľa voľných slotov harddisky podľa potreby dokupuje. NAS server poslúži nielen na ukladania dát, ale aj zálohovanie vašich zariadení (počítač, notebook, mobil, tablet). NAS môže poslúžiť ako zdroj dátového prúdu mediálnych súborov, bez toho aby ste museli média kopírovať z jedného zariadenia na druhé (pc > mobil). Ďalším benefitom je jednoduché zdieľanie súborov a v neposlednom rade veľmi dôležitá bezpečnosť. Práve bezpečnosť je prioritou používateľov, ktoré si potrebujú ukladať dôležité osobné alebo firemné dáta.


Všetky tieto možnosti zálohovania zariadení a ukladania dát využijete aj pre tlač. Ak máte dokumenty alebo fotografie uložené na niektorom z týchto úložísk, viete k nim pohodlne pristupovať odkiaľkoľvek z počítača alebo z mobilného zariadenia zadať príkaz na tlač.