Kancelária a škola

Náklady na tlač v domácnosti s cenovo dostupnou tlačiarňou

Vyberali sme dve tlačiarne, ktoré dostatočne pokryjú potreby malej domácnosti. Budeme potrebovať tlačiť menšie množstvo bežných dokumentov a občas kopírovať. Vyťaženosť v rámci domácnosti sa bude pohybovať maximálne 50 strán mesačne. Prevažne pôjde o čiernobiele dokumenty, preto farebná tlač, nie je, až takou prioritou. Dôležité sú náklady na tlač a vstupná cena za zariadenie, ktorá by sa mala pohybovať niekde medzi 50 - 70 €. V rámci umiestnenia v priestore malej pracovne, uprednostníme menšiu kompaktnú tlačiareň a biele alebo svetlé farebné prevedenie, ktoré by sa hodilo k štýlu miestnosti. Do našho užšieho výberu sa dostali dve tlačiarne výrobcu Hewlett Packard. 

Obidva zariadenia sú cenovo dostupné. Majú kompaktné rozmery a príjemný, svieži dizajn. Nás však zaujíma, aké budú naše náklady na tlač. Preto sme sa pozreli na cenu jednotlivých náplní do tlačiarní a ich vyťaženosť. Do úvahy sme brali aj plusy a mínusy oboch tlačiarní. 

 

HP DeskJet Ink Advantage 3775 All-in-One

Malá ultra kompaktná multifunkcia nezaberie veľa miesta a moderným dizajnom osvieži pracovný kút. Tento model tlačí atramentovou technológiou vo farebnom a čiernobielom režime. Okrem tlače ponúka aj kopírovanie, skenovanie a podporu tlače z mobilných zariadeni, vďaka Wi-Fi. Maximálne rozlíšenie tlače  je 4 800 x 1 200 Dpi. Za minútu dokáže vytlačiť s najlepším nastavením 8 strán v čiernobielom režime a 5,5 strán farebne. Ak nie je potrebná vysoká kvalita, tak pri nižšom nastavení spracuje až 15 strán. Podporuje maximálny formát papiera A4. Štart prvej strany trvá 15 - 18 sekúnd, v závislosti od čb alebo farebnej tlače. Vstupná kapacita papiera je 60 listov a výstupná 25 listov.

Náplne do tlačiarne a náklady na tlač

Tento model používa pre tlač dve atramentové náplne. Čierna HP F6V25AE 652 má kapacitu 360 strán pri 5 % pokrytí. Farebná Tricolor HP F6V24AE 652 má vyťaženosť 200 strán. Potrebujeme tlačiť iba čiernobiele dokumenty a preto si vyrátame, ako na tom budeme s touto multifunkciou. Cena náplne s čiernym originálnym atramentom je 13,13 €. Cena sa samozrejme môže meniť od predajcu. Jedna strana čiernobieleho dokumentu (5 % pokrytie) nás vyjde na 0,036 €. K tomu prirátame originálny kancelársky papier, ktorý nás stál 5 € za 500 ks balenie. Cena za kus je 0,01 €. Náklady na tlač jednej čiernobielej strany A4 s textom zodpovedajúcim 5 % pokrytiu nás stojí 0,046 €. Takže za jednu stranu vytlačenú na tejto tlačiarni zaplatíme necelých 5 centov. Ak by sme využívali aj farebnú tlač bude to samozrejme trochu viac. Pre tento model sú v ponuke aj alternatívne náplne XL, ktorými si vieme náklady veľmi príjemne znížiť. 

 

Plusy 
 
- elegantný moderný dizajn 
- kompaktné rozmery 
- podpora tlače z mobilných zariadení (Wi-Fi)
- funkcie tlač, kopírovanie, skenovanie, AirPrint
- jednoduché ovládanie

Mínusy

- malý informačný displej
- cena originálnych náplní
- spoločná farebná náplň (tricolor)
- manuálna obojstranná tlač

HP LaserJet Pro MFP M15w

Druhým modelom, ktorý nás upútal je novinka minulého roku, laserová tlačiareň HP LaserJet Pro MFP M15w. Zaujme v prvom rade malými rozmermi a sviežim, moderným dizajnom. Je to šikovné, na priestor nenáročné zariadenie, ktoré umiestnite aj do veľmi malej izby. Tlačí v rozlíšení 600 x 600 Dpi, rýchlosťou 18 strán za minútu. Maximálny podporovaný formát papiera je A4. Ponúka síce iba tlač, no nechýba možnosť bezdrôtového pripojenia a tlač z mobilných zariadení. K skenovaniu tak môžete použiť aplikáciu v mobile a dokument si viete dať vytlačiť z mobilného zariadenia. Vstupný zásobník má kapacitu 150 listov a výstup 100 listov papiera. Obojstrannú tlač si môžete navoliť manuálne.

Náplne do tlačiarne a náklady na tlač

Monochromatická tlačiareň HP LaserJet Pro MFP M15w používa k tlači kazetu s čiernym tonerom. Tonerová kazeta s označením HP44A má vyťaženosť 1 000 strán pri 5 % pokrytí. Cena za originálny toner je 45,01 € (závisí od predajcu). Náklady na tlač jednej strany v čiernobielom režime bude stáť 0,045 €. Ak prirátame cenu 1 ks kancelárskeho papiera, dostaneme sa na celkovú  sumu 0,055 €. Je to niečo málo cez 5 centov. Táto cena pre nás, ako užívateľa nemusí byť konečná. Pre túto tlačiareň sú v ponuke aj alternatívne kompatibilné tonery, vďaka ktorým si náklady dokážeme značne znížiť.

 

Plusy 

- malé, kompaktné rozmery (jedna z najmenších laserových tlačiarní)
- moderný, štýlový dizajn
- kvalita laserovej tlače
- Wi-Fi, podpora tlače z mobilných zariadení
- pohodlné ovládanie

Mínusy

- bez displeja 
- iba čb tlač
- manuálna obojstranná tlač
- neobsahuje funkcie kopírovanie, skenovanie (skenovanie je pomocou mobilu)

 

Zhodnotenie cenovo dostupných tlačiarní do malej domácnosti

Vybrané tlačiarne majú svoje plusy aj mínusy. Našim potrebám pre občasnú tlač v domácnosti s 1 až 2 užívateľmi, vyhovovali obidva modely. Atramentová multifunkcia mala body za farebnú tlač a multifunkčnosť. Laserová monochromatická tlačiareň zase za laserovú tlač a kapacitu tonerovej kazety na jednu výmenu. Pri tomto modeli budeme menej často vymieňať náplň. Náklady na tlač sú približne rovnaké a preto nás cena za jednu stranu tlače neovplyvnila.  Náš vyber nakoniec vyhrala monochromatická laserová tlačiareň, model HP LaserJet Pro MFP M15w.