Kancelária a škola

Alternatívne náplne do tlačiarne (odskúšané za vás)

Dlhé obdobie som používala výlučne originálne náplne do tlačiarne od výrobcu. Táto nákladná záležitosť ma však jedného dňa prinútila premýšľať o cene mojej tlačiarne a cene multipacku originálnych náplní. A tu sa dostávame ku kameňu úrazu. Pri základných modeloch multifunkčných tlačiarní pre domácnosť sa cena nového originálneho farebného multipacku pohybuje až okolo 65-85 % nákupnej ceny tlačiarne. Netreba sa hlboko zamýšľať, o aký biznis výrobcom ide, a prečo tak urputne trvajú na tom, aby užívatelia kupovali originálne náplne presne toho výrobcu, akej značky je tlačiareň. Argumentujú tým, že alternatívna náplň iného výrobcu môže vaše zariadenie poškodiť. Keď sa nad tým zamyslím, je to ako nákup benzínu iba jednej spoločnosti na jednej čerpacej stanici.

 

Preto som sa rozhodla jednoducho otestovať moju multifunkčnú tlačiareň Epson Stylus. Používala som najprv originálne, a následne alternatívne náplne do tlačiarne. Snažila som sa, samozrejme, zachovať rovnakú frekvenciu tlačenia. Pri tom, ako často doma tlačiareň využívame, nám originálne náplne vydržia asi 6 až 7 mesiacov. Tlačíme čiernobiele aj farebné dokumenty.

 

Po tom, čo mi na tlačiarni vyskočilo oznámenie, že kazety sú už prázdne a potrebujem ich vymeniť, som sa rozhodla pre alternatívne balenie náplní. Cena originálnej náplne „Epson T0715 Multipack“ sa pohybuje okolo 45 €, pričom ceny sa v závislosti od predajcu mierne líšia. Teraz som si však vybrala alternatívne náplne, model Epson T0715, so zárukou kompatibility s tlačiarňou Epson. Overila som si, že sú vyrábané podľa ISO noriem, čo zaručuje ich kompatibilitu s tlačiarňou. Cena alternatívnych náplní do mojej tlačiarne bola 8,5 krát nižšia.

 

Alternatívne náplne sa mierne líšili vrchným obalom, ale po rozbalení boli tvarom aj rozmermi úplne zhodné s originálmi. Do tlačiarne zapadli ako mali a tá ich okamžite indikovala v grafike PC ako plné náplne. Prvá časť teda prebehla úspešne. Nasledovala skúšobná tlač a porovnávanie dokumentov vo farebnej aj čiernobielej verzii. Aby som dosiahla čo najpresnejšie výsledky, v oboch prípadoch som použila rovnaké značkové papiere Xerox Premier.

Porovnávanie

Farebná tlač

Farebnú tlač s originálnymi náplňami priamo od výrobcu považujeme za stopercentný výsledok tlače. Oproti tomu tlač, pomocou alternatívnych náplní, mierne stráca na kvalite. Výsledok farebnej tlače s alternatívnymi náplňami však hodnotím na 97 %. Čo je výsledok veľmi dobrý a v pomere kvalita a cena preto nie je dôvod nepoužívať alternatívne náplne.

Čiernobiela tlač

Tento krát sa tlač s obidvomi typmi náplní zhodovala kvalitou na 100 %. Nevidela som žiaden rozdiel medzi vytlačenými dokumentmi.

Aby som však svoje porovnávanie uviedla na pravú mieru, boli to len vizuálne porovnávania. Ak by niekto porovnával výsledky dôkladnejšie, alebo nejakou inou metódou, možno by našiel medzi náplňami kvalitatívne rozdiely, napr. v konzistencií farby. No pri bežnom používaní tlačiarne v domácnosti, bola pre mňa kvalita s alternatívnymi náplňami výborná.

Moje záverečné hodnotenie je, že alternatívne náplne používajú kvalitatívne na 97 - 99% zhodnú farbu náplní. Preto je viac než pravdepodobné, že pri originálnych náplniach platíme za značku, ktorá si pripočíta k produktu aj náklady na marketing a reklamu.

Výdrž

Pri skoro rovnakom používaní tlačiarne bola doba výdrže na podobnej úrovni. Alternatívne náplne vydržali 6 mesiacov, čo je rovnaké obdobie ako nám doma vydržali aj originálne náplne. V domácnosti sme pritom štyria, z toho dvaja študenti.

 

Slovo na záver

Originálne a alternatívne náplne boli zatiaľ testované len na farebnej multifunkčnej tlačiarni. Ako si stoja iné tlačiarne a ako je to s alternatívnymi tonermi pre laserové tlačiarne, sa s vami podelím po vykonaní ďalšieho testu.

Ak zvažujete nákup alternatívnych náplní pre lacnejšie tlačiarne, nemusíte sa obávať. Je však dôležité vyberať si overených predajcov, ktorí majú v ponuke náplne od výrobcov, ktoré sú kvalitatívne zhodné s originálnymi náplňami.

 

Tip pre vás

Pred nákupom sa poraďte s predajcom, pre aký typ tlačiarne náplne potrebujete. Poradí vám, ktoré náplne sú najvhodnejšie a spotrebiteľmi overené. Ak nakupujete cez e-shop využívajte chat live alebo kontakt na podporu predajcu.

Na týchto stránkach vám veľmi radi zodpovieme vaše otázky ohľadom alternatívnych náplní a ich nákupu v sekcii technická podpora.