Kancelária a škola

Vyberáme kancelársku stoličku pre Home Office

Aj doma pri práci chceme sedieť pohodlne. Niektoré stoličky pri dlhom sedení vyvolávajú pocit, že sedíte v ekonomickej triede pri dlhom lete. Tie kvalitné vám dodávajú pocit prvej triedy aj pri niekoľkohodinovom sedení. Ak pracujete formou Home Office viac hodín denne, zvážate dobre výber kancelárskej stoličky. Vyššia investícia a čas ktorý obetujete výberu sa vám vrátia v pohodlnom sedení, bez bolesti chrbtice. Najlepšie je zájsť priamo do predajne a odskúšať si sedenie. Každý človek má inú postavu a vaša výška a hmotnosť sú pri výbere dôležité.

Na čo sa pri výbere zamerať

Pohodlie

Je dôležité, aby sa vám pohodlne sedelo.  K tomu prispieva nielen kvalita, tvar sedadla a operadla, ale aj opierky na lakte a nastaviteľnosť výšky.

 

Vyvážená ergonómia

Ergonomické operadlá veľmi dobre kopírujú tvar chrbtice. K niektorým modelom dostanete aj bedrovú opierku alebo sú vybavené pumpičkou na dofukovanie bedrovej časti podľa potreby.

 

Bedrová a chrbtová podpora

Pri dobre tvarovanom operadle chrbta máte podporu bez ohľadu na uhol v akom sedíte.

 

Nastaviteľnosť, kvalita materiálu a trvanlivosť

Široké možnosti nastaviteľnosti, kvalitný materiál, nielen poťahová látka alebo koža, ale aj konštrukcia v konečnom dôsledku určujú životnosť dobrého kancelárskeho kresla.

Pri možnostich nastavenia by mi nemali chýbať: nastavenie výšky, nastavenie hĺbky, možnosť nastavenia uhla operadla, nastavenie opierok horizontálne aj vertikálne, nastavenie opierky na hlavu alebo možnosť podhlavníka.

 

Typy mechaniky

Synchrónna mechanika umožňuje nastavenie uhlu operadla do niekoľkých pozícií, a to závisle od sklonu sedadla. Stoličku možno zablokovať v jednej pozícii alebo ju nechať voľne sa hýbať. Pri náklone sedadla sa automaticky rovnako nakloní aj operadlo. Stolička s takouto ergonómiou stále kopíruje váš sed. Tento typ mechaniky je vhodný na každodennú prácu za kancelárskym stolom.

Asynchrónna mechanika dovoľuje polohovať operadlo aj sedadlo nezávisle od seba. Stoličky s týmto systémom mávajú tri ovládacie páčky - na nastavenie operadla, pre sedadlo a na výškové polohovanie celej stoličky.

 

Kolieska na stoličke

Na výber sú v rôznej tvrdosti, materiálu a s odporúčaným pre určitý povrch. Kolieska majú rôzne priemery, môžu byť pogumované a vhodné pre koberce, drevené podlahy, vinylové podlahy a linoleá alebo tvrdé dlažby. Od toho na akom povrchu budete stoličku používať zvoľte materiál koliesok, aby ste sa pri nevhodnom výbere vyhli ryhám pri posúvaní.

 

Maximálna nosnosť

Pri výbere sledujte údaj o maximálnej nosnosti. Ten je informuje o tom pre akú maximálnu hmotnosť sú zvolené konštrukcia a materiály. Výrobca garantuje stabilitu a pevnosť konštrukcie pri dodržiavaní tohto parametra. Najčastejším problémom pri nedodržiavaná a prekročení maximálnej hmotnosti je zdvihový mechanizmus.

 

Parametre kancelárskeho kresla

Okrem nosnosti a údaju na akú výšku je určené kancelárske kreslo, hľadajte aj konkrétne miery. Výrobca zväčša udáva výšku sedadla, hĺbku sedadla, šírku sedadla, výšku s opierkou hlavy, výšku lakťových opierok, počet a materiál koliesok, typ mechanizmu, typ piestu. Na základe týchto údajov zistíte, či vám konkrétny model bude vyhovovať.

 

Záruka

Kancelárske stoličky a kreslá nájdete v predaji s klasickou 2-ročnou zárukou, ale výnimkou nie je ani 5-ročná záruka priamo od výrobcu.

 

                         

 

My sme hľadali kancelársku stoličku pre Home Office s odporúčanou dobou sedenia 5 - 8 hodín. Naším kritériom bol pomer kvality a ceny, dobrá nastaviteľnosť, ľahká udržiavateľnosť materiálu a príjemný dizajn. Našli sme modernú stoličku GALA Plus D4 od českého výrobcu s výbornou 5-ročnou zárukou a dostupnou cenou. Operadlo a sedadlo je zo studenej peny s odolným materiálom, ktorý sa používa aj v automobilovom priemysle. Stolička má synchrónny mechanizmus s 5-násobnou aretáciou a možnosťou plynulej zmeny uhla operadla aj sedadla, eliminuje postihnutie vyvolané opakovanými pohybmi malého rozsahu pri práci s počítačom - RSI (Repetition Strain Injury). Súčasne predchádza trvalému statickému napätiu svalov častou zmenou polohy tela, aktívnym posedom pri práci s počítačom. Nastavenie výšky operadla pomocou systému Up-Down a vertikálne nastavenie operadla bez používania ovládacích prvkov. Plynový piest pre výškové nastavenie a kolieska s priemerom 60 mm znižujúce odpor určené pre mäkké podlahy. Sedák sa dá nastaviť posuvom vpred a vzad. Poťahová látka je ľahko udržiavateľná s oteruvzdornosťou 150 000 cyklov. Tento model je možné doplniť o nastaviteľné podrúčky a nastaviteľnú opierku hlavy.