Kancelária a škola

Zbavte sa stresu a vytlačte si antistresové omaľovanky

Stres náš každodenný

So stresom sa v dnešnej dobe stretávame skoro na dennej báze. V určitej miere je už súčasťou našich životov. Ak sú stresové situácie dostatočne vyvážené pokojnými, vieme život zvládnuť aj s určitou dávkou stresu bez ujmy na zdraví. Horšia situácia nastáva, keď je stresu príliš veľa. V takom prípade, ak ho nedokážeme ničím vyventilovať sa značne podpíše, nielen na kvalite nášho života, ale aj na zdraví. Niektorí ľudia sa dostavajú do fázy vyhorenia a v oveľa horšom prípade skončia v nemocnici s vážnymi zdravotnými problémami. Najohrozenejšie je v takom prípade srdce.

Ako definovať stres

Stres je určitý psychický stav človeka s nešpecifikovanou obrannou reakciou organizmu, ktorá sa prejavuje chemickými alebo fyzickými prejavmi tela. Obranná reakcia by mala byť dostatočne silnou, aby dokázala zmobilizovať silu organizmu. Pri určitej miere stresovej záťaže to funguje. Ak sa stresové situácie opakujú alebo sú silnejšie, než schopnosť obrany organizmu voči nim, dochádza k deprivácii. Vyvolanie stresu môžu spôsobiť rôzne ťažko zvládnuteľné situácie. Ak vyčleníme životné situácie, ako sú strata blízkeho človeka, choroba, strata zamestnania a rôzne väčšie zmeny, sú v dnešnej dobe na vrchole: stres v spojení so zamestnaním, nárokov na výkon a neprimeraný pracovný tlak, šikana. Toto sa samozrejme netýka iba dospelých jedincov, ale aj detí. Tie zažívajú stres v školskom prostredí, kde môžu pociťovať stres z vysokých nárokov na ich študijné výsledky, samotná atmosféra v škole, ale aj v rodine. Stres je tu a ak sa objaví vo veľkej miere ovplyvňuje kvalitu nášho života. Je odpoveďou nášho organizmu na prílišnú záťaž.

Najčastejšie príznaky stresu

Ak je človek prepracovaný a vystavený veľkému stresu môžu sa u neho prejaviť príznaky. Tie môžu byť emocionálne, fyziologické alebo prejavy správania. 

Emocionálne -  nadmerný strach, plač, silná únava a podráždenie, napätie, náhle zmeny nálad
Fyziologické - nadmerné potenie sa, bolesti hlavy, triaška, silné búšenie srdca, červenanie sa, nechuť do jedla alebo naopak prejedanie sa, zlozvyky, ako ohrýzanie nechtov, nekontrolovateľné pohyby rúk, neovládateľná mimika tváre a iné 
Prejavy v správaní – nespavosť, podráždenosť, agresivita, obmedzenie komunikácie a uzatváranie sa do seba                                                                     

Ako nepodľahnúť a bojovať so stresom 

Najlepšie by bolo stres hneď v počiatočnej fáze eliminovať a odstrániť stresory, ktoré ho vyvolávajú. To sa nám však málokedy podarí a je ťažké odhadnúť, dokedy to máme ešte pod kontrolou. Napriek tomu sa dá stres znížiť zmierením životného tempa a vyvážením nadmerného zaťaženie, zameraním sa na dýchanie, oddychom a činnosťou odbúravajúcou stres. Hlboké dýchanie je prvá pomoc, ktorú môžete aplikovať kdekoľvek. Ak nedokážete oddychovať a relaxovať v rodinnom kruhu s priateľmi, pri knihe, dobrom filme môžete skúsiť šport. Ten je jedným z veľmi účinných spôsobov odbúravania stresu. Nie každému pohyb a šport vyhovuje, stále môžete relaxovať pri inej záľube. My sme pre vás pripravili ešte jeden tip. Sú nim upokojujúce, antistresové omaľovanky. Tie sú v poslednej dobe veľmi obľúbenými nielen pre deti, ale aj dospelých. 

 

                           

 

Originálne antistresové alebo upokojujúce omaľovanky pre dospelých

Kde ich zohnať? Viete si ich samozrejme kúpiť v kníhkupectve. Ak si nie ste istý, či vás práve tento spôsob zbaví stresu, môžete si zopár vytlačiť sami a presvedčiť sa o ich účinku. Nepotrebujete k tomu špeciálne zariadenie. K tlači vám postačí monochromatická laserová alebo atramentová tlačiareň. Predlohu omaľovanky nájdete na rôznych weboch. My sme našli web omalovanky.sk, ktorý ponúka predlohy v PDF formáte k stiahnutiu zadarmo alebo za dobrovoľný príspevok pre autorov. Stačí si vybrať omaľovanku, zvoliť „vytlačiť“ a následne dať tlačiť na vašej tlačiarni. Môžete ju samozrejme vyfarbiť aj online na mobile alebo tablete, PC pomocou magickej palety farieb. To naozajstné čaro má omaľovánka pekne vytlačená na papieri a vyfarbená klasickými farbičkami. Toto je jeden zo spôsobov, ako sa zbaviť stresu. Skúste to a ochráňte svoje srdce pred infarktom.