Kancelária a škola

Čo je plotrový papier a jeho využitie

Plotrový papier je typ špeciálneho papiera, ktorý sa používa v plotrových strojoch. Sú to tlačové zariadenia používané spolu s počítačmi, ktoré dokážu tlačiť vektorovú grafiku. Vo veľkej miere ich používajú architekti a projektanti stavieb na tvorbu svojich plánov. Najčastejšie sa používajú spolu so softvérovými programami, ako je AutoCAD a inými pre technické kreslenie na presné návrhy, dizajn a schémy. V podstate sa dá použiť na vytvorenie takmer akéhokoľvek veľkoformátového projektu pre detailnú tlač.

 

  

 

Plotrový stroj je typický tým, že tlačí na plotrový papier pomocou špeciálneho pera. Na tlač vektorovej grafiky zachytenej plotrom sa používajú rôzne typy papiera. Sú dostupné v rozmanitých veľkostiach, hrúbke, hmotnosti a textúrach. Balenie je zvyčajne v rolkách. Konečná kresba z plotrového stroja sa dokončuje na bubnovom plotri okolo ktorého sa ovinie papier.

Existuje aj typ papiera, ktorý sa používa na stroji s plochým plotrom. Takýto papier je umiestený na rovnej ploche. Elektrostatický ploter umožňuje kresliť na negatívne nabitý papier plotra s kladne nabitým tonerom. Plotrový papier je dostupný pre atramentové aj klasické perové plotre. Bondový papier je jedným z papierov pre všestranné využitie. Môžete ho použiť na čiernobiele atramentové vykresľovanie pre inžinierske architektonické použitie. Dostupný je v rolkách s dĺžkou  približne 500 metrov so šírkami 60 až 90 cm.

Atramentový pergamenový papier do plotra je používanou voľbou pre tlač veľkého objemu modrotlače, vďaka schopnosti tlačiť vo vysokej kvalite. Jeho rozmery sú približne 60 cm x 45 m. V dostupnejšej cene oproti pergamenovému papieru môžete získať priesvitný plotrový papier, ktorý je dostupný v listoch aj rolkách.

Lesklý prezentačný plotrový papier sa najčastejšie používa v perových plotrových strojoch pre využitie pre prezentácie a na výstavách a pre reklamné účely. Tento typ je schopný zachytiť všetky ostré línie a vysoký kontrast kresieb vytvorených používateľom. Konečným výsledkom je produkt, ktorý je nielen príjemný na pohľad, ale aj čistý a profesionálny na pohľad.

Plotrové tlačiarne sú vysoko efektívne. V spojení s technickým kancelárskym papierom vytvárajú úžasnú presnosť a čistotu. Odvetvia, ktoré navrhujú a konštruujú veci, si túto technológiu osvojili práve z tohto dôvodu. Najčastejšie sa stretnete s plotrovou tlačou v odvetviach, ako je architektúra, konštrukcia, elektronické výkresy, inžinierstvo, dizajn interiéru a dizajn produktov. Dokonca aj profesionálni tvorcovia máp urobili z plotrov bežnú súčasť ich pracovného postupu vďaka neuveriteľnej presnosti vybavenia. Navyše využívajú aj mylarovú fóliu na vytváranie vysoko detailných a presných prekrytí máp. Plotre umožňujú dizajnérom vytvárať dokonalé kópie všetkých druhov dokumentov. V priebehu času došlo k mnohým inováciám v oblasti materiálov a atramentov. Dokonca aj k vylepšeniam typov projektov, ktoré môžu plotre riadiť. Plotre prešli vývojom tak, aby spĺňali náročné potreby vysoko technických odvetví. Popri tom je potrebné pochopiť, že plotre slúžia potrebám profesionálov, ktorí potrebujú veľkoformátovú tlač. Veľkoformátová tlač je akýkoľvek projekt, ktorý vyžaduje papier väčší ako je formát 8,5 x 11”. Umožňuje vytvárať detailné plány, mapy, plagáty. V skutočnosti môžete použiť ploter na vytvorenie čohokoľvek vo veľkom formáte, aby bolo jednoduchšie zobraziť zložité detaily.

 

Plotrový papier je druh špeciálneho papiera pre plotre. Plotre môžu tlačiť na celý rad médií, ako je kartón, vinyl a samozrejme papier do plotra. Rovnako ako pri každej tlačiarni sú pre projekt k dispozícii rôzne typy papierových kotúčov pre plotre. Ak chcete urobiť správny výber, máte niekoľko možností. Existuje niekoľko vlastností papiera, ktoré je dôležité pochopiť pri výbere veľkosti papiera pre plotre. Poďme si teda rozobrať najbežnejšie vlastnosti papiera používaného pre plotrovú tlačiareň.

Vo väčšine prípadov veľkosť vášho plotra určí správnu veľkosť papiera pre vaše potreby. Napriek tomu je dôležité porozumieť rôznym veľkostiam papiera plotra. Výberom správneho papiera pre váš projekt môžete ušetriť čas a peniaze. Tu budete musieť premýšľať o potrebách vášho projektu, ako aj o zariadení na kreslenie. S týmito informáciami si môžete s istotou kúpiť správnu rolku papiera do plotra na základe dĺžky, šírky kotúča a hmotnosti papiera plus priemer jadra rolky papiera. Od druhu použitia záleží výber správneho typu plotrového papiera.

Plotre sú špecifické v tom, že aj keď používajú veľkoformátový papier zachovávajú si pozoruhodne kvalitné rozlíšenie. Môžete si kúpiť papier do plotra na základne návrhy. Tento druh papiera je cenovo dostupný pre použitie iba s čiernym atramentom. Ďalšou možnosťou je špeciálny fotografický papier na vytváranie vysokokvalitných obrázkov. Podobne si môžete vybrať papier do plotra, ktorý je špeciálne navrhnutý na poskytovanie živých farieb. Prípadne si môžete zvoliť odolný papier do plotra určený na dlhodobé skladovanie.