Kancelária a škola

5 funkcií, ktoré nám dnes spríjemňujú prácu s tlačiarňou

Tlačiareň sa v domácnosti objavila už pred desaťročiami. Vďaka dostupnej cene výrobcovia tlačiarní prerazili k bežnému používateľovi. Kancelárie podnikateľov, maličké firmy a domácnosti začali využívať tlač čoraz viac. Tlačiarne však zďaleka neposkytovali toľko funkcií a taký používateľský komfort, ako dnes. Zásluhou dlhoročného vývoja a inovácií sa dnes môžeme tešiť nielen z kompaktných rozmerov a moderného, ergonomického dizajnu tlačiarní, vyššej rýchlosti a kvality tlače, ale aj z množstva funkcií. Tie nám zjednodušujú a spríjemňujú prácu s tlačiarňou.
 

Medzi top 5 funkcií, bez ktorých si už dnes nevieme predstaviť dobrú tlačiareň patria

 

All-in-One - plnohodnotné funkcie v jednom zariadení 

 
Určite sa dnes už nikomu nechce, okrem tlačiarne kupovať ďalšie zariadenie na kopírovanie a skenovanie. Práve preto výrobcovia vyvinuli multifunkčné zariadenia 3 v 1 alebo dokonca 4 v 1. Nákupom jedného zariadenia, multifunkcie typu All-in-One získate tlačiareň, kopírku, skener a v niektorých prípadoch aj fax. Používateľ ušetrí miesto hlavne, ak má menšie priestory. V takom prípade je výhodné mať iba jedno zariadenie a znížiť si aj finančné náklady za nákup viacerých zariadení. Okrem priestoru, peňazí je plusom aj zefektívnenie práce s tlačou a úspora času. Kto by dnes chcel obehávať tlačiareň a potom skener a dookola, keď môže stáť pri jednom zariadení a všetky úlohy rýchlo a pohodlne vykonať.
 
 
 

Automatická obojstranná tlač (duplex)

 
Stále nedocenená funkcia, ktorú mnoho používateľov aj napriek tomu, že ju v tlačiarni majú ignoruje, je automatická obojstranná tlač. Okrem oficiálneho názvu ju môžete poznať aj pod slovom duplex. Automatická obojstranná tlač je systém, ktorým sa tlačí na obe strany papiera, bez toho, aby ste museli výtlačok vybrať, otočiť a znovu vložiť do zariadenia. Táto funkcia sa objavila pred veľa rokmi v segmente drahších zariadení. Využívala sa najme v podnikovom prostredí, v kanceláriách. Keď začali ceny tlačiarní klesať a nebolo sa už kam cenou v konkurencii posunúť,  výrobcovia aj do lacnejších zariadení pre malé firmy a domácnosti pridávali túto funkciu. Pohodlie automatickej obojstrannej tlače si tak mohli vychutnať používatelia v domácnosti. Aké plusy má táto funkcia? Pri veľkom objeme tlače môžete ušetriť náklady na papier. Tlačiť obojstranne a využiť obe strany papiera je dnes trendom vo veľkých aj malých firmách. Okrem úspory papiera je tu aj komfort automatickej operácie. Tlačiareň po navolení tejto funkcie tlačí na obe strany, bez potreby zásahu používateľa. Určite to nie je tá najdôležitejšie funkcia a manuálne zvoliť tlač na obe strany môžete v každej tlačiarni. Ale skúšali ste to už? Vložiť papier vytlačiť jednu stranu, vybrať papier z výstupu a vložiť ho znovu do tlačiarne, aby ste mohli vytlačiť druhú stranu. A to sa vám ešte môže stať, že ju vložíte tak, že tlač bude na druhej strane hore nohami. S pevnými nervami a trochou cviku, vám to však pôjde. Síce pomalšie, ale pôjde. A to je práve ďalšie plus automatickej obojstrannej tlače, šetrenie časom. Ak to zhrnieme máme tu funkciu, ktorá ušetrí náklady za spotrebný materiál, šetrí čas a zefektívni prácu s tlačiarňou a v neposlednom rade prispieva k životnému prostrediu.
 

Konektivita - Wi-Fi, LAN, NFC, Bluetooth (vitajte v bezdrôtovom svete)

 
Základné pripojenie tlačiarne, aby fungovala je pevným káblom k počítaču alebo notebooku. V tomto smere sa zmenilo zastaralé paralelné rozhranie na modernejšie pomocou USB portu. Dnešné zariadenia tento spôsob pripojenia využívajú často iba na stiahnutie ovládačov a prvotné nastavenie. Oveľa viac je využívaná bezdrôtová konektivita. Tlačiareň si môžete zapojiť do LAN siete a prepojiť s routerom alebo si môžete kúpiť rovno zariadenie, ktoré má integrovaný Wi-Fi modul. Potom už len stačí užívať si komfort bezdrôtového pripojenia a zadávať tlačové úlohy priamo z mobilného zariadenia. Okrem Wi-Fi môžete k tlači využiť aj rozhranie Bluetooth alebo NFC. Bluetooth máte v každom novšom mobile a tablete. Ani NFC nie je rarita. Dnešné smartfóny podporujú rozhranie NFC  a ak ho podporuje aj tlačiareň, stačí tieto dve zariadenia jednoducho spárovať. Znovu musíme uznať, že ani toto nie je funkcia, bez ktorej by ste sa neobišli, ale zvýši pohodlie tlače. Stalo sa vám, že ste mali niečo rozpracované na notebooku a potrebovali ste to rýchlo vytlačiť? Vaša tlačiareň bola pripojená k počítaču vo vedľajšej izbe, preto ste museli poslať email a na druhom počítači sa prihlásiť, stiahnuť ho a vytlačiť. Ďalšia možnosť bola rýchlo to uložiť na USB kľuč a pripojiť ho k PC a dať vytlačiť. Aj taká doba bola. Dnes už to nemusíte riešiť. Tlačíte priamo z mobilu alebo z cloudu, sociálnej siete a to práve vďaka bohatej konektivite, ktorú nám dnešné tlačiarne ponúkajú.
 

Tankový systém dopĺňania atramentu a cenovo dostupné alternatívne náplne 

(už žiadna sada Refill Kit a špinavé ruky)
 
Kto experimentoval s dopĺňaním atramentu do prázdnej kazety pomocou injekčnej striekačky, alebo sady Refill Kit na dopĺňanie prázdnych cartridgov je vďačný za dnešnú dobu a pokrok. Cena originálnych náplní bola v každej dobe to, čo používateľov tlačiarní trápilo najviac. Veľa z nich sa snažila svoje náklady znížiť tak, že si svojpomocne a veľmi prácne naplnili prázdnu kazetu lacným atramentom a nadávkovali ho injekčnou striekačkou. Bolo  to časovo veľmi náročné a často bol výsledok na zaplakanie. Na ušpinené ruky nestačili 2 mydlá alebo celá solvina. Situácia sa zlepšila, keď sa do predaja dostali prvé Refill Kit sady, ktorými sa dalo celkom dobre prázdne kazety naplniť. Ani to však nebolo pre šetrných používateľov uspokojivé riešenie. Oveľa lepšie časy nastali, keď sa na trhu objavili alternatívne náplne do tlačiarní. Boli plne kompatibilné, cenovo výrazne výhodnejšie a kvalita sa čoraz viac približovala originálnym náplniam. Niektorí výrobcovia zahájili neoficiálny boj proti alternatívnym, cenovo dostupným náplniam a do zariadení implantovali chip, ktorý blokoval používanie alternatívnych kaziet. Nakoniec sa rozhodli pre krok, ktorý síce neprišiel z dňa na deň a vyžadoval roky vývoja v tejto oblasti. Tlačiarne a multifunkcie s tankovým systémom. Tankový zásobník je integrovaný priamo do zariadenia. Je ľahko prístupný, má väčšiu kapacitu na jedno naplnenie a hlavne cena náhradných fľaštičiek je nižšia. Ak máte tlačiareň s tankovým zásobníkom, tak určite si komfort dopĺňania atramentu pochvaľujete. Pre používateľov, ktorí potrebujú veľa tlačiť, sú tlačiarne s tankovým systémom dopĺňania a podpora alternatívnych náplní (atramentových kaziet, tonerov) zásadná vec, ktorá im pomáha značne znížiť náklady za spotrebný materiál.
 
 
 
 

Hostiteľské USB 

 
Už sme spomínali, akú tortúru musel používateľ absolvovať, ak mal tlačiareň pripojenú k jednému pc a potreboval vytlačiť niečo z druhého. Ak to aj mal na USB kľúči, musel zapnúť počítač, cez neho dať tlačiť z USB. To je prípad, kedy sa už pamäťové USB kľúče bežne používali a nebolo potrebné dokumenty a fotografie napáliť na CD nosič. Hostiteľský USB port je prípravný tlačiť priamo z akéhokoľvek pripojeného zariadenia z USB kľúča, externého harddisku alebo prepojeného fotoaparátu. Istý čas mali tlačiarne slot na SD kartu alebo port PictBridge. Niektoré tlačiarne stále majú aj tento typ pre priamu tlač. USB host je v tom univerzálnejším riešením. Nemôžeme povedať, že je to niečo, čo by malo silno zavážiť pri nákupe tlačiarne, ale ak má zariadenia port USB host na škodu to nie je.
 

Záver alebo dobrých funkcií nie je nikdy dosť 

 
Výpočet funkcií, ktoré sa do tlačiarní za posledných 20 rokov dostali je veľa. Niektoré viac, iné menej spríjemňujú a zjednodušujú používateľom prácu s tlačou. My sme spomenuli tie základné, ktoré môžete nájsť v cenovo dostupných tlačiarňach a multifunkčných zariadeniach, aké sa bežne používajú v malej firme a domácnosti. Podnikové tlačiarne majú omnoho viac funkcií, ktoré by bežný používateľ nevyužil. Okrem funkcií pre tlač obsahujú rozšírené možnosti pre správu, administratívu tlačových úloh a bezpečnostné funkcie, ktoré sú v podnikovom sektore veľmi dôležité.
 
Za zmienku stojí aj funkcia ADF - automatický podávač dokumentov. Ten sme zámerne do top 5 nedávali. V kancelárií je to obľúbená funkcia, ktorá vám ušetrí čas státím pri zariadení a vkladaním dokumentov, ktoré chcete skopírovať alebo skenovať. Pri väčšom objeme ADF oceníte. V domácnosti, keď si budete chcieť oskenovať stránky z knihy, skôr zvolíte obyčajný plochý skener. Skener s automatickým podávačom dokumentov je pri niekotrých modeloch inak riešený. Papier prechádza tak, že je nemožné okrem hárku papiera oskenovať niečo iné, väčšej hrúbky. Pri plochom skeneri to možné je. Kombinovaný skener je spojením plochého skeneru a dokáže skenovať hrubšie predlohy, plus má aj automatický podávač. Preto táto funkcia nemusí každému dávať zmysel. Ak ju využijete môžete si vybrať multifunkciu alebo samotný skener, ktorý má napríklad aj obojstranný automatický podávač dokumentov DADF. To je funkcia o jeden level vyššie nad ADF.
 
Nakoniec môžeme spomenúť aj moderné ovládacie panely a veľké dotykové displeje na tlačiarňach, ktoré prispievajú k pohodlnému ovládaniu a užívateľskému komfortu. Je toho veľa, čo výrobcovia tlačiarní zmenili, inovovali alebo nasadili, ako novú technológiu a funkciu. Všetko prispieva k lepšiemu pohodliu pre používateľa a hlavne k lepšej predajnosti pre výrobcu.