Kancelária a škola

Hewlett Packard

História spoločností, ktoré vyrábajú tlačiarne

Tlačiarne sú na trhu už nejakú dobu. Veľmi dobre poznáme značky tlačiarní a výrobcov, ktorí za nimi stoja. Väčšina z nich má za sebou dlhú cestu a svoj vlastný príbeh. Dnes pri vyslovení brandu výrobcov, ako je Xerox, Oki, Brother, Canon, Epson alebo HP, vieme, aké produkty majú v portfóliu. V tlačiarenskom odvetí sa stretávame dlhodobo s týmito spoločnosťami. Aká bola ich cesta na spotrebiteľský trh a k zákazníkom? Ani jeden z výrobcov tlačiarní nedosiahol svoj úspech a miesto na trhu z dňa na deň. My sme si vzali do hľadáčika, tie najúspešnejšie spoločnosti, ktorá sa zaoberajú výrobov tlačiarní a spotrebného materiálu do týchto zariadení. Tak, ako išiel samotný vývoj tlačových technológií, tak začali výrobcovia uvádzať na trh svoje prvé modely. Vo väčšine prípadov nebola výroba tlačiarní jediným a primárnym produktom týchto firiem. Prvou zo spoločností, ktorú sme si vybrali je Hewlett Packard, výrobca výpočtovej techniky, tlačiarní, ale aj vývojár a inovátor technológií. 
 

História garážovej firmy HP

 
Zakladateľmi firmy, ktorá začínala v jednej z kalifornských garáži v Palo Alto boli dvaja študenti zo Stanfordskej univerzity Bill Hewlett a Dave Packard. Jej vznik sa datuje k roku 1939, keď ešte nikto netušil o oblasti, z ktorej vyšlo množstvo známych spoločností - Sillicon Valley. Firma sa stala jedným z prvých startupov v Sillicon Valley (neskoršie pomenovanie) a odštartovalo slávnu éru technologického pokroku v silikónovom údolí. Z dvoch priezvisk zakladateľov vznikol názov firmy. O poradí údajne rozhodovala hodená minca. Vstupné imanie firmy činilo 538 USD a trvalo zhruba 18 rokov, kým sa z garážovej firmy stala spoločnosť, ktorá vstúpila s vlastnými akciami na burzu. Hewlett Packard v svojich začiatkoch nebola firma zameraná na výrobu tlačiarní a technických zariadení, ako je tomu dnes. K tomu sa dostala od výroby zariadení pre poľnohospodárske odvetie, meracích prístrojov s ktorými zaznamenala prvé úspechy. Prelomovým bol zvukový oscilátor HP200A. Výroba oscilátorov zviditeľnila spoločnosť. A prvým, kto ich používal bolo filmové štúdio Walt Disney. Od roku 1947 začala spoločnosť pôsobiť, ako obchodná spoločnosť Hewlett-Packard Inc. Ďalším míľnikom bolo predstavenie voltmetru 400B a vznik nezávislej spoločnosti Dynaco, ktorú spolufinancovala spoločnosť HP. Neskôr sa spoločnosť premenovala na Dymac a stala so oficiálne akvizíciou HP. Od roku 1959 sa americká spoločnosť Hewlett Packard stáva globálnou spoločnosťou s marketingovým centrom a výrobným závodom aj v Európe. Pre rok 1962 si spoločnosť pripravila svoju prvú osciloskopickú kameru HP196B. V rovnakom roku zaznamenala úspech vstupom do firemného rebríčka Fortune 500, kde si vybojovala pre daný rok 460 pozíciu. 
 
 
 

Od kalkulačky k počítacom 

 
Dnes je spoločnosť HP výrobcom tlačiarní, ale aj notebookov a počítačov. Práve k tomuto smeru sa vydala už v roku 1968, keď oficiálne uviedla na trh stolnú kalkulačku 910A. Jej rozmery však zodpovedali veľkosti písacieho stroja. Niektoré zdroje vtedy uvádzali, že ide o stolný počítač. Ale naozaj prvým produktom, ktorý už môžeme označiť za počítač, bol model 2116B. Jeho veľkosť by nás v dnešnej dobe prekvapila. Cena prvých počítačov spoločnosti HP bola na tú dobu odvážna a pohybovala sa od 25 do 50 000 USD od špecifikácie. V roku 1972 sa dostala na trh prvá, môžeme povedať „vrecková“ kalkulačka, legendárny model HP-35, ktorá sa zmestila do dlane a obsahovala 35 tlačidiel. Ešte v tom istom rok sa predalo 100 000 ks kalkulačiek HP-35, čo bol krásny úspech. Na tento úspech nadviazal iný produkt a to kalkulačka Abacus HP-35, ktorá prekročila predaj 3-násobne. 70 roky boli významné pre spoločnosť úspechmi niekoľkých inovatívnych kalkulačiek, ktoré už naberali črty vreckových osobných počítačov. V tom období vzniklo na území Palo Alto množstvo priemyselných spoločností a  pre túto oblasť sa začalo používať označenie Sillicon Valley. Jeho centrom bola spoločnosť Hewlett Packard.
 
                                                
Úspešné 80te roky
 
V 80 rokoch priniesla spoločnosť svetu niekoľko úspešných produktov. Prvý prenosný počítač s označením HP-75 sa dostal na trh v roku 1982. V tom istom roku ho nasledoval model HP-86, osobný počítač s možnosťou prepojenia s CTR monitorom od HP. Súčasťou bolo aj čítacie zariadenie pre dve disketové jednotky. V roku 1983 sa už objavil počítač HP-150, ktorý mal podporu aktivácie niektorých funkcií dotykom obrazovky. Súčasťou desktopu boli integrované disketové jednotky. Tento model bežal na operačnom systéme MS DOS. Spoločnosti sa ďalej darilo aj vo výrobe kalkulačiek.
 

Prelomové tlačiarne

 
A konečne tu máme aj prvú tlačiareň z dielne Hewlett Packard. V roku 1984 spôsobilo menšiu revolúciu v tlači zariadenie HP ThinkJet. Išlo o atramentovú tlačiareň, ktorá úspešne šľapala na päty doterajším ihličkovým tlačiarňam. Atramentové tlačiarne začali nový trend v tlačovej technológii. Zvýšila sa kvalita tlače, umožňujúca tlačiť rozšírené možnosti grafických prvkov v dokumentoch. Farebná tlač bola novou možnosťou pre tlačiarne. Oproti ihličkovým tlačiarňam boli atramentové tlačiarne tichšie a úspornejšie na energiu. Rok 1984 nebol iba v znamení farebnej atramentovej tlačiarne, ale k slovu sa dostal aj prvý model laserovej tlačiarne HP. Na vývoji laserovej technológie pracovala spoločnosť už oveľa skôr v 70 rokoch. Model HP LaserJet bol priekopníkom, pre všetky nastávajúce modely z tejto modelovej rady a spoločnosť označenie HP LaserJet používa dodnes pre série svojich laserových tlačiarní. Nástupcom atramentovej tlačiarne ThinkJet sa stal model DeskJet. Na trhu sa objavil v roku 1988 a spoločnosť ním začala masívnu produkciu v segmente zariadení pre tlač. Prvé multifunkčné zariadenie, ktoré obsahovalo tlačiareň, kopírku a fax bol model HP OfficeJet. Ďalším prelomovým zariadením v tej dobe bolo zariadenie s označením HP PhotoSmart. A či veríte alebo nie, bolo to v roku 1997, kedy sme slovo smart ani nepoznali. Išlo o fotografický komplet, ktorý obsahoval tlačiareň na produkciu fotografií, digitálny fotoaparát, fotografický skener, fotografický papier a program na editáciu digitálnych fotografií. Určený bol pre domácich užívateľov a mohli ste ním skenovať fotografie, negatívy a diapozitívy. Pre úpravu sa používal dodávaný program v počítači, ktorým si užívateľ mohol upravovať do vhodného formátu. Zaujímavosťou bola aj odoberateľná pamäťová karta s kapacitou 4 Mb. 
 
 

Nezastaviteľný pokrok

 
Spoločnosť Hewlett Packard pokračovala v 90. rokoch inováciou a výrobou toho, čo jej išlo najlepšie. Na trh priniesla nové modely kalkulačiek, osobných aj prenosných počítačov. Naštartovala výrobu malých prenosných počítačov modelovej rady Jornada, z ktorej pochádzal aj vreckový počítač HP Jornada 420. Ten okrem malých rozmerov obsahoval aj operačný systém Windows CE 2.11. Môžeme vymenovať množstvo ďalších produktov, ktoré prichádzali pod touto značkou na trh. Spoločnosť sa stala výrobcom počítačov, notebookov, serverov, tlačiarní a neustále napredovala vo vývoji tých najnovších technológií. Počas svojho pôsobenia odkúpila niekoľko spoločností a zvýšila tým svoje skóre na trhu. Expandovala do mnohých krajín a dnes patrí medzi uznávané spoločnosti, ktorej logo už pozná skoro každý. To sa mimochodom výrazne nezmenilo a pretrváva bez zmien dodnes.
 
 
 
Tlačiarne, ktoré nájdete v ponuke výrobcu v súčasnosti
 
Komplexné počítačové riešenia, servery, počítače, monitory, klávesnice, myšky, notebooky v triede biznis, multimediálne aj herné, tablety a tlačiarne s atramentovou aj laserovou technológiou. Dnes toho s logom HP nájdete veľa. Nás najviac zaujímajú tlačiarne, ktoré v súčasnosti nájdete v portfóliu výrobcu. Spoločnosť ponúka riešenia, nielen pre domácnosti a domáce kancelárie, ale aj pre veľké firmy. Má svoju produktovú radu veľkoformátových tlačiarní a nezaostáva ani v 3D tlači. Už v roku 2010 predstavil prvú tlačiareň HP s internetovým pripojením. O niekoľko rokov neskôr to bol zase posun k mobilnej tlači cez HP ePrint pomocou cloudu. 

 

Domácnosť a Home Office

Do domácnosti pre bežných používateľov alebo do domácej kancelárie a malej firmy nájdete v ponuke tlačiarne v niekoľkých modelových radách. Séria HP DeskJet zastrešuje kompaktné atramentové tlačiarne a multifunkcie s najdostupnejšou cenou pre každého. Ďalšou modelovou radou v ktorej sa nachádzajú zaujímavé tlačiarne je HP DeskJet in Advantage. Tá obsahuje niekoľko sérií. HP InkTank je zase rada atramentových tlačiarní s tankovým zásobníkom. Pre väčšiu domácnosť, Home Office alebo malú firmu je tu modelová rada HP OfficeJet. Modely z tejto rady sú vhodné pre viacerých užívateľov a tam, kde je využijete mesačný objem tlače do 1 500 strán. Modelová rada HP LaserJet PRO je zastúpená zariadeniami s laserovou technológiou. Ponuka je naozaj bohatá a používateľ si dokáže vybrať podlá vlastných kritérií, čo presne potrebuje. Rôzne funkcie, bohatá konektivita, monochromatická alebo farebná tlač, atramentová alebo laserová technológia tlače, to všetko už dnes obsahujú tlačiarne HP aj pre domáceho užívateľa. Okrem týchto modelov má spoločnosť v ponuke pre domácnosť aj niekoľko modelov tlačiarní Samsung, ktoré prešli akvizíciou divízie tlačiarní Samsung pod HP.

 
 

Podniková tlač 

Tlač vo firme alebo veľkom podniku musí spĺňať kritéria pre tlač s vyššími nárokmi, nielen na veľký objem tlače a niekoľkohodinovú prevádzku, ale aj kvalitu tlače, konektivitu a s tým spojenú bezpečnosť. Spoločnosť Hewlett Packard má pre podnikovú sféru nielen zariadenia, ale aj celú škálu tlačových služieb a riešení (štruktúru) tlače pre podniky. V portfóliovú spoločnosti sa nachádzajú v sekcii pre podnikovú tlač modelové rady HP OfficeJet Pro, HP PageWide, HP LaserJet a nesmieme zabudnúť, ani na podnikové tlačiarne Samsung. 
 
Veľkoformátové tlačiarne
 
Spoločnosť sa zaoberá aj výrobou veľkoformátových tlačiarní. Túto sekciu zastupujú modely HP DesingJet, HP Latex, HP PageWide XL a HP Indigo.
 
3D tlačiarne
 
Veľmi zaujímavým zariadením bolo multifunkčné zariadenie HP TopShot LaserJet Pro M275. Obsahovalo funkcie ako je tlač, kopírovanie, plošné skenovanie, ale aj skenovanie malých 3D objektov. Táto tlačiareň bola v produktovej rade HP prvým zariadením, ktoré malo integrovanú funkciu 3D skenovania. Dnes má Hewlett Packard v ponuke 3D tlačiarne radu 3D HP JetFusion série 500/ 300, 4 200 a 4 210. Vysokú laťku nastavila technológiou HP Multi JetFusion.
 

Smart foto-tlačiarne 

Užívaj. Miluj. Tlač. Takto predstavuje na svojich stránkach HP malú, prenosnú tlačiareň tlačiareň HP Sprocket, ktorá je na trhu v 3 farebných verziách. Ide o malú fotografickú tlačiareň na cesty, ktorá tlači na fotopapier HP Zink.
 
 
Ktoré spoločnosti prešli pod HP
 
Spoločnosť HP počas svojho pôsobenia pohltila niekoľko iných spoločnosti, čo sa je oplatilo. Jednou z významných spoločností, ktoré nadobudla bola Scitex Vision. Pôvodná spoločnosť bola celosvetovým lídrom v oblasti výroby a distribúcie veľkoformátových tlačiarní, ktoré slúžili na tlač rozmerných exteriérových reklamných materiálov. Výrobu počítačovej techniky posilnila zlúčením so spoločnosťou Compaq akvizíciou s ESD, 3Com a odkúpením Palm.Inc. Divízia tlačiarní Samsung prešla pod HP v roku 2017, keď sa Samsung rozhodol ukončiť vývoj a výrobu tlačiarní. Spoločnosť HP zaplatila 1,05 miliardy amerických dolárov a získala nielen modely tlačiarní Samsung, ale aj množstvo patentov odkúpenej spoločnosti, ktoré týmto obchodom prešli do HP. 
 

Stav príjmov a počet zamestnancov

Rok 2018: 
350 000 a viac zamestancov (HP.Inc + Hewlett Packard Enterprise)
58,5 miliardy čistý zisk HP.Inc,
 
Hewlett Packard má v súčasnosti v obehu okolo 1,5 miliárd akcií. Cena akcie sa pohybuje okolo 19,32 USD (máj-2019). Spoločnosť pôsobí v 170 krajinách na celom svete. HP je globálnym lídrom v oblasti osobných systémov a polygrafického priemyslu, pričom kombinovaný celkový adresovateľný trh presahuje 500 miliárd USD.
 

Súčasný charakter spoločnosti

 
Názov spoločnosti: HP Inc. (od roku 2015)
Sídlo spoločnosti: Palo Alto, Kalifornia, Spojené štáty americké (USA)
Vznik spoločnosti: Addison Ave 367, Palo Alto, Kalifornia, USA, 1939 (Sillicon Valley)
Zakladatelia: William Hewlett, Dave Packard
Predstavitelia: Ralph Whitworth, Dion Weisler, Steve Fieler
Formát spoločnosti: akciová spoločnosť s globálnym pôsobením v 170 krajinách 
Počet zamestnancov: 302 000 a viac (HPE) + 50 000 a viac (HP Inc.)
Rozdelenie spoločnosti: Od roku 2015 sa spoločnosť Hewlett Packard rozdelila na dve spoločnosti HP Inc. a Hewlett Packard Enterprise (obidve s vlastnými akciami na trhu).
 
 
Spoločnosť Hewlett Packard a životné prostredie 
 
V roku 1997 začala spoločnosť HP s recyklačným programom pre atramentové náplne do tlačiarní (vrátane naplní pre model ThinkJet). A v roku 1991 zase spustila program pre recykláciu laserových tonerov. Dnes má niekoľko programov, ktorými prispieva k ochrane životného prostredia. Jedným z nich je program Haiti. Po ničivom zemetrasení v roku 2010, ktoré zasiahlo Haiti bol ostrov doslova zaplavený plastovými fľašami z mora. Za pomoci vyzbieraných fliaš na Haiti (ktoré prechádzajú recyklačným programom HP), spoločnosť  využíva recyklovaný materiál pri výrobe nových atramentových kaziet. Recyklovaním zozbieraných fliaš sa od roku 2000 použilo viac než 90 miliónov kilogramov recyklovateľného plastu.
 
V roku 1987 bola garáž Palo Alto, kde William Hewlett a Dave Packard začali svoju činnosť, vyhlásená za historickú pamiatku štátu Kalifornia.