Kancelária a škola

Ako si vybrať tlačiareň podľa objemu tlače

Ak sa rozhodujete pred nákupom novej tlačiarne, ktorú si vybrať, máte predstavu o tom, aký model by splnil vaše požiadavky. Medzi kritéria patrí technológia tlače, režim farebnej alebo monochromatickej tlače, kvalita, rýchlosť, ale aj multifunkčnosť a konektivita. Nezanedbateľné sú rozšírené funkcie a dôležitá je cena zariadenia, ale aj cena náhradných náplní a samotné náklady na prevádzku a tlač. Popri všetkých tých kritériách sa občas zabúda na jeden dôležitý parameter. Tým je výrobcom odporúčaný objem tlače pre bezproblémový chod zariadenia a jeho dlhú životnosť.
 
 
Čo je termín objem tlače (pracovný cyklus)?
 
Je vôbec dôležitý tento údaj a ako si vybrať tlačiareň podľa objemu tlače? Ak ste nenáročný používateľ, ktorý tlačí niekoľko strán mesačne (bežné dokumenty, kópie v domácnosti), tak sa nebudete zaoberať výkonnosťou tlačiarne a odporúčaným objemom tlače. No v prípade, že tlačíte veľký objem tlače, či už viacčlenná domácnosť, menšia kancelária alebo firma, tento údaj môže byť pre vás kľúčový. Najprv si však definujme, čo sa ukrýva pod pojmom objem tlače a kde tento údaj hľadať. Objem tlače alebo pracovný cyklus tlačiarne je v podstate počet vytlačených strán za určitých podmienok. Všeobecne je to formát papiera A4 a 5 % pokrytie tlačou. Výrobca pri špecifikáciách zariadenia udáva aj parameter objem tlače alebo vyťaženosť tlače a to hneď dvomi údajmi. Jeden je odporúčaný mesačný objem tlače (niekedy interpretovaný, ako minimálny) a druhý maximálny odporúčaný objem tlače. Tieto údaje vychádzajú z testov zariadenia výrobcom, pri ako veľkom objeme tlače bude zariadenie bezproblémovo pracovať a udrží si, čo najdlhšiu životnosť súčiastok, ale aj celého zariadenia.
 
 
Priorita -  objem tlače 
 
Odporúčaný mesačný objem tlače - údaj, ktorým vám výrobca deklaruje optimálnu, bezproblémovú tlač a zachovanie vysokej kvality tlače. Napríklad, ak tlačiareň má výrobcom odporúčaný mesačný objem tlače 1 000 strán A4 (pri 5 % pokrytí) môžete pokojne tlačiť 1 000 strán mesačne, bez toho, aby sa to odrazilo na zariadení. Samozrejme, že súčiastky v každom zariadení podliehajú opotrebovaniu, ale takto vám vydržia v dobrej kondícii dlhý čas.
 
Maximálny mesačný objem tlače - tento údaj, zase popisuje maximálny počet strán, ktoré dokáže v mimoriadnych (stresových) prípadoch zariadenia vytlačiť bez toho, aby sa to prejavilo na stave tlačiarne a kvalite tlače. Tento údaj je niečo, čo zariadenie dokáže. Ak potrebujete tlačiť  na zariadení, ktoré má mesačný odporúčaný objem tlače 1 000 strán a maximálny 8 000 – 10 0000 strán každý mesiac najmenej 7 000 – 8 000 strán je lepšie vybrať si zariadenie, ktoré má vyšší mesačný objem tlače. Maximálny objem tlače je lepšie využívať sporadicky, ale nie pravidelne. Tu sa dostávame k tomu, prečo si vybrať tlačiareň, ktorá ma odporúčaný vyšší mesačný objem tlače, ak tlačíme často veľký objem tlače. Tieto tlačiarne sú na veľký objem tlače stavané a majú kvalitné súčiastky, ktoré lepšie odolávajú opotrebovaniu.
 
 
Kde hľadať údaj o odporúčanom objeme tlače 
 
Najlepšie je hľadať priamo na stránke výrobcu, pri danom produkte v špecifikáciách zariadenia. Každý výrobca tlačiarne tento údaj pridáva k parametrom zariadenia. Rovnako, vám tento údaj poskytne aj každý dobrý  predajca tlačiarní.
 
 
Objem tlače vs náplne a papier
 
Výrobcovia svoje zariadenia zostavujú so zreteľom na to, aby všetky dôležité parametre, ako celok prinášali používateľovi najlepší výsledok. Ak by ste si kúpili tlačiareň, ktorá ma veľmi dobre nastavený odporúčaný mesačný objem tlače, napríklad 1 500 strán a náplne by mali vyťaženosť 300 strán určite by vás to nepotešilo. Pri pravidelnej  tlači väčšieho počtu strán, by ste museli často meniť náplne. Preto zariadenia, ktoré sú určené pre veľký objem tlače majú zároveň aj dostatočne veľkú kapacitu kaziet alebo možnosť používania veľkokapacitných náplní. K tomu je často prispôsobený aj vstupný a výstupný zásobník papiera. Aký zmysel by mal pri zariadení určenom na veľký objem tlače malý 50 ks zásobník papiera na vstupe. Museli by ste neustále dopĺňať spotrebný materiál. Preto sú pri tlačiarňach, ktoré majú odporúčaný vyšší objem tlače tieto veci zladené.
 
 
Ak si vyberáte tlačiareň pre väčší objem tlače zvážte niekoľko vecí:
 
- počet strán, ktoré približne za mesiac vytlačíte (mesačný cyklus tlače)
- potrebujete farebnú tlačiareň alebo budete tlačiť čiernobiele dokumenty 
- kapacita náplní a podpora veľkokapacitných náplní (tlačiareň s  tankovým systémom) 
- cena náhradných náplní
- kapacita papiera na vstupe a výstupe
- funkcia automatická obojstranná tlač
 
Ak veľa tlačíte potrebujete nielen zariadenie, ktoré vám zabezpečí bezproblémovú prevádzku a dlhú životnosť pri veľkom objeme tlače, ale aj čo najnižšie náklady na tlač. Pre rýchlu efektívnu tlač zase dostatočne veľký zásobník papiera, výhodou je automatická obojstranná tlač a samozrejme nízka cena náplní a čo najnižšie náklady na tlač jednej strany.
 
 
Tlačiareň pre domácnosť s viac používateľmi alebo malú kanceláriu
 
Monochromatická tlačiareň alebo farebná multifunkcia, ktorá pokryje potreby viacčlennej domácnosti, ako aj malej kancelárie. Prioritou je kvalitná tlač, objem tlače do 500 strán a čo najnižšie náklady na tlač. Ak sa vyžaduje farebná tlač a používatelia využívajú aj kopírovanie a skenovanie je dobré vybrať farebnú multifunkciu s tankovým systémom dopĺňania atramentu a rozšírenou konektivitou. Tankový zásobník ponúka väčšiu kapacitu atramentu na jedno doplnenie. Podpora bezdrôtového pripojenia pomocou Wi-Fi je výhodou pri viacerých používateľoch, ktorí budú tlačiť z rôznych zdrojov a vlastných mobilných zariadení alebo notebookov. Veľmi zaujímavým zariadením je minuloročná novinka spoločnosti Hewlett Packard, model HP Ink (Smart) Tank Wireless 515 All-in-One. Ide o atramentovú farebnú multifunkciu s tankovým zásobníkom pre 4 samostatné atramenty s možnosťou dopĺňania pomocou veľkokapacitných náplní  z fľaštičiek (6 000 strán). Výrobcom odporúčaný mesačný objem tlače je 300 - 800 strán a maximálne odporúčané mesačné vyťaženie je 1 000 strán. Nechýba podpora pre mobilnú tlač a plnohodnotné funkcie tlač, kopírovanie a skenovanie v jednom zariadeni. Ako menšie mínus vidíme absenciu automatickej obojstrannej tlače a malú kapacitu papiera na vstupe (100 hárkov papiera). Pre domácnosť to nie je, až taký problém. Dôležité sú nízke náklady na farebnú tlač a cena náhradných fľaštičiek s atramentom. Náklady za spotrebný materiál si môžete znížiť aj používaním cenovo výhodných alternatívnych náplní, ktoré sú kompatibilné s týmto modelom multifunkcie. Okrem veľmi dobrej kvality a rýchlosti tlače je plusom jednoduché ovládanie a pohodlné dopĺňanie atramentu do nádržiek zásobníka. HP Ink (Smart) Tank Wireless 515 All-in-One je moderným, kompaktným zariadením s dobrým pomerom kvality, ceny a nákladov, pre potreby používateľov s mesačným objemom tlače približne 500 strán.
 
 
Tlačiareň pre kanceláriu, kde sa tlačí veľký objem dokumentov 
 

Priorita je spoľahlivá výkonná tlačiareň s odporúčaným objemom tlače do 2 000 strán mesačne. Tlačí sa väčší objem čiernobielych dokumentov pre administratívu. V takom prípade sa môžete pri výbere zamerať na monochromatické laserové tlačiarne alebo multifunkcie, ktoré vám zaručia nízke náklady na tlač, automatickú obojstrannú tlač, pripojenie do LAN siete alebo Wi-Fi,  dostatočne veľkú kapacitu vstupného zásobníka. Zariadenie by malo mať pevnú konštrukciu a vykazovať stabilitu aj pri náročnej prevádzke. Aby pracovalo spoľahlivo a efektívne, s čo najnižšími nákladmi na tlač a prevádzku. Pri väčšom objeme tlače chceme, čo najmenej dopĺňať spotrebný materiál a výhodou je jednoduchá obsluha, bez zbytočných prestojov. Nám padla do oka monochromatická laserová multifunkcia Canon i-SENSYS 267dw, ktorá je optimalizovaná pre vysokú produktivitu v menších a domácich kanceláriách, kde sa tlačí väčší objem tlače. Okrem rýchlej kvalitnej tlače dostanete zariadenie, ktoré kopíruje, skenuje a obsahuje aj fax. Konektivita je zastúpená v podobe pevného pripojenia USB káblom a pomocou Wi-Fi. Nechýba ani automatická obojstranná tlač. Multifunkcia má vstupný zásobník papiera s kapacitou 250 strán. Používa k tlači čiernu tonerovú kazetu v štandardnej verzii s kapacitou 1 700 strán alebo veľkokapacitnú s kapacitou až 4 100 strán. Aj tento model podporuje používanie cenovo výhodných alternatívnych tonerov. Výrobcom odporúčaný mesačný objem tlače pre túto multifunkciu je 3 000 strán a maximálne vyťaženie je až 30 000 strán tlače. Takže s touto tlačiarňou to môžete pokojne s tlačou rozbehnúť.

 

Tlačiareň s dobrou kapacitou tonera a nízkymi nákladmi na toner
 
Priorita je množstvo tlače za čo najnižšiu cenu. Pri hľadaní tlačiarne, ktorá vám poskytne nízku cenu za 1 stranu tlače sa môžete poobzerať po zariadeniach, ktoré používajú výhodné veľkokapacitné atramentové náplne alebo tonery. O niečo lepšie stoja zariadenia s tankovým systémom dopĺňania atramentu. Cena náplní vo fľaštičkách je nižšia oproti kazetám, no cena zariadenia je zase o niečo vyššia. Môžete sa rozhodnúť pre vyššiu vstupnú investíciu a nižšie náklady na tlač. Ekonomicky dobrým riešením je aj používanie kvalitných, alternatívnych náplní. Nás zaujala novinka HP Neverstop Laser MFP 1 200W, ktorá sa dostala na trh minulý rok. Inovatívna laserová tlačiareň, prvá na trhu, ktorá ponúka tankový systém dopĺňania pre toner. Ide o laserovú monochromatickú multifunkciu, ktorá obsahuje tankový zásobník pre dopĺňacie tonerového prachu priamo z náhradnej tuby. Kapacita integrovaného zásobníka prijme naraz 2 náhradne náplne, čo je kapacita pre 5 000 strán tlače pri 5 % pokrytí. Maximálny objem tlače je 2 500 strán. Pre malú kanceláriu, kde potrebujete kvalitnú tlač o objeme približne 300 strán mesačne s čo najnižšími nákladmi na tlač a bezproblémovú prevádzku, pohodlné rýchle dopĺňanie je tento model ideálnym riešením. Nechýba podpora tlače z mobilných zariadení. Mínusom je vyššia vstupná investícia za zariadenie.
 
 
Poškodí tlačiareň, ak budete tlačiť menej alebo viac, než je odporúčaný mesačný objem tlače? 
 
Mesačný odporúčaný objem tlače je často interpretovaný, ako minimálny počet strán tlače. Nie je to však úplne tak. Je to skôr optimálny objem tlače, ktorý sa odporúča. Výrobca ho skoro vždy uvádza v nejakom rozpätí napr. 300 - 500 strán mesačne. Pri atramentových tlačiarňach môže byť problémom, ak tlačíte veľmi málo alebo s dlhými pauzami zaschnutie trysiek. Ďalším javom, ktorý sa môže prejaviť, ak tlačíte naozaj veľmi málo je exspirácia spotrebného materiáli. Aj atramentové kazety majú stanovený dátum spotreby. Pri toneroch sa toho netreba obávať. Čo sa však týka poškodenia určite tlačiarni nič nehrozí, ak bude tlačiť pod limit odporúčaného objemu tlače. Naopak, ak budete tlačiť oveľa viac, než je odporúčaný maximálny objem tlače, budete musieť napr. meniť skôr optický valec, ktorý má tiež určitú životnosť, stanovenú počtom vytlačených strán. Tlačiareň je zostavená a testovaná pre optimálne a pre maximálne zaťaženie, kedy by si mala zachovať kvalitu tlače, stabilitu prevádzky a dlhú životnosť súčiastok. Časté prekročenie maximálneho objemu tlače môže narušiť bezproblémový chod zariadenia a v končenom dôsledku vyžadovať častejšiu údržbu. Preto je dobré, ak sa pri výbere tlačiarne a multifunkcie pozriete aj na údaj o odporúčanom objeme tlače a viete, aký pracovný cyklus tlače je pre vás najoptimálnejší.
 
Zvyčajne sú tlačiarne s väčším odporúčaným objemom drahšie, ale majú nižšie náklady na tlač. Ak však netlačíte určitý počet strán, nemusí to byť pre vás výhodné a strácate ekonomickú efektivitu vrátenia nákladov vstupnej investície. Preto je dobré vyberať tlačiareň nie len podľa potrieb tlače, ale aj podľa objemu, aby ste zbytočne nepreplácali výkon zariadenia.