Kancelária a škola

Fúzie, obchodné partnerstvá a ocenenia vo svete tlače

V niekoľkých článkoch na blogu „Náplne do tlačiarní“ sme písali o spoločnostiach, ktoré sú výrobcami tlačiarní. V histórii týchto spoločností sa často objavili rôzne fúzie, zlučovanie s inými spoločnosťami, ich odkúpenie a obchodné partnerstvá. 

HP vyrába tlačiarne Samsung už pod svojím logom

Naposledy sme zaznamenali odkúpenia tlačiarenskej divízie Samsung spoločnosťou Hewlett Packard. Po 2 rokoch, ako prešli tlačiarne Samsungu pod HP sú kompletne všetky zariadenia pod značkou HP. Určitý čas mohla spoločnosť HP používať pre tieto modely tlačiarní označenie Samsung. Dnes ich nájdete v re-dizajne s logom HP. Nielen portfólio úspešných zariadení sa dostalo týmto obchodom pod HP. Spoločnosť tým získala aj niektoré technológie, ktoré sa pre tlačiarne vyvinuli v Samsungu. Spoločnosť Samsung v čase predaja uviedla správu pre akcionárov, kde zdôvodnila svoje rozhodnutie, ako krok kedy sa chce v plnej miere zamerať na odvetenia výroby TV a mobilných zariadení.

Xerox zvažuje kúpu výrobcu tlačiarní a osobných počítačov HP

Koncom minulého roku sa pošepkávalo o tom, že práve spoločnosť HP je predmetom záujmu spoločnosti XEROX. Americká spoločnosť ešte začiatkom minulého roka po reformách, ktoré sa začali v roku 2018 odpredala 25 % podiel spoločnosti Fuji Xerox do rúk Fuji Film. Fuji Xerox vznikla v roku 1962, ako partnerstvo Fuji a Rank Xerox. Tento štvrtinový podiel v prospech Fuji Filmu by znamenal aj odchod Xeroxu zo spoločného podniku s japonskou firmou Fuji Film Holdings. Spoločnosť Xerox  sa vtedy vyjadrila, že získaný kapitál použije na upevnenie Xeroxu a k akvizíciám. Stalo sa tak ku koncu roku 2019, keď sa rozšírili správy o tom, že spoločnosť Xerox predloží spoločnosti Hewlett Packard  ponuku na prevzatie výroby tlačiarní a osobných počítačov HP. Trhová hodnota sa pohybovala okolo 27 miliárd amerických dolárov, preto sa predpokladalo, že Xerox ponúkne vyššiu sumu. Zaujímavosťou je, že spoločnosť HP je 3 x väčšia, ako spoločnosť Xerox. Aspoň, čo sa týka trhovej hodnoty týchto spoločností. Do konca roku 2019 k žiadnemu obchodu, ani dohode nedošlo. Vo februári 2020 však spoločnosť HP informovala v tlačovej správe, že spoločnosť Xerox má v úmysle urobiť ponuku na obstaranie všetkých nesplatených akcií, kmeňových akcií HP. Informovala tak svojich akcionárov skôr, než budú reagovať na vyhlásenie Xeroxu s tým, že hľadá to najlepšie riešenie pre akcionárov a nebude konať pod nátlakom. Rovnako aj Xerox na svojom webe v tlačovej správe informoval, že navýšil ponuku pre HP Inc. na 24 USD (amerických dolárov) za akciu. Stanoviská oboch spoločností sú mierne odlišné. Úplne znenie tlačových správ si môžete dohľadať priamo na stránkach HP a Xerox.

Parc (Xerox) uzatvoril dohodu s výrobcom kontaktných šošoviek Alcon 

Spoločnosť Xerox však uzatvorila inú dohodu o spolupráci. PARC- výskumné stredisko Xeroxu uzavrelo úspešne dohodu s firmou Alcon. Obidve spoločnosti už nejaký čas spolupracovali na vývoji inovatívnych technológií, ktoré je možné využívať s produktmi pre starostlivosť o zrak. Práve to je hlavným zameraním spoločnosti Alcon, ktorá je svetovou jednotkou v oblasti výrobkov pre starostlivosť o zrak. Vznikla roku 1945 v texaskom Fort Worth. Zakladateľmi boli Robert Alexander a William Conner. Dnes má spoločnosť komplexné portfólio pre očnú chirurgiu a je jedným z najväčších výrobcov kontaktných očných šošoviek. Dohoda medzi spoločnosťou Parc (Xerox) a Alcon sa týka vývoja inovácii postupov v danej oblasti a licencií pre novo vyvinuté produkty v časovom horizonte nasledujúcich  2 až 4 rokov.

Interaktívne tabule Ricoh dostanú nový softvér spoločnosti Vizetto

Ďalšou spoločnosťou z odvetia tlačiarenských zariadení, ktorá začala rok 2020 dohodou o spolupráci je spoločnosť Ricoh. Ide o partnerstvo s kanadskou spoločnosťou Vizetto, ktorá je tvorcom a naďalej vyvíja softvér Reactiv SUITE. Spoločnosť Ricoh sa okrem výroby tlačiarní zameriava aj na komplexné služby pre digitálne pracoviská. To je cieľom záujmu tejto spolupráce. Práve v rámci tejto dohody budú digitálne tabule (IWB) spoločnosti Ricoh Europe vybavené softvérom Reactiv SUITE spoločnosti Vizetto. Týmto softvérom by sa mala zvýšiť produktivita a efektivita pracovných jednaní a firemných zasadaní. Softvér Reactiv SUITE prináša inovatívny spôsob prezentácie a zdieľania na pracovnej ploche medzi vzdialenými používateľmi. Softvér obsahuje tri hlavné integrované komponenty.

Stage - Výkonný nelineárny nástroj pre tvorbu digitálneho príbehu, ktorý umožňuje tímom sústrediť sa na samotný obsah oznámenia prezentácie, nie na jeho tvorbu.

Scribble - Prelomový nástroj pre brainstorming a osnovu rozvrhnutia príbehu, ktorý používa nekonečné plátno a umožní vám kresliť, zapisovať poznámky, nápady, označovať stránky záložkami a vytvárať dynamický layout.

Huddle - Nástroj novej generácie pre jednotnú spoluprácu umožní každému užívateľovi z ktoréhokoľvek miesta na svete ovládať, editovať a písať do dokumentov, ako by boli v rovnakej miestnosti.

Spoločnosť Ricoh ponúka v súčasnosti interaktívne tabule s uhlopriečkou od 32 - 86 " s 4K rozlíšením, vo verziách s otvoreným alebo uzavretým kontrolérom. Základnou myšlienkou je prepojenie pracovísk. V rôznych sférach tak budú môcť firmy a spoločnosti využívať výhody interaktívnej tabule s týmto softvérom v rámci tímových porád a lepšej prepojiteľnosti a spolupráce.

Ocenenia pre výrobcov tlačiarní

Zlato pre Ricoh

Pre spoločnosť Ricoh začal rok 2020 úspešne. Hneď v januári získala spoločnosť ocenenie od BUYERS LAB. Cenu BLI Winter Pick Award 2020, ktorú udeľuje agentúra Keypoint Intelligence - Buyers Lab si odniesla za svoj model Ricoh IM C300. Ide o farebnú inteligentnú multifunkciu pre tlač formátu A4, pre stredne veľké pracovné skupiny.


Ďalším ocenením pre spoločnosť Ricoh bolo ocenenie EcoVadis, ktoré hodnotí dodávateľov zo 155 krajín približne z 200 podnikateľských sektorov. Zlaté ocenenie GOLD EcoVadis 2020 si Ricoh odniesla za výborné výsledky a hodnotenie v prieskume udržateľného rozvoja. Toto ocenenie získala spoločnosť Ricoh prvý krát v roku 2014 a odvtedy je pravidelne oceňovaná. Ricoh nepretržite pracuje na aktivitách a cieľoch dlhodobého udržateľného rozvoja (SDG).

Canon imageRUNNER ADVANCE DX

Spoločnosť Canon predstavila nový rad multifunkcií, ktoré zvýšia dynamiku workflow. Okrem vysoko kvalitnej tlače, kopírovania a skenovania prinášajú do prostredia firiem a biznisu vysokú efektivitu využívania kancelárskych technológii. Zariadenia Canon tejto rady sa okrem tlačiarne stávajú aj komplexným centrom pre digitálnu transformáciu. Do firiem prinesú novú úroveň práce s tlačou, digitalizáciu, archiváciu, automatizáciu úloh, vysokú bezpečnosť a optimalizáciu toku dokumentov. Zrýchli sa práca nielen s tlačovými úlohami, ale aj prístupom do cloudového prostredia, vďaka flexibilnej integrácii. Za túto inovatívnu radu s integrovaným riešením, pre správu uniFLOW online získala spoločnosť Canon ocenenie BLI, za najlepšiu radu multifunkčných zariadení roku 2020 udelenú Keypoint Intelligence. 

Ocenenia Keypoint Intelligence - Buyers Lab Winter Pick 2020

 

Ďalšími ocenenými tlačiarňami v kategórii zariadení MFP pre rok 2020 sa stali:

 

Epson EcoTank ET-2760 - Osobné farebné atramentové multifunkčné zariadenie typu All-in-One, pre nízkoobjemové prostredie. Výhodou je nízka cena zariadenia a náhradných atramentov. Súčasťou balenia je atrament na 2 roky bežného používania.

Epson EcoTank ET-4760 - Farebná atramentová multifunkcia typ All-in-One SOHO.

Fuji Xerox DocuPrint 4405d - Monochromatická tlačiareň pre malé a stredné podniky s jednoduchým používaním, vysokým výkonom a bezkonkurenčnou spoľahlivosťou.

Séria HP Color LaserJet Enterprise M751 - Farebná tlačiareň pre stredné a veľké pracovné skupiny. Modely HP ponúkajú vysoký výkon a spoľahlivosť. Sú užívateľsky prívetivé s rozšírenými funkciami a majú vysoko kvalitný výstup tlače.

Séria HP Color LaserJet Pro MFP M479 - Farebná multifunkčná tlačiareň pre malé pracovné skupiny.

Séria HP LaserJet Enterprise M507 - Vynikajúca tlačiareň pre stredne veľké pracovné skupiny.

Séria HP LaserJet Pro MFP M428 - Vynikajúca MFP pre malé pracovné skupiny.

Séria Ricoh IM C300 - Vynikajúca farebná multifunkčná tlačiareň pre stredne veľké pracovné skupiny.

Sharp MX-B476W - Vynikajúca MFP pre pracovné stredne veľké pracovné skupiny.

Sharp MX-C304W - Farebná multifunkčná tlačiareň pre malé a stredné podniky.

 

Výrobcovia tlačiarní stále vyvíjajú nové technológie a prinášajú vysoko kvalitné zariadenia hlavne do firemného prostredia. Domáci používateľ sa pri osobných tlačiarňach stretne len so zlomkom najnovších technológii a inovácií. Dôvodom je, že v domácnosti majú používatelia iné požiadavky, nevyužili by potenciál všetkého, čo by im výrobca mohol ponúknuť a v neposlednom rade je tu koncová cena zariadenia a náklady na tlač a prevádzku. Každopádne sa tešíme z každej novej inovácie a technologického pokroku vo výrobe tlačiarní a služieb spojených s tlačovými úlohami.