Kancelária a škola

Čo všetko (ne) potrebujete alebo využijete k tlačiarni

Keď sa bavíme o tlači máme vždy na mysli zariadenie, ktoré je prioritne určené pre tlač alebo pre kopírovanie a skenovanie, prípadne fax. To všetko dokážeme dostať z tlačiarne alebo multifunkčného zariadenia. Ďalšia vec je spotrebný materiál, akým je papier a atramentové náplne alebo laserový toner. Ale je tu ešte jedna vec, alebo skôr príslušenstvo k tlačiarňam. Tam by sme mohli zahrnúť CD a DVD média, SD karty, USB kľúče alebo externé hardisky. Všetky tieto produkty môžeme v závislosti od modelu tlačiarne alebo multifunkcie pripojiť k zariadeniu pre priamu tlač. Ak nerátame Wi-Fi router, ktorý budete potrebovať k bezdrôtovému pripojeniu a NFC, ktoré už je súčasťou smartfónu, tak nám ostáva prídavné príslušenstvo, ktoré môžeme k tlačiarni :

- Pripojiť (vymeniteľné média)

- Vložiť  (média na ktoré tlačiareň vytlačí potlač)

Tlačiarne, ktoré okrem tlače disponujú aj možnosťou potlače, dokážu na rôzne dátové média pridať peknú potlač. Tá môže byť informatívna o tom, aké dáta sa nachádzajú na nosiči, ale aj grafická. Predlohou na potlač média môže byť aj fotografia. Dátové média majú rovnaký štandardný rozmer. Stále ide o disk s priemerom 120 mm a hrúbke zhruba 1,2 mm. Líšia sa technológiou a veľkosťou objemu, ktorý môžete na ne uložiť (napáliť CD/DVD/BD napaľovačkou). Okrem toho sa líšia ešte ďalšími parametrami, ako je rýchlosť akou na dané médium dokážete dáta napáliť. Plocha, ktorú môžete pri potlači využiť sa pohybuje zhruba od 22 - 118 mm.

Veľkosť  dátových médií

CD (650 Mb/74 min  alebo 700 Mb/80 min)
DVD (4,7 GB/8,5 GB dvojvrstvé)
Blu-ray disk (25 GB - 100 GB)

Tieto média použijete iba v prípade, ak vaša tlačiareň obsahuje aj funkciu potlače na média. Dáta, ktoré máte na konkrétnom nosiči, napríklad fotografie priamo v tlačiarni nevytlačíte. Na to už musíte mať pripojený PC alebo notebook s CD/DVD/BD mechanikou, ktorá ich načíta.

Existuje však možnosť priamej tlače z vymeniteľných médií, a to SD kariet, USB kľúčov alebo externého hardisku pripojeného cez USB port pre priamu tlač. Znova musíte mať tlačiareň, ktorá obsahuje slot pre SD karty, alebo rozhranie Picture Bridge, pre pripojenie digitálneho fotoaparátu a priamutlač zo zariadenia.

SD karta

Pamäťové médium s rôznym označením je v podstate malý plastový produkt, ktorý môže ponúkať úložisko vaše dáta v rôznej kapacite. Dnes už si určite nevyberiete SD kartu s veľkosťou 128, 256 alebo 512 Mb. Reálnejšie sú hodnoty pamäti od 4 GB. Ale ak nemáte veľa dát, ktoré potrebujete vytlačiť postačí vám aj SD karta o veľkosti 1 - 2 GB. Dostupná cena SD kariet, vám však určite dovolí si vybrať aj kartu s 8 GB  a viac. Pre náročných sú na trhu dokonca aj SD karty s kapacitou 256 GB.  Slot na SD kartu v tlačiarni slúži v podstate, ako čítačka kariet a nemala by vás obmedzovať maximálnou kapacitou, ako je to pri niektorých fotoaparátoch.  SD karty dokážu svoj obsah chrániť proti nežiaducemu prepisu mechanickým lockom. Ten je súčasťou každej SD karty.

USB kľuč

Najobľúbenejšie pamäťové médium je už niekoľko rokov USB kľúč. Samozrejme, že aj toto malé prenosné zariadenie prešlo určitým vývojom. Nárast vývoja technológie a masová prístupnosť  zároveň znížili cenu USB kľúčov na trhu. USB kľuč sa pripája pomocou rozhrania USB. To od svojej prvej verzie  prešlo vývojom a prenosová rýchlosť sa zrýchlila. Dnes je aktuálna verzia pre bežného užívateľa USB 3.1 alebo verzia USB-C. Ide o rýchle rozhranie prenosu z USB kľúča. Znamená to rýchlejšie načítavanie aj prenos dát z USB. Každopádne, ak vlastníte tlačiareň alebo multifunkciu, ktorá podporuje pripojenie pomocou USB kľúča pre priamu tlač alebo skenovanie na USB kľuč vyberte si kvalitný model s dostatočnou kapacitou. Dnes už je cena týchto prenosných zariadení priaznivá a nezaťaží vašu peňaženku. Veľkým plusom je prenosnosť dát medzi rôznymi zariadeniami. USB kľuč môžete pripojiť k PC, notebooku, TV, DVD alebo Blu-ray prehrávaču, hernej konzole a zobraziť tak vaše dáta alebo pripojením k tlačiarni, hneď vytlačiť, čo potrebujete. Ak vaša multifunkcia podporuje skenovanie priamo na USB kľúč, máte o jednu možnosť navyše. Na trhu nájdete veľký výber USB kľúčov a to nielen podľa parametrov, akými sú rýchlosť zápisu a kapacita, ale aj dizajn a použité materiály. Od klasických až po dizajnové, ktoré môžete nosiť ako šperk  alebo odolné USB kľúče. Tie vydržia aj drsnejšie zaobchádzanie a sú vodeodolné. Vaše dáta sú tak v maximálnom bezpečí. Ak by ste hľadali výnimočný USB kľúč, ktorý v sebe ukrýva okrem flash pamäte aj  Wi-Fi modul, aj taký model už je realitou. Pre maximálne zabezpečenie citlivých dát na USB kľúči, zase existujú modely so šifrovaním a PIN kódom.

Externý HDD

Keďže ide o vymeniteľné zariadenia, ktoré sa pripája pomocou USB portu, niektoré tlačiarne dokážu tlačiť fotografie a dokumenty aj z takého zariadenia pripojeného k tlačiarni. Túto možnosť si treba overiť podľa modelu tlačiarne. Väčšinou musí byť externý hardisk formátovaný systémom FAT32 a obmedzený môže byť aj maximálnou veľkosťou súboru. 

Čo teda (ne) potrebujete k tlačiarni?

Tlačiareň alebo multifunkčná tlačiareň je síce samostatné zariadenie, ktoré dokáže pracovať aj bez pripojeného PC alebo notebooku, pomocou tlačových úloh zadávaných z mobilných zariadení, ak disponuje tlačiareň bezdrôtovým pripojením Wi-Fi alebo technológiou NFC. Rovnako vie tlačiť dokumenty alebo fotografie aj z pripojených vymeniteľných médií ovládaných priamo na tlačiarni alebo použitím pamäťovej karty, prípadne fotoaparátu cez rozhranie Picture Bridge. To sú tie fyzické možnosti, čo môžete pripojiť k zariadeniu a výhodou je aj prenos súborov zo zariadenia na zariadenie. To sa týka SD kariet aj USB kľúčov. Ďalšou možnosťou sú cloudové služby a riešiť tlač pripojením na internet. Táto možnosť je síce najkomfortnejšia, ale ak vám vypadne internet alebo vaše pripojenie je pomalé verte, že oceníte „dobrý prenosný hardvér“.