Kancelária a škola

Náhradné náplne do tlačiarní vs tankový zásobník tlačiarní

Ako dostať farbu do tlačiarní

Rozdiel medzi atramentovou a laserovou tlačiarňou, nie je iba v technológii, akou tlačia, ale aj v systéme doplňovania atramentu alebo tonerového prachu. Zatiaľ, čo atramentové zariadenia používajú pre tlač kazety s tekutinou, atramentom, tak laserové a LED zariadenia potrebujú pre tlač tonerový prášok. Atrament sa dodáva do tlačiarní v cartridgoch, kazetách naplnených atramentom alebo priamo do integrovaného zásobníka z fľaštičky. Druhý spôsob je možný, len v prípade, ak má tlačiareň tankový zásobník s nádržkou, a k tomu prispôsobený systém. Takýchto atramentových tlačiarní je menej, než tých, ktoré používajú klasické kazetové náplne. Pri laserových tlačiarňach je situácia iná. Prvým výrobcom zariadenia s integrovaným zásobníkom pre tonerový prach je spoločnosť HP, so svojimi novými modelmi monochromatických tlačiarní, série Neverstop Laser. Nás zaujímalo, aké sú výhody a nevýhody bezkazetových tlačiarní, ich vyťaženosť na jedno doplnenie a koľko sa dá takto ušetriť na nákladoch.
 
Skôr, než začneme s kladmi a zápormi, pre dva odlišné systémy dopĺňania farby do tlačiarní, musíme si povedať základnú vec. Každá tlačiareň má svoj vlastný systém tlače a rovnako aj systém dopĺňania farby, či už ide o atrament alebo toner. Napriek tomu, že sa plnenie do zásobníka môže zdať ideálne a ekonomicky výhodnejšie, je potrebné vziať do úvahy aj cenu samotného zariadenia a niekoľko iných faktorov. Prvým je technológia tlače. Preto zhodnotíme najprv atramentové tlačiarne  a potom laserové tlačiarne.
 

Náplne do atramentových tlačiarní

 
Zariadenia (tlačiarne, multifunkcie), ktoré tlačia atramentom používajú, ako náplne pre tlač atrament. Ten sa dávkuje do zariadenia kazetami (cartridgmi) alebo priamo do integrovaného zásobníka. Dlho sa používal system s vymeniteľnými kazetami. Pre čiernobielu tlač a monochromatické zariadenie to bola jedna kazeta s čiernym atramentom. Pri farebných tlačiarňach sa využívala jedna kazeta s čiernym atramentom a jedna farebná, takzvaná tricolor, ktorá spájala tri základne farby CMYK systému. Druhou alternatívou bol systém oddelených, atramentových kaziet. Jedna kazeta s čiernym atramentom a pre každú farbu samostatná kazeta. Toto je najviac rozšírený system CMYK s používaním 4 samostatných atramentových kaziet (čierna, azúrová, purpurová, žltá). Fotografické tlačiarne využívajú okrem základných farieb ešte niekoľko doplnkových farieb alebo špeciálnu fotografickú čiernu. Od modelu zariadenia sa môže líšiť počet samostatných kaziet od 4 až po 12 atramentových náplní a to dokonca aj s veľmi špecifickou bielou farbou, ktorá je určená len pre niektoré modely. Cartridge je plastová nádobka naplnená atramentom a v niektorých prípadoch ju môžete znovu naplniť, špeciálnou plniacou sadou alebo odovzdať k repasovaniu alebo recyklácii. Cena originálnych atramentových náplní je často terčom kritiky používateľov. Preto siahajú po alternatívnych, kompatibilných náplniach od iných výrobcov. Kvalita alternatívnych náplní sa za posledné roky výrazne zlepšila. Dnes už ju môžeme pokojne porovnávať s originálnymi náplňami. Oproti atramentovým kazetám stoja tankové zásobníky. Tlačiarne, ktoré majú integrovanú jednu alebo viac nádržiek pre atrament.
 
 
Plusy atramentových tlačiarní  s vymeniteľnými kazetami
 
- nižšia cena zariadenia (závisí od modelovej rady)
- cena alternatívnej atramentovej náplne od iného výrobcu 
- zaužívaný systém
 
Mínusy
 
- cena originálnych náplní
- problémy s inštaláciou (pre niektorých užívateľov)
 
Plusy atramentových tlačiarní s tankovým zásobníkom
 
- jednoduché dopĺňanie atramentu
- cena náhradných atramentov  vo fľaštičkách 
- viacnásobné dopĺňanie do zásobníka (kapacita)
- možnosť doplnenia atramentom alternatívnych výrobcov 
- šetrnejšie k životnému prostrediu 
 
Mínusy 
 
- len pre vybrané modely tlačiarni a multifunkcií 
 
 
 

Náplne do laserových tlačiarní 

 
Laserové a LED tlačiarne používajú k tlači náplne s tonerovým prachom. Toner je čierny alebo farebný jemný prášok, pozostávajúci z mikročastíc. Pre použitie v tlačiarni je uložený v tonerovej kazete, ktorá sa skladá z niekoľkých častí. Tonerová kazeta môže byť samotná jednotka alebo kombinovaná spolu s integrovaným optickým valcom. Podľa typu zriadenia, či ide o  monochromatickú alebo farebnú tlačiareň, obsahuje zariadenie 1 čiernu tonerovú kazetu alebo 4 samostatné farebné kazety (čierna, azúrová, purpurová a žltá). Donedávna bolo možné dostať toner do tlačiarne, len pomocou tonerovej kazety a to originálnej alebo o niečo cenovo dostupnejšej, alternatívnej verzii tonerov. Všetko sa zmenilo pred niekoľkými týždňami, keď spoločnosť Hewlett Packard uviedla na trh dva nové modely laserových tlačiarní, s integrovaným tankovým zásobníkom pre tonerový prach. Po vzore atramentových tlačiarní aj do laserového zariadenia, tak môže užívateľ jednoducho doplniť toner do nádržky. Odpadá tým výmena tonerovej kazety. V niektorých modeloch tlačiarne to bola celkom náročná operácia.Celý systém nového dopĺňania je založený na integrovanej nádržke v tlačiarni, ku ktorej je bezproblémový prístup po otvorení krytky. Náhradná tonerová naplň sa dodáva v plastovom valci (tube) s jednoduchým piestom,  podobným injekčnej striekačke. Z toho sa pretlačí toner do nádržky v tlačiarni.Celá operácia je jednoduchá a nehrozí rozsypanie, ani znečistenie tonerovým prachom. Náhradná nádržka (tuba) má integrovaný chip pomocou ktorého komunikuje s tlačiarňou. Tlačiareň tak zisti stav objemu náhradnej náplne a indikuje aj svoj vlastný stav hladiny tonerového prachu. Na jedno naplnenie nádržky v zásobníku zariadenia môžete nadávkovať 2 násobná kapacitu plniacej tuby. Nevýhodou oproti atramentovým tlačiarňam a multifunkciam s tankovým zásobníkom je, že laserových  tlačiarní s týmto systémom dopĺňania je zatiaľ málo. Vlastne okrem výrobcu HP sme nenašli žiadne iné tlačiarne. Druhá nevýhoda spočíva v tom, že sú to zatiaľ iba monochromatické modely pre čiernobielu tlač. Situácia sa však už čoskoro môže zmeniť.
 
Dopĺňanie prázdnych tonerových kaziet, ako aj atramentových kaziet je možné aj pomocou plniacej Refill sady. Tento spôsob sa už dnes skoro vôbec nevyužíva, pre náročnosť celej operácie a nízkej cene alternatívnych kompatibilných náplní do tlačiarní. 
 
 
Plusy laserových tlačiarní s vymeniteľnými tonermi
 
- zaužívaný, overený systém
- možnosť používania veľkokapacitných tonerov (závisí od modelu)
- podpora alternatívnych tonerov (závisí od modelu)
- cena tlačiarní s klasickými vymeniteľnými tonerovými kazetami
 
Mínusy
 
- cena originálnych tonerových kaziet
- náročnejšia výmena pri niektorých modeloch
 
Plusy laserových tlačiarní s tankovým zásobníkom
 
- jednoduché, komfortné dopĺňanie 
- rýchlosť dopĺňania (cca 15 sek.)
- nízka cena náplní pre tankový systém 
- kapacita zásobníka toneru
- šetrnejšie k životnému prostrediu
 
Mínusy
 
- malá ponuka tlačiarní s tankovým zásobníkom
- zatiaľ iba monochromatické tlačiarne
- vyššia cena tlačiarní s tankovým zásobníkom
 
                  
 

Maximálna vyťaženosť náplní

 
Štandardné atramentové kazety majú v porovnaní s kapacitou nádržky tankového zásobníka menšiu vyťaženosť. Vytlačia menší počet strán na jednu výmenu. O niečo lepšie si stoja veľkokapictné XXL kazety. Porovnávať odlišné modely tlačiarní preto nemá význam. V podstate by sme mohli povedať, že ak hľadáte tlačiareň, ktorá vám vytlačí na jednu výmenu, čo najviac strán, určite si vyberte model s tankovým zásobníkom alebo aspoň zariadenie so samostatnými kazetami s podporou používania veľkokapacitných kaziet.
 
Pri laserových zariadeniach je situácia podobná. Modely, ktoré podporujú používanie veľkokapacitných tonerových kaziet sa vyrovnajú kapacite tlačiarní s tankovým zásobníkom. Pretože ide zatiaľ o dva HP modely, môžeme si porovnať monochromatickú tlačiareň novej rady Neverstop, model HP Neverstop Laser 1000w a minuloročný hit laserovú tlačiareň HP LaserJet Pro MFP M28w.
 
Výhody HP Neverstop Laser 1000w 
  
- kapacita zásobníka (vyťaženosť)
- kapacita plniacej sady 
- cena plniacej sady 
                          
Výhody HP LaserJet Pro MFP M28w
 
- kapacita tonerovej kazety (vyťaženosť)
- cena tonerovej kazety 
- cena alternatívnej tonerovej kazety 
- cena tlačiarne
 

Náklady na tlač jednej strany 

 
Pre veľkoobjemovú tlač sú dôležité aj náklady výtlačku. Čim nižšie sú náklady, tým je ekonomická efektívnosť vyššia. Jedným z najdôležitejších faktorov je cena za 1 stranu tlače. Tá je najviac ovplyvnená cenou používaných náplní. Prehlaď o tom, koľko nás bude približne stáť výtlačok,  vyrátame cenou za náplň a počtom strán, ktoré dokážeme týmto objemom náplne vytlačiť. Samozrejme, že cena papiera, energia, sú ďalšie náklady, ale pre približnú predstavu nám stačia dve základne informácie.
 
Tlačiareň s tankovým zásobníkom HP Neverstop Laser 1000w má kapacitu nádržky 5 000 strán. Cena spotrebného materiálu (plniacej súpravy s kapacitou 2 500 strán štandardne) je približne 10 €. Jedna strana A4 s 5 % pokrytím vychádza na 0,004 €.
 
Tonerová kazeta pre model HP LaserJet Pro MFP M28w stojí približne 45 € a vyťaženosť kazety je 1 000 strán. Za jeden výtlačok zaplatíte asi 0,045 €. Jednoznačne sú náklady tlače oveľa nižšie s modelom tlačiarne s tankovým zásobníkom. To je porovnanie originálnych náplní. Pri alternatívnych náplniach sú rozdiely oveľa menšie.
 
Cena alternatívnej tonerovej kazety je približne 30 € a vyťaženosť 1 000 strán. Tlač jednej strany vás bude stáť 0,03 €. Pri laserovej tlačiarni s tankovým zásobníkom je cena za  jeden výtlačok pri 5 % pokrytí najnižšia.
 
Cena tlačiarní je však odlišná. Zatiaľ čo pri tlačiarni s tonerovou kazetou je prvotná investícia oveľa nižšia, tlačiareň s tankovým zásobníkom vás bude stáť niekoľkonásobne viac.    
 
 
Záver 
 
Zariadenia s tankovými zásobníkom majú svoje výhody. Tými najväčšími je pohodlné a rýchle dopĺňanie a cena spotrebného materiálu. Pri originálnych náplniach majú náskok. Alternatívne, kompatibilné náplne tento náskok znižujú svojou cenou. Napriek tomu komfort dopĺňania a čas na jeho vykonanie je bezkonkurenčný benefit. Užívateľ sa s rozširujúcou ponukou tankových zariadení bude musieť rozhodnúť, či investuje jednorazovo viac do zariadenia a potom menej do spotrebného materiálu alebo si kúpi lacnejšie zariadenie a priplatí si nasledovne za drahší spotrebný materiál. Ponuka laserových zariadení je zatiaľ malá. Časom, keď sa objaví viac laserových tlačiarni s tankovým zásobníkom môže ísť cena nižšie.
 
Pri atramentových tlačiarňach, ktoré sú na trhu dlhšie a ponuka modelov s tankovými zásobníkmi je väčšia, rozdiel v nákladoch, nie je až taký markantný. Cena za náhradné náplne vo fľaštičkách a cena alternatívnych, plne-kompatibilných atramentových kaziet je približne rovnaká.
Najviac môže výrobcov tlačiarní k výrobe zariadení s integrovanými zásobníkmi ovplyvniť to, že bezkazetový systém je šetrnejší k životnému prostrediu. Na druhej strane náhradné atramentové cartridge a tonerové kazety, sú spotrebným materiálom, z ktorého majú výrobcovia najväčšie zisky.