Kancelária a škola

Ako vybrať popisovač?

Popisovače sa stali v poslednej dobe praktickým pomocníkom pre kanceláriu alebo domácnosť. Pomôžu aj v školách alebo firmách pri kreatívnych činnostiach, kedy je potrebné niečo podčiarknuť, zvýrazniť alebo priamo napísať. Na trhu existuje množstvo rôznych typov popisovačov. Výber závisí od toho na čo a na ký materiál nimi budete písať.

 

Popisovače na papier – flipcharty

Flipchart sú asi najpoužívanejšími popisovačmi na papier. Majú vysokú odolnosť proti zaschnutiu atramentu a vydržia otvorené až 7 dní. Atrament je bez zápachu a neprepije sa papierom. Používajú sa ako rýchla pomôcka pri výklade alebo pri papierových prezentáciách na rýchle poznámky a označenie. Využitie nájdu aj na označenie na papierové zakladače a kartóny.

 

Popisovače na tabule - stierateľné

V triedach sú v účastnosti zväčša biele tabule (whiteboardy) na ktoré sa píše farebnými fixkami. Sú to farebné stierateľné popisovače, ktoré sa predávajú ako kusovky alebo aj ako sady. Sada obsahuje štyri základné farby (modrá, červená, čierna a zelená) a stieraniu hubku. Tieto popisovače sú ľahko stierateľné aj suchou hubkou. Môžete ich používať na bielu tabuľu, porcelán, sklo, kov alebo PVC materiál.

 

Špeciálne popisovače

Tento typ popisovačov je vhodný na atypické povrchy do náročnejšieho prostredia. Môžete nimi robiť popis na pórovitom povrchu, ale aj na mastný, zaprášený, hrdzavý povrch alebo v zamrazenom povrchu. Všade, kde potrebujete odolnejší špeciálny popisovač. Do tejto kategórie špeciálnych popisovačov patria popisovače voskové, kriedové, ultrafialové, röntgenové, olejové a iné druhy vhodné pre netypické povrchy.

 

Popisovače na fólie a CD

Ak potrebujete urobiť popis na CD, DVD, BD disk alebo fóliu, sklo prípadne umelú hmotu sú na to určené špeciálne popisovače na alkoholovej báze. Môžu byť s ergonomickým držaním a rôznou šírkou stopy po jednom kuse alebo sada štyroch základných farieb.

 

 

Popisovače lakové

Ďalším druhom popisovačov sú lakové popisovače s výborným krytím a výraznou nepriehľadnou stopou  plnené pigmentovým atramentom. Popisovač je potrebné pred použitím pretrepať, aby sa zložky z dna (pigmenty) spojili so zvyšnou tekutinou (rozpúšťadlom). Farba síce pomalšie zasychá, ale je odolná proti vode. Lakové atramenty na báze pigmentu vynikajú jasnejšími, sýtejšími farbami a ich použitie je veľmi široké. Sú odolné proti oteru, vonkajším vplyvom počasia, vysokým teplotám, alebo mrazu. Používajú sa v kanceláriách alebo v priemyselnej výrobe, obchode, laboratóriách atď.. Používať ich môžete aj na dekoráciu rozličných predmetov dennej spotreby.

 

 

Popisovače permanentné - odolné

Ak potrebujete písať na rôzne povrchy, ako napríklad gumu, kožu, plasty, kovy, porcelán, či sklo sú na to vhodné permanentné popisovače. Sú to popisovače na alkoholovej báze určené práve na tieto účely. Ich použitím sa označenie, popis stane nezmazateľným. Stačí, ak si vyberiete požadovanú šírku hrotu farbu. Tieto popisovače sú dostupné v širokej škále farieb.

 

 

Popisovače na sklo

Ide o tekuté kriedy na vodnej báze s ľahkou stierateľnosťou handričkou alebo hubkou.

 

Toto sú najbežnejšie typy popisovačov. Môžeme spomenúť ešte štandardné popisovače na báze vody, bez zápachu, ktoré sa dajú ľahko umyť alebo aj vyprať z textílie ne rozdiel od popisovačov na alkoholovej báze.