Kancelária

Ako ušetriť náklady na tlač

Tlačíme a šetríme

Už nemusíte stáť v rade niekde v Copy centre, ak si potrebuje skopírovať alebo vytlačiť dokumenty, či fotografiu. Netvrdím, že táto služba niekoho zruinovala, ale s dostupnými cenami tlačiarní čoraz viac ľudí uvažuje o vlastnom zariadení do domácnosti. Ale ako tlačiť, aby vás tlač nezruinovala? Dá sa to vôbec? Ak chcete ušetriť náklady na tlač alebo tlačiť veľa za málo peňazí, riešenie existuje.

 

Základná investícia nebolí

Nákup klasickej tlačiarne alebo multifunkčného zariadenia je investíciou, ktorá je dostupná v dnešnej dobe už skoro pre každého. Na trhu nájdete v ponuke tlačiarne už od 40 € a multifunkčné zariadenia s kopírkou, skenerom a niekedy aj faxom skoro v rovnakej cene. Ak to zhrnieme, tak základná investícia pri nákupe týchto zariadení, nie je až taká neúnosná. 

Je tu ale, jedno malé ale...

A tým je cena tlačiarne verzus cena náplní. A práve to stojí pri nákupe dobre zvážiť. Či už ide o atramentové náplne alebo laserové tonery, práve tento fakt ovplyvní celkové náklady na tlač v domácnosti. Ako teda kúpiť kvalitnú tlačiareň a tlačiť hospodárne?

Originálna náplň zaťaží peňaženku najviac

Originálne atramentové náplne a laserové tonery odporúčajú všetci výrobcovia. Ich najväčším argumentom je kvalita tlače a ochrana tlačiarne, jej životnosť a správny chod. Treba uznať, že výrobca samozrejme vie, aké náplne sú najvhodnejšie. Ale, zase tu máme ale...

Ak tlačíte veľa dokumentov do školy, veľa fotografií z rodinných výletov, tak viete koľko papiera a farby, prípadne toneru spotrebujete. Cena originálnych náplní nie je priveľmi priateľská a vo vrecku študenta o to viac. Náklady na tlač sú najviac viditeľné pri nákupe relatívne lacnej tlačiarne, kedy sa cena náplní vyšplhá k cene za tlačiareň. Dalo by sa povedať, že niekedy by sa vyplatila rovno nová tlačiareň spolu so štartovacími náplňami. Pri nákupe sú však v tlačiarni tieto (štartovacie) náplne s menším % obsahom.

Tlačenie dokumentov za pár drobných

Keď sa už náklady na tlač vo vašej domácnosti enormne zvyšujú, skúste alternatívne riešenie. Ak sa obávate, že si nejakým spôsobom poškodíte tlačiareň poraďte sa priamo s predajcom. Ten vám pomôže s výberom vhodných alternatívnych náplní presne pre váš model tlačiarne alebo multifunkcie. Vysvetlí vám, akých úspor môžete dosiahnuť. Informujte sa tiež o kvalite a skúsenostiach, ako aj spätnej odozve od iných zákazníkov s typom náplní alebo toneru o ktoré máte záujem.

Nákup alternatívnych náplní alebo toneru, využívanie obojstrannej tlače a správne zvolený tlačový manažment (tlač viacerých strán na jeden hárok papiera) vám môže náklady na tlač veľmi príjemne znížiť. K tomu správne zvolte veľkokapcitné XL náplne a ste na najlepšej ceste. A o to predsa ide, aby ste svoju tlačiareň v domácnosti používali bez obmedzení. 

Osobne pre model HP LaserJet Pro 200 Color M276nw nakupujem značkový TonerDepot Premium a ušetrím zhruba 70 % nákladov za nákup farebných tonerových kaziet. Ak si zvolím alternatívne tonerové kazety úspora  sa vyšplhá až na 80 %. Môj výber však vyhral značkový toner pre tlačiareň s garanciou vysokej kvality a výdatnosti 100 % zhodnej s originálnymi tonermi. Takto dokážem tlačiť s akceptovateľnými nákladmi na tlač. Netvrdím, že teraz vďaka cenovo dostupným náplniam tlačím bezhlavo. Stále uvažujem, čo naozaj potrebujem vytlačiť a čo stačí mať v elektronickej podobe. Rovnako nepodceňujem rozloženie tlače na papier a podľa potreby, ak viem ušetriť miesto, zvolím tlač viacerých strán na jednu. Nerobím to však preto, že chcem znížiť náklady ešte viac. S alternatívnymi náplňami je to už naozaj skvelá cena za výtlačok. Robím to preto, že mám vzťah k životnému prostrediu a aj takým spôsobom šetrením papiera sa dá k tomu prispieť.

Tip pre vás

V E-shope vás prekvapíme nielen mimoriadnymi cenami, ale aj ústretovou komunikáciou. Dozviete sa fakty o kvalite ponúkaných náplní a spolu s nákupom dostávate aj garanciu na to, že budete spokojní a zariadenie sa vám v žiadnom prípade nepoškodí.