Kancelária a škola

Výhody Wi-Fi pripojenia tlačiarne

Veľký rozmach Wi-Fi spôsobil, že zariadenia medzi sebou čoraz viac komunikujú bezdrôtovo. Wi-Fi je skratka Wireless Fidelity - bezdrôtová sieť , ktorá je akousi predlženou rukou káblového Ethernetu v bezlicenčnom pásme 2,4 - 5 GHz. Wi-Fi štandardy 802.11b a 802.11g nahrádzajú novšie 802.11ac a 802.11n. Okrem notebookov, audio video techniky, mobilných telefónov, zariadení pre stream hudby a videa, ako aj rôznych zariadení pre domácnosť vo veľkej miere využívajú Wi-Fi sieť aj tlačiarne a multifunkčné zariadenia pre tlač. Výrobcovia tlačiarní pridávajú Wi-Fi modul aj do základných cenovo dostupných zariadení . Preto si dnes môžete za rozumnú cenu kúpiť tlačiareň, ktorá má funkciu pripojenia pomocou Wi-Fi s možnosťou rýchleho WPS. Stále rozširujúcou alternatívou na Wi-Fi je aj NFC, rýchle spárovania mobilného zariadenia k tlačiarni a pohodlná tlač. Aké sú teda výhody pripojenia tlačiarne pomocou Wi-Fi a do akej miery je vaša tlač s takýmto pripojením v bezpečí?

Výhody

Jednoduchá inštalácia

Ak sa rozhodujete  medzi tlačiarňou s možnosťou zapojenia do siete pomocou Ethernetu a Wi-Fi pripojením, pre domáce používanie vám určite uľahčí prácu jednoduchá  inštalácia pre Wi-Fi. Každý výrobca sa snaží tento užívateľský  krok čo najviac zjednodušiť. Pri inštalácii za pomoci pomocného softvéru si môžete zvoliť možnosť pripojenia USB káblom alebo bezdrôtovo cez Wi-Fi. Ďalším krokom je pripojenie k vašej Wi-Fi sieti. Predpoklad, že máte zabezpečenú sieť heslom, si bude vyžadovať údaje, ako sú názov siete a heslo. Ak váš smerovač a tlačiareň obsahujú WPS pripojenie vám to uľahčí. 

Rýchle tlačové úlohy

Stačí vhodná aplikácia vo vašom mobile a čas na tlač si skrátite na jeden dotyk na vašom mobilnom zariadení.
Ovládanie z akéhokoľvek mobilného zariadenia
Možnosti tlače z akéhokoľvek mobilného zariadenia, tabletu alebo notebooku, dokonca aj z čítačky ebookov je primárnou výhodou, ktorú pre bezdrôtovú tlač oceníte. V domácnosti, ale aj v pracovnej skupine takýto rýchly prístup k tlačiarni využijete a veľmi rýchlo si naň zvyknete.

Mobilita

V rámci dosahu pokrytia signálom môžete tlačové úlohy zadávať aj keď nestojíte bezprostredne pri tlačiarni. Môžete pracovať pri notebooku a zároveň dať príkaz k tlači z notebooku. Kým dokončíte ďalšie úlohy, vaše výtlačky už budú čakať vo výstupnom zásobníku tlačiarne. Odpadá vám kábel, ktorý hlavne v malom priestore pôsobí rušivo a zavadzia.

Nevýhody 

Zraniteľnosť bezdrôtovej siete

Ako to chodí so všetkým, každá vec má svoje výhody aj nevýhody. Nie je to inak ani pri tlači pomocou Wi-Fi pripojenia. Nie je to priamo nevýhoda, skôr slabá stránka s bezpečnosťou, ak si správne nenastavíte parametre bezpečnej tlače. Prvým krokom je dobre zabezpečená bezdrôtová sieť. Zabezpečenie pomocou šifrovacieho protokolu WPA2 je dnes už nutnosťou. Ak používate starší router a takúto možnosť vám neponúka, určite má možnosť aspoň protokolu WPA. Najstarším protokolom je WEP, ktorý je v dnešnej dobe prakticky nevyhovujúci a ľahko prelomiteľný. Ak budete vyžívate tlačiareň vo firme s prístupom viacerých pracovníkov môžete zvážiť s ohľadom na bezpečnosť firemných dokumentov model tlačiarne, ktorý má vlastné bezpečnostné prvky, ako je prístupový PIN kód k ovládaniu tlačiarne. 

Odporúčané modely s Wi-Fi 

Dnes už nie je problém nájsť na trhu tlačiareň alebo multifunkčné zariadenie s možnosťou Wi-Fi pripojenia. Cenovo modely s Wi-fi začínajú už od 50 € a to atramentové aj laserové. Vybrali sme pre vás niekoľko tipov v rôzných cenových hladinách.

Brother DCP-9020CDW

Vysoká kvalita a nekompromisný výkon

Tento model multifunkčnej tlačiarne patrí k výkonným zariadeniam, ktoré oceníte v každej pracovnej skupine. Ponúka vysokú kvalitu tlače s rozlíšením 2 400 x 600 Dpi, s rýchlosťou 18 strán za minútu pre čiernobielu, farebnú tlač a obojstrannú tlač.  Veľký zásobník na 250 listov papiera bohato postačí  na veľký objem tlače bez potreby dokladania. Mesačná záťaž 20 000 strán A4 určite postačí aj vo väčšej pracovnej skupine. Ohľadom konektivity pripojenie USB káblom a Ethernetom dopĺňa pohodlné pripojenie pomocou Wi-Fi. Pre tlač využíva tento model originálny čierny a farebné laserové tonery s označením Toner Brother TN 241 (C/M/Y/BK). Pre tento model sú aj alternatívne možnosti v podobe značkových tonerov TonerDepot, ktoré sa rovnajú kvalitou a kapacitou originálnym a plne kompatibilné alternatívne tonery za zlomkovú cenu originálnych. Tie prešli prísnymi testami kvality.

HP Color LaserJet Pro M252dw

Výborný pomer výkonu, kvality tlače a ceny

Farebná laserová tlačiareň s možnosťou služieb HP ePrint, Apple AirPrint, WiFi Direct printing, certifikované alianciou Mopria a použitím mobilných aplikácii podporujúcimi tlač z tohto modelu, tlačí rýchlosťou 18 strán za minútu s rozlíšením tlače 600 x 600 Dpi. Ovládanie je užívateľky prívetivé pomocou niekoľkých tlačidiel a prehľadného LCD displeja. Okrem pripojenia USB káblom, Ethernetom a samozrejme Wi-Fi, obsahuje aj možnosť rýchlej tlače pomocou NFC. Nechýba ani obojstranná tlač. Do tejto tlačiarne idú čierny a farebné originálne laserové tonery s označením Toner HP CF400A/HP CF401A/HP CF402A/HP CF403A s kapacitou 1 500 strán pre čierny toner a 1 400 strán pre farebné tonery. Použiť môžete aj veľkokapacitné originálne tonery pre tlač až 2 800 strán s označením HP CF400X. Aj pre tento model môžete zvoliť alternatívne riešenie v podobe značkových tonerov TonerDepot Premium alebo alternatívnych, plne kompatibilných tonerov pre model HP Color LaserJet Pro M252dw.

Samsung Xpress M2026W / Canon Pixma iP7250 

Cenovo dostupné riešenie pre každého

Ak chcete využiť funkciu Wi-Fi pri tlači a všetky výhody spojené s ňou, no napriek tomu nechcete do tlačiarne pre bežnú tlač v domácnosti investovať veľkú sumu v cenovej hladine 50 - 70 € nájdete veľmi dobré modely. Vo výbornom pomere kvalita tlače, výkon a cena sa predáva laserová tlačiareň Samsung SL2026w a atramentová tlačiareň Canon Pixma iP7250.
Čiernobiela laserová tlačiareň Samsung Xpress M2026W vám okrem pripojenia Wi-fi a rýchleho WPS ponúka aj NFC. Tlačí 20 strán za minútu s rozlíšením 1 200 Dpi a čas prvého výtlačku je len 8,3 sekundy. Malá kompaktná tlačiareň ale výkonná je navrhnutá pre domácnosť a malé pracovné skupiny, kde z nej dokážete vyťažiť mesačný objem tlače až 10 000 strán A4.
Farebná atramentová tlačiareň Canon Pixma iP7250 s piatimi oddelenými atramentmi, vám pomocou Wi-fi nielen prinesie väčšie pohodlie pri práci, ale aj veľmi dobrú kvalitu dokumentov a farebných fotografií. Nechýba obojstranná tlač, možnosť tlače na povrch diskov a podpora AirPrint. S rozlíšením tlače 9 600 x 2 400 Dpi dokáže vytlačiť  15 čiernobielych a 10 farebných strán za minútu. Táto fotografická tlačiareň dokáže tlačiť na veľké množstvo rôznych typov papiera, ako aj na nažehľovanie fólie a nálepky.
Výhody Wi-Fi pripojenia tlačiarne v dnešnej dobe určite oceníte. V mobilnom zariadení môžete množstvo dokumentov, ktoré je potrebné rýchlo vytlačiť. Chcete vytlačiť fotografie z dovolenky, ktoré máte v mobile? Žiaden problém. Potrebujete súrne vytlačiť faktúru? Za pochodu. Ceny tlačiarní s Wi-Fi sú už dnes dostupné pre každého. Komfort bezdrôtovej tlače si môžete dovoliť aj s modelom zo základnej rady za relatívne nízku cenu.