Kancelária a škola

Epson

História spoločností, ktoré vyrábajú tlačiarne

Japonská spoločnosť Epson sa dnes radí k úspešným svetovým výrobcom. V svojom portfóliu má zastúpené riešenia pre organizácie a firmy aj domácnosti. Okrem podnikových tlačiarní, skenerov pre firmy, biznis projektorov, vizualizérov má produkty pre domácnosť. Tie pokrývajú tlač pre domácnosť, riešenia pre zábavu, ako sú domáce kiná, oblasť hier aj nositeľné zariadenia – inteligentné okuliare a spotrebný materiál. Ďalšou oblasťou je priemysel, ktorý zahŕňa priemyselné riešenia Epson, roboty, veľkoformátové tlačiarne, farebné tlačiarne štítkov, ako aj zariadenia pre digitálnu tlač etikiet a propagačných materiálov, veľkoformátové tlačiarne pre priamu tlač na textil a zariadenia rady disc producer. Pre svoje zariadenia zabezpečuje aplikácie a služby, ako aj nástroje pre firmy. Oblasť v ktorej sa spoločnosť Epson pohybuje je široká a k úspechu jej produktov prispieva dlhoročná skúsenosť a prinášanie inovácií. 
 
Výrobca hodiniek Seiko 
 
Začiatky spoločnosti Epson sú často spájané s prvou ihličkovou tlačiarňou. Jej história však siaha už do obdobia 40. rokov, kedy sa začala výrobou hodiniek. V roku 1940 bola založená spoločnosť pod názvom Daiwa Kogyo Ltd., ktorá vznikla v roku 1942, ako výrobca mechanických hodiniek. Spoločnosť na výrobu hodiniek značky Seiko má svoju vlastnú históriu, ale prepojenie k spoločnosť  (neskôr Epson) sa  uvádza práve v období 40. rokov. V júni 1956 sa mechanické hodinky Seiko Marvel stali hlavným podnikaním firmy. Spoločnosť Daiwa Kogyo Ltd., prevzala v roku 1959 výrobu v závode Daini Seikosha Co., Ltd. sa premenovala názov na Suwa Seikosha Co., Ltd. O dva roky neskôr bola založená spoločnosť Shinshu Seiki Co., Ltd. Tá sa v roku 1982 premenovala na Epson Corporation.
 
 
zdroj: epson.com
 
Od výroby hodiniek Seiko, ktorým sa darilo veľmi dobre, sa spoločnosť posunula k výrobe zariadení na meranie časomiery pre športové udalosti. Ako oficiálny dodávateľ časomiery pre olympijské hry Tokio 1964, mala spoločnosť dôležitú úlohu zaznamenávať a tlačiť športové výsledky. Rok 1968 bol významný hneď dvomi udalosťami. Jednou bolo založenie prvej pobočky v zahraničí spadajúcej pod spoločnosť Epson. Jej názov bol v tej dobe Tenryu (Singapore) Pte., Ltd. Druhou bolo uvedenie prvej digitálnej tlačiarne EP-A-101. Nasledujúci rok spoločnosť predstavila prvá analógové hodinky riadené kryštálom Seiko Quartz Astron 35SQ.
 
70.roky a oficiálna značka Epson 
 
V polovici 70.rokov začala spoločnosť oficiálne používať značku Epson. Zmenou prešli aj spoločnosti Suwa Seikosha Co., Ltd. a Epson Corporation, ktoré sa spojili do jednej a  vzniká spoločnosť Seiko Epson Corporation. SAM-D bolo označenie pre magnet spájaný vzácnymi zeminami. Stal sa základom pre podnikanie spoločnosti Epson v oblasti magnetov. ICOS CMOS bol zase čip, ktorý posunul spoločnosť Epson do oblasti polovodičov. Na jeseň v roku 1973 sa objavili prvé digitálne hodinky Seiko Quartz LC VFA 06LC na svete, ktoré mali 6-miestny LCD displej. V roku 1975 bola založená dcérska spoločnosť Epson America Inc. Éra prvých počítačov neobišla ani spoločnosť Epson. V polovici roku 1977 sa objavil prvý účtovný počítač značky Epson, model Epson EX1. O niekoľko rokov neskôr už Epson vyrábal osobný počítač pre malé firmy. Model Epson QX-10 síce nepriniesol nič inovatívne v oblasti počítačov v tom období, ale mal výborne vyladený softvér s hardvérom. 
 
80.roky - Tv hodinky a hodinky s funkciou záznam zvuku 
 
V roku 1980 uviedla spoločnosť Epson na trh ihličkovú tlačiareň MX-80. V dobe rýchleho rastu osobných počítačov, to bol produkt plne využiteľný a pripojiteľný k osobnému počítaču. O dva roky neskôr to bol prvý prenosný počítač HX-20. Vážil iba 1.6 kg v tele s rozmermi  A4. Vďaka batérii poskytoval možnosť prevádzky až 50 hodín bez pripojenia k elektrickej sieti. Pracoval s rozšíreným systémom Microsoft Basic. Počítač HX-20 bol štandardne vybavený sériovým portom RS232C. To nebolo všetko, čím spoločnosť prekvapila trh 80. rokov. Tv hodinky pod značkou Seiko bola vychytávke, ktorú spoločnosť predstavila, ako televízne hodinky s farebným displejom z tekutých kryštálov zobrazujúci pohyblivé obrazy. Na hodinkách mohol používateľ nielen pozerať televízne programy (japonské) ale aj počúvať rádio. Okrem toho boli plnofunkčne hodinky zobrazujúce čas, budík, stopky, dátum aj kalendár. O rok neskôr prišlo prekvapenie v podobe hodiniek, ktoré dokázali znamenať 8 sekúnd zvuku. Ten mohol byť použitý, ako hlasová pripomienka.
 
          
 
zdroj: epson.com
 
Prvý montážny produkčný robot série SSR-H bolo v podstate robotické, kĺbové rameno pre oblasť automatizácie na montážnych linkách. Tento robot sa využíval na zostavovanie presných prístrojov, ako sú hodinky. Programovateľný bol pomocou osobného počítača so špeciálnym softvérom SPEL, ktorý bol určený na montážnu činnosť. Okrem toho zahŕňal auto-diagnostické a bezpečnostné funkcie, funkciu kontroly programu na predchádzanie problémom a funkcie na zisťovanie napájania poruchy dodávok, skraty, prekročenia a odpojenia. V auguste 1984 sa po úspechu Tv hodiniek objavil na trh ďalší zaujímavý produkt spoločnosti. Tentoraz išlo o malé prenosné TV zariadenie Epson ET-10 s pokročilou technológiou. Farebný televízor vreckových rozmerov, ktorý mal TFT displejom s tekutých kryštálov (2,13“) zobrazoval v rozlíšení 240 x 240 pixlov. 
 
1984 - prvá atramentová tlačiareň Epson 
 
Svoju prvú komerčnú tlačiareň s atramentovou technológiou tlače uviedla spoločnosť Epson na predajný trh v októbri 1984. V Japonsku sa objavila niekoľko mesiacov skôr, pod označením IP-130K. Pre svetový trh dostala označenie Epson SQ-2000. Atraktívnou bola tlačiareň hlavne vďaka vysokej rýchlosti a nízkej cene a hlučnosti. Pre tlač využívala čierny atrament, čo bol v tom čase hlavný prúd tlačiarní. Tlačová hlava bola vyrobená zo skla a mala piezoelektrické prvky s hrúbkou 120 um. 24 trysiek v tlačovej hlave boli usporiadané systémom 12 x 2, pričom poloha dýz bola striedavo rozložená. 
 
Čas, ktorý nezastal
 
V tomto období spoločnosť Epson ďalej vyvíjala technológiu tekutých kryštálov a vyvinula plastový oscilátor kryštálov SMD. Darilo sa jej aj so spoločnosťou Seiko, ktorá predstavila hodinky Seiko AGS Quartz (Automatic Generating System). Boli to automaty neskôr známe pod označením "Kinetic". Išlo o hodinky, ktorých strojček mal oscilujúce závažie, ktoré odvádzal pohybmi zápästia na elektrinu a tá poháňala quartzový strojček.
 
Rok 1989 
 
Rok, ktorý je nám blízky sametovou alebo nežnou revolúciou, neohrozil vývoj technológií vo svete. Spoločnosť Epson práve v roku 1989 uviedla na trh prvý, farebný videoprojektor VPJ-700. Obrazy boli reprodukované v živých farbách a v ostrých detailoch pomocou troch 1,27-palcových panelov z tekutých kryštálov s vysokou hustotou, z ktorých každý obsahoval 70 400 pixelov. Projektor použil inovatívny dizajn a funkcie, ktoré uľahčili optimalizáciu obrazu. Napríklad sa nevyžadovali úpravy, aby sa farby RGB vrátili späť do zarovnania vždy, keď sa premieta. Vzdialenosť sa zmenila, pretože farby sa kombinovali vo vnútri optiky namiesto na obrazovke. Videoprojektor tiež poskytoval ovládacie prvky na nastavenie jasu, tónu, zvuku a farebnej hĺbky. Vybavený bol vstupným video konektorom, pre samostatný signál Y/ C (známy aj ako S-Video) a vstupným konektorom, analógovým vstupným konektorom RGB mohol byť projektor pripojený k rôznym iným zariadeniam.
Rozvoj výroby tlačiarní
 
V roku 1990 sa objavila ihličková tlačiareň štítkov a etikiet TM-930, ktorá pokryla svojou kompaktnou veľkosťou aj maloobchod a malé firmy. Uvedenie tlačiarne terminálového modulu TM-930 znamenalo diverzifikáciu v spoločnosti Epson. Tento model tlačiarne pre podnikateľov sa snažil uberať OEM smerom.Bral do úvahy tlač pre obchod a stále sa rozširovanie internetu.
 
 
zdroj: epson.com
 
O tri roky neskôr uviedla spoločnosť Epson na trh atramentovú tlačiareň s označením Epson Stylus 800. Označenie Stylus sa používa dodnes pre jednu zo sérii tlačiarní Epson. Pre model Epson Stylus 800 bola debutom technológia Micro Piezo využívajúca viacvrstvovú tlačovú hlavu ovládača. Táto technológia bola dôležitým medzníkom, ktorý prepracoval obraz atramentových tlačiarní. Zariadenie bolo kompatibilné s formátom papiera A4 a bola to prvá atramentová tlačiareň spoločnosti Epson zameraná na domácich používateľov. Vysokorýchlostná tlač, s 150-timi znakmi za sekundu (cps) v režime 10 znakov na palec (cpi) a 180 cps za 12 cpi. Epson Stylus 800 mala rozlíšenie 360 dpi a vysokú kvalitu tlače, ktorá sa mohla porovnávať s prvými laserovými tlačiarňami. 
 
Ani nie o rok už bola na trhu ďalšia tlačiareň Epson Stylus Color. Model , ktorý získal celosvetové uznanie. Na Japonskom trhu sa objavila tlačiareň pod označením Epson Stylus Color MJ-700V2C. Tento model ponúkal kvalitnú tlač s 16timi miliónmi farebných kombinácií  v rozlíšení 720 Dpi. Ku kvalite výrazne prispievala aj nová tlačová hlava Micro Piezo. Epson týmto modelom a rýchlejšie schnúcim atramentom zanechal konkurenciu ďaleko za sebou. Epson Stylus Color taktiež ponúkala zvýšenú rýchlosť vo všetkých tlačových procesoch vrátane spracovanie údajov v počítači a pri prenose údajov. Kvalita farebnej tlače, kompatibilita s počítačmi s operačným systémom Windows a macOS vyvolalo kladnú odozvu od používateľov a spoločnosti priniesla tlačiareň úspech a niekoľko ocenení v Japonsku aj v zahraničí. Môžeme dokonca povedať, že tento model mal v značný vplyv na technologický rozvoj ďalších farebných atramentových tlačiarní prichádzajúcich na trh. V roku 1994 sa okrem tlačiarne Epson Stylus Color objavil na trhu aj nový multimediálny projektor ELP-3000 (pre juhovýchodnú Áziu a Európsky trh EMP-3000).
 
Spoločnosť Epson ďalej úspešne pokračovala v oblasti výroby tlačiarni. V roku 1996 prekvapila fotografickou tlačiarňou Epson Stylus Photo, ktorá tlačila pomocou 6tich farieb QuickDry. Kvalita tlače pre fotografie bola zase o niečo vyššie, napriek ohrozeniu atramentových tlačiarní novou technológiou laserovej tlače.
 
 
zdroj: epson.com
 
Ani v segmente ihličkových tlačiarní Epson nepoľavoval a predstavil hybridnú tlačiareň TM-H5000. Tlačila pomocou metódy tepelnej riadkovej tlače, ktorá dokázala za sekundu vytlačiť 16,5 riadkov v maximálnom formáte A4. tento model bol kombináciou vysokorýchlostej tlače termálnej tlačiarne a tlačiarne s nárazovou bodkovou maticou. Epson TM-H5000 zaujal trh tým, že prekonal konkurenčné ponuky z hľadiska jednoduchosti použitia a spoľahlivosti.
 
Príchod nového milénia oslávila spoločnosť Epson novým model tlačiarne, tentoraz vo veľkom štýle. Bola to prvá veľkoformátová tlačiareň Epson Stylus Pro 9500 (MC 9000 pre Japonský trh). Výrobca použil novovyvinutý atrament ColorFast pre vysokokvalitný výstup tlače , ktorý bol odolný voči svetlu (výrobca garantoval stálosť niekoľko desiatok rokov). So všetkými šiestimi atramentmi na báze pigmentu prekonal Stylus Pro 9500 problémy s stálosťou na svetle a predstavoval v tom období revolučné, všestranné tlačové riešenie vhodné pre použitie v rôznych profesionálnych oblastiach.
 
S veľkoformátovou tlačou sa Epson nerozlúčil ani v nasledujúcich rokoch. V roku 2003 predstavil priemyselnú veľkoformátovú tlačiareň. Atramentová digitálna textilná tlačiareň Epson Monna Lisa 160B bola vyvinutá spolu v spolupráci s talianskym textilným výrobcom Robustelli. Obchodná a priemyselná komora a textilné združenie Como propagovala digitálnu textilnú tlač s cieľom oživiť priemysel. S týmto povzbudením Robustelli s 50-ročnou históriou v textilnom priemysle a spoločnosť Epson s technológiou atramentovej tlače pre spotrebiteľský trh, vytvorili obchodnú alianciu zameranú na vývoj digitálnych textilných tlačiarní. Výsledkom ich úsilia bola tlačiareň Monna Lisa.
 
Napriek veľkým úspechom v segmente tlačiarní, spoločnosť Epson ďalej vyvíjala aj ostatné zariadenia. z výrobných pásov vyšiel v tom období nový DVD player projektor EMP-TWD1. Ako u ž názov modelu naznačuje išlo o kombinovaný projektor (1 200 lúmenov) s integrovaným DVD prehrávačom v jednom zariadení. Ďalším modelom bol prachuodolný projektor EMP-6100, ktorý bol navrhnutý na inštaláciu v prostredí, ktoré spôsobuje časté poruchy normálnych projektorov. Sú to miesta, kde ľudia neustále prichádzajú a odchádzajú, kde sa často otvárajú a zatvárajú dvere a okná, a priestory s veľkým množstvom prachu, piesku alebo dymu. O niečo neskôr predstavila spoločnosť nástenný projektor EB-450Wi, ktorý mal šošovku s ultra krátkou vzdialenosťou a integrované interaktívne funkcie. Projektor ukotvený k stene pomocou špeciálneho montážneho príslušenstva, premietal obraz takmer priamo na obrazovku. Projektor mal zabudovaný 10-wattový reproduktor. 
 
Inovácie a štýl moderných tlačiarní  
 
S dvomi novými modelmi prišiel Epson v roku 2008. Jedným bola veľkoformátová tlačiareň Epson Stylus Pro GS6000 so sadou kaziet, ktorá pozostávala z 8 farieb. S rýchlosť tlače 5,8 m2 / hod. v rozlíšení 1 440 x 720 Dpi išlo o zariadenie na tlač propagačných materiálov veľkého formátu, dlhých transparentov a náročnejšou reprodukciu fotografií a plagátov. Tlačiareň bola vďaka vysokej produktivite vhodná aj na nepretržitú tlač cez noc. Druhým modelom bola atramentová multifunkcia Epson Stylus Photo PX700W. Okrem základných funkcií tlače, skenovania a kopírovania bola tlačiareň vybavená radom pokročilých funkcií, medzi ktoré patrili priama tlač z pamäťovej karty, bezdrôtová tlač a tlač fotografií, ktoré kombinujú grafiku, text a obrázky. Mala moderný prepracovaný dizajn, so, štíhlym telom, pekný ovládací panel na ktorom bol farebný LCD displej. Táto štýlová multifunkčná tlačiareň v lesklom čiernom prevedení bola pripravená pre náročných užívateľov, pre tlač ich fotografii vo vysokom rozlíšení. 
 
2010 
 
Od roku 2010 sa technológie prudko vyvíjajú a konkurencia je silná aj v odvetí výroby tlačiarní. Spoločnosť Epson neustávala v inováciách a prinášala stále nové zariadenia. V roku 2010 predstavila vysokovýkonnú priemyselnú tlačiareň SurePress L-4033A. Tento model bol prínosom pre firmy zaoberajúce sa digitálnou tlačou, tlačou štítkov. Do strednej Európy sa  dostal až niekoľko rokov po uvedení na trh, kvôli stratégii Epsonu v oblasti servisu.
 
Ešte v ten istý rok uviedla spoločnosť na trh dva modely tlačiarní s tankovými veľkokapacitnými zásobníkmi. Bola to tlačiareň Epson L100 a multifunkcia Epson L200Atramentové kazety boli nahradené tankovými zásobníkmi so 70 ml nádržkami na tele zariadenia. V monochromatickom režime dosahovali tieto modely veľmi nízke náklady, čo im spolu s dlhou výdržou atramentu dodávalo na popularite. Ďalším benefitom pre užívateľov bolo jednoduché dopĺňanie atramentu. Modely L100 a L200 vyvolali nemalú pozornosť, ako obchodné tlačiarne po ich uvedení na trh v Indonézii a výsledkom bol silný nárast predaja. Ani nie rok po uvedení na trh predstavovali modely vysokokapacitných atramentových tlačiarní skoro polovicu celkového predaja tlačiarní Epson v Indonézii. Predaj sa postupoval do Thajska, Číny, Indie a ďalších častí Ázie. Neskôr sa rozšíril do Latinskej Ameriky, východnej Európy a Blízkeho východu. Úspech týchto zariadení urýchlil transformovanie spoločnosti Epson na obchodný model, ktorý vyhovoval potrebám zákazníkov aj na rozvíjajúcich sa trhoch.
 
Úsilie spoločnosti neustávalo ani pri tlačiarňach príjmových dokladov, potvrdeniek. Model série TM-T88V-i mal vstavané inteligentné funkcie, ktoré umožňovali jednoduché používanie webových služieb. Navrhnuté boli pre používanie v obchodoch a reštauráciách. Okrem prijímania tlačových príkazov priamo z počítačov a POS terminálov, tlačiarne  komunikovali priamo s akýmkoľvek sieťovým zariadením , kde bol spustený prehliadač HTML, či už webovým serverom, smartfónom alebo tabletom, bez ohľadu na operačný systém. Keďže si nevyžadovali ovládače ani tlačové servery, bola ich implementácia nenáročná a nákladovo efektívna.
 
RIPS 
 
Pod touto skratkou sa ukrýva Replaceable Ink Pack System. V máji roku 2014 spoločnosť Epson uviedla kancelárske tlačiarne, so systémom výmeny atramentových kaziet s vysokou vyťaženosťou 75 000 strán neprerušenej tlače a správou tlačových služieb.
 
PaperLab
 
Pokroková inovácia spoločnosti Epson, ktorá uzavrela svetlo sveta v roku 2015 sa premietla do zariadenia Epson PaperLab, ktoré predstavila spoločnosť na výstave CeBit. Ide o prvé zariadenia na výrobu čistého papiera z použitého, skartovaného papiera. Okrem bežného formátu A4 dokáže zariadenie vyprodukovať aj papier formátu A3. Veľký doraz sa kladie na ekológiu celého procesu a bezpečnosť skratkovacieho vstupného materiálu.
 
Novinky 2019
 
Laserový 3 LDC projektor 
 
Spoločnosť uviedla svoj najjasnejšej laserový 3LCD projektor s 25 000 lúmenmi, pod označením Epson EB-L25000. Tento rok ho pokorila novým modelom, ktorý predstavila na veľtrhu ISE 2019 modelom EB-L30000U s jasom  30 000 lúmenov. Nový model  by mal ponúknuť vyšší jas a krajšie, dokonalejšie podanie farieb a lepšiu konektivitu. 
 
Epson SureColorSC-F500
 
Novinkou pre rok 2019 je aj 24“ (61cm) sublimačná tlačiareň Epson SureColor SC-F500. Uplatnenie nájde v reklamných, fotografických štúdiách. Množstvo využitia je veľké. Tento model sa môže pýšiť aj jedným prvenstvom medzi sublimačnými tlačiarňami a tým je pripojenie pomocou rozhrania Wi-Fi. Tlačiareň by mala byt dostupná túto jeseň. 
 
Epson SureLab SL-D800
 
SureLab SL-D800 je tlačiareň na profesionálnu tlač fotografií, určená pre reklamné, fotografické štúdia a profesionálnych fotografov, ktorí potrebujú tlačiť fotografie vo veľmi vysokej kvalite. Vysoká flexibilita podľa požiadaviek zákazníka pri tlači, ju predurčuje pre biznis, kde oceníte širokú škálu médií pre tlač. Tlačiareň umožňuje tlačiť na lesklý, pololesklý a matný papier (média až do 1000 mm a roly rôznej šírky do 210 mm).
 
Epson XP-2100/ Epson XP-3100
 
V roku 2019 spoločnosť predstavila aj dvojicu veľmi zaujímavých tlačiarní. Ide o atramentové farebné multifunkcie, ktoré sú zamerané na mobilnú tlač. Zaujmú telom v kompaktnej veľkosti s veľmi štýlovým dizajnom, všestrannými funkciami a jednoduchým ovládaním mobilnej tlače. Model XP-3100 má navyše funkciu automatickej obojstrannej tlače a farebný displej na komfortnom ovládacom paneli. Tieto šikovné modely majú navyše veľmi zaujímavú cenu. 
 
Epson a externý predaj atramentových tlačových hláv
 
Pre rok 2019 urobila spoločnosť Epson niekoľko rozhodnutí a jedným bolo rozšírenie alebo posilnenie predaja svojich tlačových hláv. Epson nielen zvýši výrobu veľkoformátových tlačiarní  a posilní tým svoju pozíciu na trhu, ale ponúkne svoje tlačové hlavy do veľkoformátových priemyselných tlačiarní. K súčasnému modelu pribudne do portfólia predaja k hlavám MACH radu F1400 aj MACH L1400 a rad L3200 PrecisionCore. 
 
Skener EPSON WorkForce DS-970/ DS-870
 
Poslednou zaujímavou novinkou pre tento rok boli nové modely firemných dokumentových skenerov. Ide o najrýchlejšie skenery s vysokou spoľahlivosťou do prostredia, kde sa vyžaduje rýchlosť a vysoká vyťaženosť, ako je zdravotníctvo, finančníctvo, bankovníctvo, právné oddelenia.
  
Spoločnosť Epson je nielen výrobcom kvalitných zariadení, ale aj technologickým inovátorom svetovej úrovne. Počas svojho pôsobenia zozbierala spoločnosť množstvo významných ocenení vo všetkých kategóriách. Dostala sa medzi 100 naj svetových lídrov a 100 naj svetových inovátorov. To, že nové technológie musia byť v harmónii aj so životným prostredím berie spoločnosť Epson vážne a neustále vyvíja nové spôsoby, ako splniť environmentálne štandardy. 
 
Vedeli ste, že...
 
Spoločnosť Epson je oficiálnym partnerom tímu Mercedes-AMG Petronas Motorsport. Spoločnosť podporuje tento z popredných tímov Formule One, prostredníctvom svojich inovácií a prepojenia sveta technológií a motošportu. K dnešnému dňu je viac ako 150 produktov Epson integrovaných v rôznych oblastiach svetového šampionátu Formula 1 a to vrátane tlačiarní, skenerov, projektorov 3LCD a nositeľných zariadení. V týchto dňoch to budú preteky Talianska - Grand Prix, na okruhu MONZA.