Kancelária a škola

Tlačiareň pod vianočný stromček

Vianoce sa blížia a ak hľadáte darček, ktorý využijú viacerí členovia vašej domácnosti alebo darček pre študenta, môžete sa pozrieť po dobrej tlačiarni alebo multifunkčnom zariadení. Kupovať zvlášť tlačiareň a skener sa nie vždy oplatí. Jednoduchším a cenovo lepším riešením je výber multifunkcie. Pri nákupe vianočného darčeka máte kritéria, ktoré by mala tlačiareň spĺňať, ale aj finančnú sumu. Vybrali sme pre vás pár modelov, ktoré sú na trhu vo výbornom pomere výkonu, kvality tlače a ceny.

Tlačiareň alebo multifunkcia pre nenáročného užívateľa 

(darček pre všetkých členov domácnosti)

Ak ste nenáročný užívateľ, ktorý používa tlačiareň občas na vytlačenie jednoduchého čiernobieleho dokumentu alebo nejakého farebného obrázku, vaše požiadavky splní aj jednoduchá osobná tlačiareň. Na výber máte zariadenia, ktoré používajú na tlač atramentovú alebo laserovú technológiu. Cena takýchto tlačiarní sa pohybuje už od 40€. Model jednoduchej tlačiareň môžete dať, ako darček pod stromček žiakom, študentom pre školské účely, občasné vytlačenie projektu alebo rodičom, starým rodičom, ktorý si len sporadicky potrebujú niečo vytlačiť. Aby ste nemuseli v takých prípadoch utekať do Copy centra, neveľkou investíciou môžete takýmto darčekom potešiť.

Canon Pixma iP2850

Atramentová farebná tlačiareň Canon Pixma iP2850 je jednou z cenovo najdostupnejších modelov. Má kompaktné rozmery , veľmi príjemný dizajn a jednoduché ovládanie. Tlačí v rozlíšení 4 800 x 600 Dpi. Za minútu dokáže vytlačiť 8 čiernobielych strán vo formáte A4 alebo 4 farebné strany. Pripája sa klasicky pomocou USB kábla k PC, notebooku. Žiadne funkcie navyše síce nemá, ale tlačí vo veľmi dobrej kvalite vďaka technológii zásobníkov FINE. Pri nepoužívaní (v nečinnosti) sa automaticky vypne, čim šetrí energiu. Medzi jej plusy patrí aj možnosť používania voliteľných veľkokapacitných atramentov XL. Vhodná je pre študentov a nenáročného užívateľa, pre občasnú tlač.

Samsung ML-2160

Laserová monochromatická tlačiareň za nízku cenu poteší užívateľa, ktorý tlačí väčší objem čiernobielej tlače. Tento základný model spracuje prvý výtlačok za 8,5 sekundy a za minútu vytlačí 20 strán vo formáte A4. Pripojenie je síce obmedzené iba na klasický USB kábel k PC alebo notebooku, kvalita tlače je však veľmi dobrá. Tlačiareň tlačí v rozlíšení 1 200 x 1 200 Dpi. Ovládanie je jednoduché a zásobníky na papier majú kapacitu: 150 listov vstup a 100 listov výstupný zásobník. Cena je pod hladinou 50 €.

HP DeskJet Ink Advantage 2130

V kategórii najlacnejších tlačiarní a multifunkcií sa nachádza aj model multifunkčného zariadenia HP DeskJet Advantage 2130. Ani pri tomto darčeku neprekročíte sumu 50 €. Táto atramentová multifunkcia ponúka tlač, kopírovanie a skenovanie v jednom zariadení. Za minútu dokáže vytlačiť 20 strán čiernobielo alebo 16 strán farebne, v maximálnom formáte A4. Výstup prevej strany sa pohybuje od 15 - 18 sekúnd v závislosti od toho, či ide o čiernobielu alebo farebnú tlač. Ani tento model okrem klasického pripojenie cez USB neponúka žiadnu inú možnosť. Kvalita tlače je bežného užívateľa dostačujúca. S optimalizovaným rozlíšením farebnej tlače 4 800 x 1 200 Dpi a pri čiernobielej tlači 1 200 x 1 200 Dpi, je výsledná kvalita veľmi dobrá. Multifunkcia je vhodná tam, kde sa tlačí 50 až 100 strán mesačne a občas sa používa aj kopírovanie a skenovanie. 


Tieto modely sú tými cenovo najdostupnejšími na trhu a kvalita tlače je dobrá. Hoci nemajú žiadne funkcie navyše, neponúkajú automatickú obojstrannú tlač, ani bezdrôtové pripojenie a fičúry drahších modelov, nenáročného užívateľa, ktorý netlačí veľa pod stromčekom určite potešia.

Tlačiareň alebo multifunkcia vo výbornom pomere výkonu, funkcií, vysokej kvality a ceny

(darček pre študenta vysokej školy, pre živnostníkov)

Náročnejší užívateľ, ktorý tlačí často vo veľkom objeme alebo potrebuje tlačiareň na tlač fotografií si už zaslúži kvalitnú tlačiareň alebo multifunkciu. V ponuke obchodov a e-shopov ich nájdete v bohatej ponuke. Sú modely,ktoré  bodujú v predajných rebríčkoch, vďaka kladným recenziám spokojných zákazníkov. Cena nemusí byť závratná. Niektoré veľmi dobre hodnotené tlačiarne a multifunkcie kúpite s cenovkou do 100 €. Medzi top tlačiarne, ktoré ponúkajú veľmi dobrý výkon, vysokokvalitnú tlač, majú výbornú konektivitu a funkcie, ale aj stále dobrý pomer k cene patria:

Canon Pixma iP7250/ Canon Pixma iP6850

Veľmi obľúbené modely výrobcu Canon, ktoré tlačia atramentovou technológiou pomocou piatich samostatných atramentov určite potešia v domácnosti, kde sa tlačí viac tlače. Obidva modely dosahujú výborne výsledky v kvalite tlače a obsahujú aj funkciu automatická obojstranná tlač. Nechýba možnosť pripojenia pomocou Wi-Fi a model Canon Pixma iP6850 pripojíte aj do siete LAN. Príjemný nízkoprofilový dizajn a jednoduché ovládanie, tlač z mobilu, to všetko spolu s výborným rozlíšením farebnej a čiernobielej tlače sú plusy týchto modelov. Rýchlosť tlače je 15 strán čiernobielealebo 10 strán farebne za minútu, pre obidve tlačiarne. Canon Pixma iP6850 je drahší model a okrem možnosti zapojenia do siete dokáže tlačiť na papier formátu A3. Aby toho nebolo málo, obsahujú obidva modely funkciu Direct Disc Print, potlač na CD/DVD média. Na tento darček budete potrebovať sumu do15 €. Závisí od predajcu, ale ak budete mať šťastie na cenu v akcii, určite sa nákup vyplatí. Canon Pixma iP7250 je najpredávanejším modelom v rebríčku predajnosti a túto tlačiareň zoženiete už v cene 60 €.

HP LaserJet Pro M102w/ HP LaserJet Pro M402dw

Ak hľadáte darček v podobe kvalitnej monochromatickej laserovej tlačiarne s dôrazom na rýchlosť pri veľkom objeme tlače, vysokú kvalitu a samozrejme aj dobrú konektivitu, modely z rady LaserJet Pro z dielne  výrobcu HP nesklamú. Suma za laserové zariadenia sa v tomto prípade pohybuje od 100 – 200 €. Pri týchto modeloch je najväčším prínosom pre užívateľa mimoriadna rýchlosť a kvalita tlače. V tejto cenovej hladine nájdete aj modely Samsung Xpress, ktoré prešli pod spoločnosť HP. Veľmi obľúbeným je model Samsung Xpress SL-C430W, ktorý obsahuje automatické pripojenie pomocou technológie NFC alebo laserová multifunkcia Samsung Xpress SL-M2070W. V cenovej hladine do 200 € je ponuka veľmi bohatá a každý výrobca v nej má svojich favoritov. Tu už naozaj záleží len na tom, akej technológii dáte prednosť a ktoré z funkcií potrebujete. Ak hľadáte darček pre živnostníka v rodine rýchla laserová tlačiareň je dobrý tip.

Hľadáte niečo iné? 

(darček pre tých náročnejších alebo pár zaujímavých tlačiarní)

Hľadáte darček pre niekoho, kto sa len tak neuspokojí s dobrou klasickou tlačiarňou? Alebo chcete prekvapiť rodinu, či si urobiť radosť sami? Ak máte dostatočne veľký rozpočet na vianočné nákupy môžete sa poobhliadnuť aj po trochu iných zaujímavých zariadeniach pre tlač. 

Prusa i3 MK2S/ Prusa i3 MK2S verzia stavebnica 3D

Najpredávanejšia 3D tlačiareň českého výrobcu Prusa zaujala vďaka kvalite a dostupnej cene užívateľov na celom svete. Zariadenie s otvoreným dizajnom pre ľahkú manipuláciu obsahuje integrovaný LCD displej, možnosť tlače priamo z SD karty alebo s pripojeným PC a vyhrievanú viac zónovú podložku. Podporuje dostatočné množstvo rôznych materiálov, ako sú PLA, ABS, PET, HIPS, Flex PP, Ninjaflex, Laywood, Laybrick, Nylon, Bamboofill, Bronzefill, ASA, T-Glase, filamenty s uhlíkovým vláknom, poly karbonát a ďalšie. Nejde síce o výrobcu, čo vyrába 3D tlačiarne, ako na bežiacom páse, ale prvý model Prusa i3 MK2 slávi úspech a číslo spokojných zákazníkov sa blíži k 20 000. Nový model Prusa i3 MK2S dostal niekoľko inovácií vďaka, ktorým sa stáva favoritom medzi 3D tlačiarňami za dostupnú cenu. Najväčšiu zmena je v automatickej kalibrácii tlačovej plochy, ktorú prvá verzia modelu nedokázala. Vylepšenia sa dostalo aj upevneniu ložísk na osy X, oceľovými svorkami. Lepšie ložiská LM88U s nižšou hlučnosťou, lepšie uchytenie P.I.N.D.A senzoru, zlepšené uloženie kabeláže, ako aj komfortnejší kryt na elektroniku sú inovatívne prvky upgradu. A to najlepšie na koniec, ak si vystačíte s o trochu lacnejšou verziou modelu Prusa i3 MK2 a po čase by ste predsa len uvítali vymoženosti inovovanej verzie môžete si jednoducho prvú verziu upgradovať zakúpením upgrade kitu za 55 €. Takýto darček vás vyjde na niekoľko stoviek eur. Ušetriť môžete s verziou stavebnica, kedy je tlačiareň dodávaná v remonte. Ak si priplatíte dostanete 3D tlačiareň Prusa i3 MK2S už zmontovanú a zostavenú.

Tlačiareň do vrecka

(pre mladých, ktorý sa radi bavia a chcú mať svoje zážitky zdokumentované nielen v mobile aj na fotografii)

HP Sprocket Photo Printer

Pekným prekvapením pod stromček pre mladých, sú čoraz viac populárne mini foto tlačiarne do vrecka. Odfotiť mobilom, pripojiť k malému zariadeniu a hneď vytlačiť fotografiu. Všetky zážitky zdokumentované za pár sekúnd. Na trhu nájdete už celkom peknú ponuku takýchto malých tlačiarní. Maximálny formát býva väčšinou 10 x 15 cm. Medzi najznámejšie, ktoré v súčasnosti sú na trhu patria HP Sprocket Photo Printer. Malé rozmery, nízka hmotnosť aštýlový  dizajn tejto prenosnej foto tlačiarne, ktorá tlačí termo technológiou ZINK (Zero Ink), pod stromčekom určite potešia. Predáva sa v dvoch farebných verziách:  bielej so zlatými akcentmi a logom výrobcu alebo čiernej so striebornými akcentmi. Obidve verzie vyzerajú veľmi luxusne. Vďaka priľnavej zadnej strane môžete vytlačenú fotografiu prilepiť, ako samolepku. Tlačiareň tlačí fotografie s veľkosťou 5 x 7,6 cm.

Tlačiareň k notebooku 

(darček pre tých, čo veľa cestujú a potrebujú kompaktnú tlačiareň k notebooku)

Canon Pixma iP110

Model prenosnej tlačiarne, ktorá má vlastnú batériu a môžete ju brať na cesty je ideálnym darčekom pre obchodného cestujúceho alebo pre niekoho, kto potrebuje menšie kompaktnejšie zariadenie. Táto atramentová tlačiareň dokáže tlačiť na formát papiera A4 s rozlíšením tlače 9 600 Dpi. Za minútu vytlačí 9 strán čiernobiele alebo 5,8 strán farebne. Podporuje bezdrôtové pripojenie pomocou Wi-Fi. V teréne môžete využiť pripojenie pomocou mobilu, ako hotspotu ku ktorému sa tlačiareň pripojí. Canon Pixma iP110 má malé rozmery a hmotnosť iba 2 kg. 

Ak ste stále nevybrali darček pod stromček alebo už vaši blízky tlačiareň doma majú, stále ich môžete obdarovať  kvalitnými náplňami do tlačiarní.